Sätt Marknaden i Fängelse!


[column width=”49%” padding=”2%”]
Greklands ekonomiska kris toppar alla nyhetssidor på nätet och kommer att bli huvudnummer i alla nyhetssändningar på TV och i Radio. Och det är lite lustigt, Anders Borg svär sig alltid fri när det gäller att använda skattebetalarnas pengar, men när det gäller att rädda ett sjukt ekonomiskt system så går det bra. Detta trots att han deklarerat högt och tydligt att Greklands-
affären inte ska drabba svenska skattebetalare.

Aftonbladet: Nyss hemkommen från Bryssel höll Anders Borg en hastig presskonferens på finansdepartementet. Inför de samlade journalisterna och uppställda tv-kamerorna förklarade Borg hur allvarligt läget var. – Läget påminde mycket om situationen efter Lehman brothers. Arbetet för att ta fram krispaketet har varit intensivt och under stark tidspress berättar Borg. – När vi kom till Bryssel fanns det ingen lösning och vi jobbade mot öppningen av bankerna i Japan på morgonen. Lösningen var en utbyggnad av lånepaketet som redan fanns för icke-euroländer. – Till detta förs ett mellanstatligt samarbete mellan euroländerna. Beloppet som nu satts undan skulle räcka för att betala den svenska statsskulden sex gånger om.

Det finns en betydande skillnad mellan vad högerregeringen säger och vad den gör, det är förstås ingen nyhet, men när det gäller sjukskrivna, arbetslösa och pensionärer så ska allt bantas, inga besvär i världen hindrar vår regering för att skära i inkomsterna för dem som har det sämst. Nu handlar det om en nations ekonomiska system, en EU-medlemsstat som ljugit och bluffat med redovisningen av inkomster och skulder bara för att bli insläppta i EU. Man visste redan i förväg att de grekiska politikerna inte var att lita på, men trots detta släppte man in landet.

Det var viktigare att expandera unionen än att kontrollera att länderna som ansökte om medlemskap höll måttet. Eller kanske man ska byta ordet ”länderna” till ländernas bankirer och politiker. Det var antagligen det nyliberala drömsamhället som styrde politiker i EU:s länder att hela tiden satsa på expansion istället för att ta det lugnare och låta saker och ting mogna i sin egen takt.

Och nu så jämförs Grekland med Lehman Brothers med allt vad det innebär. Och då säger man att man måste tvinga

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Grekland

fram ett beslut innan bankerna i Japan öppnade, antagligen vill man göra gällande att man vill undvika en gigantisk börs-
krasch. Och visst, bygger man ett ekonomiskt system där marknaden sätts i första rummet i alla lägen så får man den här sortens händelser som ett brev på ICA, eller var man numera hämtar sina paket.

En spontan känsla som jag och många andra har är – Och? Varför inte låta bankerna och de länder som levt på en bluffekonomi gå i putten? Jag är medveten om att jag inte kan redogöra för de konsekvenser som det skulle innebära i förlängningen, men visst skulle vi ha en bättre värld om vi slapp ett antal nyliberala räknenissar med dollartecken i stället för pupiller i ögonen? Nej, jag är inte ekonom eller statsvetare, jag är humanist.

Jag tillåter mig själv att tycka att prislappen på 7500 (sjutusenfemhundra) miljarder kronor är lite för grov för att man ska tillåtas lägga räkningen i brevinkastet hos Europas skattebetalare. Nej sätt ”Marknaden” i bur!

i Tags , , , , , , , ab1234 dn1234 svd12 ex1234 e24ab t
[/column]


21 svar till “Sätt Marknaden i Fängelse!”

 1. Och nu blir Israel medlem i OECD. Vilken galen värld, och marknad! Sådana nyheter får en att må illa.

 2. ”Varför inte låta bankerna och de länder som levt på en bluffekonomi gå i putten? Jag är medveten om att jag inte kan redogöra för de konsekvenser som det skulle innebära i förlängningen, men visst skulle vi ha en bättre värld om vi slapp ett antal nyliberala räknenissar med dollartecken i stället för pupiller i ögonen?”

