Skytten använde Glock?

Det verkar som om polisens gärningsmannaprofil stämmer om den nu gripne personen verkligen är den som skjutit ett antal Malmöbor, enligt uppgifter i media så ska han dessutom ha varit med i någon skytteklubb och enligt sina anhöriga varit en mycket duktig skytt.

Det kan, hur konstigt det än kan låta, vara förklaringen till att sju av de åtta offren fortfarande lever, det och valet av helmantlad ammunition kanske. En kula i den kalibern skjuten mot mage eller bröst leder annars ofta till döden för den som träffas, men en skicklig skytt kan medvetet träffa mer perifert i kroppen vilket ökar överlevnadschansen rejält. Det innebär inte att det är mindre vansinnigt, bara ett annorlunda vansinne.

Men även en duktig skytt ska fällas för mordförsök om han skjuter mot en människa, oavsett om han har tänkt sig att döda vederbörande eller ej. Att komma dragandes med ett argument om att han bara tänkt skrämmas går inte, för det krävs det att han ska ha använt en soft air gun, inte en 9 mm Glock (bilden).

På presskonferensen igår betonade polis och åklagare att man inte ville lämna uppgifter som innebar att allmänheten kunde identifiera personen, det av flera skäl antagligen. Det som uttalades var att det skulle leda till att tips som lutade i en annan riktning skulle försvinna, och dels givetvis för att han ännu ej är dömd. Han är således oskyldig tills det att motsatsen är bevisad.

Kvällspressen bryr sig givetvis inte, de lämnar ut massor av detaljer kring hans person, det är både hans psykiska status och hans intressen. Kombinationen av intressen gör att folk som känner honom bara ytligt genast kan identifiera honom, jag vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig till det, tänk om han är oskyldig?

Jag utgår ifrån att vi kanske redan idag får reda på om kulorna kommer från hans vapen, jag antar att de beslagtagna vapnen kom till SKL redan igår och att de kallat in sina experter, det borde vara klart redan nu, i skrivande stund. Det är bara att hoppas att han kan knytas till dåden, om inte så fortsätter denna dramatik ett tag till.

it , , , , , , , svd123 gp1 dn ab

  5 comments for “Skytten använde Glock?

 1. paraflex
  8 november, 2010 at 14:31

  Själv funderar jag på varför Aftonbladet väljer att visa en bild på hans ögon. Är det för att dem ser ”onda” ut?

  Vanligtvis brukar man väl visa allt, förutom just ögonen, alternativt att man blurrar hela fejan.

  • 8 november, 2010 at 15:09

   Det ser inte ut att vara hans ögon, iaf inte i jämförelse med den bild jag har.

 2. 9 november, 2010 at 18:39

  Om det i grunden verkar tveksamt om han velat mörda så kan inte jag se varför han tvärsäkert ska dömas för mordförsök. Det där är moderaternas reaktionära rättsordning. Varför inte döma folk för vad de gjort istället..?

  • 9 november, 2010 at 18:48

   Att avlossa en nio millimeters Glock mot en människas bål är mordförsök. Vad faan har moderaterna med det där att göra, det är inte de som hittat på lagen…

   Avdelning obegripliga kommentarer…

 3. 9 november, 2010 at 19:41

  Nej det jag säger borde inte vara speciellt obegripligt. Om det förefaller – vilket det verkar kunna göra, även enligt din egen analys – på ett sådant sätt att han sannolikt inte avsett att döda, och inte heller varit likgiltig för risken och dessutom är en tillräckligt god skytt för att göra den distinktionen. Eller om det finns rimliga tvivel om detsamma. Då ska ha rimligen i ett rättsäkert och någorlunda humant samhälle istället dömas för grov misshandel eller vållande av kroppsskada eller vad den tillbörliga rubriceringen nu torde bli.

  ”Men även en duktig skytt ska fällas för mordförsök om han skjuter mot en människa, oavsett om han har tänkt sig att döda vederbörande eller ej”

  Det är den kommentaren som andas rättspolitisk konservatism och hårdare strafftänkande a la moderaterna. Det är inte moderaterna som hittat på lagen men väl hetsat fram vår nya rättsordning sedan det sena åttiotalet.

Comments are closed.