Sossar och miljöpartiet vill bli mer borgerliga

Lars Stjernkvist och Håkan Wåhlstedt, tidigare partisekreterare i socialdemo-
kraterna och miljöpartiet skriver det alla vetat sedan lång tid tillbaka, man vill gärna betraktas som borgerliga partier och samarbeta med dessa.


DN/Debatt:
”Socialdemokraternas och miljöpartiets tidigare partisekreterare vänder vänstern ryggen: Vi måste forma ett samarbete som underlättar politisk samverkan över blockgränsen. Det är viktigt att ha ett konkret och trovärdigt regeringsprogram för tiden direkt efter valet 2010. Det hade den borgerliga alliansen inför 2006 års val. Nu gäller det för socialdemokraterna och miljöpartiet att kombinera sina hjärtefrågor till ett program för långsiktigt och hållbart regeringssamarbete. Samtidigt är det avgörande att ett sådant samarbete snarare underlättar än försvårar en blocköverskridande samverkan med borgerliga partier.”

Som vänsterpartist borde jag antagligen bli glad, framhärdar partierna i dessa stånd-
punkter så kommer (v) att göra ett kanonval. Att sossarna redan sedan många år tillbaka övergett socialdemokratisk politik är helt klart, men egentligen förvånar det mig lite att man går ut och talar i klartext.

Valet av Mona Sahlin som ny partiordförande flaggade givetvis för att det skulle komma en mer öppen kursändring åt det borgerliga hållet, hon har alltid betraktats som en av högerns representanter i partiet. Nu är frågan hur medlemmarna uppfattar denna försöksballong, eller inspark som det också kallas 2008. I vart fall så kommer det nog agera som ögonöppnare för en hel del medlemmar, och vad fackens medlemmar säger vet vi ännu inte. Men som illustration på

Mona Sahlin, Reklambild
En stylad propagandabild på Mona…

hur stort avståndet blivit mellan partitoppen och väljarbasen duger det alldeles utmärkt.

Det tackar vi för. –> DN Debatt SvD it

Läs också: Motbilder/Sossar Alliansfritt/Plusjobb Claes K/Räntan Zaramis/Georgien

Andra om: , , , , , , , , ,

[tags]Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Borgerliga, Regeringen, Högerregering, Vänsterpartiet, Mona Sahlin, Debatt, Högervridning, Politik[/tags]

  25 comments for “Sossar och miljöpartiet vill bli mer borgerliga

 1. Gripen
  10 september, 2008 at 12:26

  Har de inte förstått att vi inte vill ha alliansen v2, de flesta jag känner vill ha ett motsatt politisk parti inte en kopia.

  Om de går mer och mer höger så kan jag lika gärna rösta på Reinfeildt.

 2. Tobias
  10 september, 2008 at 12:56

  Syftet med detta utspel är glasklart: dels att socialdemokraterna ska få ännu mer makt, dels att Sverigedemokraterna ska utestängas från allt samarbete. Lars Stjernkvist (s) är en mycket ihärdig och rabiat sd-motståndare som har föreslagit blocköverskridande samarbete i syfte att utestänga Sverigedemokraterna.

 3. 10 september, 2008 at 13:01

  Alliansen gör det Socialdemokraterna ville men inte vågade. Om Socialdemokraterna kommer tillbaka i regeringställning så kommer de inte återställa vad Alliansen gjort. Det betyder att hetsen mot de sjuka och arbetslösa kommer att fortsätta.

 4. nature
  10 september, 2008 at 13:03

  Politiska val vinner man i mitten, inte på höger- eller vänsterkanten. Så, de som politiskt vill gå mot mitten vill alltid göra just det för makten egen skull; emedan de som går antingen mot höger eller vänster gör detta för innehållet i sakfrågorna. Men makt vinner man inte på sakfrågor, utan på populism. = mitten!

  Undvik därför mittpartierna och rösta efter sakfrågorna beroende på din övertygelse. sakfrågorna.