  Om vi lät Grekland gå bankrutt så kommer Spanien och Portugal tätt följa med. Detta kommer sedan att drabba Tyskland och Frankrike som har lånat ut mycket pengar till dessa länder. Hur tror du då att det kommer att gå för Sverige som mer eller mindre lever på export och majoriteten av exporten går till Europa?

 3. Inte jag heller är någon ekonom men det som sker är så uppenbart att det behövs bara bundförnuft att fatta detta.
  EU-staten föddes i natt!
  Det finns ingen stöd i EU;s grundlag, Lissabon fördraget eller någonstans för balanseringssystemet på 750 miljarder euro som EU ländernas finansministrar i all hast skrivit under i natt!
  Inte en enda av dem har någon som helst mandat av sina medborgare för detta. När länderna gick med i EU och vissa i EMU så var det under helt andra villkor.

  Att ”marknaden” reagerade positivt och börserna steg är inget annat än konstgjord andning för en stund. Europas befolkningar kommer inte att orka rädda finansmarknadens brottslighet längre.

  Vem som helst kan fatta att det är inga verkliga utan fiktiva pengar som lovats. När alla europeiska länder ökar sin skuld år efter år så var är det de lånar dessa pengar ifrån? Var är den rika källan som har så bottenlös kassakista att där finns medel som räcker att låna till alla länder?
  Det har konstaterats att Sverige är det land som av alla EU-länder skött sina finanser bäst. När det här ser ut som det gör med massarbetslös, sjuka på jobbet, gamlingarna ovårdade i sina pissblöjor, ungarna i mögelinstitutioner och pensioner som det inte går att leva på, och ändå statsskulden växer varje år, så HUR ILLA ÄR DET DÅ I ÖVRIGA EUROPA?

  Eftersom EU inte längre är det som vi folkomröstade om och EMU röstade vi oss fria ifrån, måste det vara en fullständig rättighet för Sverige att gå ut ur EU nu!
  Från och med idag är det EU;s skurkar som fullständigt kontrollerar oss och bestämmer över oss. Samma skurkar som inte ens lyckats kontrollera att medlemsländerna inte fuskar och ljuger om sin ekonomi. Vem litar på dessa?

  Sverige ut ur EU nu! Bättre att ta den svåra ekonomiska verkligheten och chocken nu och börja leva med de resurser vi har och inte med lånade pengar. Vi kommer aldrig någonsin att kunna konsumera oss ur den saxen som klipper oss itu. Ekonomisk allians kommer att behövas med andra länder och dom kommer att hittas bland de hederliga folken som inte räds arbete och möda och som inte fuskar på andras bekostnad.

  Om Sverige, Finland, Danmark, Tyskland och Holland går ur EU och bildar ekonomisk union med Norge så är vi mycket starka tillsammans!

 4. En gigantisk börskrasch är nog det lättaste att förhindra, det räcker med att ta beslut om att kursen inte får stiga eller sjunka med mer än t.ex. 0.8%. När det läget är uppnått efter en kvart så stängs all handel för dagen.
  För vad börsen verkligen är, en självgenererande pseudoapparat.

 5. Jag känner flera familjer som inte har råd med tre mål mat om dagen. Glöm kläder, glöm cykel till barnen. Sjuka och arbetslösa har det väldigt svårt och det är väl deras levebröd Borg skänker bort till folk som vägrat betala skatt på sina dyra bilar, sina hus och sina simbassänger i Grekland. Orkar man bli förbannad längre? Vi drömmer inte om semester längre utan om att ha råd med internet och telefon i fortsättningen också.

  När man tagit ifrån de sjuka sjukpenningen finns det plötsligt hur många miljarder som helst att strö över det hisnande vackra Grekland och vi som inte ens har solljus här att njuta av.

