Skärp lagen om illegala vapen
Jag har varit inne på ämnet flera gånger tidigare, men nu känns det som om olika slags ”skjutningar” är vanligare än regn och lågtryck och senast nu i natt har det tydligen varit tre skjutningar i Göteborg, varav en med automatvapen.

Jag vet inte vad straffet är i nuläget för ett olaga vapeninnehav, men jag tror att man måste se över straffsatserna rejält. Ertappas man med ett vapen som man inte har licens för så bör nog minimistraffet vara minst två års fängelse, vilket innebär att lägsta möjliga dom ska vara tre år eftersom man får friges när man suttit av 2/3 av strafftiden och dessutom skött sig.

Jag känner ett visst motstånd mot ökade straff, men var och en måste vara medveten om att illegalt vapeninnehav innebär ett betydande fängelsestraff, och har man dessutom använt vapnet till att hota någon, eller i värsta fall skjuta mot någon, så bör straffet regelmässigt bli strängare än straffet för ett mordförsök.

Sedan tror jag egentligen inte på hårdare straff som metod för att stävja brottslighet, men när galningar skjuter på varandra inne i en stad så har det gått mer än för långt. Man utsätter andra för en direkt livsfara och gör man det så ska man givetvis erhålla mat och bostad under lång tid på kronans bekostnad. Det handlar inte i första hand om den kriminelle, det handlar om andra människor, de som finns i närheten och de som sitter och tittar på TV när en kula krossar fönstret och smäller in i väggen. Det är för deras säkerhet som de som har illegala vapen bör tas av banan.

Straffen ska vara så kännbara att rånare lämnar hagelbössan hemma när de ska ut och förse sig med andras pengar. Nu vet jag inte alls vad kriminologer tycker och tänker i frågan, eller för den delen BRÅ. Men de allra flesta människor skulle avstå från att bära ett illegalt vapen om de visste att de skulle få sitta inlåsta i minst två år om de ertappades. Eftersom dessutom de kriminella ofta är kända av polisen så skulle risken för att åka fast vid en rutinkontroll vara mycket hög. (texten fortsätter under annonsen)


Man behöver inte vara raketforskare för att förstå allvaret, bege dig själv till en lite avsides belägen plats och studera vägskyltarna. För några dagar sedan var jag vid ett båtvarv på Djurgården, till och med där så var det flera skotthål i skyltarna, skotthål som jag på goda grunder antar var från ett nio millimeters vapen. Går man till Jordbrogravfältet här i Haninge så är det samma sak, skotthål i trafikskyltarna.

Det är antagligen kriminella element som vill testa vapen och ammunition, att de fått det de har betalat för. Jag tycker att det är skrämmande, men är det någon som har en annan åsikt om vad som borde göras från samhällets sida så berätta gärna varför jag har fel.

it Andra om: , , , , , , , gp dn ex ab sr svt svd


8 svar till “Skärp lagen om illegala vapen”

 1. Viktigt att komma ihåg är att de allra flesta illegala vapen någon gång under sin existens varit legala.

  Jag kommer nog aldrig att begripa varför folk exempelvis får förvara fungerande handeldvapen i hemmet. Om man nu har intresse för tävlingsskytte, etc, varför inte kräva att de vitala delarna låses in i ett skåp på skytteklubben och motsvarande? Legala vapen borde överhuvudtaget aldrig få lämna en kontrollerad miljö.

  Men den här debatten är naturligtvis omöjlig i Sverige, där vappenlobbyn inte är nämnvärt svagare än den amerikanska.

  • Delvis sant, men sommartid så är det många som vill gå till skjutbanan och träna, har man då pangen i klubbens kassaskåp så blir det pyssligt. Det skulle mao bli ett ramaskri, ett skri som dessutom påverkar varenda (!) tävlingsskytt vilket i sin tur skulle innebära att alla skyttar fick lägga ner sin verksamhet, inklusive skidskyttar. Men jag har ingen bättre idé så…

  • Det är inte ens delvis sant, det är i stort sett helt osant!

   De allra flesta illegala vapen är och har alltid varit illegala, insmugglade österifrån. Skjutningarna som äger rum nu begås inte med jaktvapen, de begås med pistoler och automatvapen.

