Sofia Arkelsten avgår snart


Det står nu alltmer klart att Sofia Arkelsten bör lämna samtliga uppdrag hon har för moderata samlingspartiet, nu har hon skadat sin partiledare och denna cirkus kommer inte att avmattas, tvärtom. Hon har uppgett för Reinfeldt att hon skulle lämna sitt styrelseuppdrag i Sweco, men det gjorde hon inte trots att de var överens om detta.

Dessutom har hon nu hävdat att hon ska granska sig själv, antagligen beroende på att hon är missnöjd med medias granskning. Om hon granskar sig själv så tror hon kanske att rubrikerna blir mindre.

Expressen: ”Sofia Arkelsten uppgav för statsminister Fredrik Reinfeldt att hon tänkte lämna styrelseuppdraget i Sweco, berättade Reinfeldt i Expressen.se:s livesändning från Rosenbad på torsdagen. Ändå satt hon kvar i nästan en månad efter att hon hade blivit partisekreterare – och hade noga tänkt igenom beslutet, enligt Moderaternas presschef. Först efter Expressens avslöjande om Shells bjudresa och Dagens Nyheters upprepade frågor om Sweco avgick Arkelsten.”

Hon har trampat i klaveret på det ett häpnadsväckande sätt. Dessutom står det helt klart att hon nu har skadat både Moderata samlingspartiet och statsministern. Även om Reinfeldt inte fördömer henne offentligt så står det helt klart att hon genom sitt agerande har svikit hans förtroende. En annan sak som är tydlig för alla att han definitivt inte bör ägna sig åt att välja medarbetare, han klarar helt enkelt inte uppgiften. Nu kan ingen längre säga att det handlar om otur, det är inget annat än – oskickligt. Och nu ska damen utreda sig själv.

Expressen: ”Arkelsten: Ska granska mig själv. Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten beklagar att det finns utrymme för tolkning kring hennes bjudresor. Och säger att hon nu går igenom om det kan finnas fler tveksamheter. – Vi tittar nu på om det är något som skulle kunna misstolkas. Det är fyra års ganska intensivt arbete som vi tittar på nu, säger Arkelsten till TT.”

Är det fyra års intensivt arbete hon ska gå igenom så kan vi vara förvissade om att det kommer att dyka upp ännu fler konstigheter, det märkligaste i mitt tycke är att hon inte verkar tillhöra de mest slipade inom partiet, eller så beror det bara på att jag inte kollat in deras representanter så noga. Visst har det dykt upp skandaler, och när Reinfeldt bildade regering förra gången så gick det illa, och så även denna gång. Och vi ska vara förvissade om att tidningarna nu vädrar nyheter, redan idag har man säkert tillsatt mycket extraresurser för att gräva.

Svenska Dagbladet avslöjar att hon tackat ja till att köra en lyx-BMW gratis en månad 2008 då hon var riksdagsledamot. Det skulle förvåna mig om hon fortfarande är moderat partisekreterare på måndag.

Det är bra att allt kommer fram, men det tycker nog inte Fredrik Reinfeldt.

it , , , , , , ex12 dn12 svd12 ab123 svt


37 svar till “Sofia Arkelsten avgår snart”

 1. Precis efter valet när det börjades snacka om vilka minsitrar som fick gå etc. så släppte Aftonblaskan en lista på de olika frågor som ministrarna hade fått för att det inte skulle bli samma röra som förra valet. Man kanske borde ha ställt dessa frågor även till andra personer utanför regeringen, då hade nog fröken ”Vingmutter” inte blivit utnämnd till posten.
  Reinfeldt gör som alla andra partiledare, de har fullt förtroende för allt o alla för att inte stöta sig med någon.

 2. Det är nog bäst för Fredrik Reinfeldt om hon avgår, även om det strular till det lite på kort sikt. På lång sikt vore det en katastrof för Moderaterna om hon sitter kvar.

  Och ja, jag röstade på moderaterna (i det senaste valet), men de är *absolut* inte garanterade min röst vid nästa val om de trodde det. De måste jobba för det. Kanske de kunde hitta en till med Anders Borgs kaliber i stället?

  • Vad är det för imponerande med Anders Borg? Den mannen har ju inte lyckats med en enda prognos. Alla har fått revideras, för att senare återigen revideras. En sosse med så uselt track record skulle ha kölhalats.

 3. Fredrik Reinfeldt blir mer och mer likt en Teflon®-Reinfeldt. Inget fastnar eller solkar ner hans omdöme, enligt han själv.

  • Herr staatsministern har länge försökt spela ”landsfader” och då befattar man sig inte med petitesser….

   Klockan slår tolv,och allt är bra,som vakten i serien ”Kungen av Id” brukade ropa ut.

 4. Det är riktig stor skillnad mellan en Toblerone och fri BMW i en månad. Det är väldigt intressant att M försöker släta över det här.

  • Javisst är det skillnad mellan en Toblerone och en BMW. Den första är en chokladbit och den andra en bil. Men än sen? Det är väl ingen politiker som anklagats för att bara ha tagit en Toblerone!

 5. Det kanske finns en rättvisa någonstans ändå. Reinfeldt får tillbaka för alla liv han ödelagt när han såg till att tusentals sjuka blev utförsäkrade för han trodde att de var fuskare. Och titta vilken sorts människor han väljer att omge sig med. Fuskare med stort F och inte bara på det nationella planet. Den här brutan säljer hela planeten för en resa betald med blodspengar från en av världens största miljöbovar.

  Jag tycker inte ett jävla dugg synd om honom. Jag hoppas att han drabbas av det som drabbat mig och andra så vi får se hur länge han skulle överleva.

  Det är ju ett mirakel att han lyckats välja en fru.

