Svenskar politiskt åksjuka?

Deltagarna på den socialdemokratiska partikongressen fick motion i bänkarna. De reste sig ett stort antal gånger, jublade och busvisslade nästan som på en konsert, och utan att dra för långtgående slutsatser kan man nog ändå säga att det var ett framtidshopp som föddes i den märkliga ”Waterfront”-lokalen.

Det var ett framtidshopp efter fyra och ett halvt år av misskött politik, politiska misslyckanden och inte minst det faktum att karriärister inom de egna leden gjort allt för att likna högerpolitiker för att på det sättet flirta med de så eftertraktade storstadsväljarna. Jag behöver knappast nämna namn, sossar så grå att de skulle kunna användas som täckfärg, inte ens den rödaste lilla strimma finns i deras själar.

Allianspartierna har stelnat, det de har bidragit med under sina år är jobbskatteavdrag ett, två, tre och fyra, det enda som väljarna kan se framför sig har varit nya jobbskatteavdrag. Men vem som ska hålla ut ett paraply åt dem de regnar på är oklart, den sociala nedrustningen och avskaffandet av välfärdssamhället är det enda klara, och som jag visade tidigare, det börjar återspeglas i konsten, i teckningar från bland andra Berglins.

Nu börjar det dyka upp bloggar i ämnet, en av dessa är ”fasan”, och då är det inte en färgglad pippi den handlar om utan Fas 1-2-3 i utslagnings-
processen, den utslagningsprocess som administreras av Arbetsförmedlingen med stöd av lagar och regler som hårdnar alltmer för varje dag som går.

Fasan-bloggen: ”450 dagar säger ni, 450 dagar som vi haft på oss att skaffa ett arbete. Självklart så måste vi vara lata, ambitionslösa, ovilliga och passiviserade för att nu ha hamnat i fas 3. Inte nog med detta, nu har vi mage att dessutom gnälla när vi hamnat där i fas 3… detta fas 3 som sällan leder någon vart men som ni ändå ser som en skälig motprestation, kanske rent av som ett rättmätigt straff för de lata. 450 dagar säger ni… 450 sköna, kravlösa och lata dagar är vad ni ser.. 450 dagar som ni däremot, har fått arbeta, slita och försörja oss latmaskar, 450 dagar som vi borde sökt och skaffat oss arbete på. Hur kan vi låta detta vara möjligt?”

Högeralliansen slår sig för bröstet och talar om ”arbetslinjen” som ett framgångsrikt politiskt vägval, arbetslösheten har aldrig någonsin varit så stor som nu under den här borgerliga regeringen. Visst har en del fått lite mer pengar i plånboken, men ser man till vad man får för pengarna så är det knappast så att barnfamiljer kunnat börja spara, allt har gått upp, och alltmer av samhällsservicen säljs ut, privatiseringarna står som spön i backen.

Det är klart att deltagarna på S-kongressen jublar då den nyvalde partiordförande kommer ut som en äkta sosse och pekar med hela handen. Det är inte flera versioner av Ilija Batljan eller vissa tidningars ”socialdemokratiska proffstyckare” som partiet behöver, det är socialdemokrater med en tydlig partilinje som behövs, inte smyghöger i dess olika varianter. Svenskarna har blivit politisk åksjuka under den borgerliga regeringen och många är precis lika spyfärdiga som de bakom fasanbloggen.

it , , , , ab12345 ex1234567 n123 svd1 ekot svt1

  9 comments for “Svenskar politiskt åksjuka?

 1. Annika Carlsson
  28 mars, 2011 at 07:38

  Ja det är sorgligt att vissa ”såssar” är så förbannat svagsinta så de förespråkar rena högeridéer. Vill man verkligen bomba demokratin i landet ska man se till att rösta så att högersåssarna kommer till makten, de är minst lika farliga som högerpartisterna!

  • Martin Forsman
   28 mars, 2011 at 21:24

   Högersossarna med nyinvalde VU-ledamoten Damberg i spetsen är mycket farligare än borgarna. Borgarna vet man var man har, hogersossarna sprider sina förvirrade tankar som en cancer i det Socialdemokratiska partiet.

 2. Ankan
  28 mars, 2011 at 08:02

  Ja hellre sossar än sverigedemokrater i alla fall trots att jag är liberal.

 3. 28 mars, 2011 at 10:08

  Ett skarpt inlägg som speglar ett Sverige på glid där ingen ryckt i nödbromsen. Juholt väckte hoppet om att ett motstånd ändå kanske är möjligt. Som den politiska kartan ser ut idag finns inget annat parti som kan bjuda den moderatledda regeringen stången.

 4. KalleB
  28 mars, 2011 at 13:17

  Det kan vara värt att fundera lite på ”fasans” olika inlägg….

  450 dagar är antalet dagar det tar för gemene man att gå från arbetslöshet/sjukdom till det sk fas 3….gäller ej politiker/styrelsemedlemmar, vi har ju ett jämlikt samhälle.

  Eller hur?

 5. Joakim
  29 mars, 2011 at 00:11

  Men har man inte de senaste dagarna läst lite oroande ”(s)ignaler” & (s)pråkbruk som t ex påståenden om att alla som kan minsann alltid ska arbeta samt ord som skattetryck? Låter inte detta som kvarglömd politisk mögelmat? Trots allt är det politikinnehållet som avgör om (s) åker permanent på tippen nästa gång eller ej, oavsett vem som leder. För den otäcka sanningen är ju att (s) måste göra upp med den borgerliga arbetslinjen samt pedagogiskt förklara för medborgarna att en hästsvans är inget att ha när man är redo för socialkontoret samt att man alltid & jämt måste betala för den välfärd man vill ha. Vill man ha hyfsad välfärd får man själv betala den, precis som när man köper en tv (fast då en väldigt billig ”tv” då ju alla betalar för den)…

 6. Joakim
  29 mars, 2011 at 00:52

  Tillägg till det ovanstående: har även hört nya (s) kalla välfärd för investering och ordet tillväxt (som något automatiskt positivt). Även detta oroande tendenser. Fast det kanske är den ”ekonomistiska vänster” jag länge drömt om? Den som oavbrutet ”smörjer” borgarblaskorna & surrar om tillväxt, skattetryck & arbetslinje som avledningsmanöver, men som konkret förstatligar så det ryker om det, bryter med EU & inför medborgarlön!

 7. KalleB
  29 mars, 2011 at 08:59

  @Joakim

  Ja,jag förstår att du är den nya generationen som ogillar kollektiva lösningar.

  Personligen betalar jag hellre för min pension än för dirrarnas miljonlöner/bonusar eller för skattesänkningar som äts upp.

  Men tror man på hästsvansarna så varsågod.

  (Sätt igång och betala för äkta (Ej landstingsfinansierade) privata läkarbesök mm)

  • 29 mars, 2011 at 09:16

   Sätt igång och betala för äkta (Ej landstingsfinansierade) privata läkarbesök mm

   Ptja, en läkare med sjuksköterska, lokaler och teknisk utrustning.. Tre papp för en snabb undersökning och recept. Minst…

Comments are closed.