Stoppa GUD i radio/tv

För ett tag sedan skrev jag och berättade att jag tycker att gamla sagor och sägner i form av andakter och gudstjänster ska bort från Public Service Radio/TV.

De som lyssnar till sådana program är en minoritet så liten att de gott kan hålla sig till webbradio. De radioprogram som sänds i etern borde rimligen vara helt fria från dessa gamla påhittade historier. Tycker någon att jag är obetänksam och naiv så får jag acceptera det, men då får också den som tycker det respektera min rätt att ha de åsikter jag har, och att jag dessutom framför dem.

Sist när jag skrev om detta för några veckor sedan fick jag närmare trettio kommentarer, här är ett litet urval.

Ulla: ”Först Jinge, stort tack för en text som verkligen behövs! Det är ju helt sanslöst att SVT:s ledning accepterar den kristna propagandan och släpper fram den som de gör. Jag ryggar tillbaka om jag råkar öppna Tv:n under en kristen seans/”gudstjänst”. Bara utstyrseln och prästens dräkter. Och detta år 2008! ”

Sara: ”Jag tycker en egen radiokanal vore lösningen, så att vi andra lyssnare slipper irriteras av den där religiösa smörjan. När jag hör biskop Lennart Koskinen vill jag bara skrika: Lägg av! ”

El Persson: ”En egen radiokanal, och även en egen TV-kanal, vore bra. Då blir det verklig religionsfrihet. Jag kan välja om jag vill lyssna, se eller låta bli. Som det är nu riskerar ON/OFF-knappen att bli utsliten. ”

Ken: ”Jag får nog ta och montera nödstoppknappar utplacerade i hela lägenheten som är kopplade till radion, till dess att de religiösa får en helt egen kanal som jag inte har tillgång till. ”

Att folk idag, år 2008, är så otrygga att de vill ty sig till gamla sagor om himmel och helvete är beklagligt. Att somliga dessutom säger sig ha ett stöd i något som de kallar Gud är nästan roligt, men bara nästan. Jag vet inte om jag någonsin haft några låtsaskompisar, det var i så fall närmare sextio år sedan, men låtsas-
kompisen ”Gud” har jag definitivt aldrig haft.

Vi borde definitivt slippa den sortens vidskepelse i Public Service radio/TV, det kan inte vara rimligt att svenska folket ska stödja sådan vidskepelse via skattsedeln med tanke på att en majoritet av folket vare sig tror på Gud eller går i kyrkan. Det är dags att betrakta den sortens sägner och sagor för vad de är, ett minne från den tid då folk trodde på tomtar och troll. Ska det nödvändigtvis sändas så överlåt det åt kommersiella kanaler eller lägg det åtminstone på webben.

Min förra postning Dagen123 DN SvD

Andra om , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Låtsaskompis, Sveriges Radio, P1, Andakt, Gud, Gudatro, Kristenhet, Kyrkan, Radio, Religiositet, Sagor, Staten, Sägner, TV, Vidskepelse[/tags]

  23 comments for “Stoppa GUD i radio/tv

 1. Micke
  18 februari, 2008 at 10:29

  Jag har inga problem med dina tankar, Jinge, men jag måste vända mig mot uttrycket: ”Att folk idag, år 2008, är så otrygga att de vill ty sig till gamla sagor om himmel och helvete är beklagligt.” År 2008, ja, det stämmer. Men vad säger det? Det är ju bara ett år. Det är lite roande att tänka att folk tidigare har sagt att: ”Att folk idag, år 1367, är så…” eller ”Att folk idag, år 1939, är så…” etc etc. Det finns den där inbakade slutsatsen att vi lever i en upplyst tidsålder, bara för att … det är år 2008, en jäättemassa många år. Wow, liksom.

  Här finns också den inbakade föreställningen att människors idéer rör sig från klarhet till klarhet, och att året som en ny idé uttrycks är en barometer för dess legitimitet. Alltså att en idé uttryckt 2008 har ett större sanningsvärde än en idé uttryckt år 213 f. kr. Bara för att året är högre. Detta är strunt.

  Jag vet att detta säkert inte var din tanke, men snälla, släpp argumentet om år. Människor borde sluta inbilla sig att människans tänkande nödvändigtvis utvecklar sig framåt.

 2. JP
  18 februari, 2008 at 10:51

  ”Att folk idag, år 2008, är så otrygga att de vill ty sig till gamla sagor om himmel och helvete är beklagligt”

  Problemet är att människan inte är mer trygg när hon orienterar sig efter sitt förnuft. Tron på förnuftet är i sig själv en tro.

