Senaste Juholtkrisen i fläkten


Jag tillhör dem som normalt lyssnar på Ekots lördagsintervju och jag lyssnade även på den där Thomas Ramberg intervjuade Håkan Juholt, visserligen inte i direktsändning men väl några timmar efteråt.

Det har alltid varit ett socialdemokratiskt problem att man inom det egna partiet har falanger vars olikheter uppvisar en spännvidd som egentligen borde resultera i att delar av falangerna byter parti till moderaterna eller Vänsterpartiet. Namn som är bekanta för bloggläsarna är Erik Laakso och Jonas Morian, bägge passar bättre inom Moderata samlingspartiet enligt min uppfattning, bägge är liberaler och står långt ut till höger om partiets mittlinje, även om de knappast erkänner det. Något som de antagligen har gemensamt med kommunalrådet Anders Johansson som nu avfärdat Juholt i alla TV- och radiokanaler.

SvD: ”S-ledaren Håkan Juholts radiointervju i lördags imponerade inte på Anders Johansson: ”Det är så jävla illa”, skrev han i ett sms till flera partikamrater. ”Jag tycker inte att detta är värdigt mitt fina parti och vet inte om jag vill vara en del av förfallet”, skrev Johansson vidare, uppger Expressen.

Anders Johanssons besvikelse gäller bland annat hur partiledaren besvarade frågor om skatt på pension och arbete.

”Vår ordf MÅSTE kunna ge TYDLIGA och SAMMA besked om välfärd/vinst oberoende vilken situation han är i, annars missar vi även detta gyllene läge”, hävdar Johansson i sitt sms.”

Håkan Juholt gjorde inte en av sina bättre intervjuer, där håller jag med Johansson i kritiken, men samtidigt ska man vara medveten om att Ramberg tillhör en av de allra vassaste medarbetarna som Ekot förfogar över. Den som liksom undertecknad brukar lyssna på programmet vet precis vad jag talar om. Det är många framstående politiker som börjat darra på manschetten i det programmet. (forts nedan..)

Det mest anmärkningsvärda är Anders Johanssons aggressivitet i samband med intervjun i TV. Han var heligt förbannad på sin partiledare och denna ilska handlade inte bara om intervjun i sig tror jag, det var en uppdämd frustration som uttrycktes och antagligen ett resultat av att han politiskt står långt ifrån den partilinje som Juholt trots allt representerar. Med sådana partikamrater så kommer det inte gå speciellt bra i valet 2014.

Jag tror att socialdemokraterna måste renodla sin ideologi snart, det går inte att ha en sjumilaskillnad mellan partiets högerfalang och den vänstra ytterkanten. Möjligtvis har man sett det som en möjlighet att samla många åsikter under en och samma hatt, i så fall så tror jag att det är ett feltänk. Ett feltänk som riskerar att få till resultat i ytterligare ett förlorat val.

it Andra om: , , , , , , , , ab1 svd12 sr ex12 dn12


26 svar till “Senaste Juholtkrisen i fläkten”

 1. Alla politiker har väl någon gång varit kritisk till, rentav förbannad på, sin partiledare. Johansson har all rätt till sina åsikter – både de som är befogade och de som kanske mest verkar bero på sur mage. Men sättet karl’n framför åsikterna på!?

  Mediakommentarerna drog genast slutsatsen att Johansson hade skickat sitt SMS väl medveten om att det skulle läcka ut. Men jag sitter och hoppas på att det faktiskt är fel.

  Det skulle kunna förklara Johanssons förvisso anmärkningsvärda aggressivitet i TV-rutan. Kanske hamnade han i en situation han inte alls räknat med, och tvingades därför försöka hantera den genom att verka tuff och beslutsam. Men om det stämmer att han medvetet och avsiktligt velat få kritiken framförd på det här sättet borde han ha satt sin sista potatis. Åtminstone i partistyrelsen.

  Förr eller senare måste även en ifrågasatt partiledare kunna säga till sina motståndare inom rörelsen: ”Okej, om det här inte längre passar dig kan du ta ditt pick och pack och gå över till något annat parti.”

