SSU och socialism?

Märkliga artiklar kan man hitta i alla tidningar, tidigare idag hittade jag en artikel om ”Dogging” i Aftonbladet, nu bjuder samma tidning på nyheten att SSU vill starta en socialistisk friskola.

AB: ”SSU vill öppna en socialistisk friskola i Borås. På torsdag kommer SSU Södra Älvsborg att lämna in sin ansökan till Skolverket. – Vi anser att kan man få starta religiösa friskolor bör man också kunna starta en skola på ideologisk grund, säger Anders Östberg, ordförande i SSU Södra Älvsborg.”

Men hallå?

Sen när blev SSU en organisation för socialister? Jo någon gång har det säkert funnits en bunt sådana i ungdomsavdelningen, nuförtiden tävlar de väl bara om vilka som kan vara mest högerinriktade inom förbundet. Men det kanske är samma sak som Dogging på något sätt… AB Svensson om nyhetstorka i t

Andra om: , , , , , , , ,

[tags]SSU, Socialism, Friskola, Aftonbladet, Mediekritik, Aprilskämt, Socialdemokraterna, Ungsossar, Politik[/tags]

  27 comments for “SSU och socialism?

 1. Anders
  14 juli, 2008 at 19:46

  Ja mycket är de men knappast socialister :D

 2. Christer W
  14 juli, 2008 at 19:53

  Men å andra sidan är ju frågeställning intressant! Förbjuds ideologiska friskolor då måste ju frågan om varför religiösa friskolor tillåts ställas.

 3. 14 juli, 2008 at 21:19

  Christer W// Det är väl idén antar jag.

  Nog finns det en del socialister inom SSU alltid. Sen växer de upp och blir till Göran ”jag är social och jag är demokrat” Persson.

  Det finns en gammal ETC-intervju med Mona Sahlin där hon säger sig vara socialist. Undrar om hon står bakom det uttalandet idag? På ett sätt hoppas jag det, på ett annat inte.

 4. 14 juli, 2008 at 21:19

  Christer W// Det är väl idén antar jag.

  Nog finns det en del socialister inom SSU alltid. Sen växer de upp och blir till Göran “jag är social och jag är demokrat” Persson.

  Det finns en gammal ETC-intervju med Mona Sahlin där hon säger sig vara socialist. Undrar om hon står bakom det uttalandet idag? På ett sätt hoppas jag det, på ett annat inte.

 5. 14 juli, 2008 at 21:28

  Hade fått för mig du var en vettig vänsterpartist men med det här inlägget dumförklarar du dig själv. Din okunnighet överträffas bara av din arrogans. Läs SSUs handlingsprogram, speciellt avsnittet om Ekonomisk Demokrati. Stora delar av SSU driver en radikalare, och smartare, politik än vad Vänsterpartiet gör.

 6. Amden
  14 juli, 2008 at 21:46

  Kan inte annat än hålla med. Att han svamlar om Karl Marx är ju bara patetiskt. Sossarna är ju nästan mer liberala än socialistiska idag, tyvärr.

 7. 14 juli, 2008 at 22:33

  Ansökan är till för att testa systemet. Alltså det är ett politiskt utspel, vi är annars emot friskolor

  // Johan Dahlberg, SSU Södra Älvsborg

 8. 14 juli, 2008 at 22:35

  Vi försöker inte på något sätt tävla om att vara mest höger inom förbundet. Faktum är att vi tillhör de som är mest vänster. Ansökan är ett politiskt utspel och syftar på att testa systemet och vi är emot friskolesystemet.

 9. Den Vise
  14 juli, 2008 at 22:41

  Är vänsterpartiet i nuläget mer socialistiskt än sossarna?
  Mer praid ja, men socialistiskt?

 10. 14 juli, 2008 at 22:49

  Jonas: ”Hade fått för mig du var en vettig vänsterpartist men med det här inlägget dumförklarar du dig själv.”

  Nej jag är en så jävla ovettig vänsterpartist att jag inte på något sätt kan hitta en socialist inom SSU.

  Men du kanske kan hjälpa till att peka ut någon?

 11. Sara G
  14 juli, 2008 at 23:42

  Vore kul att få höra hur somliga definierar begreppet socialist?

 12. 14 juli, 2008 at 23:53

  OBSERVERA! Man måste följa kommentarsreglerna för att få in kommentarer!!

 13. 15 juli, 2008 at 00:37

  Amden: Jag tror inte riktigt att du vet vad vi står för. Ett tips till dig är att kolla på principprogrammet på ssusodraalvsborg.se. Där du kan läsa lite mer om vad vi står för.

