Schibbye och Persson stöds av – Rasister?


De senaste dagarna har debattens vågor gått höga, och jag har med stigande förvåning tagit del av de kommentarer som har kommit in på den här sidan. Själv undrar jag om inte en del av kommentarerna är ett resultat av etnocentrism eller bitvis av ren rasism. En av kommentarerna ställer en enkel fråga som blixtbelyser frågan om Schibbye och Persson, tänk er dessutom att ”somalierna” i kommentaren säger att de är journalister.

Mikael Karlsson: ”Ponera att två somalier tog sig in illegalt i Sverige, hade kontakter med ett gäng tungt kriminella och lekte med illegala automatvapen. När åklagaren till och med får bildbevis på vapenhanteringen (huruvida man faktiskt avlossat några skott blir liksom en detaljfråga), blir åtalet idag något annat än terrorbrott och blir domen annat än fällande? Jag tror knappast det.”

Jag tvivlar starkt, de fälls givetvis för terrorbrott. Man kan göra jämförelsen med hur två oskyldiga palestinska familjer i Göteborg behandlades av polisens insatsstyrka på uppgifter som ett kvinnligt vittne hade hallucinerat fram, en hallucination som dessutom ändrades från förhör till förhör. Slår vi oss för bröstet i Sverige och har en massa åsikter om etiopier så ska vi nog dra ett par djupa andetag innan vi lovordar vårt hemland och dess förträfflighet.

Att Schibbye och Persson fortfarande lever är ett under, hur skulle det ha gått om de tog sig in i Gaza och gick med AK47-or tillsammans med Islamiska Jihad? Hur skulle det ha gått om de umgicks med al-Qaida i Pakistan? De hade givetvis fått en radiostyrd drönare i huvudet, och hade de trots allt överlevt så hade de fått tillbringa sina dagar i ett hemligt fängelse utan domstolsprövning.

Nu vet inte jag, många av dem som tycker att Etiopien beter sig avskyvärt kanske normalt röstar på ett parti som jag inte ens skulle ta i med tång, och jag tycker att det är glest mellan kommentarer som sätter in frågan i sitt faktiska sammanhang. Om dessa ”somaliska journalister” dessutom poserade med terrorister och själva hade en AK-47 hängande runt halsen på film, skulle vi då tro på att de var opartiska journalister? Skulle de få en smäll på fingrarna och sättas på första bästa flygplan ut ur landet?

Vi vet alla svaret, eller hur?

it Andra om: , , , , , , , , , , , ab12 svt1 sr ex dn12 sd1


22 svar till “Schibbye och Persson stöds av – Rasister?”

 1. Den där typen av akademiska jämförande exempel är meningslösa. Det som har betydelse är från vilket land de kommer. Om journalisterna hade varit från exempelvis USA skulle de ha blivit släppta, både i Etiopien och i Sverige.

  Orsaken till att länder, både demokratier och diktaturer, behandlar journalister milt i sådana här fall är att de annars utsätts för så kraftiga påtryckningar från omvärlden. Vid ett eventuellt gripande brukar den första diplomatiska reaktionen bli: ”Släpp dem, annars!” Inte bara från landet som journalisterna råkar komma ifrån utan också från andra. De flesta är tämligen överens om att fängslade journalister mest är en belastning för alla inblandade.

  Den här gången förefaller helt andra spelregler ha gällt, och frågan är varför. Varför tyckte Etiopien plötsligt att det var angeläget att statuera exempel med två svenska journalister? Varför har (som det verkar) den sedvanliga diplomatiska reaktionen uteblivit?

  Man måste hela tiden komma ihåg att Etiopien är ett land i Afrika som Sverige sedan länge har nära och goda relationer med. Vi är relativt stora biståndsgivare och vi betraktas ingalunda som fientliga sinnade. I normala fall skulle detta ha kunnat lösas just precis med ”en smäll på fingrarna och första bästa flygplan ut ur landet”.

