Smekmånaden över för Obama

Jag minns inte om man brukar tala om en smekmånad, eller om det möjligen är hundra dagar som en nytillträdd amerikansk president har på sig innan opinionen börjar dala. Det har väl i runda tal gått cirka sjuttio dagar nu och fler har fått upp ögonen för att Barack Obama knappast kommer att innebära någon förändring.

AB: ”Resan till Europa är Barack Obamas första stora test. Förväntningarna är rejält uppskruvade. Kan han bli den räddande ängeln eller slutar besöket i besvikelse? En särskild air av förväntan brukar ligga i luften när en ny amerikansk president för första gången kommer till Europa. Obama kan knappast räkna med någon jublande välkomstkommitté. Istället riskerar han att mötas av molotovcocktails och arga demonstranter som tycker att världens ledare belönat de som orsakat krisen i stället för att straffa dem.”

Precis som i Sverige så agerar regeringen i USA för att täcka bankernas förluster. Finansmarknaden slipper stå för sina egna misslyckaden, istället så får ländernas skattebetalare stå för dem. Dessutom så faller det på skattebetalarnas bord att rädda den amerikanska bilindustrin, en industri som är på fallrepet på grund av att de tillverkar för stora och därmed bränsletörstiga bilar.

Ännu har vi inte sett effekterna i Sverige, men det är inte helt orimligt att tänka sig att krisen inom Volvo och Saab kommer att kosta skattebetalarna åtskilliga miljarder. De ”lån” som dessa företag kan få av EU tvingas svenska skattebetalare gå i borgen för, och det handlar om ett rejält antal miljarder.

Skulle jag vara medborgare i USA så skulle jag bli bindgalen om regeringen räddade ett försäkringsbolag för mina surt förvärvade slantar, ett försäkringsbolag som trots mångmiljardförluster betalar ut bonusar till företagsledningen. Vi ser ju vissa paralleller även här hemma. Men väst av allt, enligt mitt sätt att se saken, är USA:s fortsatta engagemang i Irak och Afghanistan. När det gäller Irak så har det hävdats att USA ska lämna landet 2010, men man ska likafullt ha kvar ett antal militärbaser.

En del av de soldater som ska lämna Irak ska direkt flyttas till Afghanistan. Dessutom säger Obama högt att de också ska jaga terrorister i Pakistan. Han har också låtit meddela att ”Kriget mot Terrorismen” numera är avslutat som begrepp, men i praktiken

fortsätter det precis som vanligt. Å andra sidan har Obama aldrig haft någon smekmånad med mig, jag är oförändrat kritisk mot landets politik.

Det enda positiva med honom som president är att han har ett mörkare hudpigment än sina företrädare. Det är bra eftersom USA är ett samhälle som traditionellt har behandlat sina afroamerikanska innevånare på ett vedervärdigt sätt. Men det är sannolikt det absolut enda som är bra med Barack Obama. Nu på G20-mötet kommer han sannolikt kräva av medlemsländerna att de ska handla mer av USA för att på det sättet stötta den amerikanska ekonomin. Och skicka tusentals soldater till Afghanistan…

Det vore trevligt om Obama kom till Sverige då vi ska agera ordförandeland i EU. Det skulle säkerligen ge ett antal hyfsade tillfällen att demonstrera mot landet.

Andra om: , , , , , , it AB1 DN12 DB SvD1 EX

[tags]Obama, G-20, Storbritannien, London, Demonstrationer, Terrorism, Politik[/tags]

  13 comments for “Smekmånaden över för Obama

 1. Anders
  31 mars, 2009 at 08:56

  Så farbror Jinge ”Pettson” Flycht skulle gå ut och demonstrera då? :P

  • 31 mars, 2009 at 09:09

   Pettson ?? :-)

 2. Milli
  31 mars, 2009 at 09:29

  Hm, jasså, så Obama och EU kanske tänkte bli bästa polers…. då får vi ju säkert mycket att säga till om.. suck.. vi vet ju hur mycket vi har att säga till om idag och om Obama ska lägga sig i också lär det ju vara slutet insikt och demokrati… läste i Libertas nyhetsbrev igår att EU finansierat ett vägbygge i polen, problemet är bara att vägarna byggdes från två håll och i slutändan möttes de aldrig… vilken planering…

 3. Micke E
  31 mars, 2009 at 09:37

  Pettson var ett cool namn på Jinge :-)

 4. DickeFix
  31 mars, 2009 at 09:46

  Förstår inte vad du väntade dig av Obama som gjort dig så besviken. Jag tycker att han har börjat utmärkt. Han är naturligtvis ingen övermänsklig Messias som kan fixa allt på studs men jämför honom med Bush! Äntligen en amerikansk president som tänker själv, som lyssnar men inte automatiskt faller till föga för lobbyister från Wall Street, militärindustrin och bilindustrin. En president som försöker se det moraliskt riktiga istället för att bara stödja särintressen. Hans utmärkta budskap nyligen till iranska folket att USA inte söker konflikt utan är beredd att förhandla med ömsesidig respekt och där han samtidigt varnade regimen för att legitimera sin makt med terror och hat.