  Ifall du efter det fortfarande anser samma sak så kan vi gärna diskutera det.

 14. Charlie
  15 juli, 2008 at 00:43

  Menar du att det finns socialister i SSU?

  Skämtare där! :D

 15. Karl
  15 juli, 2008 at 00:54

  SSU Skåne har i sitt program bland annat:

  – äganderättens avskaffande
  – införande av en demokratiskt planerad ekonomi
  – lika lön för allt arbete

 16. Vidugavia
  15 juli, 2008 at 01:24

  Som jag ser det handlar socialism om det klassiska mantrat ”arbetarnas makt över produktionen”.

  Att vara socialist är att kämpa för att arbetarnas makt över produktionen ska öka. Det är inte svårt att vara socialist, det är bara en övertygelse. Att däremot rent praktiskt främja socialismen är dock en lite svårare sak.

  Självklart finns det socialister i SSU, den stora frågan är dock hur mycket de får gjort.

 17. 15 juli, 2008 at 09:30

  Jinge, du efterlyser exempel på socialistiska socialdemokrater. Då vill 1) ge dig några exempel och 2) underbygga dessa med att förkalra var/hur de kan finnas.

  Jag säger att de finns i bland andra Skånes, Kronobergs, Jönköpings, Södra Älvsborgs, Örebros, Södermanlands, Stockholms och Gävleborgs SSU-distrikt. Tror du mig inte får du kontakta dessa distrikt och be att få deras politiska program.

  Andra exempel är studentförbundets ordförande Kajsa Borgnäs och de övriga skribenterna i Efter arbetet.

 18. 15 juli, 2008 at 09:49

  @Daniel J:

  Fan vad korkat! Det står väl även sådana saker i SAP:s program? Och du kan väl inte påstå att det arbetarfientliga socialdemokratiska partiet är – socialistiskt? :-) :-) :-)

  Som Göra Persson sa, jag är en social demokrat.

  Vakna upp nu Daniel och se dig i spegeln. Du gör dig till åtlöje inför massor av människor!

 19. 15 juli, 2008 at 10:38

  Det mest korkade av allt, tror jag, är att stöta bort sina politiska meningsfränder med ett sådant löjeväckade aggressiva tonfallet. Inte undra på att vänsterpartiet är kvar i opinionsgropen…

 20. 15 juli, 2008 at 12:10

  @Daniel J:

  Hörrö min lille vän! Vi är inga meningsfränder, jag är SOCIALIST! Lär dig vad ordet betyder eller be mamma och pappa förklara!

 21. Petter
  16 juli, 2008 at 07:18

  Skärpning Jinge. Klart det finns socialister inom SSU, men de är i minoritet. När jag var med i SSU i Skåne på 90-talet var det åtminstone ingen tvekan om var vi stod. Minns bland annat att Malmö SSU-krets stod bland motdemonstranterna när socialdemokraterna hade möte i Malmö och det blev ett djävla liv. Värt att notera är att vi emellertid alltid förlorade maktkampen centralt.

  Din ilska när det gäller SSU eller för den delen MP klär dig inte. Det parti som behöver en spark i baken är Vänsterpartiet, hur sjutton kan man acceptera att partiet går kräftgång i opinionssiffrorna när regeringen är så förbaskat impopulär som den är? Den som ska ha ditt gnäll är Ohly.

 22. Petter
  16 juli, 2008 at 07:18

  … de europeiska socialdemokraterna… borde det ha stått ovan.

