Nu är en tvåstatslösning försent


Palestina blöder, likaså gör dess befolkning. Idag är det 800 dödade palestinier varav mer än hälften är oskyldiga civila, och av dessa är en stor del barn. Hur många döda som ännu inte är återfunna under alla ruiner vet vi inte.


Israel kommer aldrig att vinna
detta krig, inte ens om de kunde avväpna varenda palestinier så kan de undgå det faktum att staten Israel undergräver sitt eget existensberättigande alltmer för varje minut som går.

Israels regering talar tyst om att de aktivt stödde Hamas då det var en liten organisation som stod i opposition till Fatah och Yasser Arafat, på samma sätt var man positiva till Hezbollah i Libanon tidigare, nu har man aktivt bidragit till att Hezbollah växt sig starkare än någonsin, idag agerar man på ett sätt som undergräver Israel som stat, samtidigt som man stärker Hamas ställning både i Palestina och i arabvärlden i stort.

Många hävdar att Israel måste upplösas som nation, och de som förespråkar en upplösning av staten Israel blir fler för varje dag som går.

Jag anser att Israel har försuttit sin chans eftersom man inte godtagit en tvåstatslösning enligt 1967 års stilleståndslinje, och att den enda kvarvarande möjligheten är att bilda en stat av det område som nu kallas Israel, tillsammans med de palestinska delarna Västbanken och Gaza. Kravet på återflyttning kommer aldrig palestinierna ge avkall på, dessutom finns det bindande resolutioner i FN om saken. Den ”judiska staten” Israel kommer i framtiden bara att återfinnas i historieböckerna, det nya landet kommer att bli en multireligiös demokrati där Israels judiska befolkning blir en minoritet.

Så ser framtiden ut, och Israels enda chans att förhindra detta är att man utrymmer samtliga bosättningar, flyttar muren till 1967 års stilleståndslinje och samtidigt erkänner Palestina som egen suverän stat. Men jag vet faktiskt inte om palestinierna nöjer sig med det som det nu ser ut. Kravet på återflyttning är ett i högsta grad berättigat krav, och nu stärks palestiniernas sak enormt på grund av den israeliska folkmordspolitiken.

Man kan säkerligen döda ytterligare några tusen palestinier men man beträder redan nu den väg som leder till Israels upplösning. Det man åstadkommit på den vägen är att reta upp stora delar av världens befolkning. Att i det läget ha USA bakom ryggen, det enda land som kan tävla med Israel om att vara folkmördare av format, det är en klen tröst. USA:s

roll i världen kommer gradvis att förminskas, och även om landet fortfarande är en stormakt om 15-20 år så kommer dess roll i världen att ha devalverats.

Ser man bakåt i historien så har det funnits ett visst berättigande för kravet på en judisk stat, problemet var att britterna gav delar av det palestinska mandatet till judarna utan att ha förvissat sig om att de hade rätt att ge bort ett redan befolkat land. Den rätten hade de inte, lika lite hade Nationernas Förbund någon rätt till det.

Sedan många år tillbaka så vågar ledande Israeliska militärer inte resa till Europa. Man vågar det inte eftersom risken är stor att man ska gripas och ställas inför en krigsförbrytardomstol. Då bör man vara klar över att de nu pågående brotten mot mänskligheten enbart lett till att röster höjts för att gripa Olmert, Livni, Barak och Perez. Idag är det tydligt för världen att Israel fortfarande begår ett stort antal vidriga brott mot mänskligheten, Genèvekonventionen och alla krigets lagar. Det gör man samtidigt som man ger antisemitismen rikligt med näring.

Staten Israel har med sin nuvarande politik kört in i en återvändsgränd, frågan är om världsopinionen tillsammans med palestinierna kommer att tvinga dem att bli kvar i denna gränd. Jag personligen är övertygad om att Israel nu har skadat sin idé om en judisk stat så till den milda grad att förespråkarna för en tvåstatslösning kommer att tunnas ut alltmer för varje dag som går. Israels advokater har länge talat om antisemitismen, det jag tror kommer att hända nu är att antisionismen kommer att öka, och det lavinartat.

