Svenska soldater dömda i förväg?

Idag flaggar Dagens Nyheter för att fler svenska soldater kommer att dö i kriget mot talibanerna i Afghanistan, ett krig som egentligen kallas ”Kriget mot Terrorismen” och som startades av George W Bush. Man hävdar i artikeln att kriget inte är ett kolonialkrig och att det syftar till ett demokratiskt Afghanistan.

DN: ”Talibanerna är klart underlägsna den amerikanska krigsapparaten teknologiskt och försöker undvika regelrätta strider. De har i stället omgrupperat och spritt sina styrkor norrut, där svenskarna finns. Det innebär att de svenska soldaterna kommer få det tuffare en lång tid framöver. Regeringen måste i så fall vara beredd på kritik. Döda svenskar kommer väcka frågan om vad unga svenska soldater har i Afghanistan att göra.”

Den frågan är redan väckt och ännu har ingen politiker besvarat den utan kommit med floskler som Dagens Nyheter okritiskt upprepar. Man tar fram argumentet att talibanerna behandlar kvinnorna i landet illa, en uppgift som är helt korrekt. Men man nämner inte att den amerikanska marionetten Hamid Karzai fick order av George W Bush att vända sig till FN för att be om hjälp att döda talibaner. En hjälp som FN lovade dem efter att Bush lovat att betala en del av den mångmiljardskuld som USA hade till FN.

Men Hamid Karzai är knappast en man vars agerande underlättar för kvinnorna i landet. För ett par veckor sedan så undertecknade han en lag som ger afghanska män rätt att låta kvinnorna svälta om de vägrade sin make sexuellt umgänge. Synen på kvinnor verkar vara så långt under isen så att det knappast är någon skillnad på vem som sitter vid makten i landet.

DN: ”Talibanerna är även fullt medvetna om att västmakterna kan få svårt att hålla ut, med hemmaopinioner som är känsliga för stigande dödssiffror. Kritiken lär hårdna. Men kriget i Afghanistan är inget kolonialkrig utan syftar till ett självstyrande och demokratiskt Afghanistan. Det handlar också om internationell säkerhet. Men det kan bara vinnas med afghanernas stöd. I annat fall är risken stor att det utvecklas till ett Vietnamkrig i repris – den här gången med svenska soldater vid fronten.”

Nu talar DN om att kriget kan utvecklas till ett nytt Vietnamkrig med svenska soldater vid fronten. Det måste kännas lugnande för soldaternas anhöriga hemma i Sverige. Att påstå att kriget handlar om internationell säkerhet är en överdrift av kolos-

bild
salformat. Det är knappast någon som tror att vi kommer att få horder av talibaner svärmande runt EU-ländernas gränser, men visst ökar vår närvaro risken för terrorattentat riktade mot Sverige. En sak som snarare är ett argument mot svensk närvaro än för en sådan.

Och när landets största morgontidning finner anledning att påpeka på ledarsidan att folk i Sverige måste vara beredda på att förlusterna ökar, då undrar jag hur de fyrahundra soldaterna i landet känner och tänker. Hade de verkligen tagit ställning till att de skulle avfärdas som ”förluster”? Är det var de anhöriga förväntar sig? Knappast, då hade de kämpat med näbbar och klor mot att skicka sina barn till Afghanistan.

Nu talar dessutom högerpolitiker i Sverige om att utöka styrkan i Afghanistan i stället för att minska den. Det kan de göra så länge det inte är deras barn som åker dit, men tror de att de kommer att vinna val efter att nästa Herculesplan landat på Arlanda med kistor insvepta i Svenska flaggor? Det blir istället så som DN själva skriver i sin artikel – Döda svenskar kommer väcka frågan om vad unga svenska soldater har i Afghanistan att göra.

i Andra om: , , , , , , , , , , dn123 svd123 ab123 dbl t

[tags]Afghanistan, Hamid Karzai, ISAF, Nato, USA, EU, FN, Högerregeringen, Vietnam, DN, Politik[/tags]

  7 comments for “Svenska soldater dömda i förväg?

 1. Tommie
  27 juli, 2009 at 08:29

  Det är ointressant vad du antar om saker och ting. Återkom gärna när du TYCKER något. / Jinge

 2. Christian
  27 juli, 2009 at 09:12

  Citat från den store Noam Chomsky.

  ”The US supports Democracy, if and only if it accords with strategic and economic objectives”.

  Och detta bevisar dom gång på gång.

 3. Sniff
  27 juli, 2009 at 10:44

  I de tidigare ”krigen” som svenska soldater deltagit i och som kallas ”fredsbevarande” har inte förlusterna varit särskilt stora eller spektakulära.
  (Jag tar inte med alla psykskador som många kom hem med och som inte är säljer så bra som färska blodsbilder.)
  De flesta skador kom mer ur vanliga olyckor och otur skeenden men det är inte mig veterligen så ofta en större grupp ”mulats” i strid eller av en sprängladdning. Detta har i min uppfattning lett till en krigsrommatik i FN-blåa hjälmar och slappa uppdrag på Cypern. Tyvärr är det inte Counterstrike man spelar i hemmets lugna vrå utan det kommer och komma hem soldater i kistor.
  För att använda en plattityd: Det är inte frågan om utan när!

 4. mr Biz
  27 juli, 2009 at 11:07

  Även den finske forskaren Charly Salonius-Pasternak vid Utrikespolitiska institutet konstaterar att ISAF-styrkans inblandning i Afghanistan är ett politiskt ställningstagande för ena parten i ett pågående inbördeskrig.
  –Han visar därmed att Finland är en part i kriget och därför ett krigförande land. Detta gäller givetvis även Sverige.

  Argumenten för vår inblandning faller som käglor och hela situationen blir för varje dag alltmer absurd.

  Det hela börjar påminna om hur vår polis försökte skingra de två stora MC-gängen när striderna stod som hetast och vad hände? –Jo, de slöt sig genast samman mot det yttre hotet och har fått sköta sina uppgörelser sinsemellan sedan dess.

 5. Matte
  27 juli, 2009 at 11:59

  Pierre Schori uttalade sig väldigt bra mot sveriges inblandning i Afghanistan, minns inte i vilken kanal det var men jag tror det var SVT.

 6. Tommie
  27 juli, 2009 at 14:54

  Kommentarsreglerna! / Jinge

 7. mr Biz
  27 juli, 2009 at 15:33

  Malalai Joya är en afghansk politiker och före detta parlamentsledamot. Hon var 2005 den yngsta person som valts in i Karzai’z nya parlament, då för att framhålla hur kriget i Afghanistan hade befriat kvinnorna.
  Hon har överlevt flera mordförsök och blev avstängd från sin plats i parlamentet efter att ha uttryckt sina åsikter.

  Hon är ett ett trovärdigt vittne på plats i de innersta kretsarna av den ”valda” banditregering som våra politiker beslutat stödja i det Afghanska inbördeskriget och hon har ett viktigt budskap här i guardian till alla som tror att kvinnorna får det bättre av NATO’s ockupation eller att krigsherranas makt minskar.

Comments are closed.