Säpos roll diskuteras


Studerar man tidningarna idag så finner man att diskussionens vågor går höga om terrorattentatet, och något annat var väl knappast att vänta. Det är Säkerhetspolisens förbaskade skyldighet att bevaka vettvillingar eller sådana som kan antas bli vettvillingar. Tidningarnas fokusering på Säpo är därför naturlig men man måste också vara klar över att individen har rätt till sin integritet, något som riskeras med en alltför släpphänt lagstiftning.

AB: ”Det finns information som tyder på att helgens självmordsbombare var influerad av den hatpropaganda som förekommer på nätet, och att han ska ha deltagit på olika hemsidor kopplade till islamistisk extremism. Enligt den brittiska tidningen Daily Mail har han även blivit utkastad från ett islamiskt center i Luton eftersom han ansågs extrem. Om det stämmer är det svårt att förklara varför Säpo inte haft information om hans aktiviteter med de redskap de i dag har till hands.”

Man kan ju börja med den enklare delen av förklaringen. Säpo ska verka i Sverige och inte i Storbritannien. Ser man på terrorism som företeelse så är det ett globalt fenomen och enda möjligheten för svenska myndigheter att få vetskap om sådant som berör Sverige, eller kan komma att beröra Sverige, är samarbete med andra länders säkerhetspolis. Så långt är det inga konstigheter, men de behöver givetvis adekvata resurser för detta, något som vi får hoppas att de har.

Lyssnar man också på de politiska utspel som kommer i samband med det som nu hänt så tar Socialdemokraterna priset, de har enligt media bestämt sig för att de inte vill ändra på FRA-lagen, dessutom har de ett förslag som går ut på att Säpo ska få ägna sig åt samma slags övervakning som FRA. Ska man tro på vad man kan läsa så förefaller det som om Thomas Bodström fortfarande är den som bestämmer partiets åsikter i frågan.

Men, och det tycker jag är ett viktigt men, övervakning ska inte få användas utan domstolsbeslut och misstanke om att ett brott planeras som kan ge ett visst antal års fängelse. Så är det inte idag, polisen har rätt att montera en TV-kamera i ditt sovrum trots att du inte ens är misstänkt för brott. Och som jag har förstått saken så kan de göra det utan beslut av en domstol. Med tanke på vad som framkommit om mannen som försökt döda julklappsköpare så var han ett rätt självklart övervaknings-
objekt om man hade haft adekvata uppgifter om honom, med andra ord skulle en sådan instans för rättssäker handläggning bifallit polisens begäran.

Domstolen eller polisen ska sedan vara tvingade att informera den övervakade om övervakningen och dess omfattning och hur länge den pågått, detta inom ett visst antal år. Det ligger i sakens natur att man inte kan skriva ett brev och berätta det efter tre månader, utan det handlar i de flesta fall om många år, kanske tio?

Vi har redan idag en rättsosäker behandling, och vi ska inte på grund av det inträffade skaffa oss ännu större osäkerhet. Det viktiga är att polisen ges möjlighet att spana och att verksamheten är så lite integritetskränkande som möjligt, annars halkar vi in i ett Orwellskt samhälle som ingen av oss vill ha. Folk måste få klara besked om vad polis och underrättelse-
tjänst har för befogenheter, och hur samhället skyddar medborgarna från missbruk av dessa verktyg.

it , , , , , , , ab12 ex12 svd1 dn12 gp1 svt123456789


19 svar till “Säpos roll diskuteras”

 1. AF ”var influerad av den hatpropaganda som förekommer på nätet,”

  Ännu engång som jag nämnde i en tidigare kommentar så verkar media inte kunna inse att det räcker med att se sanna bilder av vad USA och dess allierade gör i många länder där de dödar oskyldiga om och om igen för att vissa ska känna vanmakt, fruktasvärt hat och ilska. Är det ens eget lands folk som drabbas så är det än värre.

  Sedan när det gäller övervakning så hjälper det aldrig. Galningar som kan hotar vanligt folk behöver regimer för att få sin totalitära övervaknings planer i handling. Målet är att övervaka vanligt folk så att ingen kan ändra politiken och sättet som länderna styrs på numera. Titta bara hur det agerat mot Wikileaks där syntes deras sätt att agera som de så väl vill dölja med ord och vackera bilder.

  • Har Sverige utfört illdåd? Nej det har vi inte. Vi har 500 soldater i Afghanistan vilket man kan ha synpunkter på men i det stora hela är det inte särskilt omoraliskt med tanke på hur onda talibanerna är. Däremot är Sverige väldigt humanistiskt. Förmodligen ett av de mest humanistiska länderna i världen. Sverige har tagit emot hundratusentals flyktingar från Irak, Afghanistan, Somalia m fl. Det lilla landet Sverige har tagit emot fler flyktingar från Irak och Afghanistan än vad USA har! Det faktumet borde kablas ut till alla muslimska extremister!

   • Vad menar du med illdåd Tomas?

    Att Sverige är delaktig i kriget mot terror som dödar tusentals oskyldiga varje år är faktist något som många anser brottsligt.

