Ska vi sluta åka buss nu?


Att svininfluensan är här för att stanna tvivlar knappast någon på idag. Nu talar smittskydds-
institutet att femtio svenskar kan dö, men det är nog en dramatiskt stor försköning. Problemet med H1N1 är att många kommer att drabbas samtidigt på ett sätt som gör att sjukvården riskerar att slås ut helt.


AB:
Nästan halva befolkningen kan smittas. 50 svenskar kan dö. Därför startar Aftonbladet influensa-akuten. Varje dag svarar Maria Brytting, chefsmikro-
biolog på Smittskyddsinstitutet, på läsarnas frågor.

– Hur många kommer att smittas?
– Just nu ser vi en kraftig ökning av antalet bekräftade fall. Men influensan är inte allmänt utbredd ännu. Totalt räknar vi med att 20-40 procent av befolkningen smittas.

– Hur många kommer att dö?
– Om man tittar på hur det sett ut på södra halvklotet kan vi räkna med att cirka 50 svenskar dör under året.

– Vilka riskerar att bli allvarligt sjuka?
– Personer med kroniska hjärt- och kärlsjukdomar, lungsjukdomar och diabetes. Men även personer med nedsatt immunförsvar, neuromuskulära sjukdomar eller kraftig övervikt. Gravida och barn med nedsatt immunförsvar ska också se upp. Om personer i riskgrupperna börjar uppvisa symptom ska de genast kontakta sin vårdcentral eller läkare.”

Fast det är inte något som man gärna talar högt om från smittskyddshåll. Men frågan är om man inte borde gå ut med förstärkta uppmaningar om hur man gör för att efter bästa förmåga skydda sig. Handhygien har det talats om, men frågan är i vilket skede som myndigheterna ska gå ut och uppmana folk att inte onödigtvis åka med kommunala färdmedel, eller samlas i stora grupper? Jag vet minst ett par större konserter som ska hållas inom kort, men är det så listigt att hundratals, kanske tusentals, ungdomar samlas på ett och annat ställe och står och trängs?

h1n1
Många hävdar att svininfluensan inte är värre än vår vanliga vinterinfluensa, och det är fullt möjligt, men nu börjar rapporterna flyta in om hur dramatiskt den drabbar, något som antagligen skrämmer en hel del människor. Själv tillhör jag en av riskgrupperna och bör således vara extra försiktig.

Här i Sverige talas det en del om att man ska använda alkogel när man tvättar händerna, ryska idrottsledare har hävdat att alkoholen ska användas för invärtes bruk. Själv funderar jag som bäst på om jag ska gå till apoteket eller systembolaget…

i Andra om: , , , , , , , , , , , , ab123 ex123 svd123 dn1 dbl1 t

[tags]Svininfluensan, H1N1, Kollektivtrafik, Folksamlingar, Buss, Tåg, Tunnelbana, Smittskydd, Alkogel, Handhygien, Sjukvårdsresurser, Hälsa, Politik[/tags]


18 svar till “Ska vi sluta åka buss nu?”

 1. Vi skall alla dö och om nu 50 ”svenskar” riskerar att dö? Tja, över 500 dör på grund av ansvarslösa, farliga och olämpliga bilister; alltså 1000% fler – bara som en jämförelse och debatten om detta är noll och nix.

 2. Jag är skeptisk till att vaccinera mig. Tycker det verkar lurt på nåt sätt? Staten kanske sprutar in ett RFID chips så jag inte kan fildela?

  Hursomhelst så är det en hund begraven i hela denna historia med svininfluensan…

  • Mmm.. Räknar oxo med det. Tycker du att jag ska köpa lagrad Whiskey med röksmak, eller går det lika bra med Kosken tror du? :-)

 3. Det som verkar vara mest allvarligt är att den tycks drabbar medelålders och yngre hårdast.
  Det kan ju vara så att vi som har haft asiaten och någon mer kraftfull influensa har en viss immunitet.
  Det gör att jag är mer orolig för mina barn ska insjukna än att drabbas själv.

 4. Jinge, finns inte explorer längre? Själv nöjer jag mig med Renault Noir, man blir inte så rökig av den.

 5. Köp du Lagavulin.
  Visserligen påstås det att man hade större chans att få MS, och att symptomen förvärras av rökning, men jag föredrar ändå en rejält rökig skotte.
  Dessutom blir man väl ganska bäng i huvudet av Kosken och svamlar obegripligt, så det kanske jämnar ut sig.

 6. Föreslår en helgardering. Gå till både apoteket och systemet!
  Det är redan brist på bussförare så när hälften av resten försvinner så blir det glest mellan turerna men det är väl inte så många som behöver åka med heller.

 7. Är det något som oroar mig en smula så är det bussen. Varje år på senhösten så smäller bussbolagen på värmen för fullt vare sig det behövs eller ej och det i en miljö där folk sitter varmklädda. Jag jobbar ibland i butik och tar gärna folk i hand, det oroar mig inte det minsta eftersom det finns tvål och vatten(alcogel är inte bättre). Men varm fuktig luft mångdubblar möjligheterna för influensavirusen att spridas sin mest naturliga väg.

 8. Jag äter så mycket fisk att lite kvicksilver i vaccinet inte skrämmer mig. Kvicksilvret i vår fisk är dessutom av en farligare form.

 9. Varför besotällde vi inte kvicksilverfritt vaccin?

  Enligt vad jag hört så finns inte kapacitet att tillverka det höga antal doser som det är frågan om kvicksilverfritt. Men det är frågan om man ska ge det vaccinet till små barn eftersom det kopplats ihop med autism. Så får vi inte glömma att vaccinet marknadsförs på det sättet inte för att många riskerar att dö men att sjukdomen hotar att skada den svenska ekonomin, men gå ut och säga att det är en solidaritetsfråga är under bältet tycker jag. Var och en kan avgöra vad som är viktigt för oss utan att experter pekar med fingret.

 10. Kvicksilvret i sig är inte farligt, utan de är ångorna som kvicksilvret avger som är giftiga. Du kan svälja lite kvicksilver och det går rakt igenom kroppen.

  För övrigt så visar det sig, enligt vissa envisa rykten, att svinviruset smittar gamla och barn i betydligt mindre omfattning. Hur många över 70 har fått svinviruset? Hur många barn? Och enligt propagandan så är det just barn och gamla som anses ligga i en riskzon?