SKOP-undersökning pekar på samlingsregering


Idag presenterar SKOP sin senaste väljarbarometer, det är en telefonundersökning där de ringt upp tusen personer och ställt frågan ”- Vilket politiskt parti tycker Du bäst om i rikspolitiken?”

SKOP: ”Socialdemokraterna (34,9 procent) når en ny toppnotering i SKOP:s senaste väljarbarometer. Partiet ökar för tredje undersökningen i rad. Det är undersökningens enda statistiskt säkerställda förändring.

– Det är en unik återhämtning som Socialdemokraterna visar upp, säger SKOP:s analytiker Birgitta Hultåker. Sedan bottennivån vid årsskiftet har partiet ökat med hela 9,6 procentenheter.

– Men fortfarande ligger Socialdemokraterna under resultatet i 2006 års förlustval. Det visar hur långt nedtryckt under sin ”normala” nivå som Socialdemokraterna var under slutet av förra året.”

Att socialdemokraterna går framåt råder det ingen tvekan om, de andra partierna backar i undersökningen om man bortser från de främlingsfientliga som går upp något. Själv tror jag att de får ett bättre resultat i en anonym undersökning än i ett riktigt val med tanke på skamfaktorn. Partiets väljare riskerar ju att en granne ser vilka röstsedlar de plockar på sig, något som säkert verkar avhållande för en hel del.

Vänsterpartiet backar, antagligen ett resultat av Löfvens framgångar. Gamla S-väljare återgår till socialdemo-
kraterna nu när S verkar ha återgått till den företagarvänliga högerpolitik som präglat partiets politik ända sedan Göran Persson valdes till partiordförande. Man kan dra ett flertal slutsatser utifrån det resultatet, och den främsta är väl att ”vänstern” i landet knappast kan samla mer än 6-7 procent i ett bra val. När det gällde Schymans partiledar-
period så kan man konstatera att hon intog en särställning som vänsterledare på grund av sin personliga utstrålning.

Skulle man se resultatet som SKOP kommer fram till idag som ett tänkbart valresultat så ligger det nära till hands att tro att de främlingsfientliga får en vågmästarroll. I så fall så tror jag att socialdemokraterna väljer en koalitions-
regering tillsammans med de ideologiskt närstående Moderata samlingspartiet. Tillsammans har de över sextio procent av valmanskåren i så fall vilket innebär att de klarar av en viss väljarflykt.

Hur Vänsterpartiet bör agera för att återta tappad mark är svårt att säga, men jag tror att de måste visa att de inte är ett ja-sägarparti som nöjer sig med att säga ja och amen till alla marknadsliberala idéer som presenteras av (S).

it Andra om: , , , , ab1234 svt123 sr12 gp dn12345 svd12345


13 svar till “SKOP-undersökning pekar på samlingsregering”

 1. Sakpolitiskt vore det nog inte så svårt för s och m att bilda regering tillsammans. Men deras medlemmar och väljare skulle väl få dåndimpen. Jag undrar vilket av de båda partierna som skulle förlora flest väljare på en sådan regeringsbildning.

 2. beror helt på vad som genomsförs, skattesänkningar så behåller M många av sina och S tappar

  ett sammarbete mellan M och S vore en ohelig allians, långt värre än S och SD, då SD vill behålla skatte finansierad sjukvård.

  sen att SD ökar förvånar kanske inte så mkt egentligen, ABB till trots…

 3. Lite oroande för tillståndet i vänsterhörnet är det väl ändå när (s) 2006 års historiska förlust-vals procentnivå några år senare beskrivs som en toppnotering? Märkligt nog verkar gamla återvändade (s)-väljare inte stå ut med högerpolitiken partiet driver när den väl pågår, då försvinner de…till borgarna. En intressant del av väljar-kåren. Troligen dom som blåser upp ekonomiska profiler likt obegripligt populära spärrballonger, ersättare för dom ”storpappor” som upplevs som alltför för stränga i (s) mellan de förvirrade avskeden & återkomsterna till partiet.

