Smart av Hamas att utlysa vapenvila


Israel utlyste en ”ensidig” vapenvila eftersom det är politiskt känsligt att tala med Hamas såhär strax före valet i Israel, så det blev Hamas som gjorde nästa drag. Man utlyste vapenvila. Det var smart gjort och dessutom bra eftersom Israel på det sättet inte kan fortsätta mördandet.


AB:
”Israels ensidiga eldupphör, med start 02.00 lokal tid, gjorde slut på 22 dagars krig. Klockan halv två svensk tid svarade Hamas att även de och andra, mindre grupper i Gazaremsan utlyser en omedelbar vapenvila och ger Israel en vecka att dra tillbaka sina trupper, säger Hamastalesmannen Ayman Taha till Reuters. Även Hamas falang i Syrien säger att de går med på vapenvilan. Vapenvilan kan bli längre än en vecka, säger en talesman för gruppen, om Israel går med på att dra tillbaka sina trupper samt öppna Gazas gränser. Någon reaktion från Israel har ännu inte kommit.”

En av dem som utsatts för hårdast kritik i arabvärlden är, förutom quislingen Mahmoud Abbas, Egyptens diktator Hosni Mubarak. Igår uppmanade han Israel att sluta döda palestinier, men förhoppningsvis är även hans tid ute. Det går inte att heja på Israel i tre veckor för att sedan byta fot den sista dagen. Dessutom ska man ha klart för sig att opinionen inom arabvärlden starkt fördömer Israels medlöparstater.

Politiska ledare från hela den muslimska världen har mötts i Doha, som jag tidigare berättat om, och idag träffas arabförbundet. Mubarak känner givetvis att hans position är hotad. En stor del av arabvärldens innevånare skulle dansa på gatorna om han blev avrättad. Samma sak gäller kanske Mahmoud Abbas, en man som har förlorat praktiskt taget all legitimitet.

Möjligen kan man hoppas på att hans frånträdande skulle innebära en öppning för samarbete mellan Fatah och Hamas, men risken är att det kommer att dra ut på tiden. Personligen är jag orolig för att de interna motsättningarna kommer att leda till våldshandlingar på Västbanken. För arabvärlden i övrigt är jag inte orolig. Det finns ett antal despoter, kungar och diktatorer som borde överlämna alla miljarder de fått i mutor från USA till sin egen befolkning, jag har dessutom i ärlighetens namn en tämligen osentimental inställning till deras personliga säkerhet.

Kanske beror det på att jag aldrig hållit quislingar speciellt högt, så även om jag hävdar att jag själv är en fridfull man så ligger jag inte direkt sömnlös om egyptierna tar tag i sina interna problem, om man säger så.

Möjligen kan jag känna oro över den vapenvila som Hamas nu proklamerat. Det är allmänt känt att det

finns extremistgrupper som själva skjuter Qasam-
raketer, grupper som inte nödvändigtvis följer anvisningar som kommer från Hamas.

Jag såg f.ö. att siffran över dödade har ökat till 1300 och att man nu ägnar krafter åt att gräva fram saknade, den kommer att stiga ytterligare.

Palestinierna får väl hoppas att det är långt kvar till nästa val efter det som kommer i februari. Ska israelerna döda ett par tusen palestinier vid varje val så visar man tydligt vad som menas med ordet ”demokrati” i sin slogan om ”Mellanösterns enda demokrati”.

En rolig nyhet, idag var jag och handlade i en av kommunens större butiker. Bland grönsakerna låg Sharonfrukter som var märkta med ”Israel”. Jag tog upp saken med den person som ansvarar för grönsakerna och vederbörande såg mäkta bekymrad ut. ”– Ja det känns problematiskt, vi är dessutom många som arbetar här som reagerat. Vi ska ha möte på tisdag och då kommer frågan upp, jag tror att israelisk frukt försvinner ur sortimentet, och det vore himla skönt!”

Den tunga matkassen kändes lättare att bära på hemvägen.

DN1 SvD12 AB123 VG1 DBL123 it

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Bojkott, Israel, Antisemitism, Judar, Rasism, Folkrättsbrott, Apartheidstaten, Krigsförbrytelser, Gaza, Palestina, Fosforgranater, Olmert, Barak, Livni, Reinfeldt, Högerregeringen, Bildt, Politik[/tags]


14 svar till “Smart av Hamas att utlysa vapenvila”

 1. Man borde också ifrågasätta namnet ”sharonfrukt”.Kinesisk persimon kommer ju ursprungligen från Kina, att då döpa den efter en geografisk plats i Isarel är……

 2. Det verkar som om affärskedjorna början ändra uppfattning, jag med flera hat skrivit mail och vi kommer fortsätta med ytterligare en kampanj om bojkott from immorgon som vi hoppas kommer att skapa debatt och visa att vi är en stor kundgrupp som inte bara kan sopas undan.

