Stackars Greker!
Idag är det demonstrationer i Aten, och säkert på många fler ställen i Grekland. Dagens Nyheter berättar att det nu finns 1500 poliser utkommenderade på gatorna i Aten, en siffra som säkerligen kommer mångfaldigas till kvällen.

DN: ”Cirka 1 500 poliser är ute på gatorna, och använder kravallstaket och fordon för att stoppa demonstranter från att nå parlamentet och se till att ledamöterna kan ta sig in. Ändå lyckades arga demonstranter kasta apelsiner mot premiärminister Giorgos Papandreous limousin.

– Tjuvar! Förrädare! Vart tog pengarna vägen? skanderade demonstranterna.

– De här åtgärderna tar oss ingenstans. De leder bara till arbetslöshet, hunger och fattigdom, säger 60-årige pensionären Panayotis Dounis till Reuters.”

Att en pensionär är sextio år gammal är givetvis en del av förklaringen, precis som utropen om tjuvar och förrädare är det. Själv har jag aldrig varit i Grekland men det jag vet om landet är att det fungerar som ett skatteparadis för rederinäringen. För att förmå de stora rederierna, och det är många, att stanna kvar i landet så man i praktiken nästan helt skattebefriat dem. Resultatet är att många rederier sitter med mångmiljardinkomster i dollar årligen, medans de i praktiken knappt betalar en enda cent i skatt. Det är klart att landet blöder under sådana omständigheter.

När nu Greklands kreditbetyg sänks så kommer det att få till följd att Europas ekonomi kommer i gungning. Europeiska bankers kreditbetyg kommer att sänkas och på det sättet kommer hela EU:s ekonomi att påverkas, ja kanske hela världens.

Det som egentligen borde hända är givetvis att låta Grekland ställa in betalningarna. Det var ett misstag att skapa Euron i någon marknadsfanatisk tro om att världens ekonomi ständigt ska stå på tillväxt. Ett annat misstag var hela den Europeiska Unionen. Det bästa hade givetvis varit att komma överens om att undanröja handelshinder, efter det så borde man ha avskaffat begränsningarna för resor för medlemsländernas folk. Hade det stannat vid det hade allt varit mycket enklare idag.

it Andra om: , , , , , , dn12 svd12 ex1 ab sr1 e24


20 svar till “Stackars Greker!”

 1. Träligt läge bortsett från eventuella protester. Grekland är konkursmässigt och frågan är vad man som medborgare skulle göra? Det bästa vore nog att emigrera fort som fn!

 2. Det bästa som kan hända är att grekiska folket inte erkänner skulden och inte betalar en cent av det.
  Det finns ingen anledning för folket att betala de rikas skulder vare sig det är inom Grekland eller utanför

 3. Helt rätt analys. Greklands problem idag beror på att de under en mycket lång tid inte lyckats balansera statens utgifter med dess inkomster. Med andra ord har de erbjudit en välfärd som varit för generös mot bakgrund av de skatter de tar in.

  Svagheterna med att skapa en gemensam valuta, samtidigt som finanspolitiken ligger på de enskilda medlemsländerna, blir också väldigt tydlig i en sådan här situation.

  Jag är själv en vän av grundtanken med EU-samarbetet, men samtidigt tycker jag också att EU-samarbetet har vuxit sig klart över sin optimala nivå. Fri rörlighet för varor, tjänster, människor och kapital hade räckt mer än väl, tillsammans med ett regelverk som ökade konkurrensen. Jordbrukssubventionerna och handelshindren mot tredjevärlden, vilka är en oerhört bidragande orsak till fattigdomen i Afrika borde också avskaffas omedelbart.

 4. Man ska ha klart för sig att rederinäringen samlar miljarder på hög, och så har det alltid varit. De hotar med att flytta om någon politiker ens nämner ordet skatt.

 5. Själv har jag varit och rest i all europas medelhavsländer och har flera vänner som bekräftar detta.
  Mentaliteten och inställningen till jobb hos de som bor mot medelhavet är mycket annorlunda jämfört mot de som bor strax söder om alperna och norr därom. Vad som är fascinerande är att man jobbar mycket för att jobba lite eller inte jobba på vintern (ungefär som i bondesamhället :) ) men även det är lite si och så med detta. Har själv sett hur en liten regnskur i Andalusien runt 13-14 tiden orsakade TOTAL arbetsnedläggelse och folk gick hem vissa affärer stängde! Jag kan lova att vi stod som fågelholkar!
  Kroaterna jobbar ofta mycket på sommaren med turism men i övrigt är det inte mycket till inkomster. Flera jag känner personligen gör inget mer än pillar med huset, bilen m.m. åker och jobbar på något bygge i Österrike under vinterhalvåret.
  På många platser (Grekland, Italien, Kroatien m.m.) ser man aldrig ett kvitto med skatt redovisad, oftast är det bara en summering av vad man är skyldig. Vi utmanade detta ett par gånger och fick suppersura blickar från ägaren. Skatteflykt av stora mått.
  Trots att mångas jobbkvalitet har blivit bättre och folk som för tjugo år sedan såg ut att vara 70 men i själva verket bara var 50 är mycket mindre slitna idag. En 60-åring i södra europa har snudd på lika bra hälsa som en svensk. Ingen anledning att de skall pensioneras vid 60! Problemet är att de flesta är inte vana att producera, man kan ta det lite lugnt men den globala ekonomin kräver att alla skall producera för att konsumera.

