Stoppa AFA!

Jag sitter just och läser en intressant bok som jag kommer att återkomma till den 25 mars, dagen då den släpps i bokhandlarna. Den handlar om ett antal vänstersympatisörer som är helt vilse i pannkakan, och jag kan inte låta bli att tänka på AFA, Osynliga partiet eller Global Intifada. Det är visserligen i högsta grad tveksamt om någon av dessa anarkistgrupper har något slags vänsteråsikter, men eftersom de utger sig för att ha det så väcks dessa associationer.

Guillou/AB: ”Demonstrationens budskap, protesten mot Israels långa serie av krigsförbrytelser i Gaza, saboterades grundligt av de svartklädda småterroristerna vars enda politiska avsikt var skadegörelse och stenkastning mot polisen. Naturligtvis utlöste misslyckandet rena glädjeyran på de borgerliga ledarsidorna. Liberaler kan nämligen uppfatta det som svårt att försvara krigsförbrytelser. Och nu slapp de det på grund av småterroristerna.”

Att de borgerliga ledarsidorna, och särskilt en säregen medarbetare på SvD, väljer att enbart beskriva den lilla andelen idioter som tilläts gå med i demonstrationen i Malmö är inte så konstigt. Det är den borgerliga agendan och det hade säkerligen förvånat de flesta om man på ledarsidorna istället hade talat om de brott mot mänskligheten som Israel dagligen gör sig skyldiga till. Inte ens att Israel nu får en fascist till utrikesminister röner någon större uppmärksamhet i media.

Tyvärr är Jan Guillous artikel i Aftonbladet möjlig att läsa först om man abonnerar på deras plustjänst, men jag väljer att citera ytterligare en sak som har direkt koppling till AFA.

Guillou/AB: ”Den svenska 70-talsvänstern där jag var med hade också problem med stollar som ville vandra in på RAF-vägen och sabotera våra demonstrationer med våld. Men vi bekämpade dem ursinnigt och det hade varit otänkbart att några svartklädda maskerade idioter skulle ha trängt sig in i en Vietnamdemon-
stration. Hur starka än de politiska motsättningarna kunde te sig mellan olika grenar av bokstavsvänstern så var vi helt överens i denna enda fråga: stoppa provokatörerna!”

Nu var jag troligen med i varenda Vietnamde-
monstration fram till freden, och det anarkisterna gjorde när de inte fick vara med i demonstrationen var att gömma sig på tvärgatorna närmast den amerikanska ambassaden. Så när halva tåget hade passerat så rusade de maskerade in med sina svarta flaggor i demonstrationen, vilket givetvis ledde till handgemäng. Jag fick vid något tillfälle släpa med mig barnvagn och hustru för att ställa oss i skydd bakom polisleden.

Men Guillou har rätt, det finns inga som helst mellanvägar. Maskerade personer ska inte under några omständigheter få delta i demonstrationer. Jag menar att man troligen måste avvisa dessa

människor handgripligen, och det på ett sätt så att de faktiskt förstår att de inte ska återkomma. Jag är inte en vän av muskelkraft, men dessa snorungar måste hindras från att förstöra fler fredsdemon-
strationer.

Det tidningar, radio och TV rapporterade från Malmö blev precis det som Israel ville att de skulle rapportera. Bilden från SVT här till höger visar en av dessa galningar i färd med att förstöra en av skattebetalarnas polisbilar. Vad han tänkte, och hur han tänkte, vet jag ingenting om, men att han saboterade för de 6000 som deltog i demonstra-
tionen är fullt klart. Därmed gick han Israels ärenden, och med dem också de samlade höger-
krafternas ärenden.

En del hävdar säkerligen att han var en provokatör av något slag, och visst, det är fullt möjligt. Men hur ska man kunna hålla provokatörer utanför om man tillåter ett gäng maskerade individer delta i demonstrationen? Det är något att tugga på för alla som arrangerar demonstrationer framöver, en given förstapunkt måste vara att demonstrationens arrangörer kräver omaskerade deltagare. Och inte minst, antalet demonstrationsvakter ska vara så stort att man faktiskt kan se till att regeln efterlevs.

