Slangbella rimmar på Blondinbella


Igår valde vissa tidningar att tala om det möte som Reinfeldt bjudit in till som ett ”Toppmöte” i rubrikerna. Det visar tydligt att journalistkåren är moderatväljare, människor som njuter i fulla drag av ”jobbskatte-
avdraget”.

För särskilt mycket toppmöte var det inte, nordiska statsministrar och Cameron från England. Ingen av supermakternas presidenter var här utan möjligen bara någon baltstats representanter. Reinfeldt valde att promenera i Statsgården utan mössa, konverserande sin brittiske kollega. Det var en särskilt arrangerad foto-
grafvandring, ett tillfälle där pressfotograferna skulle ta sina ”spontana” bilder. Att en man som saknar egen kalufs går barhuvad i tolv minusgrader och 6-7 sekund-
meters vind på Stadsgården där Mälaren möter Saltsjön vittnar om dåligt omdöme.

Men man pratade säkert om pensioner, och att pensionsåldern behöver höjas på sikt råder det nog inga tveksamheter kring. Sedan kanske sjuttiofem år är tändvätska för en mer allmän diskussion, det är möjligt. Vissa har nappat givetvis, och jag är en av dessa. Föga överraskande så har moderatmedlemmen Isabella Löwengrip gjort samma sak, och hon har givetvis idéer om hur det ska bli i framtiden.

Isabella Löwengrip på SVT Debatt: ”Ett av de motargument jag hört är att det finns folk med tunga arbeten som inte klarar av att jobba tills de fyller 75. Men tanken är inte att man ska ha samma yrke från att man är 18 år till 74. Kanske man är målare i början av karriären, men när ryggen inte pallar längre börjar man sälja färg och vid 60 kanske man blir konsult. Vilket jobb man har ska påverkas av var man befinner sig i livet.”

Jag väljer att inte kommentera Isabellas artikel av lätt insedda skäl. Och jag rekommenderar samtliga som vill kommentera här att följa netiketten till hundra procent. Om inte, ja då åker kommentaren direkt till papperskorgen och ni har slitit på ert pekfinger alldeles i onödan. I skrivande stund har hon fått 822 kommentarer på sin artikel men Sveriges Television har strukit åttiosex kommentarer, något som styrker mig i mitt beslut att granska kommentarer här med förstoringsglas.

Annars måste jag erkänna att jag blir lite imponerad av Per Schlingmann, det är skickligt av honom att starta en medie-lavin genom att be Reinfeldt överdriva en aning. Den första höjningsnivån blir väl sextiosju år, med rätt att arbeta till man är sextionio. Sedan kan man, efter nästa val om man mot förmodan vinner en gång till, höja till sextionio med option på att arbeta till man är sjuttioett. Att de som har arbetat med sin kropp, eller inom vården, inte orkar arbeta så länge är väl helt i linje med högerpartiets ideologi och elitism.

Personligen tror jag att det är en god affärsidé att starta en tillverkning av slangbellor, och det är inte för att slangbella rimmar på Blondinbella.

it Andra om: , , , , , , , , svt sr dn svd ex ab


22 svar till “Slangbella rimmar på Blondinbella”

 1. Man får väl införa nya rutiner på arbetsplatserna för att hantera människor som dör på jobbet? Påminner lite om min egen slogan från bruksorten:

  ”Den enda vägen ut ur företaget är liggande på en bår”

 2. Bli nu inte arga på Blondinbella. Hon formulerar bara EXAKT det perspektiv som högern har på frågan. Reinfeldt & Co skulle kanske inte välja hennes exempel, väl medvetna om att de provocerar. Men i de här kretsarna har man just en så förenklad syn på arbetslivet. Karriärer är något man ”väljer” som bitarna i en chokladask.

  Själv tycker jag att debatten är jättebra! Äntligen får folk med vanliga jobb och livssituationer en tankeställare. Nu om inte förr blir alla bryskt påminda om hur stora avstånden är mellan världsbilderna.

  Plötsligt blir till och med jobbskatteavdraget kul att diskutera igen. Nu kan alla ”sjukköterskor som fått en tusenlapp mer i månaden” tugga i sig att det hela tiden funnits en hake med den. Skattesänkningar framför pensioner, halleluja!

  • Bli nu inte arga på Blondinbella.