  • Hej,
   Jag har sagt förut att de här 60 och under 60 pensionsgränser gäller för HELLAS (alias grekland). pensionsgränsen är 65 år. Den stora frågan är hur många får pensionen och hur många har fått de futtiga 365 euro i månaden. hela diskussionen som tas upp handlar det om 5% stats och kommunanställda. (Snart blir de färre). GLÖM INTE ATT HELLAS (alias grekland) är marknadsekonomi till fullo. var och en antecknar sin egen pension.Korrupta regeringar dock har handlat annorlunda de senaste för sina egna…

 6. Hej,
  Både Svenskarna och övriga i Europa förs bakom ljuset i frågan om ”HELLAS IN KRIS”.
  Europeerna en gång för alla bör få in skallen att landet heter inte Greece, Grekland osv men HELLAS. Vilka som inte vill få uppkalla landet så? Bankspekulanterna, Vatikanen, De kristna patriarker. Varför? Därför att de vill STYCKA UPP landet i bitar,köpa och sälja landets ENORMA RESURSER. Krisen är en komplott av G. Papandreou och hans kumpaner (han representerar GOLDMANSACHS,banken. Han är dessutom amerikan.
  KRISIS är fiktiv. Inga lånade pengar har de senaste åren kommit till folket.

  • Bara om man är korrumperad på gräsrotsnivå, som man är i bl.a. Hellas, som det blir möjligt att ha skurkar som Papandreou och stenrika nolltaxerande knösar vid makten. Påstå inte att det växte upp över en natt detta pågått i decennier eller snarare hela tiden.

   Jag minns mycket väl hur man vid vår senaste Greklandsresa tog betalt på flera platser för boende och ingenstans så fick vi något riktigt kvitto eller så var det bara något papper som inte redovisade något. Pengarna gick in i fickan inget annat.

   Varför vara så upprörd över över att vi inte kallar Grekland för Hellas eller Elliniki Demokratia. Du få gärna prova man jag är högst tveksam att någon kommer förstå vad du säger.
   PS.Skall finnarna kräva att värden säger Suomi istället för Finland? ;)

 7. Jag förstår inte resonemanget om pensionerna. Dom flesta greker arbetar i den privata sektorn och det vanligaste är att man arbetar övertid och obekväm tid vilket innebär ca 50-55 timmar/vecka. Största anledningen är att arbetsgivaren inte anställer folk för att jämna ut timmarna. Det är just dessa timmar som räknas till pensionen. Det är inte heller ovanligt (tvärtom ,, väldigt vanligt) att lönerna uteblir i flera månader ..
  Ni vet.. de löner som vi svenskar anser är en självklarhet att få hem i brevlådan ,,samma datum samma tid samma plats ..

  Jag förstår inte heller Christians resonemang (Christian on 16 juni, 2011 at 01:29 ) där han påstår att grekiska staten har erbjudit en välförd som har varit all för generös i förhållande till skatteinkomsterna..
  Vilken välfärd??? Det har aldrig utvecklats en värdig utbilding / skola, Folket har fått arbeta dubbelt för att betala privat kvällsundervisning för sina barn ,, Den allmäna sjukvården är fruktansvärd.. Alltså helt vanliga självklara männskliga rättigheter fungerar inte.
  istället har man byggt upp en paradis för rederier och banker på bekostnad af folket.
  Ett samhälle som står helt i linje med den kapitalistiska visionen och EU.. För vi får inte glömma att det inte bara är Grekland som har kris,

  Där kapitalet har misslyckats är det dax att skuldbelägga folket,Främst genom massmedia som medel att intelligensbefria den allmäna uppfattningen,,
  Jag läser vissa kommentarer och de är under all kritik
  Denna brist på kunkap och intresse att ta reda på fakta ,, mer än att läsa Aftonbladets eller DN´s löpsedlar ,,
  Jag ser att grekiska folket är skattefuskare, lata, är dåliga på att producera ( det har vissa minsann sett när man har rest ,, och det finns ju vänners vänner som kan bekräfta detta) Regnskurar kan förlama arbetslivet .. och folkets ”välfärd” har lett landet i konkurs..
  Med denna ignorans mot ett folk har inga gränser.. Man blir nästan förbannad

  WHO WON THE BLOODY WAR ANYWAY??

