Skärp lagen om illegala vapenJag har varit inne på ämnet flera gånger tidigare, men nu känns det som om olika slags ”skjutningar” är vanligare än regn och lågtryck och senast nu i natt har det tydligen varit tre skjutningar i Göteborg, varav en med automatvapen.

Jag vet inte vad straffet är i nuläget för ett olaga vapeninnehav, men jag tror att man måste se över straffsatserna rejält. Ertappas man med ett vapen som man inte har licens för så bör nog minimistraffet vara minst två års fängelse, vilket innebär att lägsta möjliga dom ska vara tre år eftersom man får friges när man suttit av 2/3 av strafftiden och dessutom skött sig.

Jag känner ett visst motstånd mot ökade straff, men var och en måste vara medveten om att illegalt vapeninnehav innebär ett betydande fängelsestraff, och har man dessutom använt vapnet till att hota någon, eller i värsta fall skjuta mot någon, så bör straffet regelmässigt bli strängare än straffet för ett mordförsök.

Sedan tror jag egentligen inte på hårdare straff som metod för att stävja brottslighet, men när galningar skjuter på varandra inne i en stad så har det gått mer än för långt. Man utsätter andra för en direkt livsfara och gör man det så ska man givetvis erhålla mat och bostad under lång tid på kronans bekostnad. Det handlar inte i första hand om den kriminelle, det handlar om andra människor, de som finns i närheten och de som sitter och tittar på TV när en kula krossar fönstret och smäller in i väggen. Det är för deras säkerhet som de som har illegala vapen bör tas av banan.

Straffen ska vara så kännbara att rånare lämnar hagelbössan hemma när de ska ut och förse sig med andras pengar. Nu vet jag inte alls vad kriminologer tycker och tänker i frågan, eller för den delen BRÅ. Men de allra flesta människor skulle avstå från att bära ett illegalt vapen om de visste att de skulle få sitta inlåsta i minst två år om de ertappades. Eftersom dessutom de kriminella ofta är kända av polisen så skulle risken för att åka fast vid en rutinkontroll vara mycket hög. (texten fortsätter under annonsen)


Man behöver inte vara raketforskare för att förstå allvaret, bege dig själv till en lite avsides belägen plats och studera vägskyltarna. För några dagar sedan var jag vid ett båtvarv på Djurgården, till och med där så var det flera skotthål i skyltarna, skotthål som jag på goda grunder antar var från ett nio millimeters vapen. Går man till Jordbrogravfältet här i Haninge så är det samma sak, skotthål i trafikskyltarna.

Det är antagligen kriminella element som vill testa vapen och ammunition, att de fått det de har betalat för. Jag tycker att det är skrämmande, men är det någon som har en annan åsikt om vad som borde göras från samhällets sida så berätta gärna varför jag har fel.

it Andra om: , , , , , , , gp dn ex ab sr svt svd

  8 comments for “Skärp lagen om illegala vapen

Comments are closed.