 3. Till Hannes januari 18th, 2009 at 16:27.

  Vad är det nu för fel på apelsin? Det betyder ”äpple från Kina” eller ”kinesiskt äpple”.

  Till Jinge.

  Heja Din handlare!!! Personligen har jag bojkottat varor från Israel i många år (minst 15) och ständigt gjort min omgivning uppmärksam på att detta är vad som bör göras!

 4. israels anfallskrig har säkert öppnat ögonen på många affärsidkare. Om inte så hoppas jag att de där jolmiga sharonfrukterna ligger och ruttnar i fruktdiskarna.

 5. Det var klokt av hamas att utlysa vapenvila men innan det skjuta iväg ett antal raketer för att markera att de står kvar och böjer sig inte. Inte ens för det folkmord Israel har begått. Man slutar aldrig att häpnas över palestiniernas styrka att stå på benen som de gör, det ingiver en stor respekt för dem. Nu är det viktigt att det kommer in oberoende inspektörer och dokumenterar Israels brott mot mänskligheten, förutsatt att de släpps in. Fan, det här får sionisterna svårt att förklara. Maken till såna svin har aldrig existerat på denna planet.

 6. Jag är också full av beundran för det palestinska folkets mod och kraften att aldrig ge upp.

 7. Det är mycket klurigt av Hamas att utropa en vapenvila och med detta sätta press på Israel
  Israelerna är säkert mycket besvikna nu och har ingenting att använda som förevändning
  Det är också bra för Gaza borna och för hjälp organisationer
  Det finns också döda människor under ruiner som ska begravas , Idag hittade de 95 kroppar och antalet döda har stigit till 1300 människor

 8. vad händer i det palestinska valet i feburari. Röstar de på hamas igen kommer då väst att acceptera att hamas är vad du måste förhandla med.

  Om Hamas förlorar betyder det att man kan tvinga folk att ändra sin röst med bomber?

  Dessa frågor är intressanta.

 9. Gripen!

  Ingen palestinier kommer att rösta på annat än Hamas.

  Det här har stärkt Hamas så till den milda graden att egyptier, turkar och marockaner ropar i demonstrationer: Kollona Hamas: Vi är alla Hamas!

  Hamas har idag anhängare i Indonesien, Filippinerna, Senegal, Chad, Mauritanien, London, Paris… etc…

  Det är vad slakten på Gazas befolkning åstadkom.

 10. Du behöver nog inte oroa dig för valet, Gripen. Så länge Hamas tillåts ställa upp så vinner dom. Al-Fatah visade på vems sida de står i Palestina-frågan (Sionisternas) och det kommer det palestinska folket aldrig att förlåta dem för.

  Annars kan jag bara hålla med alla ni som liksom jag konstaterat att Hamas visar prov på stor intelligens och klurighet med sin snabba raketsalva (för att visa att de fortfarande kan stå upp militärt för det palestinska folket), följt av ett eld upphör.

  In med internationella observatörer snarast så krigsbrotten kan dokumenteras av garanterat opartiska källor. Sen lär nog den Israeliska Regimen få det svettigt när de inbjuds på en enkel resa till Haag.

 11. Finns det verkligen förutsättningar för ett jyst val som läget är nu?

  Det är väl uppenbart att Hamas skulle sopa hem en storseger även på Västbanken och det kommer USrael och Abbas knappast att tillåta.

  MVH

  Lasse W

 12. När Israel meddelade om ”ensidig vapenvila” då svarade Hamas att Israel alltid har kört ensidigt, under hela historien!

  (Al Jazeera på bosniska)

 13. När man såg de europeiska ledarna i Jerusalem tillsammans med Olmert så infann sig en känsla av stark olust! Efter det blodbad vi sett så belönar EU:s ledare honom med ett besök i vad Israel menar är deras huvudstad! Sarcozy lyckades också med att hylla den Israeliska demokratin….

  Det fick mig att tänka på 30-talets händelser när Frankrike o Storbritannien förhandlade med Hitler om Tjeckoslovakiens styckning och annekteringen av Sudetområdena.

  Det finns skillnader men också likheter. Då precis som nu ignorerade man den ena parten, nämligen Tjeckerna som helt enkelt uteslöts från förhandlingarna och som i slutänden fick acceptera det förödmjukande bud som gavs! Och precis som nu talade hycklarna sig varma om freden. Chamberlein talade om ”peace in our time…”. Och precis som då har stormakterna premierat den starkes övergrepp på den svaga! Och precis som då har man inte löst något, tvärtom har man sått för än värre händelser i framtiden!

 14. @ Micke

  Vilken planet lever du på?

  Tror du palestinierna hade gått med på att lämna över sitt land om de tillfrågats?

  Du skriver:
  ”Araberna fick frågan om split av 50% av landet och vägrade och anföll istället Israel”

  Vad är poängen med att fråga om man struntar i svaret?