Skillnad mellan Norge och Sverige?


En högst påtaglig skillnad mellan Norge och Sverige är hur tidningarna skriver om Mellanösternkonflikten. Ser man dessutom på de bägge morgontidningarna här hemma så blir man nyfiken.


Dagens Nyheter
skriver möjligtvis en femtedel av vad Svenska Dagbladet gör. När Israel satte igång med masslakten i Gaza för snart ett år sedan så tog det tre dygn innan Dagens Nyheter rapporterade om saken. Då hade de andra svenska tidningarna rapporterat om händelserna i minst ett dygn, snabbast att rapportera var som alltid de norska tidningarna.

Att just Dagens Nyheter, som ändå är Sveriges största morgontidning, väljer att underlåta att rapportera om Israels brott mot FN:s resolutioner, Genèvekonventionen och palestiniernas mänskliga rättigheter är underligt. Att en tidning är ”liberal” bör rimligen inte påverka synen på vad som är en nyhet, och samma tendens kan ses hos tidningar som inte är ”liberala”. Och jag kan inte undgå att lyfta på ögonbrynen när jag ser att norska tidningar anser att Mellanösternkonflikten är något som de behöver berätta om för sina läsare, nästan varje dag.

Nu har jag ingen TV så jag kan inte bedöma hur SVT och TV4 rapporterar, men Sveriges Radio har en korrespondent i Jordanien så Ekot och alla andra nyhetsrelaterade program i P1 får näst intill dagliga rapporter från regionen. Att Svenska Dagbladet är den tidning som rapporterar mest beror dock inte på

det norska ägandet, för i så fall hade Aftonbladet rapporterat mer än de gör.

Min personliga uppfattning är att SvD har en bättre nyhetsvärdering. Jag förstår egentligen inte varför det är på det sättet, men det är inte allt man förstår här i världen. Dbl VG Pol SvD it AB

Andra om: , , , , , , , ,

[tags]Dagens Nyheter, SvD, Mellanösternkonflikten, Nyhetsvärdering, Palestina, Israel, Journalistik, Rapportering, Politik[/tags]


18 svar till “Skillnad mellan Norge och Sverige?”

 1. Personligen väger svenska och norska tidningar lika mycket i mellanösternkonflikten. Måhända att norrmännen skriver flitigare. Men när väl de svenska tidningarna skriver så är de ju långt mycket mer propalestinska än vad deras kollegor i väst är…

 2. Att bonnier ägs av judiska intressen är nog den främsta orsaken för denna skeva rapportering.
  Sveriges största morgon tidning, ägs av Sveriges mäktigaste mediafamilj. Som är i sin tur inbitna sionister. skit med andra ord

  • Det tänkte jag oxo Jonatan. För såvitt jag vet så är några av dem präster i svenska kyrkan, men några av dem är sionister men det går inget vidare att kamma hela släkten med den stora sionistkammen. F.ö. är väl vissa av dem flintis.. :-)

 3. Samtliga Bonniers som är aktiva i Bonnier AB är aktiva Israelvänner. Bland annat skänker styrelseordföranden Carl-Johan Bonnier pengar till Förenade Israelinsamlingen.

  Däremot är Åke Bonnier präst i svenska kyrkan.

 4. alandalus: Samtliga Bonniers som är aktiva i Bonnier AB är aktiva Israelvänner. Bland annat skänker styrelseordföranden Carl-Johan Bonnier pengar till Förenade Israelinsamlingen.

  Däremot är Åke Bonnier präst i svenska kyrkan.

  Samt att Éva Bonnier gick ur judiska församlingen mycket som en protest med Israels politik.Ett förvirrat sätt att protestera tycker jag men det är ju knappast ett bevis för en inbitem sionism. Menar du alandalus att det finns en bonniersk agenda att den sätts av Carl-Johan Bonnier?

 5. Det är klart att det finns en Bonniersk agenda. familjen skänker massor av pengar till Israel, dessutom har de en mycket dominerande ställning inom media. Ser man till hur otroligt lite deras tidningar skriver om Israel så förstår man att det finns en agenda, uttalad eller ej.

 6. Micke: Det är klart att det finns en Bonniersk agenda. familjen skänker massor av pengar till Israel, dessutom har de en mycket dominerande ställning inom media. Ser man till hur otroligt lite deras tidningar skriver om Israel så förstår man att det finns en agenda, uttalad eller ej.

  Intressant. har du någon källa på det?

 7. Att Jonatan tycker att Eva Bonnier är förvirrad som gått ur judiska församlingen i protest mot Israels politik, säger nog mer om Jonatan än om Eva som, om uppgiften är riktig, därmed visar att hon begriper sig på bäde politik och moral utifrån en humanistisk ståndpunkt. Det kan man knappast anklaga Jonatan för och inte heller alltid Judisk Krönika :)

  MVH

  Lasse W

 8. lasse wilhelmson: Men det säger att det inte finns en boniiersk-agenda vilket var det som debatterades.

  Silva: För där står det fakta om den bonnierska-agendan, eller?

  Vänligen, Jonatan

 9. Jonatan 13,

  Nej, men det säger att det alltid finns undantag och att världen inte kan förstås i förenklingar av ”vi” och ”dom”. Sara 14 har rätt. Alla vet vi dessutom att SvD har en mera rättvisande beskrivning och är professionellt överlägsen i behandling av just Mellanöstern jämfört med DN och att detta knappast har med traditionell ”höger” och ”vänster” att göra. Och inte ens du Jonatan, är väl så naiv att du tror att ägarintressena inte påverkar tidninganas inriktning och innehåll? Den sk agendan sitter i väggarna, inte på dem. Känner du inga jounalister?

  MVH

  Lasse W

  • Och inte ens du Jonatan, är väl så naiv att du tror att ägarintressena inte påverkar tidninganas inriktning och innehåll? Den sk agendan sitter i väggarna, inte på dem. Känner du inga jounalister?

   Den frågan är Dagens Kommentar! Men jag misstänker att det bara är undertecknad och stackars Jonatan som förstår det kuliga… :-)

 10. Bjarne Bø, sionisterna har själva myntat begreppet ”självhatande jude.” Det är den stora delen av judar som i Sverige och internationellt dristar sig till att kritisera sionisternas framfart i AB Heliga Landet.