 2. Jag tror framförallt att S måste börja rensa ut moderaterna.

  Man kan inte ha t.ex. Morian som socialdemokrat och kritiserar Juholt, och sedan kommer Morian (jonas fru) på YouGov och analyserar kritiken mot Juholt.

  Dom borde som sagt rensa ut moderaterna inom partiet. Bodström är ju en annan moderat. Dessa människor är dock inte liberaler i socialliberal mening (utan kanske i batongglänsande folkpartistisk mening).

  Att ha högt uppsatta socialdemokrater inom skattefinansierad privat vård (attendo care) och skola (pysslingen) av riskkapitalkaraktär är något fundamentalt fel. Det är faktiskt lika skevt som om Urban Bäckström hade varit vänsterpartist.

  • Största felet med Juholt som politisk ledare är att hans känslor ibland rusar för fort
   iväg med honom.
   Han är i stark kontrast mot Reinfeld en känslomänniska
   som då och då borde ta
   råd innan han uttalar sig.
   Storebror ser dig,Juholt!

   Fast vem förutom moderutterna föredrar inte en känslosam ledare framför en empatistörd?

   • Vissa frågor kan man fundera över.

    Det är dock intressant att det är när partiledare är trängda som dom gör bäst ifrån sig (och det uppmärksammas minst). Ohlys tal vid valnatten anses vara bland hans bästa, Juholts debatt i riksdagen när det blåste som mest runt honom var bland hans bästa stunder.

    Socialdemokraterna får väl hitta någon från Göteborg som kan leda partiet. Det är t.ex. ingen som ha vunnit en debatt på senare tid över Annelie Hultén. Anna Johansson är lite för ung men skulle nog kunna bli bra i framtiden. Hon har ju också en av sossarnas bästa rådgivare när det gäller att kunna släta över en ”skandal”.

    jag tror att det behövs en känslosam ledare, men då ska det också vara en med temperament, och det hittar man inte i Stockholm. Alla där låter likadana.

  • Socialdemokraterna är ett jättefartyg (Titanic?)som sedan Palmes tid konsekvent haft kurs styrbord. Skulle fartyget försöka vända nu bryts det itu, och fortsätter det på den inslagna rutten väntar isberget (Reinfeldt). Sätt ut livbåtarna (V eller MP)!

  • Är ”moderat” ett allmänt skällsord mot socialdemokratiska medlemmar med ”fel” åsikt?
   För att vinna valet måste socialdemokraterna vinna väljare från moderaterna och övriga borgerliga partier. Ditt recept verkar vara att socialdemokraterna går åt vänster. Varför skulle de som röstade borgerligt 2006 och 2010 rösta på socialdemokraterna, om dessa går åt vänster?

   • ”Är ”moderat” ett allmänt skällsord mot socialdemokratiska medlemmar med ”fel” åsikt?”

    Nej Robert!

    Jag tror att många av dem som röstade borgerligt 2006 gjorde det för att de var innerligt trötta på Persson, Nuder och gänget, av just de skäl som gör att jag kallar högersossar för moderater. De är genuint borgerliga och därmed (S) egna bakåtsträvare. Partiets politik behöver utvecklas, inte – avvecklas.

    Det finns fler sådana, som Hampus påpekar så gäller omdömet även Erik Laakso, och jag har själv nämnt även Ilija Batljan som nu öppet gått över till näringslivet. Jag skulle kunna skriva en lång lista, men i sammanhanget så reagerade jag på Morian som länge länge motarbetat det Socialdemokratiska Arbetarepartiet..

 3. Så länge S var i regeringsställning var de som en enda mysig storfamilj. Ingen var otrogen, ingen misshandlade, inga övergrepp bakom lyckta dörrar m.m. ;-) Oj sicken fasad det var, nu när de är i opposition är det storknorr från olika falanger mest hela tiden. Det man ser idag är att vissa inom S har glömt bort solidariteten med medmänskorna och sällar sig kraftigt till nyliberala tankar, meritokratin och med individualism i centrum. Dagens teknologi har gjort läckandet av känsliga uppgifter till media till en vardags sak. Läckandet sker i eget syfte att berika sig på makt och ställning eller lyfta upp på agendan det som man själv tycker är viktigt. Det är snudd på så jag undrar om inte (m) har några feta mullvadar inom S som sprider osämjans frö. Det ser tyvärr ut att fönstret som S behövde för att resa sig efter utförsbacken Mona är mer och mer stängt. Landsfader Rensvält kommer med stor sannolikhet sitta i orubbat bo efter nästa val om inte gräsrötterna börjar plötsligt bry sig. Det ser jag tyvärr inte hända inom överskådlig framtid.

