Stödet för socialdemokraterna ökar!


Idag berättar Ekot och några tidningar att stödet för Socialdemokraterna har sjunkit med sex procent-
enheter, att det är resultatet av den s.k. ”Juholtaffären” råder det ingen tvekan om, men samtidigt så kan man undra hur Ekoredaktionen resonerade om man ser till deras egen rubrik.

Ekot: ”I Synovates senaste väljarundersökning tappar Social-
demokraterna 6 procentenheter jämfört med septembermätningen och ligger nu på lite över 28 procent. Övriga förändringar ligger inom den statistiska felmarginalen. Största parti i mätningen är Moderaterna som går framåt och får 34 procent, en uppgång med 2,3 procent… …Synovate har telefonintervjuat 2 699 personer och frågat ”Om det var riksdagsval idag vilket parti skulle du rösta på?”

Nu använde man rubriken ”Kraftig nedgång för S”, men minns jag inte fel så var de första opinionsmätningarna betydligt mer dramatiska, det talades bland annat i termer som ”Socialdemo-
kraterna backar tio procentenheter” i vart fall i tidningarna. Dess-
utom fanns det åtskilliga som hävdade att Juholt skulle tvingas att avgå. Och allt detta startade utifrån artiklar i Aftonbladet, varav ledarsidans de mer drivande.

Själv lät jag mig dras med i detta, jag litade nämligen på Aftonbladets ledarsida, när det sedan visade sig att ledarsidan hade inspirerats av vanlig kvällstidningsjournalistik och helt struntat i både sanning och faktakontroll så hade åtminstone undertecknad väntat mig minst en pudel, eller troligen två. Men dessa pudlar har uteblivit och de i vanliga fall så skickliga skribenterna har inte med ett ord nämnt sina egna tillkortakommanden och att de nu ägnar dagarna åt att tugga mattfransar.

Antagligen är jag därför för hård mot mig själv eftersom jag efter detta alltid rakar mig iförd mörka solglasögon. Nu behöver kanske inte Katrin Kielos raka sig, men hon borde rimligen se sig själv i spegeln varje morgon.

Sex procent kan låta mycket, men samtidigt så kan var och en konstatera att sittande regering tycks ha tappat styrfart, man är helt tom på idéer och det enda man förmår förmedla idag är olika slags mantran som alltid innehåller ord som utanförskapet och arbetslinjen, det tyder på att man överraskades av att faktiskt komma till makten, och bortsett från boken om ”Det Sovande Folket” så ser vi nu att man inte har haft några tankar om vad man ska göra när man genomfört de första skattesänkningarna och skurit ner på välfärden för dem som behöver den allra bäst.

Nu reser man runt i Europa och skänker bort svenska skattepengar, miljard efter miljard transporteras till Bryssel tillsammans med löften om ännu fler miljarder. Man ska köpa EU-obligationer, eller om de kommer att heta Euro-obligationer, namnet är oviktigt eftersom det rör sig om statsskuldsväxlar.

I nästa opinionsmätning av format så kommer det visa sig att (S) återigen gått uppåt i opinionen, kommer Ekot och tidningarna då också skriva ”Kraftig nedgång för S”? Ja, i så fall tar jag av mig de mörka glasögonen, jag vill nämligen se hur jag ser ut med hökögon.

it Andra om: , , , , , sr dn ab1 svd ex


27 svar till “Stödet för socialdemokraterna ökar!”

  1. Ta gärna av de mörka glasögonen men behåll den vita käppen. Efter det famlande du gör här ovan kan jag inte dra andra slutsatser än att du är blind.

    Ett mer troligt framtidsscenario är att i nästa val är S det näst största opositionspartiet efter MP och mycket tätt följt av V.

    • Och det allra troligaste scenariot, Tonny, är att din kommentar speglar ditt eget önsketänkande.
      Kommentaren visar också på din oförmåga att tolka texter som du inte tycker om.

  2. Precis, Jinge! De närmsta åren kommer media köra följande metod för att ytterligare försöka döda sossarna:
    Så länge sossarna ligger under den högsta nivå de nånsin haft är det en ”otroligt ofattbart stor nedgång”.

