Skolbränder en sorts terrorism

Oavsett vem eller vilka som tänt på skolan i Hovsjö så är det att betrakta som en sorts terrorism. De gissningar som ligger närmast till hands är att det är elever, eller f.d. elever som har tänt på skolan. Den andra möjligheten är att det är samma gäng som tidigare eldade upp ett antal varuhus/affärer i Södertälje.

Vilka det än är så är det lika illa. Motiven är att sabotera något som vi äger gemensamt, av delvis dunkla motiv. Eller så är det en allvarlig kriminalitet i annan bemärkelse, några som är ute efter att skaffa sig makt för att exempelvis kunna sälja ”beskydd”. Att branden skulle ha uppkommit av något slags elfel eller liknande håller jag för osannolikt. Då hade inte hela skolan hunnit brinna ner även om den kanske hade blivit svårt skadad.

Jag vet egentligen inte vilket som är värst. När Reinfeldt talar om utanförskapet så har han detta som i en ask. Orsakerna till denna och andra skolbränder står säkerligen att finna i just utanförskapet, men åt detta har ingen av regeringens metoder någon verkan. Det kan, hur man än vrider på frågan, bara lösas med bättre resurser till skolan. Har elever tänt på så är detta en självklarhet, men det är det också på sikt om man kommer fram till att det är en kriminell gruppering som agerar.

Tidigare har det talats om olika slags grupperingar med ”politiska” motiv. Det tror jag inte alls på, det var nog ett mer eller mindre planterat spår. Nu kommer krav att resas på hårdare bevakning,

skola

TV-kameror och bättre larmanordningar. Om det leder till något positivt vet inte jag, snarare kan man befara att det ökande spionaget på civilpersoner i landet leder till motsatsen, ett ökande utanförskap.

i Andra om: , , , , , , , , , , , svd dn ex ab gp bar hd1 t

[tags]Skola, Skolbränder, Terrorism, Utanförskap, Pyromani, Kriminalitet, Organiserad brottslighet, Elever, Kriminella, Övervakning, Politik, Spionage[/tags]

  6 comments for “Skolbränder en sorts terrorism

 1. Erik B
  12 augusti, 2009 at 10:11

  Polisen jobbar nog utifrån båda dessa teorier i nuläget. Fast får vi veta hur det egentligen är? Det tror inte jag.

 2. PP
  12 augusti, 2009 at 18:19

  Är inte ”utanförskapssnacket” lite förlegat, det brinner i 500 skolor om året och man kan utan att vara konspiratorisk efterhand se ett mönster.

  • 12 augusti, 2009 at 18:23

   Är det så många som 500 så är det VERKLIGEN aktuellt!

 3. Christer W
  12 augusti, 2009 at 19:55

  Jag tror mer att det handlar synen på offentliga byggnader än terrorism, det är ju ”ingen” som äger byggnaderna och därför drabbas ”ingen”.
  Många ”skolbrännare” och andra yngre som tuttar på förstår helt enkelt inte att pengarna för att bygga nytt eller reparera skadorna tas från oss alla.

 4. PP
  12 augusti, 2009 at 22:42

  Antalet 500 skolbränder är vist nog korrekt, dock brinner inte alla ned till grunden.

  Att det finns olika orsakar är nog också ett faktum och polis & myndigheter bör nog inte låsa sig fast i utanförskapsträsket, men bör sammanställa alla händelser och förutsättningslöst undersöka alla aspekter i detta och det på riksplan.
  Att normlösa unga står för en del kan vi väl anta, men antalet av attentat och geografin bör kunna hjälpa till att fastställa om det eventuellt finns något organiserat förfarande eller politisk/religiös anknytning.

  Läget är allvarligt, det är enorma resurser det ödeläggas och många barn blir lidande när deras ”andra hem” skolan bränner upp.

 5. 13 augusti, 2009 at 01:20

  Som maken och jag sade i början av 90-talet: Det tar bara fem år att skapa en värstinggeneration! Och det gjorde man.
  Många av dem blir sedan gravt kriminella.

Comments are closed.