Saudierna drar med sig (M) & (S)

I dagarna matas vi av uppgifter som går ut på att Israel berättar öppet att de avser bomba Iran vare sig USA hjälper dem eller inte. Om det sker så ökar risken för ett tredje världskrig ofantligt. Iran har ett brett stöd bland muslimer i hela världen, och ett angrepp mot Iran kommer av många ses som ett angrepp mot religionen Islam.

När det dessutom visar sig att Sverige har stött Saudiaraberna med export av robotvapen, och dessutom ett hemligt bygge av en fabrik och/eller avfyrnings-
ramper för robotar i öknen, oklart vilket, så har både den tidigare S-regeringen och den nuvarande M-regeringen fastnat rejält med fingrarna i syltburken. Det är inte heller någon hemlighet att det saudiska kungahuset just ser Iran som ett stort hot. Orsaken är att Iran är shiamuslimer och shiamuslimer i Saudi trakasseras och behandlas illa, bland annat därför känner sig kungahuset i SA starkt hotat ju större inflytande Iran får.

När så länderna i Nordafrika satte igång med den ”arabiska våren”, den revolution som är långt ifrån färdig, så blev givetvis despoterna i Saudiarabien extra nervösa. Saudiska kungahuset har länge klarat sig undan från krig genom att kungafamiljen själva har lagt under sig enorma förmögenheter. Så har vissa av prinsarna kunnat finansiera al-Qaida samtidigt som hela kungafamiljen fick fly ut ur USA i samband med 9/11. Det var flygförbud, men har man makten över oljan så gäller inga lagar. Att en majoritet av terroristerna var Saudier var ju bara en ”pikant krydda” enligt media.

Att Sverige deltar i vapenförsäljning till landet ifråga, ett land som inte ens tillåter kvinnor att köra bil, ett land som utdömer spöstraff om en kvinna rör sig utanför hemmet utan att en manlig släkting är med och ledsagar henne, det är en stor skam för alla regeringar som kan tänkas haft ett finger med i detta spel. (forts nedan..)

SVT: ”Dick Sträng arbetade som forskningsledare på totalförsvarets forskningsinstitut FOI och det var han som fick stå som firmatecknare i bolaget SSTI, Swedish Security Technology and Innovation, som startades för att dölja vapensamarbetet med diktaturens Saudiarabien.

-Saudiarabien ville till varje pris ville ha FOI som projektkoordinator och det fick vi inte vara. Då såg vi ingen annan väg än att skapa detta företaget, säger Dick Sträng till SVT.”

Nu verkar det som om Tolgfors och Reinfeldt är de som haft mest att dölja, men har också Socialdemokraterna känt till dessa skumraskaffärer så har partiet givetvis ett ansvar för att låta sina medarbetare ta konsekvenserna. Att kungen reste till Saudiarabien för att dela ut en scoutmedalj var illa, men detta hemliga samarbete är tusenfalt värre.

Läs Anders Romeljsö om Syrien!

it Andra om: , , , , , , , , , , , svt1 sr12 ab12 dn1 svd1

  20 comments for “Saudierna drar med sig (M) & (S)

 1. nature
  6 mars, 2012 at 17:15

  Jag tror vi kommer att få se fler avslöjanden om Sverige i framtiden – tacka Wikileaks för det!

 2. KalleB
  6 mars, 2012 at 17:17

  Man glömmer lätt att Bush d ä talade om för Saudierna att om inte baser upplåts inför Kuwait-krisen så invaderas oljefälten av USA!

  Det gäller ännu.

  Vidare har halva ”konsultsverige” jobbat med ”hemliga projekt” däröver i 20-tals år och troligen ännu.

  Vem tror ni äger oljeraffinaderierna på västkusten (I Sverige)?

  ja ja

 3. M. E.
  6 mars, 2012 at 17:52

  ”Iran är shiamuslimer precis som majoriteten av saudierna”

  nej: ”The Government bases its legitimacy on governance according to the precepts of the rigorously conservative and strict interpretation of the Salafi or Wahhabi school of the Sunni branch of Islam and discriminates against other branches of Islam”

  ( http://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_of_religion_in_Saudi_Arabia )

  ”kungahuset i SA starkt hotat ju större inflytande Iran får”

  det stämmer väl antagligen att kungahuset försvagas om Saudi-Arabien förlorar mark gentemot Iran, men då alltså på grund av att det blir prestigeförlust gentemot Shia-grenen av Islam. om Iran och Saudi-Arabien tillhörde samma gren av Islam, skulle ju ett växande Iran inte vara lika hotande för saudiska kungahuset (ett Iran som utvecklar sig i demokratisk riktning som landet gjorde ett tag är dock ett hot mot saudiska kungahuset oberoende av Islams olika grenar).

  • 6 mars, 2012 at 18:27

   Rätt, jag vet inte om det var ett tankefel eller ett skrivfel. Fakta är att shia delvis är förbjudet i SA och att det därför finns extra spänningar. Jag har för mig att jag har läst att antalet shiamuslimer är högt, men att det delvis är okänt -hur- högt med tanke på att de är förbjudna. Sedan är det oxo så att antalet shia är högre ju längre från huvudstaden man kommer.

   • Gripen
    6 mars, 2012 at 19:55

    Enligt Wikipedia så är 97% av populationen muslimer och 85-90% av dem är Sunni, 10-15% är Shia av muslimerna och en väldigt liten del av muslimerna i Saudi är Sufi muslimer.

 4. Tom
  6 mars, 2012 at 18:03

  Oavsett vem som var (är) ansvarig för detta samarbete så förstår jag inte vad de kände att de kunde få ut av det, vad har Saudiarabien att erbjuda en politiker eller tjänsteman i Sverige?