 5. Pingback: Larsson
 6. nature
  10 september, 2008 at 14:05

  Jag har haft en del att göra med Lars Stjernkvist! Mitt företag hade nämligen, bland annat, Invandrartidningens som uppdragsgivare (IT-systemleverantör). Där översattes svenska nyheter till ett tiotal språk med veckoutgivning. Alltså mer än en utgivning per dag. Tempot var högt! Invandrartidningnen var nämligen en del av inrikesdepartementet, vars representanter satt i styrelsen. Han har ett visst engagemang runt dessa frågor. Och där med stryker jag DELVIS under på vad Tobias tidigare framfört! Men jag vänder mig i mot påståenden att han är ”en mycket ihärdig och rabiat sd-motståndare”. Det märkte inte vi så mycket av i slutet av 90-talet! Inte på Invandrartidningen i vart fall, som han lade ner.

 7. nature
  10 september, 2008 at 14:08

  Jag tror att Lars Stjernkvist engagemang runt dessa frågor mer är att betrakta som en språngbräda för en ny ideologisk karriär inom S.

 8. Marcus R
  10 september, 2008 at 14:29

  #4 nature – Fast det är lite av ett problem när där inte finns något parti åt vänster förrutom Vp. Vart ska folks om inte lutar så långt åt vänster att de inte vill rösta på Vp vända sig?

 9. nature
  10 september, 2008 at 16:15

  @Marcus
  Vad menar du? Det är till syvende och sist den ekonomiska politiken som du röster på, inget annat!

  Ekonomiskt så betonar vänstern här allas lika värde! Solidaritet och organisation i fackförbund samt lika lön för lika arbete, likhet inför lagen samt jämställdhet mellan könen.

  Höger betonar individualismen. Frihet inför individens utveckling. Friheten att äga. Friheten att starta företag – att förverkliga sig själv och bli rik.

  Dessa två olika sidor tillhör samma politiska mynt, och är precis lika viktiga för en människas möjligheter att utvecklas i samhället. Höger och vänster lägger bara sin betoningen lite olika!

 10. nature
  10 september, 2008 at 17:11

  Så Marcus, rösta du åt vänster, så bidrar du med något gott här i samhället!

 11. Jakob
  10 september, 2008 at 17:11

  Som nature påpekade så vinner man inga val genom att flörta med ytterväljarna, det är i mitten som valet avgörs. Möjligen kan S förlora vänsterväljare i sin drivning mot mitten men det sker i så fall till V som är att beteckna som en partner. Mot en motståndare som de närmaste åren kommer bli betydligt mer ”väljarvänliga” än de varit hittills så har S helt enkelt inte råd att luta sig vänsterut…

 12. Marcus R
  10 september, 2008 at 17:14

  #9 nature – Vad jag menade är att skalan på politiker i Sverige är lite skev eftersom där är i princip bara ett parti åt ”vänster” medans resten är åt höger (med ett eller annat som låtsas vara i mitten).

 13. nature
  10 september, 2008 at 18:34

  Tja Jakob … Kan du förklara för mej vilket parti som i riksdagens som brdriver en vänstersocialistisk politik? Viket parti syftar du på när du nämner ett: ”parti mot vänster”?

 14. nature
  10 september, 2008 at 18:35

  Rättelse: till Marcus i kommentar 13, inte Jakob!

 15. Marcus R
  10 september, 2008 at 20:31

  #14 nature – Tja jag var under intryck att Vp iaf försökte följa en vänstersocialistik politik men jag kanske har fel? :)

 16. 10 september, 2008 at 22:08

  Fel kommentarsfält kanske, men jag kan ha snubblat överr något viktigt.

  1. FRA har fått ett namnbyte, googlar man på FRA står det numera ”FRA – Statens Signalspaningsorganisation”

  2. Parallellt med detta ändrade en anonym användare i wikipedias artikel om signalspaning, denne anonyme skrev på IP-Nummer 194.218.253.250
  Detta IP tillhör Statens Räddningsverk.

