Sverige bör erkänna Palestina nu!


[column width=”49%” padding=”2%”]
Senast igår fick jag ett mejl där skribenten frågade var-
för vi saknar en aktiv Palestinarörelse i Sverige. Brev-
skrivaren menade underförstått att vare sig de politiska partierna eller Palestinagrupperna (PGS) var speciellt tydliga och/eller aktiva.

Mahmoud Abbas
När det gäller mitt eget parti (V) så tycker jag att det är fel, Vänsterpartiet har alltid varit klara i sina ställningstaganden för palestiniernas berättigade krav på ett eget land. Ser man dessutom till de mycket tydliga uttalanden som kommit från Ohly i riksdagen och olika andra sammanhang så råder det knappast några tveksamheter om var partiet står i frågan. Dessutom är partiet alltid aktivt på lokalplanet i de olika arrangemang som skapas, oftast som medarrangör.

När det gäller Palestinagrupperna så är det mer oklart. Vi som var med i FNL-rörelsen vet att man inte kan jämföra den med Palestinagrupperna på samma dag, eller vecka, månad eller ens år. FNL-rörelsen var på många sätt en kamporga-
nisation som fungerade utomordentligt brett. Alla som var kritiska mot USA:s krig i Vietnam kunde samlas under de huvudsakliga parollerna, om inte helt så i alla fall delvis. I praktiken betydde det att till och med folkpartister gick med i demonstrationer mot kriget, idag har de hamnat på den motsatta sidan.

När det gäller Palestinagruppernas opinionsarbete så tror jag personligen att samarbetet med statliga myndigheter som SIDA, och samarbetet i biståndsarbetet på plats i Palestina, innebär en begränsning. Begreppet NGO (non-governmental organization) gäller inte dem på samma sätt som när FNL-
[/column]
[column width=”49%” padding=”0”]rörelsen blev en dominerande faktor i fredsarbetet under Vietnamkriget. FNL-rörelsen tog ut svängarna, men det törs man inte när man är beroende av statliga bidrag för sin verk-
samhet.

Det kan givetvis finnas fler orsaker, men jag har ingen regelbunden kontakt med någon inom PGS så jag vet inte. Jag har själv undrat flera gånger över vad de gör, men tycker mig aldrig ha fått något svar som kan bidra till ett helhetsintryck. Då jag har försökt fråga några gånger har jag bara mötts av irritation som: ”– Hur vågar du ifrågasätta vårt slit och våra uppoffringar”, typ.

Med andra ord så har jag inte kunnat ge något bra svar på mejlskrivarens fråga, å andra sidan så är jag ingen uppslags-
bok eller jourhavande frågebesvarare. Men några saker är jag fullständigt klar över, bland annat behovet av att erkänna Palestina som stat inom 1967 års gränser. Det är allt fler länder som gör just det, och orsaken står givetvis att finna i den totala frånvaron av en fungerande fredsprocess. I min förra artikel nämnde jag några av orsakerna, och det finns fler.

Bitte Hammargren skrev 29/12 2010 i SvD: ”Till dags dato har 106 länder erkänt staten Palestina inom 1967 års gränser. Senast i raden är fyra latinamerikanska länder: Brasilien, Argentina, Venezuela och Bolivia. Uruguay och Ecuador planerar att följa deras exempel inom kort. I Chile, som har en stor palestinsk exilbefolkning, driver oppositionen på frågan om erkännande.”

Oavsett vilka Wikileaksdokument som kommer att släppas under denna vecka så bör den svenska politiken vara att så snabbt som möjligt erkänna Palestina som stat. Ingen kan ifrågasätta palestiniernas självklara rätt till en sådan, och så länge man accepterar att Israel ska få behålla sin stat så måste slutsatsen givetvis bli att det ska gälla även palestinierna. Alla kan se att fredsprocessen inte är någon process alls, den är stendöd. Om inte parterna kan förhandla så måste världssamfundet besluta åt dem, och då kan inget annat än genomförandet av FN-resolution 242 vara det som tillåts vara styrdokumentet.

I en sådan process så är den enskilt viktigaste åtgärden vi kan vidta givetvis att redan idag erkänna Palestina som självständig nation även om man inte kontrollerar hela det område som avses i resolutionen. De kontrollerar merparten, och vi har under åren sett hur både den israeliska sidan och de som haft makten inom t.ex. PLO medvetet eller omedvetet misslyckats med att komma överens. Erkänns Palestina av FN så kommer processen att starta igen.

Vad palestinierna ska göra med Mahmoud Abbas måste lösas av dem själva. De får väl skicka iväg honom till någon stat som har tillräckligt stora polisstyrkor för att kunna skydda, Egypten kan väl vara lämpligt eftersom de har en och en halv miljon poliser och militärer som nu är verksamma som skydd åt deras egen diktator.

it , , , , , , , , , , , , , , , , ab12 ex12 dn12 svd123 dagen
[/column]


11 svar till “Sverige bör erkänna Palestina nu!”

