Socialdemokratins lösning

Återigen en dag som domineras av socialdemokratin kris, själv tycker jag nästan att det är lite lustigt, socialdemo-
kratin har spårat ur i över 200 km/t och partiet är skadat in i märgen. Mona Sahlin känner paniken komma krypande och börjar förstå att hon aldrig kommer att bli statsminister och att hon dessutom själv är på väg att få sparken. Hennes nödlösning blir att försöka ta ett grepp om utvecklingen genom att ställa hela partiledningens platser till förfogande.

Men det är inget annat än en desperat åtgärd från en person som inte har en aning om vad hon ska göra, men hur svårt han det vara att förstå? Parollerna Frihet, Jämlikhet och Broderskap, som myntades under den franska revolutionen, är inte bortglömda av det svenska folket trots allt tal om utanför-
skap, arbetslinje och Rut-avdrag, men socialdemokraterna och vänsterpartisterna tycks ha glömt allt.

Mona Sahlin vägrar att ta till sig att hon själv, i egen hög person, är den främsta garanten för att socialdemokratin i stadig fart är på väg mot en tjugoprocentsnivå. Väljarna vill inte ha en partiledare hos (S) som upplevs som opålitlig och som ser sig själv som stående över alla andra. Att folk inom partiet inte vågar säga det högt beror på att man vet att man i samma ögonblick är bortgjord för tid och evighet. Nu har hon byggt upp en partiapparat där högersossarna dominerar, och själv angriper hon ettrigt dem som står till vänster. Det talas om att de månar om storstadsväljarna, men ska (S) återigen bli ett stort parti så måste man måna om alla väljare, inte bara dem som bor i dyra insatslägenheter i de större städernas stadskärnor.

Jämlikheten har försvunnit från den socialdemokratiska agendan. Ingen kan väl påstå att det var så mycket bättre förr, men då fanns det faktiskt en utjämningspolitik som bestod i att höginkomsttagare och förmögna fick betala mer i skatt än de lågavlönade som bodde i en hyrestvåa i förorten. De ”nya” moderaterna försöker ge sken av att gynna alla kategorier, något som de sämst ställda vet är lögnaktigt, men socialdemokraterna vill inte tala om bedrägeriet utan siktar mer på att befästa borgerlighetens satsning på dem som har det bäst.

Sedan undrar man varför det går bakåt i valet. Grunden för de tidigare socialdemokratiska framgångarna har varit inkomst-
fördelningen, man har genom olika lagar och reformer tvingat folk från Lidingö och Östermalm att betala lite mer samtidigt som man har infört högkostnadsskydd för sjukvård och medicin. Man har infört bostadsbidrag för dem med låg inkomst och hög hyra, samtidigt som den som vill bo i en elvarumsvilla med sjötomt på Lidingö har drabbats av extra villaskatt.

Sådant förstår väljarna, och solidariteten med ett sådant system sträcker sig långt in bland de högavlönade. Man tror från socialdemokratiskt håll att de som har 50 000.- i månadslön protesterar vilt mot varje hundralapp de tvingas betala till de grupperna som inte har ett öre över efter att de betalat för det allra nödtorftigaste. Men så är det inte, vi människor är inte konfigurerade på det sättet. De flesta av oss förstår att den solidaritet vi visar andra också kommer gälla oss själva den dagen vi behöver, eller våra grannar, kamrater, syskon, barn eller föräldrar.

Socialdemokraterna behöver stanna upp, slänga ut den nuvarande partiledningen, och återgå till att arbeta för Frihet, Jämlikhet och Broderskap. Hur svårt att förstå kan det vara egentligen ??

Jag illustrerar detta med en reklambyråframställd bild på Ordförande Mona, en bild som också tjänar som illustration av den nya socialdemokratin.

it , , , , , , ab1234 ex1 dn123 svt1 svd12345

  20 comments for “Socialdemokratins lösning

Comments are closed.