  Pengar?

  • KalleB
   6 mars, 2012 at 18:56

   Ja,inte nödvändigtvis kontanter.

 5. Christer
  6 mars, 2012 at 18:06

  Jag har sällan blivit så upprörd över någonting som det här? Fullständigt vansinnigt!

 6. Nadja
  6 mars, 2012 at 18:32

  Jinge du skriver ”Det är inte heller någon hemlighet att det saudiska kungahuset just ser Iran som ett stort hot. Orsaken är att Iran är shiamuslimer precis som majoriteten av saudierna”. Shiamuslimer är en minoritet och inte en majoritet i saudiarabien. Om jag nu har föstått dig rätt:S

  • 6 mars, 2012 at 18:50

   Så är det, men så kan det inte ha stått i den text du läste för den rättades långt före din kommentar, shia är nämligen förbjuden i SA och förföljs..

 7. el persson
  6 mars, 2012 at 18:50

  Borde det inte vara (S)&(M) i rubriken?

  • 6 mars, 2012 at 18:53

   :-)

 8. 6 mars, 2012 at 19:28

  Tillståndet i världen börjar bli så deprimerande att jag tror jag ska börja hålla mig enbart till tecknad satir, då får man åtminstone dra lite på smilbanden. Teckningen du hittat den här gången är skön! Shirley! :-)

 9. ceb
  6 mars, 2012 at 19:44

  Alltså, om Saudi har som avsikt att bygga/utveckla sina vapen är det väl rimligen ok att vi göra det åt dem? Annars skulle ju någon annan göra det åt dem? Vi har möjlighet att ha en betydligt bättre kontroll än tex US eller Kina. Lägg till att vi dessutom tjänar pengar/skatteintäkter.
  Man kan önska att världen vore fri från vapen, men det är och förblir en dröm. Så länge vi bidrar till en vapenarsenal som inte strider mot mänskigheter tycker jag det är ok. Vad tycker ni?

  • Tom
   7 mars, 2012 at 01:46

   Det handlar inte om vapnen i sig, det handlar om att SA är ett land där de styrande totalt struntar i mänskliga rättigheter samtidigt som de bygger upp ofattbara rikedomar åt sig själva.

   Nu har alltså svenska förtroendevalda på ett uppenbart sätt gått bakom ryggen på oss och försöker mörka hela historien, vilket de även har gjort under en lång tid.

   Det är inte ok.

 10. Gripen
  6 mars, 2012 at 19:49

  I dag såg jag en militär rekrytör på en gymnasieskola som ville att 17-18 åringar skulle skriva in sig för utlands tjänst. Jag har bara sett detta i USA förut. Jag började undra om vår regering planerade att sända trupp för att stödja USA/Israel i en konflikt med Iran. Nu låter jag konspiratorisk men jag ser hur ett krig med Iran är pushade på på via gammal media.

  Jag är för sjuk att gå och protestera och vet inte hur vi skulle kunna stoppa det om det är så att vår regering vill sända trupp till Iran.

 11. Mikael Karlsson
  6 mars, 2012 at 21:53

  Att Afghanistan-instatsen nu genom detta framstår som ett riktigt, riktigt dåligt skämt nämns inte alls i sammanhanget av de stora medierna. Kalla hem varenda kotte på stört.

 12. Arne Anka
  6 mars, 2012 at 23:28

  Det enda intressanta med detta är att nånting har hänt sen jag senast lämnade ankdammen. Tydligen har äggskallen med hundögon mitt i ansiktet tappat greppet en smula, eller är det slingermannen som kastat in handduken i förtid. Skulle inte tro det, men måste erkänna att det finns en smula tillstymmelse till försiktig optimism. Och löfven är träaktig som få, men han inger också förtroende. Det lär få ’opinionsinstituten’ som sysslar med just dessa oerhört ointressanta ickefrågor att lägga ner.

 13. Marwan
  7 mars, 2012 at 04:42

  Den Saudiska kungafamiljen som styrt landet i 110 år har get sig själv rätten att äga landet , folket , oljan och tillgångarna , Det är en grotesk och fascistisk familj och dess uppgifter är att göra vad USA säger och kräver

  Den så kallade den kungliga familjen tillsättes av kolonialmakterna och fick rätt att styra landet för evigt för att bevara västvärldens intressen och vad som fördöms i andra länder ignoreras när saudierna gör samma eller sämre

  Sverige är tyst över de grymheterna som råder i Saudiarabien , politiskförtryck . mänskliga rättigheter , amputation av lemmar , stening , halshuggning
  Kvinna i Saudiarabien har begränsad tillgång till utbildning , saknar autonomi , fri rörlighet och självständighet , Kvinnan diskrimineras genom lagstiftning

  Vad skulle den kungliga familjen göra med all vapen den har , Vapnen står på marken och rostar och folket har det svårt medan prinsarna spenderar miljoner över horor och sprit i Europa och USA

  Revolutionen kommer så småningom och vapnen som köps kommer att användas mot folket , Revolutionen kommer att bli en av de blodigaste i arabvärlden

 14. Besviken
  7 mars, 2012 at 06:58

  Till Rapport säger Löfven att det är OK med vapenexport till diktaturer. ”Under förutsättning att det sker med de regler som riksdagen har beslutat och de regler som myndigheten satt upp, så är det för att vi av säkerhetspolitiska skäl ska ha en försvarsindustri så att vi själva kan förse oss med försvarsmateriel.”

  http://svt.se/2.22620/1.2734063/lofven_ok_med_vapenexport_till_diktaturer

Comments are closed.