 6. Jag är tyvärr rätt pessimistisk om vi kommer att få se några större ändringar – åtminstone på kort sikt – av de problem som Grekland m.fl. nu har. Att bakgrunden är den s. k fria marknadens tillkortakommanden är nog de flesta på det klara över, men det betyder tyvärr inte att vi får någon egentlig diskussion om vad som skulle behöva göras. Hur ska våra finanssystem fungera i framtiden? Ska vi inte ha något som helst demokratiskt inflytande på den s.k. marknaden? Klarar en fri marknad att göra de förändringar som krävs för den globala uppvärmningen ska stanna av? Skapar vi full sysselsättning enbart genom att försöka skapa ett attraktivt arbetskraftsutbud, men låta marknaden fixa efterfrågan på arbetskraft, dvs skapa tillräckligt med företag? Ja, det finns många frågor man kan ställa sig, men var finns den politiska diskussionen där dessa frågor tas upp?

 7. Det knepiga med att låta en bank eller ett land gå omkull är det komplexa nätverk av låneförhållanden mellan banker, kreditinstitut, företag och länder (utmärkt beskrivet av Ellen Brown i ”Web of Debt”) vilket tillsammans med bristen på transparens gör det omöjligt att exakt förutse vilka långtgående konsekvenser det kan få.

  En default för Grekland kan i ”bästa” fall innebära en större ekonomisk svacka för EU-regionen. I värsta fall kan det leda till att hela det monetära systemet kollapsar (!)

  • Om det monetära systemet kraschar är det inte slutet för oss som människor, vi skulle behöva sätta upp ett nytt system och det system vi har nu är väldigt trasigt så kanske det skulle vara bättre att starta om.

   • Håller med fullständigt.

    Det är snarare ett konceptuellt problem än nånting annat – många är så inrotade i gängse världsordning att de har svårt att det kan finnas alternativ.

    Den som var lite vaken på mattelektionerna i högstadiet inser fort att exponentiell tillväxt inte kan fortsätta i ett slutet system. Konsumtionssamhället måste falla förr eller senare.

 8. Bankväsendet måste förstatligas!
  Det gäller såväl nationellt som internationellt.

  Det är förvisso ingen lösning på själva problemet – att kapitalismen inte kan försörja sig själv – men det skulle minska skadeverkningarna tills man finner en varaktig lösning.
  Och det måste bli en socialistisk ekonomi. Allt annat är barbari!

 9. Sätta marknaden i fängelse, det är ju precis det man har sysslat med i Grekland och vissa andra länder i sydeuropa fram till nu. Dvs man har helt ignorerat marknadens logik, och istället handlat allt på krita. Nu försöker marknaden städa upp vad som städas kan, sent omsider visserligen, men ändå. Det är ju de socialistiska regeringarna i sydeuropa som låtit detta ske.

  Tack och lov så har Sverige genom A.Borg och co, Europas sundaste finanser, och kan hjälpa till när detta sker. Men man hoppas att Grekland aldrig mer ”sätter marknaden i fängelse”, man ser ju hur det gått.

 10. Redan i dag finns det statsägda banker, så i det avseendet påverkar det ingenting. Tidigare hade vi en hel massa lokala sparkbanker, både privata, föreningsägda och medlemsägda och samtidigt hade kommunerna och landstingen egna reserv.
  Grunden till problemet är att bankerna har koncentrats och blivit stora och kontrollen och regelverken kring både privat och statliga banker har lösts upp och att staterna inte ska bry sig i den monetära politik.
  Ytterligare ett problem är att det offentliga samhället inte längre får bygga upp ekonomiska reserver och fonder för investeringar utan ska låna pengar från bankerna till det.
  Ett av skälen till att de egna reserverna och fonderna i många kommuner och landsting försvann, var att personalgrupper ofta gjorde anspråk på dessa fonder till sin löneutveckling.

 11. Varför kan England avböja att betala och säga att man inte använder Euro:n i sitt land och därför inte behöver betala, här i sverige använder vi inte heller euro varför måste vi betala???

