St Göran & Wallenbergs Aleris AB


Nu tycks Aleris AB vara på väg att köpa St Görans sjukhus i Stockholm. Låter landstingspolitikerna det ske så betyder det att de struntar i att Aleris AB medvetet skörtat upp skattebetalarna genom att debitera landstinget för undersökningar som aldrig gjorts.

SvD: ”Investorägda Aleris är en av anbudsgivarna och riskkapitalägda Capio, som i dag driver S:t Göran, deltar också i upphandlingen. Huruvida det finns fler anbud är inget som landstinget uttalar sig om, på grund av sekretessen.

Vårdföretaget Praktikertjänst beslöt att inte lägga något anbud. Enligt vd Carola Lemne berodde det på att man ansåg att en för liten del av upphandlingen handlade om hur kvaliteten på vården skulle förbättras, bara omkring 3, 4 procent, och att en alltför stor del handlade om priset.”

Nu skriver SvD att Aleris är ”Investorägda”, men jag undrar hur stor del av Aleris AB som Investor kontrollerar, Wallenberg-
sfären äger också riskkapitalbolaget EQT och det var det bolaget som köpte Aleris av ett annat riskkapitalbolag. Hur Investor och EQT fördelar ägarskapet sinsemellan angår i första hand Wallenberg och inte politiker i Stockholms läns landsting.

Personligen anser jag att Aleris borde vara diskvalificerade i sådana här sammanhang. Man försökte komma över 7-8 miljoner av skattebetalarnas pengar på ett sätt som inte kan kallas annat än bedrägligt, såvitt jag vet så är det huvudsakligen samma människor i bolaget idag. Att de har betalat tillbaka en större del av de pengar de lurade till sig är ju bra, men det gör inte mig lugnare tyvärr.

Nu vet jag inte hur avtalet mellan landstinget och St Göran kommer se ut, men jag antar att det är samma principer som styr, man skickar räkningarna för dyra undersökningar vidare till landstinget, något som i sig borde vara ett bevis nog för att sjukhus ska vara samhällsägda, inte privatägda. Att inte Svenska Dagbladet pekar på fakta och Aleris historia i detta sammanhang är beklämmande. Man nämner inte heller att Aleris VD sitter på dubbla stolar, hon är också chef på Praktikertjänst.

it Andra om: , , , , , , , svd12 dn1234 ab123


4 svar till “St Göran & Wallenbergs Aleris AB”

  1. Det är väl helt OK med privata sjukhus, dvs om de verkligen vore privata. Om de satsade sina egna pengar kanske de vore mer måna om kvaliteten.

  2. Sjukvården börjar anta amerikanska dimensioner! Är det den lössläppta Reinfeldtskan som fortfarande får härja helt fritt?
    Jag som trodde att det var jänkarna som skulle lära sig av oss att bli mera rättvisa och ge medborgarna vad de har rätt till!
    Obama gav faktiskt
    det intrycket i början.