  Dessutom så överdriver du väl lite grann? Du får det att låta som om religiösa människor är en marginaliserad grupp i samhället.
  Enligt nationalencyklopedin finns det c:a
  – 2 miljarder kristna totalt
  – 1 miljard muslimer

  Lägg därtill den mängd hinduer och buddister samt övrig religiös tro.
  Dina tankar ska respekteras men du får vara lite mer saklig i din argumentation. Du blåser bort en filosofisk debatt om tro som pågått genom hela historien med enbart förakt.

 3. Tomas S
  18 februari, 2008 at 11:24

  Som rent underhållningsvärde så är religionssnack i radio högt. Lyssna på Karlavagnen när dårarna ringer, lätt bättre än TV.

 4. Wadis
  18 februari, 2008 at 11:28

  Jo, du Poll. Man kan reta sig på mycket. Men det är väl ändå så att andelen kristna program, eller gudstjänster, utgör en försvinnande del av radio/TV-utbudet. Då är det faktiskt betydligt fler program om övernaturligt, spöken, andekontakter etc. Vad har du att säga där. Och detta med andelen som tror – det är ju ungefär lika många som besöker våra kyrkor under en vecka, som besöker ett idrottsevenemang. Och det är väl något fler idrottsinslag än andliga, eller. SR sänder också ca 55.000 timmar musik på ett år – hur ofta hör du kristen musik, t ex.
  Nej, jag har för mig att public service har som uppgift att spegla hela samhället – att vara en radio i allmänhetens tjänst. SR ska helt enkelt vara en radio för alla. Alla ska kunna hitta något värdefullt och omistligt i Sveriges Radios programutbud. Detta är ju något annat än din inskränkta och fördomsfulla syn – en radio enbart för majoriteter, hur kul vore det ?

 5. Erik
  18 februari, 2008 at 11:53

  Religioner i allmänhet är ett ofog som människan dragits med alldeles för länge och som verkligen inte ska uppmuntras med statliga medel utan snarare bekämpas.

 6. Sanna
  18 februari, 2008 at 11:58

  Jag är 100% ateist, håller med dig om att religion är mer dåligt än bra, men tycker ändå att den minoritet av svenskar som är kristna gott kan få se och höra gudstjänster på SR/SVT.

  Mångfald är önskvärt och något som Public Service har bättre förutsättningar att gynna, jämfört med reklamkanaler som styrs av annonsintäkter.

  Hur tråkigt skulle det inte bli om bara majoritetens röster i varenda fråga skulle höras där?

 7. 18 februari, 2008 at 12:02

  Sanna, ok, enligt avtalet med staten. Men då kan de få det på webben eller SR International, typ..

 8. Micke
  18 februari, 2008 at 12:47

  Kul att det ligger tre annonser uppe på detta entry just nu:

  1. Konfirmeras i Tyresö
  2. Studera på Församlingsfakulteten
  3. Hela bibeln som ljudbok

  Jinge vill ha ut Gud ur SR/SVT. Men in med Gud i bloggen … om han betalar för’t.

 9. Kurt
  18 februari, 2008 at 13:06

  Micke: Det där med religion verkar ju vara en lönsam bransch när det annonseras så mycket!

 10. thomaro
  18 februari, 2008 at 13:17

  Religion kan väl få förekomma ibland, men då i informativt syfte.
  När det nu fortfarande finns så mycket troende i världen och när det fortfarande har stort inflytande kan det vara bra att få en inblick i vad det handlar om.
  Men det borde inte förekomma framfört som en sanning, som när en präst står och säger att Jesus gjorde det ena och andra för tvåtusen år sedan och att han till och med lever nu. Det känns rent provocerande att se opch höra sådant, majoriteten av svenskar har väl ändå höjt sig över en sådan primitiv nivå hoppas jag.
  Om man menar att Public Service ska spegla hela samhället kan man ju argumentera för att eftersom det nu finns satanister så skulle de ha möjlighet att visa sina riter på samma sätt helt oemotsagt i radio eller TV. Eller nazister eller vad som helst för trosriktningar.
  Kristendom är ju bara en gammal vanföreställning bland många andra. Public service bör ägna sig åt verkligheten inte vidskepelse, i annat än informativt, utbildande syfte.

 11. 18 februari, 2008 at 13:38

  Jinge, jag tror du har fel när du skriver att majoriteten av det svenska folket inte tror på Gud. Däremot skyltar få med det. Jag blev väldigt förvånad för några år sedan när jag fick reda på att tre nära vänner trodde på Gud.

  Sen tycker jag personligen att Gud tar upp så lite plats i public service att det bör få vara kvar. Det finns väl många äldre som inte har tillgång till annat än TV och radio och som vill ha lite Gud i TV.

  Dessutom är det ju public service.