   Jag är definitivt inte arg på jäntan. Jag tycker synd om henne, dessutom är det synd om hennes målare. Han har normalt förstört lungor och andra inre organ på att antas in färgernas doft, och då ska han bli konsult. – Men hon är ju söt, skulle jag kunna skriva om jag ville reta feministerna… :-P

   • Jag har alltid tyckt Blondibella är aningen världsfrånvarande. Man baxnar ju utav denna totala brist på förståelse för människors livssituation. Framför allt från den del av befolkningen som betecknas som ”rika”. ”Kan du inte jobba till 75 års ålder? Jamen byt jobb då, till konsult eller varför inte mentor?”

    Hallå!! Måste nästan knacka dem på huvudet och fråga om någon är hemma! Ska en målare eller andra industriarbetare som förstört sin hälsa med farliga arbetsställningar och i dålig arbetsmiljö byta jobb till konsult eller mentor? Hur ska det gå till? Det finns flera variabler i denna ekvation som inte går ihop! Hur kommer det sig då att moderaterna KRAFTIGT skurit ned på arbetsmiljöarbetet i Sverige? Hur ska den arbetsskadade kunna bli konsult, som om det är stort behov av konsulter inom måleribranschen? Om man byter jobb måste man idag utbildas, vem ska bekosta detta? Märk väl att moderaterna OCKSÅ KRAFTIGT dragit ned på insatserna för vidareutbildning i Sverige, då var budskapet som ”skomakare håll dig vid din läst”. osv..

    Fattar inte folk att moderaterna gör logiska kullerbyttor hela tiden? Och denna totala empatilöshet! Suck! Jag antar att vi har den regering vi förtjänar, trots att jag röstade emot dem!

 3. Jag tycker allmänhetens intresse för Blondinbella saknar proportioner. Vad har uträttats konkret för att få sådan uppmärksamhet? (lämnar frågan obesvarad). Dock innebär det inte att det finns grund för påhopp mot person, trots hennes ytlighet.
  Vad syftet då är att rimma på hennes ”artistnamn” eller skriva ”Jag väljer att inte kommentera Isabellas artikel av lätt insedda skäl” förstår jag inte heller.
  Rent hypotetiskt tror jag en verksam målare med lång erfarenheter har goda kunskaper som kan omsättas på konsultbasis/försäljning. Om man tycker det är kul är ju upp till var och en.

  Jag ser det som positivt att stadsministern väcker frågan om pensionsålder, men jag ogillar sättet han gjorde det på. Han borde ha varit mer pedagogisk i sin framtoning. Jag tror många känner sig påhoppade, ja, kanske till och med kränkta.

  Vidare tycker jag också det är bra att nordiska länder för samtal om arbetsmarknad och välfärd. Kanske finns det synnergier mellan länderna som inte utnyttjas fullt ut idag(?)

  • Vad syftet då är att rimma på hennes ”artistnamn”

   Jag menar att regeringen riskerar att folk skaffar sig slangbellor för att pricka politiker, att de kan få en märla i röven…

  • ”Vidare tycker jag också det är bra att nordiska länder för samtal om arbetsmarknad och välfärd.” …
   Tror du verkligen på det eller är du propagandist? De diskuterar knappast vanligt folks välfärd annat än i hur de bäst skär bort den från jordens yta.

 4. Jag tycker inte att det är blondinbella det är så mycket fel på, hon uttrycker sin åsikt (som hon har rätt till) på ett sakligt sätt. I kommentarfältet på hennes blogg däremot hittar man dom stora idioterna; Aggressiva nedlåtande, förnedrande, osakliga, vidriga och ohyfsade kommentarer.
  Vad jag har problem med är att socialist-kulturen har en idé om att det skall vara likt för alla, men så kommer det ALDRIG att bli. Alla föds inte med samma förutsättningar, alla har inte samma ambitioner, vi har olika egenskaper, människor är olika och det måste vara okej.
  Jag är inte helt säker i vad jag står i pensionsålder-frågan, men jag är väldigt säker på att det sätt som folk uttrycker sig på, på internet, borde mötas med nolltolerans.

  • Socialism handlar inte, och har väl aldrig handlat, om att alla ska vara lika, utan att alla ska ha SAMMA förutsättningar. Inte som i alliansens Sverige, där pengar, men framförallt _turen_ bestämmer folks lycka. Du tycker säkert inte om bankernas beteende vad gäller bonusar och räntor? Isåfall kanske du tror att alliansen gör något åt saken? Men tji fick du för istället _hjälper_ de bankerna i deras dåligheter. Lurad?

 5. Jag som jobbar inom äldreomsorgen kan lika gärna boka en lägenhet på min arbetsplats efter pensioneringen vid 75 års ålder. :) Eller varför inte innan, Nära till jobbet och tänk att bli omvårdad av mina 70 årsgamla kollegor på min lediga tid.

