Sko mot Bush bra underhållningsvåld


Jag är ingen anhängare av idén att ”tårta” politiker, eller att demonstrera sitt missnöje så att dessa känner sig hotade eller skrämda. Men ingen regel utan undantag, jag tycker att det är synd att den irakiske journalisten missade.


AB:
”Det var när Bush gjorde ett framträdande på en presskonferens tillsammans med den irakiske premiärministern Nour al-Maliki i Bagdad på söndagen som händelsen inträffade. Plötsligt kastade en irakisk journalist sina skor, en efter en, på USA:s president. – Detta är en avskedskyss, din hund, skrek journalisten enligt TT innan premiärministerns säkerhetsvakter släpade bort honom. Den ena skon seglade över Bushs huvud och slog i väggen bakom honom.”

Att George W Bush har mage att åka till Irak och framhärda i lögnen att USA befriat Irak är hårresande. Över en miljon irakier har dött tack vare kriget och situationen i landet är sämre idag än när Saddam Hussein var landets diktator. Samtidigt så är skokastningen ett stort propagandafiasko för Bush. Han hade tänkt sig att TV-bolagen skulle visa upp en avspänd president som idag t.o.m. kan besöka landet. Men trots alla säkerhetsar-
rangemang så kom själva skokastningen att helt dominera medias rapportering därifrån.

Jag kan förstås tycka att det var synd att han inte hade ett femtiotal medbrottslingar, för det hade varit en trevlig syn om skorna hade vinit i luften som

amerikanska kryssningsrobotar. Som sagt, jag är en fridfull äldre man men den här sortens underhållningsvåld kan jag inte motstå. Om någon nu har missat denna händelse så finns den att beskåda i Rapportinslaget här. Mycket nöje!

AB12 DN12 SvD1 Dbl VG Pol it

Andra om: , , , , , , , , ,

[tags]Bush, Irak, Sko, Skokastning, Fiasko, Propaganda, Desinformation, Ockupation, Saddam Hussein, Politik[/tags]


29 svar till “Sko mot Bush bra underhållningsvåld”

 1. Det var det finaste kyssen Bush har fått , en kyss som täckte hela hans ansikte
  Dessa skor kommer att bli historiska och bör bevaras i ett museum , de kommer att bli världens dyraste skor när de säljs på auktion
  Det är det största förnedringen en människa kan utsättas för , detta är också en signal till den kommande presidenten Obama
  Jag tackar den irakiska journalisten och vill utse honom till årets man

 2. Ett par kastade skor gör mindre skada än amerikanska kryssningsmissiler med undantag om skorna innehöll inslag av fotsvett. Då kanske det blir klassad som kemisk krigföring.

  Även om man minst sagt ogillar George W Bush så är jag imponerad av hans snabba duckning när skon ven i luften.

  Detta kommer bli en klassiker. :-)

 3. ”a lame duck” har fått en ny innebörd.

  eller på svenska:
  Ta av Dig skorna
  ”Rolös man / är en trolös man /
  men bäst är en skolös man”
  P. Ramel

  det är ingen hejd på ordvitsarna hos krigsmotståndar-bloggarna i USA just nu.

  men det ”är en förolämpning mot hundar”,
  som någon skrev.

 4. Det är lika hårresande med alla andra politiker som håller med den sorters politik Bush representerar. Speciellt Irakiska politiker.

  Jag är rätt övertygad att vad denna man gjorde är en en symbol för vad många velat uttrycka på ett eller annat sätt till senaste årens politik som Bush är bara en del av.

  Jag hoppas att läsare vill stödja journalisten Montather Al-Zeidi frigivning. Låt namninsamlingen bli enorm!!!

  På Raeds hemsida så finns lite information och en länk till en petition. Viktigt att ni vet att ni behöver INTE donera pengar till hemsidan. Efter ni skrivit under får ni en bekräftelse till er e-post.

  http://raedinthemiddle.blogspot.com/2008/12/free-montather.html

  Sprid gärna denna länk så att fler skriver under.