 4. Den sur magen kanske var ruelesen och ågren efter ett fylleSMS. Jag tyckte det var underligt av Expressen att välja publicera ett SMS, så där rakt av, just för det är tvyärr ej numera ovanligt, att även vanligtvis trovärdiga personer, kan under onykterhet rusas av att skicka de mest korkade sms.
  Att Expressen sedan agera vidare som sin egen fyllekaja, är väl vad man kan räkna med är nivån på nyheterna i den slaskpressen.

  • Jag tror att kvällstidningarnas politiska reportrar väldigt gärna vill hålla liv i den partiinterna konflikten så länge det är möjligt. Juholts omskrivna ”förlåt-mig-turné” har hotat att lägga sordin på de spännande (och lösnummersäljande) motsättningarna. Johanssons SMS erbjöd liksom ett hopp om att glöden fortfarande pyr.

   Om man läser lite mellan raderna framgår att samtliga medier har försökt ragga andra ledande sossar till att instämma i Johanssons kritik. Det har uppenbarligen inte lyckats, med undantag för de sedvanliga anonyma ”S-toppar” som särskilt Aftonbladet ständigt citerar.

   Kanske uppfattar man det här som sista tillfället att få igång en ordentlig revolt i partiet. Som AB:s Lena Mellin är inne på idag håller den interna kritiken på att bli en bundsförvant till Juholt. Snart är alla piskade att sluta upp kring partiledaren. Därmed försvinner alla möjligheter att bygga politisk journalistik på dessa motsättningar.

   Och vad ska de göra då? Försöka sälja lösnummer på Kristdemokraternas ynkliga bråk kring sin partiledare? Få om ens någon bryr sig om hur det går för Hägglund.

 5. Håkan Juholt hade en mindre lyckad dag på jobbet men det kommer fler tillfällen att utveckla Socialdemokraternas politik. Vi får verkligen hoppas att det går? Jag har svårt att orka med fyra år till med Alliansen!

 6. Det där var skitprat. Kom igen konkret och med referenser/länkar!

  Med fungerande mejladress! / Jinge

 7. Jag har länge förordat att S skulle dela upp sig i två partier, ett lite mer vänster och ett lite mer höger, båda dock fortfarande inom gränserna för en socialdemokratisk politik. De är stora nog för att båda partierna ska överleva och frodas, och tillsammans skulle de dra fler väljare än vad de gör idag, eftersom dagens splittring driver bort väljare.

   • Jo, fast min tanke var liksom att de väljarna skulle stanna kvar i vänsterblocket…

    Problemet idag är att högerkanten inom S är rädda för kommunistspöket och därför skräms av vänsterkanten, medan vänsterkanten upplever att högerkanten går för långt åt höger och därmed känner sig missnöjda.

    Med ett delat parti plockar man bort denna oro.

    • Eller så lämnar ”Vänstersossarna” partiet och går över till (V). Det skulle ge ett starkare (V) och ett (S) som kan vara ’tillräckligt höger’ för att locka tillbaka kortsiktiga väljare som gått på lögnerna från Allianzen.

 8. Verkar också som om afttonblajet fortfarande dagdrömmer om en annan politi(s)k inriktning som ser nöden & behoven i Stockholms innerstad/i finare villaområden runtomkring. Jag tror man seriöst tycker 96-06 var en gyllene epok, då låg vänster-politiken så rätt. Och nu? JÄ**A ARBETAR-NOSTALGI! FÖRB**NADE SMÅFOLKS-TJAFS!

 9. Den där Pär G är ett känt troll, men jag tror att han är sverigedemokrat, men han kanske håller på båda.

  • Läs reglerna för kommentarer, och FÖLJ dem…

   Kör man med olika identiteter så går det inget vidare.

