Skjutgalen Polis?Det har ofta hänt att jag lyft på ögonbrynen inför USA:s vapenlagstiftning, men när man idag kan läsa om hur svensk polis hanterar sina vapen så blir jag minst lika häpen.

Aftonbladet: ”Klockan var runt halv fem i går eftermiddag när en polispatrull var ute vid konferensanläggningen Riddersviks gård i Hässelby utanför Stockholm för att hjälpa en äldre man med permobil till rätta. De blev då vittnen till hur en ung man på en stulen moped kom körande i hög fart in på gården utanför herrgården – och kraschade rakt in i en kvinna i 65-årsåldern.

– Han kom körande väldigt snabbt och fick nog panik, för han körde rakt in i kvinnan, berättar en person som befann sig på platsen. Polisen tog upp jakten på pojken som springande flydde in i ett skogsområde. Enligt ett vittne ska polisen ha skrikit: ”Stanna, annars skjuter vi!” Kort därefter avlossade poliserna varningsskott, men pojken försvann från platsen.”

Det råder uppenbarligen ingen tvekan om att den trettonåriga gossen var mopedtjuv och dessutom vållande till en allvarlig olycka. Men att dra tjänstevapnet och skjuta, om så i luften, efter en springande trettonåring verkar minst sagt obalanserat. Jag har svårt att tänka mig att det kan vara enligt reglementet att göra det, vapnet får såvitt jag vet endast användas för att skydda sig själv eller en annan person. I det här fallet så verkar det som om barnet sprang ifrån polisen, nog så irriterande, men knappast skäl nog att börja avfyra tjänstevapnet.

Stämmer Aftonbladets uppgifter så kan det nog vara en idé från polismyndighetens sida att klargöra för allmänheten vilka regler som gäller för att poliser ska få använda vapen.

it Andra om: , , , , , , ab dn svd ex svt sr

  45 comments for “Skjutgalen Polis?

 1. Jens
  11 juni, 2011 at 09:41

  Att en person är så vårdslös att den framför ett motorfordon i hög hastighet och utan att tveka kör på en person allvarligt och sedan med utan oförminskad förmåga fortsätter köra på tex en gångväg/område med många gående människor, kan man anta att någon ytterliggare kan komma allvarligt till skada, således kan nödvärn hävdas.

  Det har hänt för bara några år sedan med tex vansinnesfärden i Gamla Stan, om polisen nu varit på plats skulle de alltså VÄNTAT och absolut inte ingripit med skjutvapen. Inväntat att bilen självmant stannat och därefter ge ordningsböter/parkeringsbot enligt ditt resonemang? Inget hår för krökas på gärningsmannen?

  Troll

  • 11 juni, 2011 at 09:47

   Att en person är så vårdslös att den framför ett motorfordon i hög hastighet och utan att tveka kör på en person allvarligt och sedan med utan oförminskad förmåga fortsätter köra på tex en gångväg/område med många gående människor, kan man anta att någon ytterliggare kan komma allvarligt till skada, således kan nödvärn hävdas.

   Du antingen ljuger medvetet eller så har du inte läst artiklarna som det hänvisas till.

   Jag vet inte vilket som är värst i sammanhanget. Jag tycker mig förstå att du ljuger, men varför du gör det vet jag inte.

   Gossen ifråga körde på damen av en olyckshändelse, det var inte hans avsikt. Det framgår av tidningarna. Sedan sprang han från platsen.. En trettonåring…

   Jag tror att du drabbats av något allvarligt som du borde diskutera med din doktor!

  • Anders
   11 juni, 2011 at 10:11

   Vad svamlar du om?

   Jinge, du brukar ju radera skitkommentarer, varför slapp den igenom?

 2. 11 juni, 2011 at 10:12

  För att jag är dumsnäll idag?

 3. Leif Kjellberg
  11 juni, 2011 at 10:26

  För att göra det ännu jävligare abvänder numera svensk polis s k dum-dum kulor i sina vapen. Att använda expanderande kulor i krig är ett folkrättsbrott.

 4. Camán
  11 juni, 2011 at 10:49

  mailadress? / Jinge

 5. Nils Glad
  11 juni, 2011 at 10:57

  Det är inte Dum-Dum kulor, det är halvmantel alltså vanlig jaktammunition, jag har länge tyckt att det är olämpligt, skadorna blir värre än av en helmantlad kula.
  Polisen försvarar sig med att risken för genomslag blir mindre och därmed minimeras risken för övriga i närheten.

