Svenska Dagbladet har fel


Jodå, Svenska Dagbladet har fel, favoriten är given. Annars är det förstås intressant att se att det nu börjar bli en antydan till ett mediedrev mot Lars Ohly, man kan ju fråga sig om det är en normal reaktion så här i eftervalstider eller om det är något som sker bara för att det är Vänsterpartiet det handlar om. Å andra sidan projiceras det en del även mot de andra partiledarna av ungefär samma skäl, i ett fall för att de redan har meddelat omvärlden om sin egen avgång, i andra fall beroende på att Fredrik Reinfeldt kör över dem i kraft av sin position.
[column width=”49%” padding=”2%”]Och nu när drevet har kommit igång så tror jag att vi får ett snabbare slut på alla diskussioner, för det som nu händer när Vänsterpartiets interna problem har blivit en återkommande huvudnyhet i AB, EX, DN, SvD, Rapport, Aktuellt, Ekot och TV4:s Nyheterna är förstås att partiet skadas något kopiöst.

Tyvärr så verkar inte Ohly själv speciellt eftertänksam i de olika intervjuer han ställer upp i. Senast igår kväll såg jag honom i Aktuellt där han hävdade att han ska sitta kvar efter kongressen 2012 och att Vänsterpartiet nu visat att partiet är regeringsfähigt, precis som om det räckte för att göra ett bra val 2014. Det verkar som om han har glömt bort den lilla detaljen att sossar och miljöpartister förlorade på det rödgröna valsamarbetet och att de knappast kommer försätta sig i samma situation en gång till. Och att Ohly vunnit val på kongresser tidigare där det har funnits motkandidater innebär ingen garanti för att han ska bli omvald igen.

Sedan är det ju tämligen typiskt att Aktuellt ringer runt en massa distriktsordföranden ute i landet och får fram en uppgift om att en fjärdedel av dessa anser att Ohly bör avgå som partiledare, och gör en nyhet av det. Ett stöd från tre fjärdedelar av dessa funktionärer är väl knappast speciellt illa, men media har ibland en så förutsägbar agenda så att de inte själva förstår hur tittare, läsare och lyssnare reagerar.

En viktig sak i detta sammanhang är att kraven på en extrakongress inte stillnar. Partiet behöver lösa denna fråga så fort som möjligt, den kommer att ligga och nöta i alla sammanhang och Ohly kommer att få en roll som liknar Mona Sahlins, och det över ett år innan nästa kongress. Så kan man givetvis inte ha det, det får till följd att partiet marginaliseras än mer, själv tror jag till och med att partiet kommer hamna så långt ner i opinionsundersökningarna att det kan leda till massflykt både av presumtiva väljare och av – medlemmar.

[/column]

[column width=”49%” padding=”0”]Vänsterpartiet

Jag tror att partiet nu står inför ett vägskäl, och tar man inte ställning snabbt så kommer man att finna att man har hamnat ute i geografin någonstans. Och där riskerar man att hamna om man inte begär att både partistyrelse och verkställande utskottet ställer sina platser till förfogande. Partiet behöver en nystart, och för att skapa förutsättningar för en sådan så behöver det bli en markant förändring.

Sedan är min egen uppfattning att Jonas Sjöstedt skulle vara en bra kandidat till ny partiledare, och talet om ett delat partiledarskap låter vettigt. Men det finns både andra män och många kvinnor att välja bland, men klart är att de bör få börja arbetet helst innan sommaren i år för att hinna bli varma i kläderna före valet 2014. Blir inte Ohly omvald som partiledare så behövs han i partiarbetet både nu och efter valet 2014 och säkert många år framöver.

it , , , , , , svd dn gp svt ex ab

[/column]


Ett svar till “Svenska Dagbladet har fel”

  1. Personligen tycker jag att Ohly är inte den rätta mannen att leda vänsterpartiet. Och för sig det är erann inre angelägenhet i Sverige. Men det lutar åt det hållet, att den borgerliga pressen har Vänsterpartiet i rävsax. Det skrivs ju så att Moderaterna är det nya statsbärande partiet (eller snarare iden torgförs), och på samma sätt försöker den borgerliga pressen göra gällande, att det är den borgerliga pressen som är den statsbärande pressen. Ifall Ohly lämnar sin plats, Expressen och Svenska Dagbladet ser ut att ha valt ut Ohly. Om inte, då fortsätter Vänsterpartiet med en ordförande vars tid är över.

    Slugt, men så skulle också jag göra i en Moderaterna/Svenska Dagbladet -position. Sakta och säkert riva sönder oppositionen – lyfta upp den ene lite här och där och å andra sidan trycka ner den andre. Sedan behöver man bara att se på hur oppositionen rasar ihop i sina interna gräl. Ohly lär inte bli den enda måltavlan, (det ödesdigra) rödgröna samarbetet lär bli nästa katt-mus lek.