 6. Hon är ju raffig, figuren , leendet. Nu har han haft en gammal gubbe till pressekreterare
  Han vill ha något nytt. Är det så viktigt vad hon har gjort i det förflutna. Hon blev bjuden av RFSU, varför det?

  • Håller med dig, att hennes förtroende i miljöfrågor är kört i botten är redan klart men fortsätter hon så här kommer hon förstöra för både Reinfeldt och moderaterna. Hon får gärna stanna fram till 2014, då byter vi ut dem ;)

 7. Och Shell har fått valuta för sin ”bjudresa” kan man se. Bara att läsa debattartikeln av Gustav Fridolin här http://www.expressen.se/debatt/1.2191374/gustav-fridolin-handlaggningen-av-minerallagen-stinker
  så ser man att de pengarna Shell gav ut på resan och uppehälle har betalt sig bra.
  Här är det väl egentligen inte fråga om allmän lobbying utan mer en form av direkt bestickning där man kan koppla utfallet mer direkt till ett konkret resultat.

 8. 1) Kom inte med hitte på-uppgifter!
  2) Följ de regler som gäller kommentarer!

  / Jinge

 9. Har lite svårt att se vad det där med BMW:n skulle vara. det är också en 2 år gammal grej som media och Arkelsten tidigare — då det hänt — skrivit om beträffande eventuell muta, och som gällde några dagar, inte en månad. Det var fler politiker som körde väte-BMW:n.

  2 år gamla är länkarna i SvD-artikeln till diskussionerna om BMW:n.

  Men allt används desperat nu och i artiklarna som journalisterna lägger upp så vevas orden att Arkelsten ”just nu” granskas av en åklagare upp som om varje liten ny ”grej” de nämner har skapat en ny åklagarutredning.

  Tomburks-skramlet hade aldrig kunnat ske mot någon i det rödgröna blocket.

  • Inte kan du ha följt med speciellt mycket inom politik Magnus. Alliansen vevade på med sin retorik om Toblerone för inte allt för många månader sedan och det gällde en sak som hände för 15 år sedan.
   Sedan den direkta kopplingen mellan Shells bjudresa och diskussionen om minerallagen ligger mycket nära till i tid. Där dessutom Shell slapp alla begränsningar för att fortsätta borra och undersöka.
   Men det är klart det gäller Skåne och din horisont sträcker sig väl inte hit ned.

   • Tja du när jag använder Googles utökade sökningar så hittar jag referenser till Sahlin och Toblerone som sträcker sig tillbaka till år 2000. Och då är det blandat mellan bloggar, media och annat. Men det ger ungefär 37.000 träffar så.
    Men jag är lite osäker på hur långt Googles utökade sökningar går bakåt i tid.

   • … verbformen av Tobleronegnäll, mycket bra, nästan lika bra som ’att Sverka’, notifiera SAOL.

    Tobleronandet bör ha pågått bortemot 15 år med en noterbar ökning senaste 3-4-5 åren efter Schlingermanns tillträde som spindoctor. Endast överträffat av lögnen om 140 sjukpensionärer per dag.

    • Kanske ändå att det finns något högre väsen som vaknar till ibland. De två värsta Tobleronebelackarna Littorin och Mats Odell har ju båda förlorat jobben.

 10. Tar mig för pannan efter att ha sett stjärnskottet ljuga i direktsändning. Men jag kommer osökt att tänka på den gamla goda tiden där det oftast handlade om vanliga jävla spritresor. Varför måste de krångla till det så nuförtiden?. (medvetet mindre seriöst inlägg, caset förtjänar inte mer)

 11. Varför i hela världen menar ni att en riksdagsman som studerar och förkovrar sig ska avgå? Är det bättre att göra som vissa andra gjort – använda det futtiga resebidraget om 50000 per mandatperiod för att åka till Disneyland???

  • Jag ser en resa till Dsneyland, vilket nån riksdagssosse gjorde, som betydligt ’bättre’ än att låta sig bjudas av ett multinationellt bolag som står för enorm miljöpåverkan och dödligt våld i Afrika. Att Arkelsten sedan står och talar sig varm för detta vidriga bolag i Riksdagen gör inte det hela bättre. Arkelstens resa handlade inte om att ’förkovra’ sig utan om att låta sig påverkas av extrema särintressen som vill få fortsätta exploatera världen utan att ta ansvar.

 12. Du har nog fattat fel, det är bara så hon framställer det. Även om man deltar i en ”debatt” så blir det inte legitimt, isf ska hon väl kunna uppvisa ngt slags arvode.

 13. Moderaterna och deras rättsinstanser försvarar sig. De försöker få det att låta som att kritiken är riktad mot ATT politiker åker på studieresor. Det är rent trams! Ingen har påstått det mer än moderaterna själva. Vad kritiken handlar om är VEM som betalar resorna. Det är här det obehagliga kommer in. För låter man någon annan betala för resan så har man satt sig i en beroendeställning av den som betalat resan. Det är just det som är skälet till att det inte ens är tillåtet för en anställd på vissa företag att bjuda kunder, och i synnerhet INTE politiker, på resor. Det är tom så allvarligt att om man gör det så är det tillräckligt skäl för uppsägning. De företag som har denna typ av etiska regler, har det naturligtvis av det skälet att företagen vill inte ens RISKERA att hamna i media i samband med korruptionsanklagelser. Därför ser man också tiill att anställda måste gå kurser i detta. När tvingas våra politiker gå den typen av kurser? Det verkar vara hög tid. Dessvärre verkar myndigheterna också behöva skickas på dessa. I USA betydde Enronskandalen konsekvenser. I Europa betydde den ingenting.

 14. Fixa ett omval så kanske sverige hamnar
  på fötter igen, tror folk skulle rösta helt
  anurlunda då. Skulle jag i vilket fall.