  Räddningen av AIG skedde före Obama tillträdde. Jag tror dock Ben Bernanke och Henry Paulsson inte hade ett val eftersom konsekvenserna av att AIG föll hade varit en ännu värre finansiell härdsmälta än den vi ser. Man får nu hoppas på globala reformer inom finansindustrin. Tror det bästa vore om privata banker reducerades till mäklare mellan låntagare, långivare och centralbankerna. Privatbankerna skulle tvingas låna saknade fiatpengar från centralbanken vid utlåning som betalades tillbaka vid inlåning, d.v.s. 100% kredittäckning. Privatbankerna fick på detta sätt konkurrera med marknadssatta reporäntor om ett kreditutrymme som centralbanken direkt reglerade och hade kontroll över.

  Dessutom hoppas jag att Kina och Ryssland får gehör för ett gradvis införande av en ny internationell reservvaluta istället för dollarn som USA kan trycka som de vill. Det är ju förklarligt om inte Obama är entusiastisk över den idén just nu men på sikt är det nyttigt för hela världen inklusive USA.

 5. uno
  31 mars, 2009 at 09:51

  Stackars Obama är ju folkpartist!!! Men något gott är det att han vill införa att sjuka sk afå vård och fattiga ska få mat. Det har ingen amerikan kommit på sen 30-talet. i Sverige går vi åt andra hållet, och om tretti år möts vi kanske. Kanske förnamnet Barack kan betyda att folk ska ha nånstans att bo också. Fat det gäller inte muslimer som inte är vänner till USA. Blir man sedd som Al Qaida blir man Al Qaida. Bästa smittspridaren för extremistiska muslimer heter USA. Tyvärr. Må väl ändå! Uno

 6. Vlad-Drakul
  31 mars, 2009 at 10:06

  Nazister ej välkomna! / Jinge

 7. Marcus R
  31 mars, 2009 at 11:14

  Jinge, jag blir alltid så nyfiken på vad de där tomtarna skriver när du censurerar dem. Du borde haft en samlarsida med deras texter kallad ”Dumma människor tycker…” ;)

 8. Christer W
  31 mars, 2009 at 14:04

  Nä inte ”dumma människor tänker”. Heller något giftigare. En del som är ”dumma” av något skäl behöver ju inte ha korsdrag mellan öronen.

 9. Göran
  31 mars, 2009 at 22:16

  Citat ”Dessutom så faller det på skattebetalarnas bord att rädda den amerikanska bilindustrin, en industri som är på fallrepet på grund av att de tillverkar för stora och därmed bränsletörstiga bilar.”

  Fram till i Oktober var den amrikansaka bilindustrin ungefär lika framgångsrik som övrig världs bilindustri, undantaget Toyota. Idag kan inte ens Toyota sälja sina ”miljöbilar”. Det spelar nog inte så stor roll vad man har för modell program som biltillverkare idag, när ingen vill handla. Jag tror inte att bilköparna blev så extremt miljömedvetna över några månaders tidsrymd så att det motsvarar en nedgång på 30-40% av försäljningen. utan det får nog skyllas på finanskrisen, inte akut miljömedvetenhet.

 10. Chivas
  1 april, 2009 at 09:00

  Följ kommentarsreglerna! / Jinge

 11. Gripen
  2 april, 2009 at 07:02

  Göran det är inte rigtigt sant, volkswagen, bmw and mercedes har förbättrade försäljnings siffror. Den amerikanska bilö industrin har förlorat mycket till utländsa intressen. KIA, Hndai och andra asiatiska märken går mycket bättre och vi kan med enkelhet säga bensin priset och tuffare miljö krav har gjort att den amerikanska bil industrin har inte haft chans, för de är ärke konservativa och tror alla vill ha en stor SUV eller truck.

  Vi kan se det på de ”svenska” märkerna som volvo och saab, det är inga ekonomiska bilar. De senaste åren ha utländska märken ökat dramatiskt i USA, man ser fler toyota, mitshubichi, honda, KIA, Hundai och det har let till att de amerikanska bilföretagen håller på att förlora sin hemma marknad, och det är världens största marknad för bilar.

 12. Gripen
  2 april, 2009 at 07:07

  Det är helt enkelt att amerikanska bil industrin har förlorat sin skyddade verkstad, kapialism är bara bra om du vinner pådet mentalitet har börjat spridas i det amerikanska samhället.

Comments are closed.