  • Jag förstår att du är upprörd över att det ser generaliserade ut men det är fortfarande så att man ser hur arbetsmoralen inte är jämförbar med länder norr om alperna. Andalusien ligger förresten i Spanien.
   Själv har jag rest mycket och bortom stränderna både i jobbet och semestrat. Tycker att Grekland är ett fantastiskt land men jag ser inte var man genererar statsinkomsterna som inte ens åstadkommer den rätt dåliga välfärd du talar om. Vännerna jag nämner ovan är av bl.a. grekisk härkomst och de säger samma sak som du men de är ändå medvetna om att det är lite för mycket svartekonomi mutor och mygel i hela medelhavsområdet.

   Vilket krig och seger talar vi om här? Thermopyle? WW2?

   • Den svarta ekonomin finns just för att det råder svart ekonomi på hög statsnivå .. Det innebär inte att Greklands ekonomi brister på grund av vissa inte ger kvitton.. Det brister för att man har skapat lagar som gynnar företagen och inte folket.. allt i ”demokratins” namn.
    Det är så lätt att pränta in folk att det är deras fel när man ständigt har massmedian som tar upp olika fall av skattefusk samtidigt som bankerna går med vinst och flera miljarder finns på privata konton i Schweiz.
    Det är att skuldbelägga ett folk och få dem att betala notan för ett party som de inte har varit inbjudna på..

    Kriget jag syftar på är mot den arrogans som finns idag av Europas duktiga nord med hög arbetsmoral .. för ett folk som härjades av Tyskarnas krig, inbördeskrig , de engelsk amerikanska folkmorden på befolkningen och juntan
    Samtidigt som vi här byggde upp vår välfärd, arbetsmoral och hade inga som helst problem med att semestra i Spanien eller Grekland under deras fruktansvärda Junta tid…

    Visst kan man anse att folket har fått vad de förtjänar ,, när de röstar på samma partier.. men vi vet ju också hu demokratin kan manipuleras genom att ge falska förhoppningar

    • Det är att skuldbelägga ett folk och få dem att betala notan för ett party som de inte har varit inbjudna på..

     Jag förstår inte varför greker, eller folk med grekiska föräldrar, måste FÖRSVARA de sjuka tingen. Är det ett indirekt försvar för kapitalismen eller? Jag har inte läst NÅGON som hävdat att denna situation är ”folkets” fel ??

     • Lite kan man nog säga att det är folkets fel… accepterar man att pensionen är 80% av lönen med 14 utbetalningar per år istället för 12 och att 14% av arbetsstyrkan får gå i förtidspension (50 år för kvinnor, 55 för män) för att de har ”farliga yrken” (här ingår bl a hårfrisör för de jobbar med kemikalier och tv-reportrar för att mikrofonen kan ha mycket bakterier) så har man ju skitit lite på sin egen bakgård.

      Källor:
      Jämförelse mellan Tyskland och Grekland här (som ger inblick i pensionssystemet) http://www.businessinsider.com/greece-germany-pensions-2010-4#years-of-work-to-earn-a-full-pension-greece-35-germany-45-1

      Farliga yrken här http://www.nytimes.com/2010/03/12/business/global/12pension.html

      • Marcus
       tack för att du tar upp den 13: o 14:e lönen
       Låt oss säga så h är:
       När ett system är byggd på
       Privata sjukförsäkringar om man inte vill riskera att dö i väntan på vård
       Privat undervisning för att eleverna ska klara av ett skolsystem som är uppbyggd på tentamen.
       Utan barnbidrag
       Utan semesterersättning
       Utan vård av sjukt barn
       Utan sjukdagar
       Oftast UTAN garantier att man får ut sin lön ,, vilken kan utebli i flera månader
       Utan fri sjukvård och tandvård för barn
       Utan en värdig föräldraledighet ( 9 månader för statligt anställda och 3 månader för privatanställda)
       Utan barnomsorg som är anpassad till föräldrars arbetstider … där de är tvungna att välja privat dagis.
       Om vi tar och räknar ihop detta i pengar och jämför med oss här som anser det vara en självklarhet .. så kommer vi att se att en grekisk medellön på 600 euro inte räcker långt.. om man nu får lönen vill säga

     • Det är väl ingen som försvarar sjuka ting? Men att prata om den ekonomiska krisen och i nästa sekund dra fram fall om skattefusk eller pensioner kring 60 så indirekt initierar man till att det är folkets fel.. eller att de är en stor del av krisen,, Vilket är falskt
      Här har vi miljarder i vinst hos bankerna och man ältar om arbetarnas pension och uteblivna kvitton ,, snacka om att se trädet och missa skogen

      • Fast jag har aldrig hävdat att det är folkets fel, och på dig låter det som du kommenterar alla. Visst, man kan ju anklaga folket för att rösta fram fel politiker, men det gäller väl alla länder isf..

       • sorry Jinge
        Jag läste fel och missförstod dig
        Men visst jag kommenterar den uppfattningen som råder om grekerna