Guillous artikel i AB/Plus Andra om: , , , , , , , , , , , , , it SDS AB DN SvD DBL

[tags]AFA, Global Intifada, Osynliga Partiet, Anarkister, Syndikalister, Maskerade, Skadegörelse, Provokatörer, Infiltratörer, Israel, Mellanöstern, Folkrättsbrott, Fascism, Politik[/tags]

  21 comments for “Stoppa AFA!

 1. Marcus R
  17 mars, 2009 at 15:43

  Ja de där i AFA hjälper ingen oavsett vad de själva tror.
  Problemet är väl att man får väl inte handgripligen slänga ut folk hur som helst ur en demonstration? Har för mig det har med demonstrationsrätten eller liknande att göra. Inte ens polisen får väl släpa ut dessa maskerade marodörer, även om demonstrationsorganisatörerna ber om det? Iaf inte enbart på grund av att de är maskerade.

  • 17 mars, 2009 at 15:48

   Maskerade individer kan avföras från verksamheten. De får väl begära eget demonstrationstillstånd.

 2. Martin
  17 mars, 2009 at 16:01

  AFA-idioterna går Israels ärenden liksom nazisternas. I Salem är det de som jävlas så att media fokuserar på AFA istället för nazzarna. Jag tror att vänstern måste sätta ner foten så att det märks. Fjortisarna sabbar för alla som vill demonstrera och uttrycka sina åsikter.

 3. Thomas
  17 mars, 2009 at 16:11

  Läs den här artikeln i Haaretz:
  http://www.haaretz.com/hasen/spages/1070657.html

  (Gideon Levy / Has anyone in Israel asked why the Swedes hate us?)

 4. 17 mars, 2009 at 18:27

  Man kan väl knappast kräva att ordinarie fredliga demonstrationsdeltagare skall deltaga i slagsmål på gatorna, med risk att råka väldigt illa ut? Det låter snarare som ett sätt att skrämma bort folk från demonstrationerna. Massvis med ordningsvakter, samt poliser, är en del av lösningen på frågan.

  Till skillnad mot vad som sägs ovan tror jag (obs tror) att det är fullt möjligt för demonstrationsledningen att utfärda exempelvis maskeringsförbud, och begära hjälp av ordningsmakten om folk försöker bryta mot detta. Jag minns att när kineserna hade sin stora OS-demonstration i Stockholm dök det upp några motdemonstrerande uighurer, men då pratade någon i ledning med polisen som i sin tur bad uighurerna flytta på sig. Så jag tror inte att demonstrationstågen är så lovliga jaktmarker för provokatörer och tokskallar som en del påstår. Jag undrar om det inte snarare mer handlar om att försöka smita undan det faktum att vissa element i Malmö inbillade sig att det gick att föra någon slags ”dialog” med AFA, men att detta bara hjälpte bråkstakarna – och det hade ju klokt folk klart för sig redan på förhand.

  • 17 mars, 2009 at 18:39

   Jag menar inte heller att alla ska ta med sig basebollsträn och jaga AFA, snarare ngt i stil med det du påpekar. Men det måste göras helt klart att maskerade demonstranter inte accepteras, fullständigt klart.

 5. jon
  17 mars, 2009 at 19:25

  Är själv anarkist och tycker det är synd att vissa anarkister gör så här. Visserligen förstår jag varför de gör det men jag anser att om man vill krossa kapitalismen/imperialismen så finns det bara två sätt: revolution eller reform. Att slå sönder polisbilar, elda upp McDonalds eller slå ned SD-anhängare är varken eller. För att inte tala om slöseri med tid.

  Jag kan tänka mig att de flesta av dessa vandaler är unga killar nyss blivit klassmedvetna och känner att de måste hävda sig på något sätt.

 6. Torsten
  17 mars, 2009 at 22:23

  Nix Jon. De här människorna är inte som du.
  Den enda klassmedvetenhet de möjligen känner till är husses. De är betalda provokatörer som förtjänar det kok stryk vi inte får ge dem.
  Jaga dem in i helvetet! Ta reda på vad de heter och var de bor och låt alla få veta!