 23. Pelle
  16 juli, 2008 at 09:47

  Själv blev jag utesluten ur SSU 1967. Brottet? Jag ansåg att SSU borde stödja FNL i Sydvietnam och anslöt mig till De Förenade FNL-grupperna. Det ansågs vara pro-kommunistiskt. Det fick inte en SSU:are göra. Några år senare fick SSU smisk i frågan när Olof Palme och andra ledande socialdemokrater gav sitt stöd till vietnamesernas befrielsekamp.
  Varför nämner jag detta?
  Jo, för att politiska organisationer, opinioner och åsikter kan förändras. Folk är inte stenar. SSU och Socialdemokratin tvingades ändra sig, bland annat på grund av FNL-gruppernas arbete som fick stort folkligt stöd. SSU med Anna Lindh och Mona Sahlin i ledningen var en politisk katastrof. Det var de som lade om kursen, och grunden till den socialdemokrati vi ser idag. Det är deras SSU-generation som nu har makten i partiet. De bekämpade kollektiva lösningar och betonade det personliga ansvaret, idag översatt till privatisering och utförsäljning av statliga företag och verksamheter som byggts upp av det arbetande folkets skattepengar.
  Men idag hittar jag den starkaste opionionen mot detta inom delar av SSU. Den som tvivlar uppmanas läsa tidskriften Tvärdrag som genomgått en metamorfors och ställer de verkliga frågorna om klass, solidaritet och anti-imperialistisk kamp istället för kryperi för USA/Israel. Läs den!
  Den politiska strömning som kommer till uttryck där är långt radikalare i många frågor än vänsterpartiet (det reaktionära och utvecklingsfientliga mp vill jag inte ens nämna i sammanhanget). Men vill man förändra världen räcker det inte med att ha rätt, man måste göra rätt också, dvs. man måste vinna folks förtroende. För det krävs det fotarbete. Där ser jag varken några vänsterpartister eller SSU:are. Varför säljs inte Flamman på gator och torg? Varför möter jag aldrig några flygbladsutdelare på Gullmarsplan som analyserar och behandlar den borgerliga regeringspolitiken? Jag ser bara ord, ord, ord och ensidig koncentration på parlamentariska församlingar. Det borde vara tvärtom, vinn folket i politisk kamp, använd parlamentet för att få upp de folkliga kraven i den politiska beslutsprecessen, men låt parlamentet vara den bisak det ändå är i folks medvetande och ta striden där folket finns. Lär av FNL-rörelsen hur man vinner folkets stöd.
  Ursäkta det långa inlägget, men jag kunde inte låta bli.

 24. 16 juli, 2008 at 12:18

  @Pelle:

  Sant! Nu har iofs (v) börjat testa lite nya modeller, bland annat i vissa bostadsområden. Men det räcker inte, det måste till mer. Och visst – jag skulle gärna sälja Flamman två morganar i veckan vid Gullmarsplans T-bana, men det verkar som om politik numera är något som pågår endast då TV-kamerorna är påslagna.

  Här i Handen finns det en grupp ungdomar som säljer en socialistisk tidning, vet inte om det är Socialistiska partiet, men vilka de än är så har de fått två mandat i fullmäktige har jag för mig. Nästa val kommer de säkert att fördubbla om de fortsätter att synas jämt och ständigt.

 25. Sara G
  16 juli, 2008 at 13:09

  På sjuttio-talet gick jag och en kamrat ofta runt i vårt bostadsområde och sålde Ny Dag. Vi blev alltid vänligt bemötta och många verkad helt vidöppna för nya tankar.
  Nu är vi ju gamla och rätt kanstötta, men nog borde nog många av oss
  ändå kunna stå utanför Systemet några dagar då och då, som i forna tider?
  En och annan skulle säkerligen nappa på ett mera i längden livsdugligt och människoälskande alternativ till
  såssars och moderötters iskalla nyliberalism – som egentligen bara vänder sig till deras egna – och helt struntar i det verkliga utanförskapet – som de själva kreerar genom sin usla ekonomiska politik.

 26. blingbling
  16 juli, 2008 at 23:55

  Det närmaste SSU:s sentida tolkning av socialism kommit någonting mer konkret torde vara att supa och slåss nere på Stureplan och sen hota med Bodström när man åker ut. Politruckfasonerna måste tränas upp i tid inför den framtida karriären som röstboskap i riksdagen.

 27. Alexander
  23 juli, 2008 at 13:34

  Men om nu SSU är socialistiskt.. vad händer sen? Ingen kan väl ändå påstå att Socialdemokraterna är särskilt socialistiska? Är det inte SSU’are som senare får riksdagsplatser? Var tar de socialistiska åsikterna sen vägen?

  Klyftorna ökar i sverige och har gjort det i många många år. Vem är det som styrt landet i majoriteten av dessa år? Jag menar på inget sätt att Alliansen gör ett bra jobb (tvärt om) och visst har vi det förhållandevis bra i sverige.. men är det bara jag som anser att sossarna har tappat bollen? Jag blir uppgiven när jag inser hur det står till i sverige och vem som faktiskt ligger bakom. sossarna har haft chansen i x antal år. är det tanken att de på de fyra nästa åren ska ordna allt de inte lyckats med på 50?

  att sossarna är moderater som hycklar blir löjligt uppenbart när de ställer sig bakom FRA-lagen (med ”modifikationer”).

Comments are closed.