 2. Jag tycker att din jämförelse haltar. Det är trots allt ett obestridligt faktum att Ogadenprovinsen är stängt för utländska journalister samtidigt som rapporter därifrån vittnar om en behandling av den lokala befolkningen som antagligen strider mot mänskliga rättigheter. Något som inte bara är motiverat av storkapitalistiska skäl utan även antagligen är en del av Etiopiens långsiktiga mål att kapa åt sig en kustremsa från Somalia. Brott mot mänskligheten måste granskas och helst bekämpas oavsett om det strider mot gällande lagar.

  När Sverige bryter mot grundläggande mänskliga rättigheter hoppas jag att det finns modiga journalister som vågar syna detta även om de skulle riskera påföljder och om dessa modiga trots allt blir tillfångatagna så önskar jag att försvara dem, även om de skulle ha begått ett ”brott” i strikt juridisk mening eftersom lagar har författats som i sin tur är brott mot mänskligheten.

 3. Tycker du är en väldigt bra bloggare, men tycker du är fel ute i den här specifika debatten. För jag tycker det är väldigt viktigt princip att stå upp för pressfriheten. Att journalister har möjlighet att gå in och rapportera i krigszoner är viktigt både för verkande för fred, försoning och för att minska grova övergrepp mot civilbefolkning. Därför tycker jag att det var rätt att protestera när USA bombade AL Jazeeras kontor i Irak under Irakkriget.

  Det är även rätt att kräva Schibbye och Persson ska släppas fria. För i Ogaden bedrivs ett brutalt krig som drabbar civilbefolkning. Där journalisterna enda möjlighet att rapportera om det är ta sig in illegalt. Det är även en konfilkt där väst har ett ansvar. Då företag bland annat från Sverige är verksama där. Därför bör vi i väst få möjlighet att veta vad som händer där. Enda möjligheten att få den informationen är för journalister att ta sig in illegalt. Därför ska vi stödja de fängslade journalisterna.

  • Där journalisterna enda möjlighet att rapportera om det är ta sig in illegalt.

   Du säger att lagar inte gäller journalister? Det gör de faktiskt, både i Sverige och i Etiopien.

 4. Ja, det finns anledning att kritiskt granska också det svenska rättsväsendet. Men jämförelsen mellan brister i det svenska och det etiopiska rättssystemen är något haltande. Det är nu ganska klarlagt och erkänt offentligt att polisen i Sverige handlade fel.

  Att likna de som kämpar för ökad självständighet för Ogaden från Etiopien vid kriminella, som den citerade M Karlsson gör är mycket tveksamt. Persson & Schibbye var ute på ett uppdrag som skulle kunna bli mycket besvärande inte bara för Etiopiens regering, utan också för USA – och Sverige (Bildts Lundinaffärer).Här en utländsk iakttagare som utifrån hungersnöden i Somalia beskriver Etiopiens och USA:s roll

  ”Och Etiopien, ett centrum av torkan, har så gott som avskurit sin rebelliska Ogaden regionen från utomstående observatörer och stöd från leverantörer, inklusive Internationella Röda Korset, för att dölja dess brutala kollektiva bestraffning av etniska somalier.
  Etiopien kan vara det värsta fallet. Inte nog med att det tydligt bidrog till Afrika ”värsta humanitära kris” (hungersnöden i Somialia 2011), enligt FN, genom att invadera landet i slutet av 2006, på uppmaning av USA.
  Det var ett klart fall av USA med hjälp av mat som ett vapen i krig, svältande folket i Somalia för att förstöra den sociala basen för motståndet mot USA: s proxy styre över landet.

  Enligt pålitlige Thomas C. Mountains rapporter från närliggande Eritrea har den etiopiska regeringen blockerat Internationella Röda Korset och andra hjälporganisationer från att utföra hjälparbete i regionen.
  Obama-administrationen, som nu ger de etiopiska diktaturen mer pengar än någon annan regim i Afrika, kunde tvinga dörrarna till Ogaden öppna med ett telefonsamtal. Men det kom inte, eftersom Etiopien och USA är ute på samma uppdrag, och det finns inget humanitärt i det.”
  (The Famine in Somalia. The Use of Food as an Instrument of Warfare
  U.S. and Ethiopia Kill Somalis With Food Weapon Juli 2011. http://www.globalresearch.ca
  by Glen Ford).