 7. Christer W
  18 mars, 2009 at 00:49

  cosmoskitten #8
  ”får inte helt eller delvis täcka ansiktet på ett sätt som försvårar identifikation, om det vid sammankomsten uppkommer en störning av den allmänna ordningen eller en omedelbar fara för en sådan störning.”
  Det stycket talar om att vem som helst kan gå maskerad, det avgörande är att det måste bli en störning innan polis får ingripa. Först när det blir en störning blir maskeringen olaglig.

  Egentligen är det en sjusärdeles dålig lagparagraf för de flesta av oss kan med ganska enkla medel maskera oss till oigenkännlighet.
  Prova med att stoppa in ett par tandläkartamponger i kinderna och mjuka plaströr i näshålorna och svärta lite runt ögona, och din mamma kommer inte att känna igen dig på direkten.

 8. Marcus R
  18 mars, 2009 at 00:54

  #8 cosmokitten – Mjo, jag känner till hur envarsrätten fungerar. Problemet är väl lite att de där typerna tvekar inte att ge sig på folk som de anser går emot dem. Vill man ha en stor fight mitt i demonstrationen så kan man ju försöka gripa dem… Om du ser på filmen där de klättrar upp på polisbilen och sparkar sönder blåljus och annat så ser du hur en kille måttar en rejäl spark mot en demonstrationsvakt (som tur är missar den).
  När där är runt 100 personer som är ute efter att slåss så är det inte så lätt för demonstrationsorganisatörerna att kasta ut dem. Det är polisens jobb men problemet där är att så fort polisen tar i med hårdhandskarna (vilket de i princip måste göra ifall de verkligen ska försöka ta hand om 100 personer) så blir där ett jäkla liv i media om polisvåld… Det känns lite som moment 22.
  Varför polisen är så passiva (samma när det gällde ESF) vet jag inte, men jag antar att man vill undvika kravaller.
  En sak är säker dock och det är sålänge dessa människor finns kvar så är det den rumsrena vänsterrörelsen som får ta smällen. Se bara hur det gått för nazisterna (inte för att jag vill kalla dem rumrsrena) – så fort de bråkiga elementen blev utslängda ur Sd så har det gått bättre för dem.

 9. 18 mars, 2009 at 01:16

  Helt riktigt, det tog helt och hållet bort fokus från sakfrågan: Israels förödande och brutala ockupation av Palestina. De kunde inte ha gjort ett bättre jobb med att servera de borgerliga tidningarna med ammunition för propaganda. Strategier behöver utarbetas för att hålla provokatörerna borta. Handgripligheter är ett alternativ.

 10. 18 mars, 2009 at 02:56

  Kan glädja Jinge med att Aftonbladet har släppt kolumnisterna fria på nätet igen. Detta meddelades av en glad Lena Sundström för någon vecka sedan.
  Bara att klicka på ”kolumnister” i AB:s meny till vänster, så finns de där, allihop, inklusive Guillou, och alla de kolumner de skrivit under ”förbudstiden” dessutom :-).

 11. Martin Lindberg
  18 mars, 2009 at 13:22

  Jag finner det inte helt oproblematiskt med ett övergripande förbud mot maskering. Det finns faktiskt människor som av olika skäl vill förbli anonyma även när de manifesterar sin åsikt. Exempelvis lever många under hot från diverse högergrupper, utländska regimer osv. Att exempelvis nazister står och filmar vänsterdemonstrationer i syfte att bygga upp ett register över ”fiender” är inte helt okänt.

  Och vem säger att inte agenter från diverse utländska underrättelsetjänster står och tar bilder som kan användas om personen i fråga skickas/reser hem till sitt hemland?

  Det är en svår fråga. Å ena sidan är det viktigt att människor ska kunna yttra sig utan att riskera repressalier, å andra sidan så ska förklädnad inte kunna nyttjas av diverse bråkiga element för att ställa till med djävulskap.

  • 18 mars, 2009 at 13:47

   Jag kan inte demonstrera om demonstrationen kan övertas av AFA. Då glöms allt vad jag och mina gelikar vil lprotestera mot och abra ett antal maskerade och stenkastande idioter kommer att få uppmärksamhet.