  • Det är en fråga om vad regimerna själva vill. Men ett avgörande skäl för Storbritannien är nog att de är lika illa ute som Grekland. Storbritanniens har dock en möjlighet som inte Grekland har, de kan devalvera pundet.

  • Vi behöver betala för Greklands ekonomiska krasch därför att Borg och Reinfeld identifierar sig fullständigt med marknadens aktörer.
   Men när det gäller sjuka, arbetslösa och svaga invånare i det egna landet då är det precis tvärtom, det är grupper som erhåller ingen som helst medkänsla från de styrande makthavarna.

 12. Som marknadsliberal kan jag bara hålla med om att dom banker och länder som inte skött sig kan gå i konkurs, det finns ingen anlednign att dessa ska få pengar från dom skattebetalare/ländersom skött sig.

  Det som skulle hända är att alla som gjort dåliga investeringar blir av med sina pengar företag som fungerar dåligt går i konkurs, det är dock positivt då dessa resurser nu blir lediga att absorberas av övriga aktörer som kan anställa egna arbetare istället för att subventionera dåliga företag vilket leder till att ingen anställer.

  Banksektorn är för övrigt den mest subventionerade sektorn i hela landet vilka andra företag behöver kunna betala 3% av sina räkningar och får tillgång till nytryckta pengar först direkt från riksbanken.
  Det gör att den inflation som skapas av att trycka pengar inte märks för bankerna men när svensson på gatan får dom slantar som sipprat ned till honom har inflationen kommit i förväg.

 13. Det är inte bara hela marknaden som bör sättas i fängelse utan också hela tanken på den monetära unionen. Ett land som är med där har inga möjligheter att med olika ekonomiska verktyg styra sin egen ekonomi. Ett litet land har inte en chans när de stora ländernas finans elefanter börjar dansa.

  • Ulf Vargek skriver: ”Det är inte bara hela marknaden som bör sättas i fängelse utan också hela tanken på den monetära unionen. Ett land som är med där har inga möjligheter att med olika ekonomiska verktyg styra sin egen ekonomi.”

   Mjaa, det är väl just det som är problemet: Grekland *borde* inte ha haft möjlighet att ”med olika ekonomiska verktyg styra sin egen ekonomi” — d.v.s. föra en intern finanspolitik som gick stick i stäv med unionens monetära politik, och fiffla med siffrorna för att (försöka) dölja detta — för då *måste* det förr eller senare gå just som det nu gick för Grekland. Problemet är inte den monetära unionen i och för sig, utan att Grekland tilläts vara med i den och sedan inte följde dess spelregler.

   Ulf Vargeks tes är lite grann som att säga att ”Värmland borde inte få vara med i svenska kronan!” (Eller Gotland, eller vilket landskap som helst.) Så skulle vi ju aldrig få för oss att säga, just för att det inte är någon som helst fara att Värmland (Eller Gotland, etc) skulle kunna skada den svenska kronan. Och varför inte det? Jo, för att de är bundna inte bara till Sveriges monetära politik, utan även dess finanspolitik.

 14. Bilderberger Borg, har fått med sig ett gäng fårskallar som inte kan tänka själv, sorgligt o patetiskt.
  Men sådan är massan, följer snällt ledaren till graven…hahaha… Lätt lurat folk finns det gått om… Cheers

 15. Varför klagar du bara på marknaderna och inte de europeiska vänsterregeringar som spenderat mer pengar än de haft, vilket ju är roten till problemen. Minns oppositionens ändlösa skrikande efter mer utgifter under ”den förra finanskrisen”. ”för lite, för sent, regeringen sover, mer, 5 miljarder till saab, för lite, regeringen är passiv, investera oss ur krisen”. Tack tack tack för att inte Sahlin/Östros stod vid rodret när det blåste som värst. Någon borde roa sig med att räkna samman alla miljarder som vänstern ville rulla ut, om det ens är möjligt.