  • ”Att likna de som kämpar för ökad självständighet för Ogaden från Etiopien vid kriminella, som den citerade M Karlsson gör är mycket tveksamt. Persson & Schibbye var ute på ett uppdrag som skulle kunna bli mycket besvärande inte bara för Etiopiens regering, utan också för USA – och Sverige (Bildts Lundinaffärer).”

   Jag känner mig mycket sympatisk inställd till alla som kan vara till besvär för Carl Bildt och USA. Som bekant är CB inte särskilt road av att hans egen blogg hamnade i blickpunkten under en av Ekots lördagsintervjuer där han hade låtit en mängd rent rasistiska kommentarer stå kvar trots att folk hade protesterat. Därmed borde jag ha bevisat min antagonistiska och kritiska inställning eftersom det var jag som hade agerat..

   Om Persson & Schibbyes uppdrag hade blivit besvärande för någon vet vi faktiskt inte, det vi vet är att de hade kontakter med ONLF-gerillan och filmade sig själva bärandes AK-47. Bara det räknas som grovt vapenbrott i Sverige, det plus att de befann sig illegalt i landet gör att myndigheterna där utan vidare kan misstänka dem för att stödja terrorister. Att vi svenskar tvivlar på den saken är en helt annan sak.

   Det skulle vara intressant att höra hur grova brott du tycker att det är rimligt att begå för att besvära Bildt och USA?

 5. Jag såg intervjun med ”ledaren” av Etiopien som verkade klart kat-berusad(?).

  Men budskapet var kristallklart.

  Ungefär: ”benådning beviljas om rätt ”åtgärder” görs”.

  Dvs det är frågan om mutans storlek.

 6. Jag menar att man bör kräva kraftfullt agerande av svenska regeringen, som man visade för några år sedan, men tror enligt tidigare inlägg inte att man ska hoppas på ”hjälp” av USA:s regering. Jag visste inte att det räknas som grovt vapenbrott i Sverige om jag filmas med en AK-47, världens mest spridda (och bästa enligt en aktuell översikt) handeldvapen. Det är ett mycket större problem med den allt vidare användningen av ”terrorism”-begreppet mot motståndare och frihetskämpar än att två journalister bär handledvapen (en liten stund troligen)för att hålla sig väl med de som ska intervjuas. (Jmfr kritiken från Wolodarski mot radions Nordafrikakorrespondent Cecilia Öden för att hon lät sig fotograferas med burkaklädda kvinnor som var för sharia-lagarna i Egypten, och som skulle intervjuas). Det vore nog bra med kraftfulla demonstrationer mot domen för ”terrorism” från den USA-stödda etiopiska regeringen, för demokrati och för rättssäkerhet, om det inte finns starka skäl emot det.

  • ”Det vore nog bra med kraftfulla demonstrationer mot domen för ”terrorism” från den USA-stödda etiopiska regeringen, för demokrati och för rättssäkerhet, om det inte finns starka skäl emot det.”

   Så du anser uppenbarligen att det är viktigare att sätta åt USA och Carl Bildt än att få journalister här i Sverige att börja utföra det arbete de är anställda för? Nu verkar de alla anställda av Svenskt Näringsliv och Timbro. Ingen förväntar sig längre att journalister ska försöka berätta sanningen för läsare, lyssnare och tittare.

   Och du svarade inte på frågan: ”Det skulle vara intressant att höra hur grova brott du tycker att det är rimligt att begå för att besvära Bildt och USA?”