   Sedan vet jag inte om du riktigt förstår vad du pratar om när du säger att vapen inte borde få förvaras hemma? Det funkar säkert att förvara vapnen centralt om man bor i stan och sällan använder dem, men bor man i glesbygd och ska ut och jaga? Vad gör man då? Åker man fem mil innan jakten börjar och hämtar ut sitt vapen hos polisen som förstås har öppet på tidiga helgmorgnar när man börjar jaga?

   Vad som skulle hända i Sverige (den delen utanför städerna och motorvägarna) om man slutade jaga finns mycket skrivet om. Att älgarna inte skulle leva i harmoni och balans med allt annat i naturen inklusive djuret människan är en underdrift…

   Sedan undrar jag om alla vapenmotståndare vet vad som skulle bli konsekvensen på brottsligheten om man totalförbjöd vapen? Ungefär 3 % av alla vapenbrott begås med legala vapen och om alla de försvann skulle fortfarande 97 % av alla brott vara kvar och en mycket stor del av Sveriges befolkning skulle ha blivit av med sin hobby och fritid som jakt och skytte var. Dessutom har jag svårt att tro att man skulle få bort alla 3 % av brotten eftersom en hel del säkert skulle begås med andra vapen eller tillhyggen.

   Angående Breiviks skjutande med halvautomat med 30-skotts magasin, så tror jag inte för fem öre att en maximal kapacitet hade hjälpt i det fallet. Hade enda legala alternativet varit en långsam repeterstudsare med 5 skotts magasin hade han naturligtvis inte åkt till Utöya med den utan skaffat en AK47 eller något liknande med helautomatisk eld och 30-100 skotts magasin på den illegala marknaden istället. Det hade inte varit bättre det heller.

  • ”Viktigt att komma ihåg är att de allra flesta illegala vapen någon gång under sin existens varit legala.”
   Nja det är nu inte riktigt sant om du med det menar svenska legala vapen. Den absoluta majoriteten av de illegala vapnen är insmugglade. Det verkningsfullaste vi kan göra för att minska antalet illegala vapen är att skärpa gränskontrollerna. Mycket bättre än att införa en massa meningslösa restriktioner för tävlingsskyttar/skidskyttar/jägare och andra legala vapeninnehavare. Du måste ha ett SS3492-klassat vapenskåp för att få förvara vapen i hemmet. Att sno legala vapen är alltså redan nu ett av de allra svåraste sätten för kriminella att beväpna sig.

 2. vapenlås likt den du har i hemvärnet, sen ger du nyckeln till någon du känner, och du har ditt vapen i ditt skåp hemma hos dej, då vet din kompis om när du tar fram det, så är det inte bara en person som vet när det används, vilket skulle få folk att tänka till en och 2 gånger innan de ger sig ut på en räd…

 3. Instämmer helt i förslaget om högre straffvärde på illegalt vapeninnehav, dessutom kunde illegalt vapeninnehav i samband med rån fördubbla straffvärdet.

  Förr var straffvärdet två år, undrar om det inte sänkts till ett år, det är för dyrt att ha dem i fängelse. Tre år är med dagens straffrabatter ett bra förslag.

  Tyvärr är det inte sant att det mest är svenska hobbyskyttars vapen som stjäls, det finns en stor import från forna öststaterna, där kan vi tala om automatvapen. Gå in på din närmsta Hobbex-butik, du hittar naturtrogna imitationer av alla vapen. En hel del av det som används av tonåriga amatörrånare är bara replikor, därav ”pistolliknande föremål” i polisrapporter.

 4. ”Straffen ska vara så kännbara att rånare lämnar hagelbössan hemma när de ska ut och förse sig med andras pengar.”

  Jo så tänker ju vanliga Svenssons. Det är bara en hake med resonemanget, de kriminella tänker inte så. Gärna en skärpning av straffet för olaga vapeninnehav men tro inte att det kommer att ha någon mätbar inverkan på brottsligheten.

 5. Ökar man Max straffet kan polisen använda sig av fler verktyg för att få tag på de illegala vapnen tex telefonavlyssning då det måste vara 2år i Max strafftiden för använda det verktyget.