SCAF mördar i Kairo


Det är otäcka nyheter som når oss från Kairo, soldaterna i SCAF agerar bödlar, och det finns en betydande risk för att militären inte har några planer på att lämna över makten till en civil regering. Stämmer dessa uppgifter så kan vi säkerligen räkna med att militären har stöd av USA.

SVT: ”Minst tre människor dog och över 250 skadades på fredagen i sammandrabbningar med skottlossning mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor i Egyptens huvudstad Kairo.

Soldater stormade ett tältläger för regimkritiker, slog omkring sig med käppar och kastade cementblock och glas från taken ner på demonstranterna, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Minst tre personer sköts ihjäl under oroligheterna som ägde rum utanför landets parlament, enligt nyhetsbyrån. Oppositionella som kräver militärregimens avgång har tältat utanför parlamentet i tre veckor.”

DN: ”Våldsamheterna bröt ut natten innan, sedan militärpolis försökt skingra en skara protesterande utanför regeringsbyggnaden. De två dödade personerna sköts till döds men i ett tv-sänt uttalande förnekade det styrande militärrådet att soldater öppnat eld. Våldsamheterna är de blodigaste sedan protester i november då mer än 40 människor dödades.”

Jag tror att risken är påtaglig för att våldet eskalerar, det är fullt möjligt att demonstranterna tar till vapen mot SCAF. Vad som då skulle hända ger mig kalla kårar.

it Andra om: , , , , , svt dn svd svt ab ex


5 svar till “SCAF mördar i Kairo”

 1. Generalerna i Egypten har sagt att den framtida nya demokratiska regeringen kommer inte att vara representativa för hela det egyptiska folket , vad menar de med detta ?

  Militären betonar också att tillsynen över armen förblir avstängd för regeringen och parlamentet och får inte diskuteras och det är ett tycken på att korruptionen inom armen är så omfattande
  Militären kräver också att armens budget måste vara skyddade från det demokratiska kontrollen även efter att generalerna återvänder till sina baracker , Det är mycket konstigt att militären inte vill redovisa var pengarna kommer ifrån och hur mycket pengar de spenderar

  Det är inte omöjligt att Egypten får en general som president som gör att de bevara sitt militärstyre och så har det varit sedan 1945 , Egypten har inte haft ett civilstyre på över 5 decennier och jag tror inte att militären är beredd att avstå sin makt till en civilmyndighet

  • Var har du hört detta?

   Ja, det är ju USA:s och Israels vilja, att militären ska behålla makten. Men jag frågar mig om de verkligen går i land med det, risken finns att det blir ett inbördeskrig.

   • men vilka soldater har generalerna bakom sig? när det demonstrerades mot Mubarak så höll de ner vapnen när demonstranter passerade, risken är väl inte större nu att de skulle skjuta för att skydda en general?

    • Man kan gissa att en stor del av armén stöder demonstranterna, nu har man således kommenderat in elitsoldater och liknande förband tror (!) jag.

 2. Generalerna försöker sig på ett dubbelspel. De vet att många Egyptier är trötta på kaoset. Genom att lova demokrati och att lämna över makten i Juni så får de med sig en stor del av befolkningen som tycker det schemat är okey. Men att man inte ska lita på dom visar de med all tydlighet genom att hela tiden lyckas döda demonstranter. Försöker de sitta kvar efter Juni så kommer flertalet gå tillbaka till Tahrir. Risk för inbördeskrig i Egypten är 0.