 4. Finns det inte ett litet problem i detta med SD, då de ju som sagt verkar hysa en del av de idéer man sedan tidigare förknippat med S, om man nu ser bort från deras syn på människor som inte funnits i landet i fjorton generationer eller så? Om dagens S skulle slå sig ihop med M skulle det väl förmodligen bli en markant övervikt för den kombinationen, men det lär nog finnas både en och annan som i det läget skulle vandra över till SD, vilka naturligtvis skulle ses och höras än mer. Tänk på hur den lille mannen söderut mha demokratiska processer lyckades ta över makten. Så, huruvida det vore en faktiskt vinst för S+M att gå ihop kan ju vara lite att fundera över.

  • Finns det inte ett litet problem i detta med SD, då de ju som sagt verkar hysa en del av de idéer man sedan tidigare förknippat med S, om man nu ser bort från deras syn på människor som inte funnits i landet i fjorton generationer eller så?

   – Enda anledningen till att SD räknas som ett högerparti är deras åsikter när det gäller invandrare.

   Se bara på Nazityskland på 30-talet. Det enda som gör att man idag räknar det som högerextremism är rasismen men om man kollar på deras politik utanför det så var det ett socialistiskt parti.

   Det å andra sidan betyder givetvis inte att helheten är rätt…

   • Socialistiskt parti? Vad grundar du det på? Få partier hade så gott samarbete med storkapitalet som det tyska nazipartiet, vilket bl.a. förklarar varför det omhuldades och av så många stenrika kapitalister.

   • SD är ju i nästan alla frågor på borgarnas sida och okynnesröstar med oppositionen ibland enbart för att markera missnöje med att de ställs utanför. SD är ett högerparti, utan tvekan.

 5. Jag noterar också att (s) numera tycks anse att liv utan arbeten är ofria liv. Sveriges pensionärer lever alltså inte i frihet? Majoriteten av hela befolkningen befinner sig i någon typ av fångenskap? Medan FAS3-klienten iförd färggrann skräpplockar-väst är obunden? En fattig person med handgräsklippare upplever frihetens rus när han ser rike grannens robotgräsklippare sköta gräsmattan? Nya ”(s)” är ”intressanta” som frihetsfilosofer..

  • Ja ,det ligger något i detta.

   Så länge man inte strypt helt pensionen är jag fri och mina yngre kamrater längtar efter detsamma eftersom det sk klimatet försämrats så mycket oavsett skatteavdrag. Det är inte värt det ,säger dom och jobbar helger som över vardagar utan annat än en liten extra dusör. (Ok,vet inget om LO,men många harvar på via bemanningsföretag precis som andra).

   Om någon vill köra robotar så är det ok,för min del, så länge man inte skickar drönare hejvilt på allt som rör sig.

   Fas3 eller ”sysselsättningsplacerade” skall inte konkurrera med ordinarie jobb. Eller?

   *suckar bara*

 6. men om S och M blir en allians, får vi behålla Borg som finansminister då? han spenderar ju iaf inte så mkt, vilket får en S ledd ekonomi att framstå som bra= mer röster:)

   • det vore isådanna fall ett osmart drag av den oheliga alliansen, då Borg, till skillnad från Calle in har några nämnvärda skellet i garderoben, han har ju bara rökt cannabis=ungdomsröster och liberala röster;)
    (svart arbetskraft i hemmet har nog även S topparna haft)
    (är något av dessa värre än Calles blodiga oljerock?)
    sen kallar han sig feminist= V och FI röster
    han har även arbetat inom bank världen så han kan det dära med pengar, vilket skulle göra han till ett utmärkt komplement till Löfvens arbetar bakrund.

    alternativet är en M-SD regering med en Ekeroth som integrationsminister:)

    hoppas ni kan se inslagen av sarkasm i denna post:)