  • 11 juni, 2011 at 10:59

   Vilket givetvis är sant. Risken för att den påskjutne verkligen dör är dessutom större.

   • Marcus R
    11 juni, 2011 at 11:08

    Tanken är ju dock att man inte ska skjuta någon förrän det verkligen behövs. Idén är nog god egentligen men problemet är att polisen siktar för jäkla dåligt i vilket fall som helst så jag är inte säker på om de borde ha vapen alls. ;)
    Man kanske borde göra som i England? Där är det special-licensierade poliser som bär vapen (typ insatsstyrkorna) och resten går obeväpnade.

    • 11 juni, 2011 at 11:17

     polisen siktar för jäkla dåligt i vilket fall som helst så jag är inte säker på om de borde ha vapen alls.

     Nåja, jag känner flera poliser som träffar tavlan på 25 meter.. Några är till och med riktigt duktiga, men då är de oxo intresserade av skytte. Och nej, jag tycker att alla poliser ska ha vapen, men somliga rötägg borde avväpnas. Detta är ett gott exempel på det..

     • Leif Kjellberg
      11 juni, 2011 at 11:34

      Att träffa måltavlan på 25 meter är en sak, som också jag klarar utan problem. En situation där tavlan är tvärförbannad, springer och kanske t o m skjuter tillbaks är något helt annat. Onekligen har svenska poliser skjutit vilt i panik vid en del tillfällen.
      Kanske en vettig tanke att införa lite ökade kvalifikationskrav för poliser som ska bära skjutvapen.

      • 11 juni, 2011 at 11:42

       Jo det har skett olyckor, men även lastbils- och busschaufförer är inblandade i olyckor..

       Visst, kraven på polisen är med all sannolikhet för låga. Det är hyfsat enkelt att skjuta guld, att sätta alla skott i tavlorna på snabbpistol oxo. De som inte klarar det får väl vidareutbilda sig för inre tjänst eller syssla med annat som inte kräver vapen. Nu vet vi ju inte riktigt hur detta har gått till men:

       1) Gossen var igenkänd
       2) Polisen sköt i luften då 13-åringen sprang från platsen

       Stämmer de uppgifterna så är polismannen som avlossade skottet olämplig, vederbörande har problem med omdömet. Har man sådana problem så ska man inte ens få hantera skjutvapen på skjutbanan.

       Får han (hon?) inte sparken så bör i vart fall vapnet låsas in i kassaskåp och vederbörande flyttas till passavdelningen, typ… Det var ju inte Åmselemördaren man jagade precis…

       • Leif Kjellberg
        11 juni, 2011 at 12:54

        När du nämner Åmselemördaren. Vid Slussen hände att en yngre man, som råkade likna den efterspande mördaren, överfölls av ett par poliser somm tryckte en pistol in i hans mun och hotade att avrätta honom på fläcken. Då personförväxlingen var uppklarad fick han, i stället för en ursäkt, höra från polisen att han för fan borde klippa av sitt långa hår.
        Som bekant greps dessa ungdomar senare på ett helt lugnt och värdigt sätt av dansk polis utan skjutvapen och dödshot.

        • 11 juni, 2011 at 13:33

         Jo jag vet att det finns rötägg inom polisen, jag har ju föör faan haft polispraktikanter… :-P

       • Patrik
        12 juni, 2011 at 12:07

        Troll

  • Leif Kjellberg
   11 juni, 2011 at 11:19

   Dum-dum eller halvmantlad, vad är skillnaden? har för mig att engelsmännen, under ett av sina kolonialkrig i Indien, kom på att om man filar ner spetsen på en helmantlad kula blev den mycket mera dödlig.
   Vad gäller genomslag finns, enligt jägarförbundets vapenexpert, ett tveksamt belagt fall i Tyskland, för några årtionden sedan, om hur en oskyldig förbipasserande skulle ha skadats av ett sådant.
   Hur som helst är bruk av icke helmantlad ammunition i krig ett folkrättsbrott.