 5. Synd att han missade… Han gjorde bara en liten del av vad miljontals människor velat göra för länge sen… Kändes gött att se verkligen… Trots missen… Man måste bara förstå hur mycket onda denne man lyckats åtsadkomma under sitt 8 åriga härskar-period. Att få skor kastade på sig är absolut ingenting mot vad han själv gjort mot miljontals människor.
  Funderar bara på den stackars Journalist – idag. Vad kommer att hända honom? Frisläpps han eller sitter han nu i Abu Ghreibs tortyrkammare? :( Hoppas man följer upp vad som kommer att hända mannen som genomförde en terroistatack – Med sina skor.
  Undrar om man framöver kommer att frånta journalister / fotgrafer sina skor o andra tillhörigheter innan USA:s president skall hålla sina framtida presskonferenser?

  Men jag håller med dig Jinge – Underhållande var det visst, jag skrattade massor … men det var samtidigt sorgligt , kände bittersmak efter mina skratt. Varför?
  För att en man som Bush har tillåtits göra allt det han gjort – o jämt kommit undan. Precis som han lyckades komma undan de flygande skorna. Denne man har en benägenhet att alltid ”lyckas komma undan” – Ush :(

  • Enligt Nadia sitter han i förvar. Kommer kolla ikväll/imorgon över status. Vi borde starta en insamling här så vi kan köpa honom ett par nya skor, vi vet ju hans skonummer…

 6. :o) Om jag har slagit med mina skor, storlek 38/39, skulle han tro att det var 60..! Italienska, som man har på sig när man klättrar på Alperna :o) …och mina vilda Balkan-berg!

  Men skor av den där journalisten kommer att gå in i historia! Min farfar brukade säga att varje människa har sitt eget språk, och journalisten har visat tydligt vilket språk är gällande samt enda förståndig för Bush!
  Det handlar inte om hot, precis som Bush sa.
  Det handlar om att inför världens alla kameror lägga Bush på en nivå där han hör hemma.

  PS! Tack Nadja för länken! :o)

 7. Någon måste för fan fråga om inte Jan Björklund står redo att skicka trupp(igen). Vår västerländska civilisation stod ju så till den milda grad på spel..? Nu när slaget är på randen till förlorat måste väl ändå Folkpartiet resa sig som en man och utropa: Sverige mot barbarerna i Irak!
  Nej knappast, nu ligger preferenserna åt nästa fullständigt meningslösa ockupation, och då inte emot humanitära insatser, utan BATTLE-GROUP ? Battla vad fan då? Jösses vad vi är fel ute. Om något borde vi (inget kan heta på svenska så klart) kallat det Peace corps. och arbetat humanitärt, men icke. Våra grabbar skall föra vapen mot något de inte vet mer än grisen om. Så lycka till de närmsta 45-100 åren, kanske vi får bort en och annan burka, men det lär stanna där.

  • Jag funderade ett tag på att sätta igång en skoinsamling på bloggen. Han behöver ju ett par nya skor när han släpps fri. Men Lasse (fotolasse.se) trodde inte att man kunde skicka skor till Irak från och med nu, det har väl blivit terrorvapen…

 8. Ha Ha…Jag tittar inte på TV så jag hade inte sett videon förrän idag på morgonen. Han var snabb som tusan att ducka George W Bush. Annars hade skon träffat…

 9. al-Zaidi går till historien som Iraks frihetshjälte och den 14 december skall bli nationaldag. Hans skor kommer att ställas ut på Nationalmuseet som behöver nya föremål efter USA’s plundring.
  Hans stolta arbetsgivare, TV-kanalen Al-Baghdadia, översvämmas med telegram och gratulationer från hela världen som de lägger ut på sin sajt.
  Allah är cool :-)

 10. Det amerikanska folket reaktion var blandad , många amerikanska säger att detta var en skymf mot Bush och det är en kränkning och förolämpning mot hela det amerikanska folket som valde honom
  Men samtidigt erkänner de att de var Bush fel som drog in sitt land i ett misslyckad krig
  Journalisten Montazar Al zeidi beskrevs som en hjälte och hans skor är mer värda än alla arabiska ledare
  Det pågår ett febrilt arbete för att få honom fri både från arabvärlden och europeiska länder , han har fått så mycket sympati från hela världen och kommer han nog att bli the King

 11. Bush borde ju få tillfälle att reflektera över varför inte irakerina är ”tacksamma”, trots att han spenderat 100-tals miljarder amerikanska skattedollars i Irak.