 12. el persson
  18 mars, 2009 at 15:30

  @ #15

  1. Håller med dig om att det inte är oproblematiskt. Men!
  Man kan inte demonstera sin åsikt genom att vara maskerad. Måste man vara maskerad får man avstå av hänsyn till andras demonstrationsrätt och säkerhet.
  Om nu dessa aFascister, som är så otroligt militanta och modiga, inte någonsin vågar visa fejset, hur kan någon veta vem de är? Och är de redan kända av den andra firman, vad gör maskeringen för nytta? Utan maskering skulle de inte synas i en stor demonstration!
  Och hur kan alla vanliga demonstranter våga gå omaskerade om det nu är så farligt?

  2. Under den så kallade ”spänningens strategi”, beskrivet i ”Det svarta spåret” (Birgitta & Torsten Bergmark, Arbetarkultur, 1975), var det inte ovanligt att nyfascisterna gick med i vänsterns demonstrationer, maskerade, för att se till att det blev bråk, som vänstern fick skulden för.
  Jag utgår från att personerna i aFa inte är idioter. De bör alltså vara väldigt väl medvetna om att de spelar samma roll som nyfascisterna i Italien.

  3. Jag tror att man kan utgå från att bland de maskerade finns de personer/organisationer du menar man ska vara orolig för redan representerade. Varför ska ”nazister” eller ”agenter från diverse utländska underrättelsetjänster” stå vid sidan av och filma när de maskerade kan vara med mitt i smeten?

  4. Jag, och flera med mig, går aldrig med i en demonstration som accepterar att provokatörer i rånarluvor deltar. Dessa, i lindrigaste fall, nyttiga idioter tar från oss vår demonstrationsrätt.
  Provokatörerna är där för att ställa till djävelsskap och för att dra uppmärksamheten från demostrationens ändamål.

  Demonstrationsarrangörerna ”äger” manifestation och kan neka dem som inte hör hemma där att delta! Själva manifestationen är inte allmän plats.

 13. Mats E
  18 mars, 2009 at 16:15

  Man skulle ju kunna tro att afapojkarna blev aningens betänksamma efter det massiva avståndstagandet från deras idiotiska kravallunge i Malmö. Men icke. Så här skriver de på sin sajt:
  ”Vi lyckades genomföra en massiv demonstration, en mäktig solidaritetshandling där vi med de medel vi hade tillgång till gjorde ett rejält försök att komma förbi polisens kedjor för att nå vårt mål, Baltiska Hallen för att stoppa matchen. Vi skapade med andra marginaliserade grupper ett utrymme där vi gemensamt kunde agera och sätta spelreglerna, och bygga ett samarbete med lokala Malmöungdomar som kommer att stärka vår rörelse.”
  De tror alltså att tre kvadratmeter gata utan poliser i tio minuter är ett befriat basområde. Att ett söndersparkat blåljus är ett tecken på en förrevolutionär situation. Jag brukar inte rekommendera ett kok stryk som uppfostringsmetod, men…

  • 18 mars, 2009 at 17:04

   Vilka jävla idioter! De där dårarna är totalt körda. Anti fascism ?? Det är ju DE som är fascister!

 14. Nadia
  18 mars, 2009 at 18:44

  En intressant tanke tycker jag är att se hur de stora grabbarna i världen valt att lösa konflikter.

  Titta bara på Bush, Blair etc, samtal? O nej de väljer att bomba sönder ett helt land för att få igenom sin vilja.

  Titta sedan på Israel, samtal med den valda regeringen? O nej man väljer att bomba och föra krig för fullt där med.

  Det underliga är att många av de som anser att både Bush/USA och Israel agerade rätt anser samtidigt att AFAs våld är fel – denna ekvation får jag inte ihop.

  Så AFA tar helt enkelt efter de stora grabbarnas sätt att agera ute i världen. Våld och åter våld. Så långt bort från fred man kan komma.

 15. Erik
  19 mars, 2009 at 13:36

  Det är ändå talande att majoriteten i nätverket som organiserade demonstrationen i Malmö inte ville ta tydlig ställning mot provokatörsorganisationerna. Låt detta bli en väckarklocka! Provokatörerna finns med för att vi övriga låter dem finnas med. Vänstern måste ta sitt ansvar, för sin egen skull.

 16. Sara G
  19 mars, 2009 at 14:47

  När det gäller extremism så kan den yttersta vänstern och avgrundshögern i viss mån ta varandra i hand.
  Men en av dom är ändå värst, när det kommer till kritan…

Comments are closed.