Israels advokater, i vilken skepnad de än uppträder, känns idag allt mer som en hoper rättshaverister.

Folkrätt och mänskliga rättigheter kan man inte trolla bort genom att kalla det judehat.

AB12345 DN123 SvD1234 VG12 Dbl123 it

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Tvåstatslösning, Folkmord, Israel, Palestina, Etnisk rensning, Fosforbomber, Antisemitism, Israel, Bombningar, Gaza, Palestina, Mellanösternkonflikten, , Livni, Olmert, Barak, Perez, Krigsförbrytelser, FN, Genevekonventionen, Ockupation, Mänskliga rättigheter, Apartheidstaten, Bosättningar, Ockupation, Blockad, Politik[/tags]


34 svar till “Nu är en tvåstatslösning försent”

 1. Folkrätt och mänskliga rättigheter kan man inte trolla bort genom att kalla det judehat.

  Det bästa jag läst sedan massakern började!

 2. ”Men jag vet faktiskt inte om palestinierna nöjer sig med det som det nu ser ut. ”

  Skulle inte tro det. Ett Gaza avskärmat från ett antal kringrända indianreservat på Västbanken. Jan Myrdal redogör i AF idag varför en sådan lösning inte fungerar.

  Det var någon som föreslog att den rena judiska rasstatens största supporter, från maktcentra i alla fall USA, skulle upplåta en av dess stater för ändamålet och varför inte? I Ryssland finns sedan 1934 ?????????? ??????????? ???????? eller yidishe avtonome gegnt. En autonom Oblast för judar…

 3. Innlegget ditt er tull og vås fra ende til annen. Israel har aldri drevet noen aggressiv politikk for å sikre seg land, derimot har Israel blitt angrepet av alle sine naboer. Derfor har de okkupert noen områder. Helst ville Israel sluppet å ha noe som helst med Gaza å gjøre i det hele tatt. Som en israelsk minister sa: ”Å tro at vi ønsker Gaza er absurd. Det blir som å ønske seg kreft fordi man ønsker flest mulig celler i kroppen”.

  Hamas og sympatisører har gjennomført over 70 selvmordsaksjoner og send over 8000 raketter/artillerigranater rettet mot Israels sivilbefolkning de siste 8 årene. Hvem andre land enn Israel hadde ventet så lenge før de gjorde noe for å beskytte sin egen befolkning?

  Det Israel gjør nå er grusomt og man skulle selvsagt ønske at det var unødvendig. Det er selvsagt ingen som støtter drap på sivile, unntatt Hamas da, de har det som offisiell politikk…litt å tenke på det?

 4. Det är det bästa du överhuvudtaget har skrivit i denna fråga.

  Grattis Jinge

  MVH

  Lasse W

 5. Du har rätt Jinge,

  Scenariot att en fri palestinsk stat existerar kan inte accepteras av Israel eftersom ett Palestina i fred kommer att växa sig starkare och bli ett växande hot. Att lösa upp Israel skulle de aldrig acceptera.

  Så var står vi? Det som vi ser idag är Israels modus operandi, deras enda möjliga existens.

  Konsekvensen av denna situation är katastrofal eftersom det kommer leda till en ökad isolering av Israel, som kommer känna sig mer och mer trängt, och detta kan betyda kärnvapenkonflikt. Det känns kusligt att skriva det, men detta är en absolut risk.

 6. Tvåstatslösningen accepterades aldrig av Judarna och därför mördades Folke Bernadotte för att förhindra att han skickade in denna plan till FN.

 7. Israelerna mördar sina krigsfångar, eller snarare, de avrättar unga män istället för att ta dem som fångar. De uppgifterna kommer ständigt från alla möjliga håll men likafullt skriver du inte om det Jinge. Varför? Är inte det viktig information till dina läsare?

