SvD:s stulna GPS-cykel


Jag blev fundersam när jag läste rubriken på SvD:s webblöpsedel men när jag väl satt mig in i vad det handlade om så tvingas jag lyfta på kepsen, en snillrik reportageidé, men kanske är det synd att de visar en bild på cykelskrället?

SvD: ”De närmaste månaderna är det högsäsong för miljonbrotten – som stölder, inbrott och fickstölder. Varje dag stjäls uppskattningsvis runt 100 cyklar bara i Stockholm. Hur snabbt blir en cykel stulen i Stockholms innerstad? Och vart tar cykeln vägen? För att få svar gömde SvD en liten gps-sändare på en svart mountainbike och ställde ut den med ett slanglås i centrala Stockholm.

Efter tre dagar plingade det till i gps:en.

På kartan kunde vi följa hur någon cyklade söderut, till Riddarholmen. Väl på plats bytte cykeltjuven det sönderklippta låset mot ett tyngre och mer stöldsäkert mc-lås. Dagen efter rörde sig cykeln vidare mot Zinkensdamm på Södermalm.”

Det är synd att de väljer att bara berätta om cykelns position på Facebook. De borde ha skapat en @SvD-cykeln på Twitter också så att fler kunde följa cykelns öden och äventyr. Dessutom var det kanske dumt att visa en bild på den, nu kommer cykeltjuven att varnas, möjligen kommer det bli en folksamling runt vederbörande då den återigen ska användas. Å andra sidan kanske SvD har tänkt på den saken så att man medvetet visar en bild på en helt annan cykel. Intressant att följa cykelns vidare äventyr på tidningens karta blir det i alla fall.

it Andra om: , , , , , , ,


6 svar till “SvD:s stulna GPS-cykel”

  1. Om cykeln syfte är att stjälas, har tjuven begått ett brott?

    Vill gratulera den nye ägaren till ett fint kap! :)

    • Nope! Cykeln var låst, det kan ingen slingra sig undan. Tjuven åker ditl åt vara att det inte blir maxstraffet.. :-P