 12. 18 februari, 2008 at 13:55

  Jag klarar ju inte av TV tittande. Då återstår radion och bland det bästa jag vet är religiösa program. De fyller mig med lugn och tillförsikt. Inte skall vi ta bort sådant?

 13. Sara G
  18 februari, 2008 at 14:35

  Wadis, om man ska strikt följa det du säger, så bör väl också böneutropare få sin beskärda del av SVR:s kaka, eller?

 14. Mr. G
  18 februari, 2008 at 15:14

  I såfall vill jag bli av med alla andra program jag ogillar, som t.ex. Melodifestivalen ;)

 15. Micke
  18 februari, 2008 at 15:15

  ”Men det borde inte förekomma framfört som en sanning, som när en präst står och säger att Jesus gjorde det ena och andra för tvåtusen år sedan och att han till och med lever nu. Det känns rent provocerande att se opch höra sådant, majoriteten av svenskar har väl ändå höjt sig över en sådan primitiv nivå hoppas jag.”

  Jag håller med om att det är provocerande. Djupt provocerande. När människor, idag, 2008, i SVERIGE, ställer sig upp och säger sånt. Ja, jag känner mig kränkt. Djupt kränkt. Att människor tror att de kan gå omkring och tro på precis vad de vill. Kränkande, provocerande. 2008. Man häpnar.

 16. blingbling
  18 februari, 2008 at 16:20

  Jag visste inte att Gud jobbade på SR/SVT ?

  Hade inte dom anställningsstopp ?

 17. thomaro
  18 februari, 2008 at 16:33

  Klart att människor får tro vad de vill, men jag tycker faktiskt inte att sådant som enbart bygger på tro ska sändas i Public service helt oemotsagt, som om det vore en realitet. Det gäller religiösa trosriktningar likaväl som politisk tro.
  Få tycker väl att det skulle få förekomma tex att kommunister eller nazister skulle få sända helt okritiska program på samma sätt. Då kallas det propaganda, de religiösa programmen är också propaganda när de sänds helt utan kritik, som ren sanning. Det vill jag slippa få in i mitt vardagsrum.

 18. Sara G
  18 februari, 2008 at 16:43

  Det mest kränkande inom kristendomen tycker jag är den där mea culpa-delen när man ska stå och läsa syndabekännelsen: Jag fattig syndig människa, i synd född i alla mina livsdagar…
  Vi ska marteras av skuldkänslor, det är det som är den yttersta meningen. Då blir vi lydiga.

 19. el persson
  18 februari, 2008 at 17:03

  Folk får tro vad de vill. Det är deras privatsak.
  Och visst lärde jag mig om ONOFF i butiken. Och min läkare säger att jag ska röra mig mer. Så detta springande till ONOFF är väl inte helt av ondo. Men om nu gud regerar i himlen kan inte hen sända direkt till alla behövandes apparater?
  Och om på tal om gud i tv. Inte behövs han där. För mig räcker det med Gud i Brallan. Men det har ingen annan med att göra för det är min privatsak.

 20. 18 februari, 2008 at 18:42

  Snälle Micke,det beror på goggles annonseringssystem och inget annat. När Jinge skriver om apartheidstaten Israel kommer det annonser för resor till Babylon, förlåt, jag menar såklart Jerusalem.

 21. lasse_x
  18 februari, 2008 at 20:01

  Gore Vidal säger, fritt översatt, om vår kulturs onämnbara stora ondska monoteism: Från en barbarisk bronsålderstext känd som Gamla Testamentet, har utvecklats tre inhumana religioner – Judendom, Kristendom och Islam. Dessa är religioner med sin Gud i himmeln. Dessa är patriarkala gudar med en allsmäktig fader, därav deras leda för kvinnor under 2000 år i de länder som hemsökts av himmelsguden och hans manliga företrädare. Himmelsguden är svartsjuk och avundsam, han fodrar total lydnad. De som avvisar honom måste omvändas eller dödas. Totalitarism är det enda som kan tjäna himmelsgudens syften. Varje rörelse av liberal och tolerant natur äventyrar hans auktoritet. En Gud, en Kung, en Påve, en chef, en fadersauktoritet i familjen.

 22. Pibb
  19 februari, 2008 at 15:34

  Vill du inte lyssna på program som inte har med kristendomen att göra på radio så finns det ett flertal SR-kanaler att byta till, plus tv-kanaler och internetsidor. Personligen tycker jag inte att homolobbyn och kommunistvurmare ska få höras i radio heller, men ändå återkommer de dagligen. Ska jag behöva betala för det? Det finns ju trots allt betydligt färre homosexuella i landet än det finns kristna. Vad är Public Service? Att likt Castro berätta vad folket får tycka?

 23. Dan Widmark
  19 februari, 2008 at 16:44

  kommentarsreglerna!

Comments are closed.