Som väntat ”vann” Putin


Aftonbladet har som underrubrik ”Jag vann ärligt”, en upplysning som ska tas med ett lastbilslass salt. Det är helt enkelt en lögn, från början till slut. Däremot är det kanske sant att han skulle ha vunnit ändå, även utan fusk.

Det är svårt för oss hemma i Svedala att veta sådan, men säger utrikeskorrespondenterna det så ska vi kanske tro dem, men i så fall kan man ju fråga sig varför han behövde fuska. En annan sak som jag kanske tror på är att Ryssland under alla omständigheter är lite stabilare med Putin som president. Han har fortfarande hög status i landet vilket i det här sammanhanget även betyder auktoritet. På det sättet så kan det också vara en bra sak, trots att Putin antagligen stulit ett stort antal miljarder från folket, olja vars intäkter borde ha gått till statskassan.

Men som alltid när det gäller Ryssland så måste man använda saltet, det är svårt att veta vad som är vad, och det är säkerligen en omöjlig uppgift för korrespondenterna att ta reda på vad som är sant och falskt. Men det vi kan veta är i alla fall att han utgör en motvikt mot USA, ett faktum som i vart fall undertecknad gläds åt. Men hur det skulle bli om det verkligen krisar vet jag inte, men kortsiktigt så är han i alla fall motståndare till en militär intervention i Syrien, och krig mot Iran, något som säkerligen stör Obama.

Det kommer knappast bli någon förändring av politiken i nuläget, i praktiken är det Putin som varit president hela tiden. Det vet alla, och drar man det förhållandet bakåt i tiden så finns det paralleller i landets historia, själv vet jag inte om det någonsin har varit i närheten av ett demokratiskt land. Jag känner under alla omständigheter inte till något som tyder på det. Att man har ”val” betyder inte att man egentligen har något val, och valfusket stryker under detta faktum.

it Andra om: , , , , , , , svt1 sr ab1 dn1 svd1


19 svar till “Som väntat ”vann” Putin”

 1. ja – hans seger är självklar – med eller utan fusk – med eller utan bussning av fattiga. Det är kanske självklart för en fattig att tjäna ett extra mål mat och få ett par kronor i fickan. Hur vet man vad som verkligen är sant där borta?

  En sak som ryssarna ändå antytt är att man avskyr att USA tränger på runt de ryska gränserna och robotförsvar får Putin med anhang att se – rött ..

  Man ska inte glömma att vår västerländska påverkan är inrikes stoff i ett land där man ser sig som ryssar och vägrar se omfånget på nationer knutna till rubeln.

  Precis som vi skrämmer våra barn med den ryska björnen – skrämmer Putin sina trogna ungar på ’dagis’ med det korrupta och feltänkande väst som ständigt hotar den ryska nationens identitet – kan man vänta en annan reaktion och/eller handlingsmönster från en fd KGB man?

  Putin har inget eget intresse av avspänning och fredliga relationer med någon – vare sej hemma eller med oss övriga – han kör så långt han kan

  Synd bara att vi i Europa blir allt mer beroende av energi från denne man

  Janne

  • Säkerligen ”skrämmer Putin sina trogna ungar[..]”, men man ska ha klart för sig att ”väst” har varit mycket aktiva i interna angelägenheter i länder som angränsar till ryssland. Tänk ”orange revolution”. Så det är inte helt taget ur luften så att säga.

   du skriver att Putin inte har något intresse av fredliga relationer. Hur många krig har Ryssland startat senaste tio åren? Jämför det med USA. Ryssland=0 USA=2

   Nu är jag ingen Rysslands kramare, men jag tycker att man får se lite till verkligheten också.

 2. löjligt att tro att putin vann pga någon form av valfusk. Alla opinionsundersökningar som gjorts före valet visade på de resultat som erhålls nu enligt exit-polls (+/-2 procent). Rösträkningen som pågår nu bekräftar de prognostiserade värdena. Det är onödigt att replikera journalisternas hysterier…

   • Så står det i tidningen. Men det kan ju lika gärna betyda att folk bojkottat valet.

    Dock så har det ju rapporterats om mycket oegentligheter runt om i hela landet….

 3. Väst har startat med sitt propagandakrig igen. Visst, Putin är säkert korrupt som alla makthavare, men rapporteringen från öster är lite löjlig. Varför kritiseras inte Kina i västmedierna på samma sätt. De har ju inte ens fria val. USA har stora demokratiska problem.
  Stora grupper är helt utestängde från att välja. Samtidigt är 51 miljoner amerikanska röstberättigade medborgare försvunna från listorna och kan därmed inte rösta i de kommande valen.
  24 miljoner, eller 13 procent, av alla registreringar i vallängderna är felaktiga rapporterar det partioberoende utredningsinstitutet Pew Center som gjort undersökningen. Mer 1,8 miljoner avlidna står kvar som väljare på vallängderna i USA, visar en annan studie.
  Inte ett ont ord om det i papegojmedierna.
  I 48 av USA:s 50 stater förlorar fångarna rösträtten så länge de sitter i fängelse. I 42 stater får de inte rösta heller om de är villkorligt frigivna.
  I 10 stater får den som en gång suttit i fängelse aldrig mer rösta under sin livstid.
  Det finns idag fyra miljoner amerikaner som inte får rösta därför att de sitter, eller någon gång har suttit, i fängelse. Av dessa är 1,8 miljoner svarta. Det gör att 18 procent av de svarta männen i USA saknar rösträtt på grund av de här reglerna.
  Listan kan göra hur lång som helst.