   • 11 juni, 2011 at 11:31

    I Sverige har ett oskyldigt vittne dödats av en kula som gick tvärs igenom kroppen på en rånare. Det var i Småland någonstans har jag för mig, cirka åttiotal. Det där är ett reellt problem, men man skulle kunna lösa det med gummikulor i ett grovkalibrigt vapen. Men möter polis verkanseld från skurkar så tycker jag att den typen av ammo som de nu har är lämplig. Jag har inga som helst sentimentala känslor för folk som försöker skjuta snutar. För mig fick de gärna ha små sprängladdningar i kulorna oxo om det är en situation där de själva blir påskjutna. :-)

    Givetvis vore det bra om varje enskild polis -alltid- sköt guldmärke och dessutom var hyggligt bra på snabbpistol, men för det skulle nog krävas att man rekryterade samtliga poliser från landets skytteklubbar..

    Nej bort med pulvren som saknar omdöme, som i det här fallet, man skjuter inte ens i luften om det gäller en trettonåring. Först då denne trettonåring lyfter en AK5 mot polisen ska de skjuta. Men märk väl, detta var inte verkanseld, men det var en riktig Kvastmo eller Kvant som höll i vapnet.

    • Leif Kjellberg
     11 juni, 2011 at 11:47

     Märklig historia.
     Jag tror mig ha ett gott, men inte perfekt minne.
     Har inget som helst minne av denna tragiska händelse i Småland. Mera info?
     Förresten tror jag inte att Sjövall-Wahlös något misslyckade polis hette Kvastmo, det var en kollega till honom, inte heller någon prydnad för kåren. Kvants ständige partner hette Kristiansson. (möjligen med Ch)

     • 11 juni, 2011 at 11:51

      Kvastmo och Kvant hette de två poliserna. (Googla)

      Har inget som helst minne av denna tragiska händelse i Småland. Mera info?

      Nej, jag har ett bildminne av TV som rekonstruerade det inträffade på bild, möjligen ngn tidning oxo..

      Dessutom har det varit andra tillfällen där det varit på väg, bland annat polismorden i Malexander var det väl nån skjutning oxo där ett vittne höll på att träffas? (under jakten på mördarna)

      • Leif Kjellberg
       11 juni, 2011 at 12:07

       Den här gången, Jinge, måste jag nog beslå dig med ett sakfel vad gäller romanfiguren. Har just läst en del han hette Kristiansson.
       http://www.boksidan.net/bok.asp?bokid=519

       • 11 juni, 2011 at 12:23

        ”Kristiansson and Kvastmo (Kvant, in earlier books) exemplify the losers in The Terrorists.”

        http://www.bookrags.com/shortguide-terrorists/characters.html

        • Leif Kjellberg
         11 juni, 2011 at 12:29

         Stämmer, en av de två blev ihjälskjuten vid Vsaparken i boken ”Mannen På Taket”

         • 11 juni, 2011 at 12:36

          Jag var där när helikopterkopian släpptes från en lyftkran på Odenplan.. :-)

          • Leif Kjellberg
           11 juni, 2011 at 13:12

           Det var också jag och min dåvarande bättre hälft som statister.
           Widerberg stod på taket över tunnelbaneingången och stormskällde på polisens sätt att organisera detta.
           Förresten var det ingen helikopterkopia utan en alldeles riktig skrotad helikopter.

          • 11 juni, 2011 at 13:34

           Fast utan maskin och en massa annan hårdvara. Jag stod nära Upplandsgatan.

          • Leif Kjellberg
           11 juni, 2011 at 13:43

           Vi stod nära nergången till toaletterna där vraket släpptes. Naturligtvis var helikoptervraket strippat på allt som kunde återanvändas som reservdelar.

          • Leif Kjellberg
           11 juni, 2011 at 13:58

           Under åtskilliga år fanns märken i en husfasad på Karlbergsvägen kvar där man fejkat inslag av rotorblad in i ett fönster.

          • Leif Kjellberg
           12 juni, 2011 at 16:55

           Kul liten filmteknisk detalj. I filmen syns tydligt kranens lyftkrok.
           I en så dramatisk scen kommer man undan med sådant.

 6. Pelle
  11 juni, 2011 at 11:16

  Troll

 7. Niklas
  11 juni, 2011 at 11:37

  Det här är ett avseende där jag tycker vi ska ta efter England, vanliga patrullpoliser ska inte springa runt med pistoler, vi har inte ett så våldsamt samhälle att det behövs. Lämna det till specialtränade poliser eller ha vapen i bilen för verkliga nödfall. Jag tror det skulle bidra till trevligare poliser på ett vis också.

  • Leif Kjellberg
   11 juni, 2011 at 11:59

   Mycket bra förslag, Niklas. Är det inte ungefär så det funkar i Norge och England?

