Svenska soldater skyddar pakistanska atombomber


I radions Studio Ett möttes idag Svenska Dagbladets ledarskribent Claes Arvidsson och Jan Guillou i en diskussion om varför Sverige är på plats i Afghanistan, och varför svenska soldater ska dö i detta krig.

Det blev en inte särskilt upplysande diskussion eftersom Arvidsson inte kände till motiven mer än de som Tolgfors bidrog med i ett bandat inslag. Han hävdade att talibaner hade slängt syra i ansiktet på en afghansk flicka, något som kan vara sant, men som lika gärna kan vara propaganda eller förvanskad information. Ingen svensk var såvitt jag vet närvarande vid det tillfället.

Arvidsson hävdade att man nu lärt sig hur man ska gå tillväga i den här sortens krigssituation, något som man enligt honom har lärt sig i Irak. Ett sådant resonemang faller platt eftersom svenska soldater inte har varit i Irak, i alla fall om inte lärdomen är att dessa soldater ska kika ut på omgivningarna i ett titthål i pansarplåten på de fordon de använder. Men det mest sensationella avslöjandet är att vi är i Afghanistan för att hindra talibanerna att stjäla Pakistans atombomber.

Varför inte USA, som är allierade med Pakistan, ska sköta den uppgiften framgick inte. Möjligen skulle man förstå det som att USA inte klarar av det. Men när det nu kommit fram ett skäl till varför svenska soldater ska offra sina liv så kan vi väl istället rekommendera USA att tills vidare transportera dessa bomber till ett säkert ställe i USA så slipper vi oroa oss för vad talibanerna eventuellt skulle göra med dem.

Jan Guillou talar om krigshetsande ledarskribenter, och det framstår som fullt klart att det egentligen handlar om att svenska soldaters liv ska offras för att vi ska visa oss duktiga inför Nato och USA. Hur svenska soldater ska hindra talibaner från att kasta syra i ansiktet på flickor är det ännu ingen som kan svara på. Inte heller i vilket läge som Sverige ska anse att kriget är vunnet.

Guillou har tidigare hävdat att motivet för svenska soldaters närvaro varierar, det blev extra tydligt när Svenska Dagbladet plötsligen anser att det är för att skydda pakistanska kärnvapen. Tidigare har det

obama
hetat att det är för att stödja den afghanska armén i kampen mot talibanerna, men nu när Hamid Karzai skrivit på en lag som innebär att afghanska män har rätt att svälta ihjäl sina hustrur om de inte särar på benen på befallning så låter det antagligen som ett dåligt argument.

Men klart är att svenska soldater beser delar av Afghanistan genom titthål i pansarbilar. Det säger egentligen allt. Jag tror att argumenten snart glider över till att handla om arbetsmarknadspolitiska åtgärder, ett sätt att dämpa arbetslösheten.

i Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , svd12 dn12 ab123 dbl1 pol12 t

[tags]Afghanistan, Kärnvapen, Claes Arvidsson, Guillou, Pakistan, Talibaner, Nato, USA, Mujahedin, Krigsherrar, Människovärde, Högern, Regeringen, Tolgfors, Reinfeldt, Bildt, Opinion, ISAF, FN, Karzai, Politik[/tags]


6 svar till “Svenska soldater skyddar pakistanska atombomber”

 1. Redan INNAN den sovjetiska invasionen var syrakastarna i farten. En av dem heter Gulbuddin Hekmaytar och lär fortfarande vara i gång. Så här med historiens facit i handen så var det dumt att skåpa ut vänsterregeringarna i Afghanistan som större delen av vänstern i Sverige också gjorde. För det var ju de som höll på kvinnobefrielse, utbildning och annat positivt, inte Gulbuddin och andra reaktionärer. Syrakastarna utnämndes dock till motståndskämpar utan större eftertanke. De var ju i rätt stor utsträckning religiösa mörkmän som stöddes på alla sätt av de USAmerikanska mörkmännen… tills de vände sig mot sina välgörare.

  Att talibaner/pashtuner i Pakistan skulle kunna störta hela staten och ta över atombomberna låter mindre troligt. Det finns en bra artikel om det av Juan Cole någonstans. Att svenskarna skulle kunna göra annat än att möjligen skydda sig själv är ett ganska fånigt påstående. De bör hem fort som phan innan det börjar komma anklagelser om att de pangar ner civilpersoner hej vilt i ren desperation.