   / Jinge

 10. Margit på Statstelevisionen har gått igång på allt detta. Idag har hon ytterligare en partisk inlaga på svt.se under rubriken ”Krismöte på Socialdemokraternas kansli”. Det finns inget annat syfte med den ”artikeln” än att svärta ner Juholt och S. Det är ytterligare ett exempel på hämningslöst försök till manipulering av väljarna.

  Imorgon är det säkert hennes vapenbroder Mats tur att spinna vidare.

  Ja, jag skriver ”Statstelevisionen” medvetet. Det är i alla fall inte fråga om public service värd namnet. Det grundläggande felet sitter självklart högre upp i SVTs ledning.

  Det har varit uppenbart alltsedan Göran Perssons sista år vid makten att partiskheten har bitit sig fast. Är det inte dags att ordna en protest mot SVTs partiska agerande i form av en namninsamling? Om tillräckligt många sällar sig till en protestlista kan det kanske i bästa fall leda till en samlad objektiv granskning av ”granskaren”. Att enbart förlita sig på kritiska bloggar räcker inte på långa vägar.

 11. Ja vad ska man säga … Det som sker nu, inför öppen ridå, saknar ju fullständigt motsvarighet inom något annat parti. Att partikamrater visar sitt förakt och hat mot sin egen partiledare …

  Det är ju självklart att man ska kunna föra en diskussion och även kritisera. Men att skrika ut inför hela folket att ”detta är så j-a dåligt” eller förklara sig vilja kräkas … Man häpnar. Jag känner centerpartister som var urförbannade på sin förra partiledare men de skulle hellre ha dött än ens antytt något liknande offentligt. Vissa saker bara gör man inte.

  Min egen analys – och den kan för all del vara fel, jag är inget orakel – säger att det uppstod ett vaacum inom SAP efter mordet på Palme som gjorde att högerflygeln (de s k liberalsossarna) mer och mer tog över och tilläts sätta agendan för den socialdemokratiska politiken. Den skulle drivas över till att bli i stort sett folkpartistisk … Ett avgörande steg i detta togs i och med EU-omröstningen 1994, partilinjen blev uttalat EU-vänlig och när ja-sidan vann marginaliserades och neutraliserades EU-motståndarna i partiet successivt (Sören Wibe blev väl den siste som fick ge upp, även han). Men denna process lämnade sår inom partiet som ännu ej har läkts, ty kursändringen var ej förankrad och än i dag finns fler partimedlemmar än man tror, som är EU-motståndare. I dag blommar denna 25-åriga konflikt ut i form av alla desperata attacker mot Juholt …

  Fast egentligen är Juholt bara en symbol … Det som liberalsossarna är så rasande över gäller politikens inriktning (som Juholt symboliserar).

  Håkan Juholt är säkert inte den idealiske partiledaren. Han har ibland varit otydlig och lämnat svävande besked (som i och för sig sannolikt beror på hans vetskap om hur splittat partiet är i viktiga frågor), och det är väl inte bra. MEN, och det är det viktiga, han har dock i grunden socialdemokratiska värderingar och har en vilja att återskapa den socialdemokrati som högerblocket hatar … Och detta har fått de partikamrater, som sakligt sett hellre hade passat i något borgerligt parti, att alldeles tappa koncepterna och vanlig anständighet i den offentliga debatten.

  Personligen gillar jag inte när Juholt gör tabbar, men jag kan ändå köpa det i vetskap att alternativet vore värre : En s-ledare som sällan ”gör fel” men som förkastar socialdemokratins själ. Och DET gör inte Håkan Juholt.

 12. Nuförtiden är det endast minimala ideologiska skillnader mellan Socialdemokraterna och Alliansen. Den verbala kritiken mot riskkapitalister och bonusar kommer minst lika ofta från Borg som från Juholt. Nu handlar det endast om tekniska alternativ, vem som kan styra den nyliberala skutan bäst på det stormande EU-havet.

 13. Enade vi stå, söndrade vi falla…
  Jag förstår mig inte på sossarna, att dom inte inser vikten av att hålla ihop inbördes!
  Vad landet behöver är klara politiska motbilder
  till den råa kapitalistiska trend
  kallad nyliberalism
  som borgarna står för.