    Den tredje stadsmakten, en propagandaapparat för Alliansen?
    Nejdå, inte alls…;-)

  3. Aftonbladet har nu i ett par dagar skrivit om Billströms och Tolgfors bostadsbidrag; de får ersättning för övernattningslägenhet trots att deras familjer bor i dessa lägenheter.
    De har alltså gjort precis detsamma som det som fick mediasverige att bilda ett enormt mediadrev mot socialdemokraternas partiledare.
    Men på expressens förstasida på nätet finns inte ett ord om de moderata ministrarnas bostadsbidrag.
    Idag skriver AB att Billström dessutom ljuger om sina uppdrag i bostadsrättsföreningen och sin medverkan i att ombilda sina 2 hyresrätter (varav vi betalar den ena..)till bostadsrätter.
    Ljuger Billström för att han inte vill verka girig?
    Men varför är Expressen och övriga mediasverige så tysta?

      • Dagens Industri skriver nästan berömmande om att ”Billström har dubbelt klippläge”. De börjar mycket pedagogiskt med att förklara vilka regler som gäller för riksdagsmän och ministrar. I migrationsminister Tobias Billströms ”övernattningslägenhet” i Stockholm är exempelvis hans fru och barn folkbokförda, medan ministern själv är skriven på en adress i Malmö.

        Men avslutar med att ” när det visade sig att Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt fått för mycket i bidrag eftersom han delar bostaden med sin sambo.”

        Detta efter att de just har förklarat att han inte fått för mycket…

        • Men detta är ju HELT SJUKT!
          Billström är en smart duktig klippare medans Juholt är en bidragsfuskande looser trots att de följer samma bostadsbidragsregler och Billström dessutom är så girig att han driver på för att göra kunna sko sig (dessutom dubbelt!) när skattebetalarna skänker bort hyresrätter som sen kan säljas för miljoner???
          Kommer Billström och Tolgfors nu att betala tillbaka sina bostadsbidrag såsom Juholt gjorde?
          Eller kommer de att behålla de tusenlappar de fått för mycket i bidrag av oss skattebetalare???

          O.S.A. Billström och Tolgfors!

          • Det handlar ju om förväntningar till viss del. En borgerlig politiker förväntas göra allt han kan och tänja på regler och moral maximalt för att berika sig själv, medan en vänsterpolitiker förväntas han samma moral som oss ’ofrälse’.

            Det är måhäna inte rättvist men av de senaste veckornas skriverier så är det slutsatsen jag drar iallafall.

            • Håller med dig i stort men du glömmer att speciellt moderaterna har inget emot att bryta mot lagar som de finner ”orättfärdiga”, det ser vi av att bland många andra moderater Anders Borg använt svartarbetare. TV-licensen är också en ”orättfärdig” lag enligt moderaterna.

              Ett annat exempel på moderat ”olydnad” är sexköpslagen. Jag skulle ta till Sven-Otto Littorin, men man vet ju inte om han är skyldig eller inte för han flydde ju!

              Just moderaternas ”rebelliskhet” för dock med sig att toleransen för såna ”småbrott” ökar i samhället, vilket för med sig mera korruption.

              Jag finner det vämjelikt att man till mans tillåter moderaternas ”oegentligheter”, för det bringar rättsröta i samhället. Ungefär som korruptionen i Grekland.

            • @Hazze
              Nu har (V):s riksdagsledamot Amineh Kakabaveh lämnat ett förslag om att ta bort undantaget i folkbokföringslagen för Riksdagsledamöter, Statsråd och Politiskt tillsatta tjänstemän.

              I en kommentar säger Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson Amineh Kakabaveh:

              – Det är oacceptabelt att höga politiker ska få undantag i lagen och därmed kunna få bidrag. Därför har jag ställt en fråga till Anders Borg om han är beredd att ta bort undantaget.

              Politiker på högre positioner har överlag höga inkomster jämfört med de flesta människor, vilket riskerar att skapa en förtroendeklyfta mellan de folkvalda ledamöterna och det folk de representerar.

              – Vi i Vänsterpartiet har länge krävt minskade arvoden för riksdagsledamöter. Undantaget i folkbokföringslagen måste också tas bort. Vi ska inte ha någon gräddfil för politiker, avslutar Amineh Kakabaveh.