 8. Marcus
  11 juni, 2011 at 12:15

  Visst, antagligen såg han ung ut, men på flyende fot, tror ni verkligen att man skulle kunna se att han är tretton? Om han kanske dessutom hade huva eller nåt? Åldern kom fram senare så klart.

  • 11 juni, 2011 at 12:24

   Han var igenkänd.

   Läser du inte artiklarna? Eller kommentarerna innan du kommenterar? :-)

   • Patrik
    12 juni, 2011 at 12:08

    Återigen, igenkänd av vem? Av polisen? Någon på gatan som råkade passera?

    • 12 juni, 2011 at 13:59

     Nu får du skärpa dig !!

     Vill du inte läsa vad som står i tidningarna så får du väl för helvete be morsan att berätta det för dig! Ytterligare en kommentar som bryter mot kommentarsreglerna så blir det spamfiltret…

 9. Leffe
  11 juni, 2011 at 17:35

  Om det som aftonbladet skrivit stämmer så föreligger ingen nödvärnssituation. Svensk polis får skjuta i laga befogenhet men lagstiftningen kring det är så pass krånglig att vi i Sverige skjuter aldrig i laga befogenhet. I Finland tex så skjuts det friskt men det är eftersom i Finland har de en annan ”laga befogenhet”. I Sverige så fort man avlossar ett skott mot någon eller några så blir man per automatik anmäld och internutredningsgruppen lede utredningen.

  I det Aftonbladet skriver så är det inte laga befogenhet, inte ens nödvärnssituation eftersom pojken springer för det första till fots, hans ringa ålder samt att han är igenkänd av poliserna. Pojken gör således ingen fara för liv och hälsa, varken för sig själv eller för andra.

  Ingen av er på forumet har ju varit på platsen, vi får se vart utredningen på polisens handlande landar.

  • 11 juni, 2011 at 17:44

   Avsked för tjänstefel är grundtipset.

  • Leif Kjellberg
   11 juni, 2011 at 23:28

   För allt vad jag vet, och jag tror mig vara någorlunda informerad, gäller att skjutvapen får endas dras och varningsskott får endast avlossas i situationer där det finns befogenhet för verkanseld. Verkanseld mot ryggen på ett flyende barn?

   • Leif Kjellberg
    11 juni, 2011 at 23:54

    En jävla tur att det inte slutade mycket värre. Hade en polis slängt iväg ett skott som dödade barnet så hade troligen även den polisens liv blivit förstört.

    • amanda
     12 juni, 2011 at 11:04

     Borde inte en polis kunna springa ikapp en 13-åring undrar jag. Eller ansträngde han sig inte, kanske är poliser mer för biljakter.

     • leffe
      12 juni, 2011 at 19:23

      Amanda 13 åingar är snabba. Kanske inte snabbare än en polis. Men att springa med kängor, väst och utrustning som väger ca 15 kg är tungt.

      Ni kan läsa mer genom söka på skjutkungörelsen.

      • 12 juni, 2011 at 19:37

       DEt är ingen förklaring till varför man skjuter varningsskott..

      • Leif Kjellberg
       12 juni, 2011 at 21:21

       Leffe, låt mig gissa att du är polis?
       Jag är väl medveten om att en polis tvingas släpa med sig 15-20 kilo skyddsutrustning och beväpning. Snackat med några poliser om detta. Ändå gäller att om inte befogenhet för verkanseld finns får inte heller skjutas varningsskott.
       På tak om poliser och vapen kommer jag nog inte att glömma den äldre polisman i Bangkok som jag råkade stå bredvid vid ett övergångsställe. Han bar en S&W .38 på höften, så oladdad att man som något vapenintresserad kunde se dagsljus genom alla patronlägen.
       Verkar som om thailändska poliser själva väljer sina tjänstevapen. Det mest populära verkar vara S&W .38 revolver.

    • Patrik
     12 juni, 2011 at 12:16

     Troll

 10. Leif Kjellberg
  14 juni, 2011 at 02:15

  Såg för några år sedan, i en svensk småstad, säger inte vilken, en mycket åldrad polisman, närapå i behov av tjänsterullator och pensionerad sedan länge och den sista polis som jag sett iförd den klassiska blå uniformen med vitt diagonalt koppel. Något fick mej ändå att tro att gubben var en högt respekterad polisman.

Comments are closed.