  • Annica! Jo jag har oxo hört sådana uppgifter, bland annat från Aljazeera. Men de redovisade inte källan och jag kommer direkt att göra en rubrik av det då det finns en källa som går att citera. Det är krig, även om det bara är den ena parten som är beväpnad, det gör att jag helst väntar med den sortens uppgifter till det är mer än en rullande undertext på Aljazeera. De är nog angelägna att själva få det bekräftat…

 8. Väldigt intressanta och läsvärda artiklar du skriver. Jag vet för lite om den här konflikten för att uttala mig bergsäkert om det ena eller andra men ditt resonemang låter mycket mer trovärdigt och riktigt än något annat jag hört från den israelvänliga sidan.

  En sak vet jag däremot, för att återknyta till en artikel du skrev tidigare om avfyrningsramper för raketer i Gaza som Israel vill förstöra. Jag var robotsoldat när jag gjorde lumpen, så jag råkar veta en del om robotar och ”raketer”. Det finns inga ramper för Israel att förstöra, det är mycket riktigt väldigt mobila små robotlavetter som man kan bära på ryggen eller ha bakpå en liten pick-up lastbil t ex. Man avfyrar några robotar och sedan omgrupperar man. Det är ren propaganda från Israel och sånt sväljer svensk media med hull och hår. Mycket dåligt!

 9. Gazafamiljen som chattade med Aftonbladet igår är vittne till Annicas uppgifter:

  tore säger: Har några ni känner dött?

  Familjen Abu Nada säger: Pappa: Vår kusin, han jobbade som vakt. Israelierna kom till honom, tvingade ut honom, ställde honom mot en vägg och avrättade honom. Vi kunde inte gå till hans begravning för vi kunde inte ta oss dit. Men vi har bett folk runt omkring att begrava honom åt oss. Han kunde inte begravas i närheten av oss eftersom vägarna är avstängda.

 10. Det är rätt att slå samman Israel och Palestina, israelerna har förlorat rätten till sin stat. Den nya sammanslagna staten bör inte heller kallas Israel, det namnet är nedblodat för evighet. Det ´nya´ namnet bör givetvis vara Palestina.

 11. Bra förslag. Den nya staten ska givetvis behålla sitt äldre namn, Palestine.

  Det känns som att det börjar röra lite på sig. :-)

 12. Mycket bra. Jag antar att du känner till Daniel Barenboim och den framlidne Edward Saids idéer om en enstatslösning.

  ”Israels rätt att existera”. Nej nej och åter nej. Sionismen är en -ism bland -ismer, med samma manikeistiska utvecklingsväg från idealistisk utopi till manifesterad ondska.

 13. Väformulerat och lagom opassande, nog din bästa bloggning!

  Fler och fler inser nog att hela ”Israelfrågan” bör göras om. Undrar dock om det är möjligt.
  I varja fall inte utan omfattande avväpning vilket förmodligen inte låter sig göras. I den delen av världen funkar tydligen inte dom vanliga spelreglerna.

  Avväpning skulle medföra att uppfattningen ”hela världen är emot oss” skulle leda till än mer tråkigheter. Tror faktiskt att man hellre går under totalt än att lämna ifrån sig något man anser sig vara rättmätig ägare till sedan urminnes tider. Du har kanske sett bildspelet på http://xxxxxxxxxxxx

  FN:s resolution 181 sågs endast som en bekräftelse på att man hade rätt, inte en uppoffring och en gest från världssamfundet. Jag förstår mycket väl att palestinierna redan från början har svårt att koppla orättvisor och utrotning i Europa till beslagtagen mark i Palestina.

  Dom gamla ”superortodoxa” judarna. Hur ser dom på hela denna tillställning?

  Ryssarna tacksamt exporterat mycket folk med zionistisk bakgrund under dom senaste åren. 1miljon på 20 år. Kanske ser man detta som ett sätt att förebygga egna problem. Då man visar avsikter att samarbeta än mer med andra stater i mellanöstern.

  I vilket fall måste vi komma ihåg att det finns oerhört många judar som också motsätter sig detta förtryck av palestinier. Man drar gärna alla över en kam. Jude = zionism. Världen är dock inte så enkel. Min förhoppning är att all dom judar som idag deltar i demonstrationer runt om i världen skall kunna göra det utan trakasserier.