  • Jo jag vet. Egentligen borde man ägna USA långt större uppmärksamhet, och bara det faktum att politikerna inte bestämmer, lobbyorganisationer gör det istället.

   Den utvecklingen är på god väl i Sverige oxo. Man säljer ut demokratin till förmån för enskilda intressen. Men, som jag nämnt ett antal gånger, jag tror att det kommer surt efter. Sverige har faktiskt mer demokratiska traditioner, något som gör att jag tror att politiska oroligheter närmar sig i rask takt, kanske redan i sommar…

   • Då måste vi lämna Jantelagen bakom oss och organisera om oss. Just nu sitter alltför för många äldre rädda i var sin lila låda till lägenhet och misstänker grannen, som vi inte känner, som varande skum på något sätt. Det är precis så makthavarna vill ha oss. Misstänksamma och rädda för varandra. Inte organiserade, riktande våra rättmätiga krav mot dem som förnekar våra behov. Men det kommer inte att ske i ankdammen Sverige. Den utvecklingen kommer ta minst en generation. Talande är att dagens ungdom tittar betydligt mindre på TV samt läser betydligt mindre dagstidningar – till förmån för mer nätforum och bloggar osv – läsvanorna har i grunden ändras. Det betyder en ökad demokratisering; en ökad spridning i olika propagandariktningar. Detta sker på bekostnad av Schibsted- och Bonnierägda massmedia. Det är därför regeringar världen över oupphörligen trycker på för att begränsa yttrandefrihet på nätet – med argument som varande farliga för oss alla. Ty förlorar man kontrollen över opinionen, så förlorar man makten över den och blir därför identisk med den. Systemet som vi i dag känner till raseras, som den arabiska våren är ett exempel på.

  • Vad sägs om EU då? Europeiska rådets ordförande van Rompuy har aldrig valts av någon folklig församling. Greklands och Italiens regeringschefer är tillsatta av EU utan att ha någon folklig förankring. Detta omnämns av medierna som tydligen helt acceptabla teknokratregeringar.Varför det kan man undra.

  • Jag tycker iofs att man inte borde få rösta här heller om man sitter i fängelse för grov brottslighet; kan man inte hålla sig till samhällets regler borde man inte få bestämma hur samhället ska se ut heller.

   Problemet i USAs fall är nog snarare att de har så väldigt många fångar – de har nästan 25% av alla fångar i världen, mycket till följd av drog-kriget de har.

    • Va? Nu har jag ingen aning om vad _du_ pratar om. :)
     Vad skrev jag som inte var tydligt?

     • Nej, nu har du ingen ANING vad jag menar : -)

      ”Jag tycker iofs att man inte borde få rösta här heller om man sitter i fängelse för grov brottslighet.”

      Och du blundar här helt för den juridiska rasismen som är utbredd i USA, som du väl känner till. Enbart mellan åren 1977 och 1998 var 81 procent av de 500 fångar som avrättades i USA dömda för mord på vita. Detta trots att antalet mordoffer är ungefär lika stort bland svarta och vita. Det kan enligt Amnesty bara förklaras med de starka rasfördomar som fortfarande råder i landet. Av de 133 federala avrättningar som verkställts sedan 1988 tillhörde den dömde i 101 fall någon av USAs minoritetsgrupper.

      Känner man till dessa förhållanden, som du gör, så kastar detta ljus över ditt citat ovan. Du anför här ett reaktionärt cirkelresonemang, som du inte lurar mig med i vart fall. Det är sådant trams som man lurar väljade med – får dem att rösta reaktionärt.

   • Det är grovt anti-demokratiskt. Om du utesluter någon från demokratin, då är det inte längre demokrati. Av precis samma anledning kan du inte förbjuda nazistiska partier.

  • Nature, att valsystemet är annorlunda i USA än i Sverige är ingen hemlighet. Bla är du själv skyldig att se till att är en regsitrerad väljare. vill majoriteten av väljarna ha det så, så är det väl demokrati?
   Att fängelsekunder och fd fängelsekunder (med viss längd på straffet) inte får rösta har att göra med den amerikanska gräsrotsdemokratin att göra. Det är förvånande att många svenskar saknar den kunskapen och perspektivet.

   Att svarta % begår fler brott än genomsnittet har inte med deras hudfärg att göra. Grunden är fattigdom vilket är exakt samma skäl till att invandrare har högre % kriminalitet i Sverige

   • Ja eller att vid sidan av mjukvaruindustrin, så är fängelseindustrin i USAs en snabbt växande industrigren! Men du tänkte väl inte på det, kanske?
    Eller att mellan 1991 och 1998 sjönk antalet våldsbrott i USA med 20 procent. Samtidigt ökade antalet fångar med 50 procent. Elementärt Dr Watson!

 4. Resan mot en demokrati är lång. Situationen i Ryssland och många andra länder som börjat små steg mog demokrati belyser verkligen detta. Dessutom är det tydligt att bakslag kommer i mer eller mindre omfattning.
  Det är verkligen naivt att begära att en pefekt demokrati skall vara på plats bara för att en dikatur störtas eller försvinner.

 5. Tycker det är en intressant vinkling som Aftonbladet gör: ”Han kan inte tvinga bort.” För det första är det inte sant. För det andra, spelar det någon roll? Anta att vi kan tvinga bort en viss politiker, som ersätts av en annan som för exakt samma politik? Vad har vi då vunnit.