Sätter Obama ner foten?

Läser man TT-telegrammen idag så förefaller det som om Barack Obama sagt åt Netanyahu att bosättningarna inte får byggas ut, något som Hillary Clinton bekräftat igår.


AB:
”USA:s president Barack Obama har sagt till Israel att hans maning till ett stopp för bosättningar på Västbanken gäller utan ”undantag för naturlig tillväxt”, sade utrikesminister Hillary Clinton på onsdagen. Hon uttalade sig under den egyptiske utrikesministern Ahmed Aboul Gheits besök i Washington, en av nyckelpersonerna i fredssamtalen. Hennes ord var de hittills mest klargörande i frågan sedan Obama tillträdde som president i januari. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sade i söndags vid ett regeringsmöte enligt medarbetare att han inte ämnar bygga några nya bosättningar. – Men det är inte vettigt att uppmana oss att strunta i behovet av naturlig tillväxt och stoppa allt byggande, tillade han enligt källorna.”

Att Netanyahu säger att det inte är vettigt att strunta i behovet av ”naturlig tillväxt” är faktiskt riktigt roligt. Den ”tillväxt” karlen pratar om är på väg att sluka Västbanken, dessutom omringar den östra Jerusalem så snart kan man mura in palestinierna helt i stadsdelen och sedan slänga nyckeln.

AB: ”Enligt Clinton var dock Obama mycket tydlig under Netanyahus besök i Vita huset den 18 maj.
– Han vill få stopp på bosättningarna. Inte vissa bosättningar, inte utposter, inte undantag för naturlig tillväxt, sade hon.”

Det vore utomordentligt bra om jag och andra pessimister har misstagit oss på Barack Obama. I den mån USA ska vara involverade i någon slags fredsprocess så ska det vara nu under Obamas första period som president. Men det måste till långt mycket mer om palestinierna ska återfå något slags hopp om att förtrycket ska upphöra, långt mycket mer. Status Quo är inget som en enda palestinier låter sig nöjas med. Och de senaste dagarnas nyheter om Avigdor Liebermans olika utspel är skrämmande.

i Andra om: , , , , , , , t DN AB SvD SDS Dagen GP N24

[tags]Israel, Palestina, Mellanösternkonflikten, Obama, FN, EU, USA, Politik[/tags]

  5 comments for “Sätter Obama ner foten?

 1. Kurt
  28 maj, 2009 at 04:39

  Den israeliska regeringen gör ju allt de kan för att stoppa tillväxten för en del av sina medborgare, men den tillväxten anses väl förmodligen då just inte vara ”naturlig”.

 2. Palestinier
  28 maj, 2009 at 05:53

  Det tar lång tid innan man får läsa vad Obama har sagt till Netanyahu när de träffades i vita huset , det enda som kom ut är att Netanyahu vägrar stoppa byggandet av bosättningar
  Netanyahu sa i knesset i söndags att han har för avsikt att bygga nya bosättningar , Han tillade att det är meningslös att omvärlden kräver av oss att stoppa behovet av den naturliga tillväxten

  Hillary Clinton sa igår stopp för bosättningarna , Ej vissa bosättning , inte utposter , inte naturlig tillväxt undantag
  Vissa frågar sig om Obama kommer att hålla uppe trycket mot Israel , andra säger att Obama redo att använda ekonomiska påtryckningar för att låta Netanyahu förstå att han menar allvar
  Majoriteten tror att Obama kommer att drabbas av samvetskval som sina företrädare och kommer att förstå att det är bättre att vistas långt ifrån bikupan i mellanöster

  Abbas ska möta Obama idag och han har tre villkor innan han inleder förhandlingarna med Netanyahu
  1 – Bort med alla avspärrningarna
  2 – frysa alla bosättningarna
  3 – ett öppet erkännande av Netnayahu om två statslösning
  Abbas kommer inte att få några av sina krav uppfyllda av Israel

  • 28 maj, 2009 at 05:56

   Abbas är en sprattelgubbe och nickedocka.

 3. nature
  28 maj, 2009 at 11:32

  Förändringar? Vad Obama säger är en sak, men vad han INTE gör, är något annat!

  Israel behöver helt stöpas om i grunden. In med en konstitution som värnar om alla människors lika värde. Samma rättigheter som skyldigheter oberoende kön, hudfärg eller religion för alla Israels medborgare. Bort med alla bosättningar på ockuperad makt. Ekonomiskt ersättning till de som förlorat mark och egendom. Åtala alla ansvariga politiker samt militärer, men erbjud dem amnesti mot att de vittnar i en sanningskommission. Israel måste stöpas om så att de tre abrahamitiska religionerna får samma tillgång till Jerusalem. Lär folk att leva sida vid sida. Börja med barnen!

 4. Marcus R
  28 maj, 2009 at 17:56

  Frågan är om han vågar sluta ge Israel ekonomiskt bistånd, eller om han ens vill? Tro det eller ej men räknar man ihop summorna så gav förra demokratiska presidenten (Clinton) mer pengar till Israel än vad Bush gjorde. (Bush d.ä. gav ungefär samma summor som Clinton dock medan Reagan gav relativt lite i sin första period).

Comments are closed.