SD kommer gå framåt


Igår tittade jag på TV-programmet Sverker Rakt På i SVT. Det var intressant, Sverker Olofsson är en programledare som jag uppskattar men i intervjun med Åkesson var han alldeles för upphetsad.

En annan lustighet är att den sverigedemo-
kratiska partiledaren numera är – politiskt korrekt. Han finner orden och girar dessutom skickligt undan från frågor som kan försätta honom själv och partiet i rättvis belysning. Sverigedemo-
kraterna har alltid anklagat sina kritiker med påståenden om att dessa är politiskt korrekta, och samtidigt driver man en hatblogg som Politiskt Inkorrekt, men har själva en partiledare som verkligen bemödar sig om att vara motsatsen till inkorrekt.

Givetvis så kan det leda till att de kommer att tappa sympatisörer till de öppet nazistiska organisationerna, men samtidigt så gör nog Åkesson ett hyfsat intryck på dem som är partiets främsta väljargrupp, missnöjesröstarna. Man kan givetvis tycka vad man vill om detta, men i ett demokratiskt samhälle så får vi finna oss i att även partier som SD tar plats i Riksdagen. Själv är jag dessutom övertygad om att de kommer att få betydligt mer än tio procent i valet 2014 om de lyckas dölja sin egentliga agenda fram till dess.

Dessutom är risken uppenbar att de kan komma upp i betydligt högre siffror om vissa partier fortsätter att trassla med sina partiledare. En ganska sansad gissning är att sossarna går fram lite, samt att (MP) och (V) backar. Vänsterpartiet kan mycket väl missa sin plats i Riksdagen i valet 2014, och i så fall kommer partiet att försvinna helt inom några år. SD kommer att dra till sig röster från samtliga riksdagspartier, men mest från dem som i redan i nuläget är på väg bakåt.

Stämmer Rapports uppgifter om att Leif Pagrotsky inte står till förfogande som partiledarkandidat så har (S) skaffat sig rejäla problem. På Vänsterkanten råder det dimma och miljöpartiet är ännu ett oskrivet kort. Rimligen borde centern och kristdemo-
kraterna få svårt att hänga kvar, blir de ändå kvar så beror det på att en massa moderater och folkpartister har stödröstat på dem.

Det är med andra ord en mycket lustig politisk situation, tre partier riskerar att hamna utanför Riksdagen och de enda säkra är i nuläget sossar, moderater, folkpartister och – sverigedemokrater. Visst kan jag ha fel, och visst är det långt fram till valet, men det finns all anledning att oroa sig. Framförallt sett i ljuset av att erfarna politiker i olika partier uppenbarligen inte inser vad som måste göras ens inom de egna partierna.

Är det verkligen personfrågor så viktiga kanske man undrar, mitt svar är ja. Politik är numera en företeelse som förekommer nästan enbart i media bortsett från de sista veckorna före valet. Partiledarna är oerhört viktiga för hur folk ska uppfatta deras partier, och ”Ture och Märta” struntar i att läsa tidningarnas ledarsidor, men följer möjligen TV:s olika nyhets- och debattprogram.

it , , , , , ab12345 ex123 dn123 svd12 gp svt


21 svar till “SD kommer gå framåt”

 1. Sverker Olofsson är alldeles för upphetsad alldeles för ofta och upphetsningen får ofta den effekten att sympatierna för han ”offer” ökar. Han skulle vara en katastrof som partiledare. Däremot får jag motvilligt erkänna att Åkesson är skapligt slipad i debatten och långt från de lågintelligenta varelser man traditionellt förknippar med den sortens rörelser. Risken är uppenbar att SD i nästa val kommer att dubbla årets valresultat om inte vissa andra partier rycker upp sig ordentligt.