 1. Du måste alltid tänka på netiketten när du skriver en kommentar här. På samma sätt som en insändare i en tidning så läses ditt debattinlägg innan det släpps fram. Och precis på samma sätt som i en tidning så innebär det ingen garanti för att det släpps fram. Men visst underlättar det om man följer några små enkla tips:

  1. En fungerande mejladress krävs.
  2. Osakliga personangrepp eller provoverande texter stryks.
  3. Rasistiska, sexistiska, homofoba och liknande texter raderas.
  4. Länka enbart till etablerade media i texten, bloggreklam kastas.
  5. Okontrollerbara faktauppgifter accepteras inte.
  6. Kommentarer utanför ämnet, sk META-kommentarer stryks.
  7. Personliga hälsningar och liknande raderas.
  8. Kommentarsmöjligheten är inte till för privata meddelanden.
  9. Länkar till videor ska innehålla handling och vem som agerar.

  Det är uppenbarligen angeläget att påpeka att kommentarerna står för den som kommenterar, inte för bloggägarens åsikter. På samma sätt som en tidningsägare knappast står för insändarskribenternas åsikter så tar jag inte ansvar för dem som kommenterar. Men upptäcker DU någon olämplig kommentar så maila mig och tipsa. Vissa dagar kan det komma över 100 kommentarer och då är det lätt att missa. Det är inte meningen att företag ska använda kommentarer för reklam. META-diskussioner raderas.

  Använder man fake-maliadress eller saboterar på annat sätt, t.ex. ägnar sig åt rasistiska skriverier eller personangrepp, så lägger jag ut IP-nummer, Internetleverantör, påstådd mailadress etc på nätet.

  / Jinge

 2. Ja, Sverige bör omedelbart erkänna Palestina. Så länge Palme levde så hade vi en utrikespolitik, idag har vi inte det. Vi svansar efter USA i varje enskild fråga, och är ofta deras redskap i det fördolda. Skulle svenska folket få avgöra så erkände vi Palestina omgående.

  F.ö. tror jag du har rätt om PGS. Det går inte att vara både en kamporganisation och statens representant samtidigt, nu agerar de som Sveriges dåliga samvete.

 3. Man kan undra över vad som egentligen händer. Det blir alltmer tydligt att palestinska myndigheten lika gärna kunde byta namn till israeliska dito.

 4. Palestinarörelsen i Sverige är mer än biståndsorganisation än en kamporganisation. Som en biståndsorganisation är den 1) Beroende av statligt ekonomiskt stöd. 2) Upptagna med allt det arbete som bistånd medför. Det är dessutom enormt mycket färre folk än Vietnam-rörelsen var och har stora delar av pressen mot sig. Det förklarar en hel del där. De gör vad de kan, men man ska nog vara aktiv i den organiserade rörelsen själv om man vill förvänta sig något annat.

  När det gäller erkännandet är det väl en självklarhet. Tittar man på en karta över vilka länder i världen som erkänt Palestina ser man att det enbart är de gamla kolonialmakterna som vägrar. I princip samma länder som med jämna mellanrum startar krig mot ett muslimskt land.

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Palestine-recognition-map.png

  • De gör vad de kan, men man ska nog vara aktiv i den organiserade rörelsen själv om man vill förvänta sig något annat.

   Säkerligen, men med deras track record så lockar de knappast till sig speciellt många.

 5. Jag har sagt åt dig förut att inte ljuga. Är du inte läskunnig?

  Dessutom får man inte köra med fejkadress… / Jinge

 6. Jag håller med så mycket jag kan! Det skulle vara bra om frågan kom upp på regeringens torsdagssammanträde. Det vore verkligen på tiden att Sverige agerade som majoriteten i FN och erkände Palestina. Tänk bara på implikationen – Israel ockuperar ett annat medlemsland. Då kan de uteslutas. För övrigt läste jag i Svenska Dagbladet att Israel är ett av världens sämst sedda länder. Undrar inte israelerna varför?

 7. Nathan Shachars analys i dagens DN är bland det värsta den mannen producerat i Isreal-propaganda.

  Jag mår fysiskt illa.

  Han beskriver i grund och botten Israels samarbete med PLO som något gott. Han insinuerar kraftigt att Al-Jazeera går Hamas ärenden.

  Jag ger upp.

  Någonstans berättar Israel/Palestina-”konflikten” något om västerlandets liberaler. Hur sorgligt oliberala de är.

 8. Har länge undrat vad den nu sittande styrelsen av PGS gör. Är det vargar i får kläder kanske?
  Sverige kommer att sälla sig efter vad AIPACs-USA gör. Så även EU.
  Hoppet för Palestina är det som nu sker nför våra ögon i Egypten, Algeriet, Jordanien.
  Det är främst terrorist staten Israel som darrar inför vad som kommer att ske – FOLKETS RESNING