 2. Ja, vad ska man säga. Bombliberalerna blir allt mer desperata i sina försök att få fram motiv till detta ’omöjliga’ krig. Att man skulle ha lärt sig något från Irak är rent utsagt skitsnack då man fortfarande saknar det viktigaste nämligen uppsatta mål för ockupationen och en plan för hur man stegvis ska kunna överföra makten till verkligt demokratiskt vald afghansk regering (inte en ockupationsregering med marionetter utan en verklig afghansk regering med afghaners bästa för ögonen).

  Det ska bli intressant att se reaktionerna hos svenska folket när kistorna börjar komma hem. Jag skulle aldrig önska livet ur någon, även personer som frivilligt utbildar sig till att döda har ett värde, men det vore inte mer än rätt om vår nuvarande ’krigsregering’ får stå sitt kast för detta orättfärdiga krig och att resultatet blir ett maktskifte.

 3. Arvidssons ledare var ju ingen höjdare heller – men det är man ju å andra sidan inte ovan vid vad gäller Svenskan. Han skriver bl.a. att vi ska stödja Natos fredsbevarande insatser – när såg man senast någon sådan insats? I Irak kanske??? Tydligt är i alla fall att det nu pågår en stark propaganda för svenskt medlemskap i Nato. Vad gäller vårt deltagande i Afghanistan är naturligtvis risken stor att svenskarna blir utsatta för attacker på ett ehlt anant sätt nu när USA börjar ta in vapen och materiel norrifrån, efter överenskommelsen med Ryssland.

 4. Skydda pakistanska atombomber.. Jo tjena, snarare är det USA:s expansion av kriget in i Pakistan med sina bombräder som hotar stabiliteten i det landet och därmed hotar att lägga de pakistanska kärnvapnen i händerna på västovänliga krafter. Kriget har nu efter den pakistanska eskaleringen all möjlighet att sprida sig till resten av Afghanistans grannländer, t ex Tajikistan.

  Men, visst, hela regionen är värd att offra på de afghanska kvinnornas altare, lalalala, glöm bara bort att de afghanska kvinnornas liv är värre än någonsin där flickor så unga som sex år säljs in i slaveri och våldtäkt genom tvångsäktenskap.

  Om de svenska styrkorna menar allvar med sin mission att frälsa de afghanska kvinnorna kan de alltid roa sig med att ta sig an den lokale, USA-stödda krigsherren som med all säkerhet är skyldig till en hel lång lista med krigsförbrytelser. Se hur bra det går! ;)

 5. Enligt en artikel i The Globe and mail gör inte våra käcka gossar vad som förväntas:

  ”Att skicka ännu mer trupper till Afghanistan kommer att bli en tuff politisk uppgift för presidenten, särskilt som det finns en tydlig uppfattning i kongressen och bland vanliga amerikaner att många av de Nato-allierade smiter undan från striderna genom att gömma sina trupper långt från stridszonerna i södra och östra Afghanistan.”

  Nye NATO-chefen Anders Fogh Rasmussen har tydligen uppfattat problemen på samma sätt och säger därför ”att han ska bearbeta de europeiska Nato-medlemmarna för att
  ta bort de ”nationella förbehållen” på hur deras styrkor kan användas.”

  Mot Pakistan och säkra atombomberna alltså. Paniken är ju total.

 6. Tyvärr Stefan så finns det ingen politisk höger- / vänsterskala i Afghanistan. Inte ens en flummig sådan.
  Just nu handlar det om vem som ska vinna presidentvalet och de gör upp den kampen i sitt eget inbördeskrig där endast den presidentkandidat som stöds av de flesta krigsherrarna, knarksmugglarna och brutalaste fundamentalisterna kan vinna valet.

  Det är endast med stöd av dessa banditer någon kan bli president i Afghanistan och byborna röstar som dessa befaller.
  Karzai’s presidentperiod har redan bevisat att detta är deras egen variant av ”demokrati”.

  Varför ska vi ska lägga oss i deras interna maktkamp och hjälpa den ena eller andra gangstersidan att visa upp den galjonsfigur som bäst kan bluffa väst och dra in obegränsat ekonomiskt stöd som går rakt ned i deras egna fickor?
  När ingen av dem ens kan stava till demokrati hjälper det knappast att bomba skallen av den ena eller andra parten heller.
  De nuvarande presidentkandidaternas bakgrund är i flera fall långt grymmare än talibanernas. Se den USA-allierade och okrönte härskaren i norra Afghanistan, den ökände krigsförbrytaren Abdel Rashid Dostum t ex. (länk till Läkare utan gränser)