 2. Det tragiska är att vi idag, pga SD:s intåg i riksdagen, bloggkommentarer, Åkessons ”Muslimer är hot”-artikel i Aftonbladet och Nationaldemokrater som nämndemän faktiskt uppfyller flera av kraven på förestående folkmord, enligt Genocide Watch.

  SD och ND kanske inte vill mörda muslimer och utlänningar i miljoner, men fortsätter extremismen på det här sättet så skapas förutsättningarna för det. Folk i gemen ser inte det allvarliga i detta, men det gjorde man inte i Jugoslavien på 90-talet, i Rwanda eller i Europa för 80 år sen heller.

 3. Risken är uppenbar att SD i nästa val kommer att dubbla årets valresultat om inte vissa andra partier rycker upp sig ordentligt.
  Förra årets valresultat ska det självklart vara och inget annat. Rätt ska vara rätt :-)

 4. Det finns en stor risk att den politiska framtiden i Sverige kommer att vara i händerna på högerpartierna och rasisterna

 5. Det går ju att fundera över varför Marine Le Pen ligger så bra till i Frankrike. Kan det finnas något samband som inte de andra politikerna inte ser vare sig här eller där.

 6. Ja du Jinge, sorgligt men jag tror du har rätt i att SD kommer att gå kraftigt framåt, om inte sossarna hittar tillbaka till sin socialistiska politik och slutar driva lighthögerpolitik som dom gjort i så många år nu.

  Till och med s-kriskomissionen rekommenderade en vänstersväng. Deras högerpolitik i så många år var det som förlorade på. Missnöjda gick till SD eller la sig på sofflocket, och med Östros så………

 7. SD gör ju vad de kan för att dölja sin bakgrund, men sjunger Jimmie Horst Vessel så råder det ju knappast någon tvekan om vad det är för folk, låt vara nu med slips istället för brunskjorta med örn, men innehållet är fortfarande detsamma. Extra intressant att de har israeliska flaggor på sina hemsidor, precis som om det skulle göra nån skillnad.

 8. Visst gynnas SD av en svag socialdemokrati, men på lång sikt tror jag de är ganska bräckliga. Åkesson har måhända lärt sig vara en politiker (dvs att aldrig svara rakt på frågor och istället dra till med nåt intetsägande men vällåtande mantra) – men övriga profiler i SD ger intyck av att vara såväl inkompetenta som rasister. Exempelvis gjorde Björn Söder bort sig fullständigt senast i Agenda (http://svtplay.se/v/2349463/soder_sd_och_jan_helin_mottes_i_agenda)

  Angående S är det, som du säger Jinge, verkligen beklagligt att Pagrotsky tackat nej. DN skrev på sin ledarsida att han och Sommestad båda ”är för lite politiker” för att klara partiledarrollen, men jag tror att väljarna skulle uppskatta ärliga, personliga visionärer framför de falangpolitiker som nu slåss om posten.

  • Visst var Söder pinsam i Agenda men tyvärr så stoppade inte programledaren honom från att tala i mun på Helin vilket endå gjorde det hela till en ’oavgjord’ tillställning. Helin skulle också ha varit tydligare med det orimliga i SD:s krav på att tydliggöra VISSA specifika våldsbrott, händelsevis de där invandrare är förövare, men samtidigt inte skriva om alla andra våldsbrott som begås av etniska svenskar.

   Helin skulle ha sagt ungefär så här: ’Om vi skulle skriva om alla våldsbrott som begås i Sverige varje dag så skulle hela tidningen behöva tas i anspråk.’ Att SD inte vill ha hårdare tag emot brottslingar är för övrigt tydligt. De vill ha hårdare tag mot invandrare, och då särskilt invandrare som begår brott, vilket är något helt annat.

   Åkesson är en mycket slipad politiker som skulle kunna uträttat mycket bra för Sverige om det inte vore för hans sorgliga syn på invandringen som ju inte är verklighetsförankrad överhuvudtaget.