  Jag tror inte detta är en slump..

 17. blingbling
  10 september, 2008 at 23:51

  #5, Larsson:

  Det är med såssarna som med frimärksaktier, det finns alltid en viss återstående fallhöjd. Man tror i likhet med Björn Borgs forne manager att ’the bottom is nådd’ och så blir man likförbannat överraskad – igen.

 18. nature
  11 september, 2008 at 00:43

  @Marcus R
  Mja nu var det ju DU som nämnde att vi har ett parti till vänster i riksdagen. Inte ska du väl uttrycka dej i termer om vänster och höger, om du inte ens vet vilket parti som står till vänster i Sveriges riksdag ?

  En parti som står till vänster vurmar INTE för privatiseringar, utförsäljningar utan är för ett förstatligande samt högre skatt på kapital och för ett omfördelningsprogram initierat från statens sida – mot de resurstarka, så att jämlikhet uppstår! Ett vänstersocialistiskt parti med en vänsterinriktad stadsekonomi, där staten skall vara ekonomiskt stark.

  Vilket parti i riksdagen tänker du på då?

 19. Sara G
  11 september, 2008 at 08:46

  Sossarna har historiskt, ända sedan 1919 bokstavligt alltid vänt vänsterpartiet ryggen.
  Vad handlade IB-affären om – och arbetslägren för kommunister under andra världskriget?
  Vi plåtades under demonstrationer och registrerades och avlyssnades i hög grad av – just sossarna!
  Nu när sossarna tror på egen majoritet så är det det borgliga miljöpartiet man vill regera med. Inte vänsterpartiet…

 20. Sara G
  11 september, 2008 at 09:03

  Jag anser att VP bör hålla sig för god för att liera sig med sossarna. Utan vi ska hålla oss utanför som ett litet men hungrigt parti som alltid håller vänsterfrågorna i fokus.
  Under vårt senaste samarbete med sossarna fick vi ständigt gå emot vår övertygelse i en mängd frågor.

  Vi ska INTE liera oss med ett parti som stöder Bushs ”Kamp mot terrorismen!”

 21. Marcus R
  11 september, 2008 at 09:26

  #18 nature – Jag har skrivit att jag anser att Vänsterpartiet står till vänster flera gånger nu (att det är det enda partiet i Sverige till vänster på skalan just nu).
  Sist jag kollade var de iaf inte för privatisering etc…

 22. Thomas E
  11 september, 2008 at 10:38

  En massa människor tycker illa om allianspolitiken och sossarna lägger sig närmare och närmare alliansens politik. Ändå kan V inte komma upp i de opinionssiffror de hade när de leddes av en alkoholiserad tant. Man undrar ju hur V ledningen lyckas undvika att få folk att rösta på dem, det måste krävas en speciell sorts talang att skrämma bort väljare från ett parti med en politik som en massa människor sympatiserar med.

 23. blingbling
  11 september, 2008 at 11:00

  #22, Thomas E:

  Skulle det kunna ha något att göra med att partiet enträget har profilerat sig som dörrmatta åt sossarna ?

 24. nature
  11 september, 2008 at 12:43

  @Marcus R
  Jo jag läser att du skriver, men hur menar DU att Vänsterpartiet är ett vänstersocialistiskt parti? Hur motiverar det ditt ställningstagande? Vad krävs det för ekonomisk politik i ett parti, för att det skall kallas för ett vänstersocialistiskt?

 25. Jan Wester
  18 september, 2008 at 00:31

  Ja låt s+mp leka regering. Tillsammans med borgarna. DÅ kommer de som röstade på sossarna att gå över till vänsterpartiet som de borde gjort för längesedan. Eftersom det enda socialdemokratiska partiet som finns idag heter vänsterpartiet.

Comments are closed.