  Svensk = anglosaxisk media har i stort sett alla judiska ägare eller styrelser med stort judiskt inflytande. Gäller samtliga Tv. radio och tidningar, vilket är det enda Svensson har tillgång till. Den svenska myndigheten ”Levande Historia” bara bekräftar detta missförhållande i svensk politiks prozionistiska amerikanska hållning. Detta stryper totalt en allsidig belysning och diskussion i frågan. (Letar fortfarande efter vilka som bestämmer mitt kanalutbud i Telias Tv-nät. All Public-Service inom EU borde vara en självklarhet). Radio Islam ( Googla själv) som belyst detta har fått plikta för denna handling genom brännmärkning med den antisemitiska stämpeln. En i mina ögon orättfärdig åtgärd. Att samla och redovisa information kan inte få vara fel.

  Vakthundar typ Lisa Abramowitz (Sverige Israel-Information) finns över allt. Skrivs något som kan uppfattas som ”icke positivt” om judarna hugger dom direkt och skoningslöst. Att denna skara vakthundar finns över hela världen visar Michael Bradelys erfarenhet.
  http://xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

  Misstänker starkt att hela denna konflikt kommer att slå tillbaka
  med kraft mot USA och Israel. Ett tredje världskrig är nog inte lång borta. I så fall är det inte första gången man använt denna metod att fixa ekonomierna. Samma manusförfattare som i föregående två finns fortfarande kvar. Kanske får judarna än en gång plikta med liv på ekonomins och Mammons altare.
  Kanske är dessa dom verkliga självmordsbombarna?

  Hoppas dock att världen med hjälp av kommunikation genomskådar allt som pekar i den riktningen.

  Kanske kan din blogg Jinge vara en del i denna räddningsaktion

  Leif Bengtsson

 14. Sionism = Nazism. Den enda skillnaden är att i sionismen är judarna härskarrasen medan nazisterna har den ariska rasen som sin. Sionisterna i Israel när en dröm om ett Stor-Israel inte helt olikt tankarna om det Tyska Tredje Riket.

  Israel för idag ett s.k lågintensivt utrotningskrig mot Palestinierna. Israels räder in i Gaza där människor kidnappas, mördas och lämlästas påminner till stor del om Tysklands framfart i Warsawa getthot under 2:a Världskriget.

  • Sionismen är till vissa delar väldigt nationalistisk, Nationalsionism. Men det finns oxo skillnader mellan Tyskland och Israel. Glömmer man dem så riskerar man bara att folk ruskar på huvudet, och det tror jag att flera gör åt din kommentar.

 15. Det ligger mycket i bedömningen av två -tats- lösningen är ett passerat stadium. Det gäller nu försöka skissa konstruktiva förslag, som kan skapa fred och stablitet i regionen. Men som inte har koloniala drag. Kanske kan Sydafrika var ett exemepel? Avskaffande av ”bantustans”, tillämpande av principen ”en man en röst”. arbete med försoningskommissioner och skapandert av ett federativt Palestina/Israel, där man börjar med att bygga upp en gemensam försvarsmakt och utrikesrepresentation och sedan steg för steg integrerar ekonomi, socialpoltik etc. Det visade sig möjligt att
  integrera forna DDR i ett förbundsstyskland, trots de arméer och vapenarsenaler som fanns på båda sidor, så varför skulle det inte vara möjligt också i mellanöstern att skapa en tillvaro av samdräkt? Och där Jerusalem blir en stad öppen för alla trosbekännare.

 16. Hej

  Jag tycker att det är facinerande hur ni propalestinier klappar varandra på ryggen och berömmer varandra för den ena artikeln mer extrem än den andra. Israel är här för att stanna, var så säkra och hur kommer det sig egentligen att ni är så hatiska mot israel som ni är? Förstår ni inte att också den andra sidans handlingar som självmordsbombningar och dylikt är lika hemska som att ett land använder sin militär till att attackera dem som skickar raketer mot dess befolkning vilket skenheliga Sverige som kritiserar Israel från våran mellanmjölkstrygghet i Sverige också skulle göra i samma situation. Och tro mig, om inte israel ansträngde sig för att inte träffa de civila så skulle offren bland befolkningen vara tio gånger högre.

