Schlager-EM har överlevt sig självt

Hysterin är närmast fullständig om man får tro tidningarna och radio och TV idag, men uppståndelsen är helt och hållet skapad av medierna själva.


Det blir lite underligt
när televisionen skapar ett jippo som Schlager-EM, och när samma tävling sedan blir det som toppar varenda tidnings hemsida och dessutom alla löpsedlar. Charlotte Perrelli har blivit nationens angelägenhet och tävlingen något som engagerar hela Europa. Tidningarna borde rapportera nyheter i stället för att rapportera sådana nyheter som media själva ger upphov till.

Jag menar inte att Schlager-EM ska förtigas av tidningarna, nej man får gärna skriva om saken. Men att göra det till huvudnyhet är ett rent hån mot alla dem i Burma eller i Kina. Och det är inte bara i dessa länder folk dödas idag, det finns mängder av olyckor, krig och elände att skriva om. Men som det nu är så tränger Schlager-EM ut alla andra nyheter.

Man borde låta riktiga nyheter dominera tidningarna, att alla nordiska länder har gått vidare till final är ju skojigt, men visst räcker det med en notis om saken på högst en spalt? Som det nu är så blir de som är kritiska mot denna cirkus ännu mer kritiska. Somliga avstår helt från att vare sig titta eller lyssna på eländet.

Och säg mig, vad har Israel i tävlingen att göra? Israel är inget europeiskt land och det kommer aldrig att bli. De kan ju bilda en radiounion med sina grannländer istället.


Hon ser ut som en alien på hemsidan…

Nej denna cirkus upprepas år efter år och många reagerar negativt på att det har blivit ett kommersiellt jippo av kolossalformat. Och detta jippo växer hela tiden som en amöba. Förr var det tio melodier som tävlade inbördes i varje land, nu sker det ett antal uttagningstävlingar, något som också spridits till finalen. Schlager-
EM har överlevt sig självt. SvD1 DN AB1 Dagbladet1 Politiken

Andra om: , , , , , , , ,

[tags]Schlager-EM, Melodifestivalen, Pseudohändelse, Charlotte Perrelli, TV, Underhållning, Jippo, Mediekritik, Politik[/tags]

  9 comments for “Schlager-EM har överlevt sig självt

 1. Daniel A
  23 maj, 2008 at 09:53

  Eurovision är faktiskt ett ganska intressant fenomen. Jag kan tro att det är väl en önskan om en bättre värld utan krig m.m.
  Att sätta ämnet som huvudrubrik i tidningar är fel, men jag kan tycka att det hade varit önksvärt om en värld där detta hade varit det mest allvarliga som skulle kunna ske.
  Det är dock en utopi som aldrig kommer att inträffa då vi har jordklotet och naturen emot oss.

  Men programmserien Melodifestivalen/ESC är en vardagsflykt bland alla val som människan måste göra.
  Jag måste också säga att det finns mycket större skitprogram under året än detta.
  Nobelfestligheterna är väl än värre än Melodifestivalen som exempel.

 2. 23 maj, 2008 at 11:38

  Ja sicken skit! Satt o lyssnade på TVn med ett halvt öra medan jag pluggade igår. Och sen säger de att bara Sverige har buskishumor… I think not!

 3. 23 maj, 2008 at 12:14

  I alla fall handlar det om en stor kultur-händelse i Europa där alla länder uppträder med sin låt och artist. Det gör dom inte varje vecka, Jinge!
  Visst har Israel ingenting med saken att göra med tanke på att landet ligger i en annan kontinent, men inte Azerbejgan och Georgien heller! :o)

  Det som är konstigt är att man berömmer Sharlotte i svensk media liksom helgon, men enligt det jag läste på både kiriliska o latin-alfabet, nämnds hon inte så ofta.
  Man får känsla som att i Sverige har man påbörjat med kulturen ”Vi är bäst, bäst, bäst…” medan ute händer någonting helt annat.
  Hoppas att liknande ”kultur” inte finns i rapportering av politiska ämne :o)

 4. Arto
  23 maj, 2008 at 13:17

  Ja tycker tvärtom att det är uppfriskande med lite positiva rubriker i tidningarna. Krig, död och elände är viktigt, men jag vill inte ha såna rubriker varje dag.

  Sport och Melodifestivalen hör till de få ämnen där rubrikerna kan vara glada och positiva. Mer sånt!

 5. el persson
  23 maj, 2008 at 13:57

  Ida D (och Jinge): Sverige, Israel, Azerbajdzjan, Georgien ligger på samma kontinent: Asien.
  Men jag kan hålla med om att Sverige ligger i den del av västasien som brukar kallas Europa, Israel på den arabiska halvön och att Azerbajdzjan, Georgien kanske är på gränsen till att höra hemma i centralasien.
  (Skrev jag denna kommentar för att jag skrev om besserwissrar i en annan kommentar?)

  Om schlagerEM. Det är bättre att folk slåss med musik än med musköter, med boll än med bomber.
  Bara den som inte bryr sig inte blir argsint för det utan använder ON/OFF. Man kan ju gå ut och lukta på blommorna och lyssna på näktergalningen i stället.
  Vill du lyssna, och se, på näktergalen meddetsamma kolla Johan Wallins film från Jakobsberg:
  http://www.youtube.com/user/carljohanwallin

 6. Max
  23 maj, 2008 at 15:32

  Egentligen ska man väl säga Eurasien, men annars så är det helt rätt. Marocko, Cypern och Armenien kan läggas till på listan över icke-europeiska länder, rent geografiskt.

  Det som avgör om man får ställa upp är enbart medlemskap i European Broadcasting Union, där man även hittar länder som Jordanien, Libanon och Algeriet bland de utomeuropeiska medlemsländerna.

  Här är en artikel angående Libanons avbrutna ESC debut.
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/4362373.stm

 7. 23 maj, 2008 at 15:36

  @Max:

  Ställer något av dessa upp i tävlingen?

 8. Max
  23 maj, 2008 at 16:05

  Armenien och Cypern är med nu och Marocko har varit med tidigare, 1980 tror jag.

  Libanon och Jordanien tillhör de länder som inte kan ställa upp eftersom de inte erkänner Israel. I länken till BBC förklaras Libanons misslyckade debut av den anledningen.

  Det är medlemskap i EBU som är det grundläggande kravet på länderna, inte deras geografiska läge.

 9. 24 maj, 2008 at 14:08

  Jag tycker det att det vore kul om Charlotte Perrelli vann finalen, för det är väl tio år sen sist som en transa vann schlagern? Nu är det dags igen!

Comments are closed.