   • Det viktiga är att få journalisterna fria förstås, att i detta sammahagn sätta åt Bildt och/eller USA är helt sekundärt, och inte nödvändigt. Däremot är det bra att känna till och söka värdera supermaktens långvariga stöd till Egyptens regering, bl.a. för dess syn på terrorism, och även Carl Bildts anknytning till Lundin Oil och hans engagemang (som till delar är okänt).
    Att mobilisera mot och kanske på lämpligt sätt demonstrera mot inskränkning i yttrandefrihet och mot en allt vidare användning av begreppet ”terrorism” i världen är bra

    • Du svarar inte på: ”Det skulle vara intressant att höra hur grova brott du tycker att det är rimligt att begå för att besvära Bildt och USA?”

     • USA:s regering är efter vad jag kunnat förstå, bl.a. efter en del studier, de som begår de flesta grova brott mot mänskligheten, mot folkrätten i världen och Bildt är deras okritiske ”anhägnare” i många (men ej alla) frågor.
      Att försöka sprida information om detta och som en myra i stacken försöka mobilisera mot detta är det viktiga.

      Har för en gångs skull svårt att förstå din fråga som jag tycker är retorisk och skjuter bredvid ett dimmigt mål.

      • Bildt är mer än så, han var betald lobbyist för USA inför kriget i Irak.

       Ett dimmigt mål är det tveklöst, otydligt. Men jag frågar eftersom du ansåg att det var legitimt att bryta mot lagen, trots att om motsvarande hade skett i Sverige – två somalier eller etiopier tar sig in över norska gränsen och att i deras ägo finns en film där de poserar med ett par Kalasjnikovs samtidigt som de möter organiserat kriminella och/eller terrorister i Sverige. De skulle definitivt dömas för terroristbrott, och det skulle bli långa straff.

       Jag ville bara vete din principiella inställning och inte bara ysta ur mig en massa tomma bokstäver.

       • Principiella inställning till vad? Jag kan inte förutse juridisk behandling och dom i Sverige som du verkar kunna. Mötte Persson Schibbye terrorister/kriminella? Hur vet du det?
        Jag hoppas ändå att terroristbegreppet behandlas något annorlunda i svensk än i etiopisk domstol. Var tror du? Har du uppfattningen att svenska domstolar är lika beroende av regeringschefen som de eitiopiska är av Etiopiens ledare? Den diffusa frågan om min syn på detta som beskrivs i allmänna termer är av föga intresse. Jag är mer intresserad av bedömning av en juridisk kunnig person, och kommer nog att ta kontakt i frågan, av eget intresse. Och det är skillnad att som svensk ta sig in från Norge (helt lagligt) än att som svensk ta sig in som de två svenska journalisterna gjorde, eller hur.
        För min del är denna delfråga slutdiskuterad.

 7. Jag har svårt att förstå vad Du egentligen är ute efter. Menar Du att det var rätt att de svenska journalisterna dömdes för terrorism när deras avsikt var att gräva fram material om vad som försiggår i Ogaden provinsen? i så fall ställer du ju upp på att anjklagelser om terrorism används för att oskadliggöra oliktänkande eller som i det här fallet journalister som vill sätta strålkastarljuset på de oegentligheter och brott mot mänskliga rättigheter som begås i Ogaden.

  • Är det mig du frågar ???

   Nej jag menar inte att det var rätt, möjligen att det inte är så konstigt. Har jag börjat bli slarvig med hur jag uttrycker mig?

 8. Väldigt bra skrivet Jinge, helt enkelt!

  Vilken människa som helst skulle låtsas vara journalist och passera gränser med sitt eget tillåtelse!

  Tänk om det var två ”Araber” – det de flesta kallar ALLA människor som kommer från mellanöstern – och de gjorde PRECIS samma sak I ISRAEL eller i USA eller Europa och Sverige. Det skulle bli Gitmo för de minsann. :-)

  NEJ, det är VÄLDIGT lätt att stå här och vifta med fingret åt Somalia!

  DAgens ”demokrati” är en ”Demokrati” dikterat av vissa för ALLA andra att följa!