 17. Jag tror också att man gör ett misstag om man likställer sionismen med nazismen.

  En jämförelse med Mussolinis nationalchauvinistiska fascism är däremot klart relevant.
  De italienska fascisterna var i grunden inte rasister. Tvärtom var åtskilliga i partiapparaten judar.
  Men den aggressiva nationalismen krävde sina offer, och judarna blev med tiden ganska illa åtgångna även där.

  På samma sätt tror jag inte sionismen är rasistisk i sig. Så länge den ”judiska” staten får råda och andra folk tjäna herrarna finns inget utrotningsbehov.
  När den härskarstaten hotas försvinner dock all tolerans och järnhälen råder.

  Israel är krig. Kriget är både mål och medel för detta dödsdömda kolonialprojekt.

 18. Det där med ”nationalsionism” är bra Jinge. Det är en extrem nationalism parat med sionism, sedan är det en tillfällighet att det liknar ett annat ord. ;-)

 19. Med sin käcka slogan, ”Ett land utan folk för ett folk utan land”, drog den Sionistiska Kommissionen och dess ledare Dr Weizmann med britternas välsingnelse in i Palestina efter första världskriget. Det gick inte så bra. Palestina var redan befolkat, mestadels av araber och i ”A Survey of Palestine” beskrivs konfrontationer från första stund och när man läser hur araberna i Jerusalem påskdagen 1920 angrep invandrade judar känns det som om tiden stått stilla i 89 år:
  Fem judar dödades och 211 skadades och när ordningen var återställd av britterna hade fyra araber dödats och 21 skadats. Britternas militära kommission utredde händelsen och fann att anledningen var:

  a) Arabisk besvikelse över ej uppfyllda löften av den självständighet de blivit lovade under kriget,

  b) Araberna ansåg att Balfourdeklarationen innebar förnekande av deras rätt till självbestämmande och anförde att etableringen av judarnas nationella hemvist i Palestina ledde till ekonomisk och politisk underkastelse gentemot judarna.

  c) Känslomässig påverkan, -å ena sidan av propaganda och stöd från Palestinas grannar samt med Emir Feials proklamation som kung i ett återförenat Syrien och med växande panarabiska och panmuslimska idéer samt -å andra sidan av aktiviteter från den Sionistiska Kommissionen som understöddes med resurser och inflytande från judar runt världen.

  På den tiden försökte de åtminstone utreda verklig orsak till striderna men de nådde inte heller då ända fram till insikten om det uppenbara misstaget att zionisterna våldgästat fel land.
  Zionisterna körde redan från starten in i en återvändsgränd och där sitter de än i dag. I det redan befolkade landet Palestina.

 20. Israels agerande känns lika avtäckande som nyliberalismens totala fiasko. Naturligtvis är det en betydligt blodigare händelse och jag vill inte likställa döda barn med ett kollapsat finansiellt system. Men det finns ändå intressanta paralleller. För i båda fallen ser vi hur ett enkelspårigt och fundamentalistiskt tänkande lett oss in i en katastrof och återvändsgränd!

  När den Israeliska ledningen säger att det ”inte finns en humanitär katastrof i Gaza”, ”Man gör allt för att undvika civila dödsoffer”, så är det lögner av samma kaliber som Goebells en gång omgav sig med! Jag blir förbannad när man förolämpar mitt intellekt genom att presentera sådana vulgära lögner! Och allt samtidigt som bomberna fortsätter att falla!

  Vi kan vara säkra på att man ännu om 100 år kommer tala om det som nu sker. Men trots det som nu sker så hoppas jag ändå på en tvåstatslösning. Två stater som lever sida vid sida, två stater som respekterar mänskliga rättigheter och inte gör skillnad på folk beroende på vilken ras de tillhör! Två stater som respekterar varandras suveränitet och inte ställer sig ovanför internationell lag och FN:s resolutioner. Två stater där beslutsfattarna inte bombar civila för att vinna ”demokratiska val”!