   Slutligen: Att DN:s ledarsida ’underkänner’ Paggan och Sommestad betyder att de är rädda för dom. DN är en borgarblaska med borglig agenda och därför ska alla deras ’råd’ ses som exempel på vad man absolut INTE ska göra inom (S).

 9. Självklart, den enes död den andres bröd. Sossarna sliter nu varandra i bitar. Lite märkligt dock att v inte lyckats kapitalisera på detta utan att de flesta går till sd, m och mp.

  Sossarna tappade kursen för mycket länge sedan. Det var bara maktinnehavet, karriärvägarna, som höll partiet samman. När makten inte kändes nåbar längre så brakade det ihop, mycket förutsägbart. Det bästa de kan göra nu är att slås färdigt inte avbryta i en kompromiss för då kommer det upp igen senare bara.

  Sverker är överskattad för övrigt. Man måste ha en mycket slugare intervjuare mot Åkesson, Höglund eller KG Bergström kanske? Och man kan inte låta Gudrun Schyman möta Åkesson i en TV debatt heller, jag tror att Reinfeldt är den ende som skulle kunna klara en debatt mot Åkesson men Reinfeldt skulle inte ha nått att vinna på det.

  • Reinfeldt skulle inte ha en chans mot Åkesson i en debatt. hans översittarstil och nedlåtande attityd skulle Åkesson utnyttja till fullo. Jag skulle gärna se en kunnig men ’lugn’ politiker mot Åkesson. Varför inte (V):s Jonas Sjöstedt t ex ?

   • ”Jonas Sjöstedt” jo mycket möjligt, jag vet för lite om honom, han är ju inte partiledare, är han bra borde v ta tillfället faktiskt.

 10. Om invandringen ökas tillräckligt mycket så kommer SD bara få 3,9% av alla röster även om alla svenskar röstar på dem och vi är således av med problemet.

 11. @Marcin det förutsätter väl att man tar in flera hundra tusen invandrare per år. Inget som någonsin kommer vara aktuellt. Och om något skulle SD’s siffror rusa med en ännu mer extrem invandring.

  • Robin, du har rätt, men om jag var den ende invandraren I Sverige, tror du fortfarande att SD skulle få alla röster de fick i valet? SD finns mestadels pga en liten del av folket i det här landet inte längre håller med de etablerade politikerna om invandringspolitiken. SD är inte rena gossar men idag är de det enda alternativet för dem som är emot migrationspolitiken, med tiden tror jag att ”gammelpartierna” kommer anamma en stor del av SDs ideologi och smyginföra dem i sin egen politik. Alla barnsligheter gentemot SD som pågår i riksdagen gör inte saken bättre. Respekt och argument som håller hade haft en större inverkan på partiets tillväxt är jag övertygad om.

 12. Det var länge sen jag såg någon bli så ägd som Sverker blev igår.
  Underbart!

 13. Sossarna behöver Damberg att springa på mittfältet och fånga Nya moderater. Andnor lite för grå, tänkande mer på att göra allt i tur och ordning än analytisk förmåga? Har partiledarval blivit en namnlek? Damberg får nog visa att han grejar att maktspela en gnutta genom att med sådant själv (skaffa stöd mm) ta sig till toppen. Grejar han det grejar han — likt Persson — partiledarskapet.

 14. Jag tror också att de nazianstuckna kommer gå framåt. Horst Vessel skulle de vilja ha som nationalsång, men det egentliga kruxet är att de som valt SD inte har fattat att det handlar om ett nazistiskt parti vars företrädare bär slips, tragiskt!

 15. SD är fascister, inget annat. Att många har varit medlemmar i olika nazistgrupper betyder inte att alla är nazzar!

 16. Åkesson går från klarhet till klarhet. Svårt att sitta fingret på vad det är, men han funkar verkligen bra i tv-rutan. Tyvärr..

  Valet 2014? Ja, men en socialdemokrati i upplösning så lär det vara guldläge för sd.