Slängs vi åt tigrarna?

Igår tog jag upp propagandaministern i min ”Fredagsspaning”, något som ledde till att en av läsarna tyckte att det var olyckligt att jämföra honom med Joseph Goebbels, men det gjorde jag aldrig, jag skrev att vi aldrig haft någon propagandaminister och att det enda land jag känner till som har haft det är det land som Goebbels arbetade åt. Jag tror inte alls att den nya statssekreteraren som har fått den uppgiften har åsikter som liknar denne Josephs, möjligen kan samhället fortsätta att utvecklas åt det hållet om det är samma gäng kvar i Rosenbad år efter år. Men det skrev jag inte, inte igår i alla fall.

Eva Franchell/AB ”Alliansregeringen må prata om framtiden, i själva verket är det dåtiden man försöker återskapa. Från de tecknade valaffischerna där Fredrik Reinfeldt framställdes som Per Albin Hansson till veckans budgetdebatt. Jag vet inte hur många gånger Anders Borg talade om att vi ska ”hålla ihop.” Men runt hans dröm om en gammeldags gemenskap står den mest vämjeliga doft av pilsner och gammal pölsa. Kanske är det propagandaminister Per Schlingmann själv som sprider de nostalgiska dofterna för att dölja den hårdföra politiken: framåt mot gårdagen. Tecknen är många.”

Ja vi ska hålla ihop. Särskilt nu eftersom det behövs som aldrig förr. Frågan är förstås vilka vi ska hålla ihop med, ett Miljöparti som inte sticker under stol med att de är ett borgerligt parti, eller det som kallas för Socialdemo-
kraterna, där en av deras landstingspolitiker svor över Mona Sahlin och det Rödgröna samarbetet och hävdade att han var råkapitalist i Radions Studio-1 igår. Jag blev rädd då jag hörde honom eftersom inte ens Anders Borg eller Reinfeldt uttrycker sig lika drastiskt. Är det socialdemokraterna som vi som har hjärtat till vänster ska samarbeta med så låter det minst sagt oroväckande.

Jag är personligen väldigt orolig över samhällsutvecklingen, högerpartierna har planer på att sälja bort massor av statliga företag för att sänka skatterna för dem som redan har det bra. Resultatet blir förstås att de som köper dessa företag snabbt vill ha igen sina pengar, och hur får de det? Jo enda sättet är att höja priserna, och vi har redan sett hur vårt statliga Vattenfall AB gör för att öka inkomsterna, de ser till att dra ut på upprustningen av de gamla kärnkraftverken, och de gör detta i samverkan med de andra företagen som äger kärnkraft. Nejdå, det gör vi inte alls, säger de. Den som påstår att vi ägnar oss åt någon slags kartellverksamhet för att driva upp priserna ljuger, säger de.

Således ljuger jag, för jag kan givetvis inte bevisa något som alla sinnen säger mig, inte med mindre än att jag kan lägga fram bevis. Men har vi svenskar något nationaldrag, en egenskap som präglar huvuddelen av befolkningen, så är det denna godtrogenhet. Vi tror alla om gott, det finns ingen som är ute efter att omfördela alla slantar till dem som redan har, nej då, till och med Borg och Reinfeldt har en god renommé bland folk i allmänhet. Allt tack vare den blivande propagandaministern. Och visst, jag skulle också vara gladare om jag fick en bunt hundralappar mer varje månad. Men nu tillhör jag utanförskapet, sjukpensionär på grund av ett dåligt fungerande hjärta sedan några år, med ett år kvar till ålderspension.

Svenskarna är mentalt handikappade skrev Reinfeldt i sin bok, det är bara ett annat ord för den godtrogenhet som är vårt nationaldrag. Vi tror alla om gott och fortsätter att göra det även då vi slängs åt tigrarna.

it , , , , , , , , , ab123 ex12 dn1234 svd123 r

  6 comments for “Slängs vi åt tigrarna?

 1. Eva
  16 oktober, 2010 at 15:56

  Så är det!

  Vi behöver ett nytt parti som lyssnar på folkviljan.

 2. KalleB
  16 oktober, 2010 at 16:30

  Mjaa, eftersom du refererar till min lilla kommentar så får jag väl förklara:

  Det kändes unket att skriva om propagandaministerier när det numera heter ”tankesmedja” eller liknande och finns på bägge tre sidorna.

  Dock vinner den som kan äga/styra medierna enl. känd USA-modell.

  Så visst blir man matt!

  • 16 oktober, 2010 at 16:41

   Det var ingen kritik, det var bara ett sätt att tjööta in ett budskap. Fast statssekreteraren jobbar inte på en tankesmedja, även om du i princip har rätt.

 3. Charlie
  16 oktober, 2010 at 17:14

  Ja det är ju underligt att 50% av landets kärnkraft står still i vinter, precis som den gjorde i vintras. En kusin som arbetar på ett av verken, säger inte vilket, sade att de var klara för 50% effekt redan i januari men att företaget stoppat fortsatta tester.

 4. Marie Ericsson
  16 oktober, 2010 at 22:38

  Per Joseph Goebbels Schlingman. Likheten är uppenbar, de är ju båda tyskar.

  • 16 oktober, 2010 at 22:42

   Nåja…

Comments are closed.