  4. Det är fråga om olika undersökningsföretag, med olika metoder som frågat olika människor, resultaten dem emellan är inte jämförbara. Man kan bara jämföra undersökningar från ett och samma företag om man vill kunna säga något om trender. Det är med andra ord helt rätt att sätta rubriken som man gjort.

    Metoderna jag nämner handlar om hur man kompenserar resultatet för det urval ur befolkningen man gjort i sin undersökning. Det var en stor debatt kring detta innan valet, då ett undersökningsföretag fick resultat som skiljde sig väl mycket från övriga. Alla hävdade att deras metod var den som bäst visade opinionsläget, såklart, men det stod samtidigt klart att alla lutade sig mot annan statistik om hur olika grupper i samhället röstat och tyckt, där gruppindelningen dessutom baseras på halvt ogrundade fördomar.

    • ”Det är fråga om olika undersökningsföretag, med olika metoder som frågat olika människor, resultaten dem emellan är inte jämförbara. Man kan bara jämföra undersökningar från ett och samma företag om man vill kunna säga något om trender. Det är med andra ord helt rätt att sätta rubriken som man gjort.”

      Blev det ”sent” igår??

      Det framgår inget i rubriken, inte heller i texten, så vad som avses får läsarna gissa sig till. Därför anser jag att det är oetiskt att skriva som man gjort, även om det ligger mycket i ditt sista stycke så borde man ha närmat sig problematiken och inte bara agerat borgerlig kvällstidning.

      • Det framgår i texten, i fet stil, att man jämför men en tidigare mätning utförd av samma bolag:
        ”I Synovates senaste väljarundersökning tappar Socialdemokraterna 6 procentenheter jämfört med septembermätningen och ligger nu på lite över 28 procent.”

      • Så är det, men vissa opinionsmätningar talade om tio procent, och det är vad jag och andra har kvar i huvudet. Nu hörde jag inte inslaget, men jag är läskunnig, därav reaktionen.

  5. Medierna rapporterar bara från opinionsmätningarna enligt den vedertagna strategin för sådant. Genom att mätningarna presenteras i följd kan man få upp- och nedgångar att framstå som varaktiga trender.

    Det är alltså inte meningen att vi ska uppfatta S-tappet som mindre den här gången. Tvärtom förväntas läsarna tänka: ”Oj, de tappade 10 procent förra veckan och 6 procent den här. Ojojoj, vad dåligt det går för dem.”

        • Om man skulle börja dra utvecklade resonemang om det förstår givetvis de flesta läsarna hur det funkar. Men det genomgående intrycket av rapportering, rubriksättning, etc, förblir den att det finns en trend.

          De bästa exemplen återfanns under den senaste valrörelsen. Då fanns det tidningar (gissa vilka) som hade krigsrubriker som ”Fortsatt ras för S”. Trots att det handlade om olika mätningar som speglade samma opinionsförändring.

    • Viktigt att tillägga är att för medierna handlar det om dramaturgi. De påstår att opinionsundersökningarna har ett upplysande syfte, men i själva verket är det dramat i opinionssvängningarna man vill åt. Rapporteringen från den politiska fronten blir liksom mer underhållande om det framstår som att partiernas opionssiffror svänger väldigt mycket.

      Så var det inte förr, när det kom typ en Sifo-mätning i kvartalet. Då låg opinionssiffrorna alltid i närheten av senaste valresultatet. Detta har man lyckats ändra på genom överflödet av mätningar – vilket jag hävdar stärker tesen (som Helena är inne på) att mätningarna får en självuppfyllande effekt.

  6. Sossarna rasar – vi skriver 2011 deras storhetstid är förbi. Det är ett gammalt trött parti med förlegade värderingar.
    Skillnaderna i siffror mellan opinionsundersökningarna kan inte tolkas så positivt som du önskar. Det är nämligen alltid olika resultat i olika undersökningar.

  7. (s) bör gå till politisk offensiv nu, säg som det är: skattesänkningarna måste återställas vid maktskifte 2014 om välfärd ska kunna garanteras. Inte konstigare än att makaroner kostar pengar i affären, den intelligenta majoriteten fattar detta. I alliansens avhumaniserade nattväktarstat behövs det inte, men det är inget välfärdssamhälle. Och jo: det drabbar även medelklass-journalisten, ”samhällets olycksbarn”, med dubbel eller rent av trippel-garage…