 12. En saudisk man vid namn Hassan Muhmmad redo att betala 10 miljoner dollar för de skor som kastades på presidenten Bush
  Han säger om skorna ska säljas på auktion då kommer priset att bli mycket högre
  Han tillade att skorna är som en medalj för friheten och de äldsta i hans klan uttrycker sin solidaritet med honom
  Han tillägger , jag är övertygad att skorna är värda mer än 10 miljoner dollar , men han betonade sin respekt till USA och det amerikanska folket och känner inga fientlighet mot de men han är väldigt djupt sårad av vad Bush administrationen har gjort mot araber och muslimer

 13. Mr jinge,

  det går inte att missa ett enda kast :)

  Egentligen borde det vara Obama med en bushmask….
  MVH

  Lasse W

 14. David #16, Bush och hans anhängare har på flera år valt att INTE ta till sig fakta att många Irakier ser USAs attack och närvaro som ett brott, en ockupation och en stor källa till problem.

  Jag tror inte detta tillfälle ändrar något utåt, alltför mycket är på spel, men inombords lär nog ett och annat hända som Bush vill dölja.

  Han och andra kommer nog att se det som ett tillfälle att förklara att detta är beviset för att Irak är ett fritt land numera. Ett sätt att flytta fokus.

  Vissa tillfällen under året brukade Saddam släppa fångar. Att han låst in dem utan rättegång, att vissa torterats och att vissa bara satt inlåsta för att de jobbade för mänskliga rättigheter för Irakier talades det inte om. Den dagen de frigavs (ofta hans födelsedag) talades de om Saddams generositet, de var de som var i fokus. Att få fångar att hålla med är enkelt, stackarna ville hem till nära och kära och bort från fångenskap.

  Men nu är det Bush de gäller. Symboliken av vad som hände talar mer än miljontals ord som skrivits de senaste åren om USAs aktioner i Irak och världen. Jag vet att många tycker att Irakiska journalisten borde ha använt ordet som vapen istället. Men många har insett att de leder ingenstans. De nickar och sedan fortsätter de som förr. Vad man en må tycka så är en sko långt mycket mera bättre än alla bomber och miliser som USA och sina allierade använt sig av för att få sitt budskap fram.

 15. Jänkarna är sura nu. Att Bush duckade så att al-Zeidi träffade stjärnbaneret i bakgrunden blev bara för mycket och de känner sig då själva träffade.

  Frågan är vad som kommer att hända med al-Zeidi. Många befarar att han först kommer att torteras, troligtvis med skor (?!) innan han avrättas. Andra har utnämnt honom till ”Salah El-Deen al-Ayubi” / den nye Saladin och alla tycks överens om att han är en hjälte.

  Skokastandet kan få större betydelse än vad vi ännu kan inse.
  Jänkarna har länge varit trötta på Irakkriget och denna förlöjligande förnedring kan vara avgörande. De tål mycket men knappast att en hel värld skrattar åt deras genuina dumhet och enfald.
  Händelsen har enat hela mellanöstern. De har fått något att glädjas åt mitt i allt elände och gemensam glädje över en fiendes förnedring ger självförtroende och uthållighet inför framtiden.
  På något sätt känns detta som en vändpunkt. Kan det vara så att ett par skor kan ha avslutat kriget?

 16. Nu kan vi förvänta oss att skoproduktionen i världen ökar och förbättrar världsekonomin. ;)

  • Egentligen borde folk i USA som har möjlighet att ta sig till Washington besöka Vita Huset och kasta in sina skor över staketet.