 21. Det som jag tycker är så svårt att acceptera är den här speciella matematiken med människoliv som Israel och USA verkar tillämpa. Dör det en Israel eller en Amerikan så anser de att de kan döda tio eler kanske hundra människor från den andra sidan.

 22. Det jag förvånas av är att det aldrig talas om sionismens samarbete med Adolf Hitler. Det fanns till och med förslag från sionisernas sida att de skulle skapa en speciell judisk brigad. Varför talas det inget om det?

 23. hej jinge har du någonsin tänkt på en blogg med all din info och åsikter på engelska och mer öppen av hela världen?? nu kan du andvända dig av de här facebook till att bli mer synlig för världen

 24. David:
  Kom med en trovärdig källa.
  Under mellankrigstiden var Europas sionister till stor del sekulärt vänsterradikala judar.
  Innan jag blir överbevisad vägrar jag att tro på någon egentlig intressegemenskap mellan nazister och sionister. Nog kan vissa sionister gjort tillfälliga allianser för att komma närmare sitt mål. Men judiska brigader i en armé som hade judeutrotning som ett mål är en absurd tanke.

  Den typ av hopkopplingar du ger uttryck för förvirrar bara och förklarar vare sig sionism eller nazism. Det räcker gott med verkligheten…

  Benämningen ”nationalsionism” tycker jag är riktigt bra. Det är just denna sionistiska nationalism som är pudelns kärna.
  Näst organiserad religion är nationalism humanismens fiende nr 1.

 25. Till Jinge: Läste en ”Leif Bengtsson” som referade till en ”Michael Bradely” – men länken var xxxxxxxxxxx- ad… Finns länken? Eller har någon utomstående xxxxxxxx-at?

 26. Inser så här dagen efter att det naturligtvis är något, jag säger något, överdrivet av mig att jämställa Sionismen med Nazismen.

  Jag fortsätter dock hävda att Sionismen är rasistisk i sin framtoning. Det finns idag lagar om att araber inte får använda samma bussar och vägar som judar i de israeliska områdena. Detta låter väldigt likt den behandling av svarta som förekom i det rasistiska Apartheid-Sydafrika.

  Israelkramare talar ofta om att Palestinierna skulle vara gisslan hos Islamister, men vad de glömmer är Israelerna som är gisslan hos ’natonalsionistiska’ politiker.

  Efter att Hamas vunnit det demokratiska valet (ett av de få demokratiska val som hållits i en arabisk stat) så var de försonliga krafterna i partiet starkare än någonsin. Hade Israel och deras allierade velat ha en tvåstatslösning hade de haft en utmärkt möjlighet att inleda förhandlingar med Hamas.

  När Israel istället valde konfrontation stärktes de grupperingar i Hamas som sagt att våld mot ockupationen är enda sättet att vinna frihet. Nu är nog tyvärr möjligheten till den enda hållbara lösningen, dvs ett fritt Palestina OCH Israel i fred sida vid sida, knappt längre möjlig.

 27. Sionismen är judisk nationalsocialism, heter en artikel av mig som publicerats här som gästblogg häromåret. Den publicerades dessförinnan i Ordfront Magasin som ett svar på sionisten Eli Göndörs artikel om sionismen.

  http://jinge.se/index.php?s=sionismen+är+judisk+nationalsocialism

  Artikeln är en stark sammanfattning av min långa grundläggande artikel från 2004 som även är väl sprid runt om i världen på engelsk och betraktas av många som ett standardverk i frågan.

  http://www.fib.se/visa_sok_info.asp?PostId=10&KW=lasse%20wilhelmson&Avdelning=017&Sidrubrik=Artikelbas%202&e=e001

  MVH

  Lasse W

 28. Intressant Lasse, jag har inte läst detta förrut.
  Jag vidhåller dock att kopplingen sionism/nazism är missvisande. Snarare bör man, som du antyder, jämföra med den italienska fascismen, och det är en milsvid skillnad.
  Nu skall jag ta mig an din långa artikel.

  Försök inte verka blygsam bara. Det klär dig inte :-)