 6. Förstår precis Schlingmans taktik. Samma använde jag mig av på 60-talet.
  När jag skulle gå ut en kväll sa jag till min mor: jag behöver 50 kr :- för i kväll.
  Aldrig i livet var hennes svar. Du kan få 20:-.
  Och det var det jag behövde. Det klarade man sig fint på på den tiden.
  Att gå ut med 75 tills all galla är spydd och sedan dra ner till strax under 70 är
  precis rätt taktik. När vi sedan kanske hamnar på 69 är alla nöjda. I alla fall de
  som inte kan tänka själva.

 7. Det gör ont i hjärtat när jag ser alla dessa naiva bloggerskor uttala sig om saker de inte förstår sig på. De har ju de åsikter de har förstånd till. Man skulle kunna kalla det för verklighetsfrånvänt, men det är ju just deras verklighet – att saker funkar så. Pappa betalar och resten står modellutseendet för. Det finns alltid möjlighet att göra det man vill när man vill. Då möter man inte verkligheten såsom ’verklighetens folk’ möter verkligheten.

  Angående en av de tidigare kommentarerna är jag ganska säker på att kommentaren om Blondinbellas erfarenhet av att jobba i affär var sarkastisk. Att jobba i affär är nämligen inte alls något man bör försöka sig på om ryggen är slut.

  • Vissa (blogg-”författare”) tänker inte längre än de förstorade brösten räcker. Moderaterna verkar glömma sitt älskade uttryck ”konkurrens” när det så passar. Hur skulle en 65-åring målare kunna sätta igång och konkurrera med etablerade säljare som har utbildad, effektiv, (oftast yngre) personal?

 8. Vad bryr jag mig om Blondinbella. Nyttig för (M).

  Herr staatsministern sa klart och tydligt i en ”intervju” i TV för ett par dagar sedan att han inte jobbar för sig utan för sina väljare.

  Så min fundering är att 75-årsrabaldret är bara för att skrämma alla som har jobb att skaffa privata försäkringar mot sjukdom,arbetslöshet, ”whatever” precis som i USA.

  För övrigt är det tillåtet att jobba tills man är 100 år om man så vill. Det är arbetsgivaren som kan säga stopp efter 67 år,om h*n så önskar.

  Herr ministern kör men blå dunster rakt in i ögat på folk igen.

  Det är märkligt att så många röstat mot sina egna intressen…

 9. Tur att vi inte har en arbetsskadeförsäkring som utesluter skallskador hos moderata politiker. Att det som nu främst är män i byggnadsbranschen som inte kan skada sig verkar lättare att smälta.

  Oj, skulle visst vara kvinnor i vården….

 10. Problemet med pensionerna är väl att om man idag ”väljer” att ta pension tidigare än 65 så får man mycket mindre pengar att leva av. Om man nu höjer pensionsåldern så blir väl villkoren ännu sämre. De som idag är 60+ har i många fall arbetat i över 40 år. Många har haft ett arbetsliv som har slitit ut dem. Möjligheten till deltidssjukskrivning för utslitningsskador är väl borta nu i arbetslinjens anda. Kanske borde pensionen beräknas efter arbetade år istället som att ex. 40-45 års arbete ger full pension oavsett ålder. Kanske kunde man tänka sig att yrkeskategorier med slitsamma arbeten får pension efter 30-35 år. Det känns inte rättvist att en som jobbat sedan 18-årsåldern ska tvingas slita i 50 år eller mera för att inte bli fattigpensionär åren som är kvar. Detta förutsätter ju att politikerna sätter igång och skapar jobbtillfällen istället för verkningslösa skattesänkningar.
  Vad jag kan se är det många 70-åringar, oftast män med hög lön och höga positioner, som fortfarande jobbar inom den privata sektorn för att de vill och kan. (Bromsklossar många av dem som inte ens kan stava till jämställdhet.) De flesta i Sverige har faktiskt inte den typen av yrken som tycker att pension vid 65 är för tidigt.

 11. Många som komenterar tycks ha fastnat för siffran 65 men vi har en pensionsålder från 61 år till 67 år. Du som vill jobba till 67 får göra det, efter 67 måste du förhandla med din chef om du vill jobba kvar. Annars kanske du kan bli konsult eller sälja varmkorv. Problemet är inte när Reinfeldt säger att det är lagom med en pensionsålder på 75 år, problemet är vad han inte säger. Om pensionsåldern sätts till 75 vad händer med de som blir sjuka eller utslita innan? Om du inte kan jobba till 120% så är du inte särskillt anställningsbar utan går direkt till fas 3, utan att passera gå.