    Att Sverige i flera deccenier och fortfarande stärker och samarbetar med diktaturer och totalitära regimer anser många som fruktansvärda brott mot dessa länders folk som förlorar rätten till bättre och friare liv.

    Sverige är ett land som levt i dubbelmoral allt för länge och det smärtar att ha få uppleva det. Men sanningen är det att de goda vi gör tar alldrig bort faktum att vi i andra länder agerar mot frihet och demokrati för att det gynnar våra intressen.

    • På vilket sätt är det jobb Sverige utför i Afghanistan att ”agera mot frihet och demokrati för att det gynnar våra intressen”?

     Och jag skulle väldigt gärna vilja veta lite mer om de där ”många” som du säger anser att Sverige begår fruktansvärda brott utomlands. Sverige har folkrättsligt stöd för sina insatser, det råder faktiskt ingen tvekan om det.

 2. Så kommer 7 pers från FBI hit och ska titta på bomben. Tro det den som vill. Det hade väl räckt med en, eller högst två, vad ska de göra egentligen alltså?

  • Samma sak har jag reagerat på. Dessutom hade de kunnat skicka prov på sprängmedlet till USA, det hade blivit billigare…

  • Ja du Kerstin, inte har dom kommit för att ta fast killen som på öppen gata skar halsen av 8 åriga Mohammed och hade ihjäl kvinnan som försökte hjälpa pojken för ett par vintrar sedan i Linköping.

   Övervakning eller inte, så är oftast dessa handlingar ej väl planerade utan impulsiva. Detta var ett bra exempel som hände nu, visst har det växt sig starkare hos killen men tror inte det var speciellt välplanerat. ”Experterna” hävdar att han troligtvis var på väg till centralen eller Åhlens där det var mycket folk men dom verkar helt bortse ifrån att ögonvittnen säger att han skrek något på Arabiska strax innan det small. Nu är ju jag varken en ”expert” eller ”terrorist” men något säger mig att man inte skriker och drar på sig uppmärksamhet innan man har kommit fram till sitt mål.

   Har jobbat inom psykiatrin, och det tar inte lång stund innan man inser vad som håller på att hända. Skulle säga att på öppna avdelningar så kommer 95% utav alla frivilligt. Dom går hemma en stund när dom känner att det inte funkar längre (medicin mässigt,känslomässigt etc) så ringer dom in, blir inlagda tills dom blir bättre och blir hemskickade och så går det runt. Nu när man nekar plats pga brist, nedskärningar så tar dom till drastiska åtgärder för att få en plats, dessa åtgärder blir bara våldsammare och kraftigare eftersom den sjukaste får plats garanterad. Vad många av politikerna ser ut och inte kunna ta in är att det går inte att bota psykiskt sjuka det går att hjälpa dessa att leva ett drägligt liv men det är en kamp för dom hela livet. Tyvärr så hjälper det inte att dom är ärliga längre och säger att dom har tankar på att skada sig själva eller andra, finns det ett begränsat antal platser så finns det, och dom får stå utanför tills det inte går längre, då tar dom till våld mot sig själva eller andra för att få hjälp. Samma handling som ”terrorister” tar till.

   Socialdemokraterna kan gå ihop sig med Sd och starta SS skulle passa dessa perfekt så kan Hitler FR vaka över dom och ge order. Undrar vart dessa 300 miljoner S och SD vill spara, ska komma ifrån. Blir nog inte från Säpo eller FRA’a kassa utan tyvärr från människor som är i behov av dom.

 3. Apropå att Svenskan, GP och flera av de andra stora nyhetssajterna på nätet har plockat bort nyheten om den försvarsanställde som varnade sina anhöriga några timmar innan dådet… Man kan undra hur de motiverar detta.

 4. Först undrar jag lite hur pass nytt fenomen självmordsbombare är ? Ligger det inte i samma linje som de japanska kamikazepiloterna under WW2 ? De offrade sitt eget liv för att därigenom ta kål på en massa fiender. (Och, i mera modern tid, Nine-Eleven).

  Sedan har jag synpunkter på Sveriges engagemang i Afganistan. Detta har jag varit emot från första början, det är som om svenska trupper skulle ha stridit för USA under vietnamkriget … Sakligt sett har ju inget förändrats. MEN med tanke på att stockholmsförövaren av allt att döma försökte utföra sitt dåd med direkt hänvisning till att svenska trupper finns i Afganistan, då har det rent politiskt uppstått ett nytt läge … Man kan uttrycka det som så att hur man än gör, så blir det fel på något sätt. Jag är därför nu av uppfattningen att det skulle vara politiskt omöjligt att NU ta hem de svenska trupperna, Ingen, hur förvirrad galning han än må vara, ska genom hotelser kunna tvinga Sverige att ändra kurs (även om kursen i och för sig var fel …)

  • Alldeles riktigt ! Den fångne Simson (som vi brukar kalla honom på svenska) återfick sina krafter och när fienderna i Dagon-templet hånade honom fällde han med sin råstyrka templets pelare och samtliga strök med, inklusive han själv förstås !

 5. Jag tror det ligger till så här: Det först offret i krig är sanningen! En del av vårt psykologiska försvar (Medierna) arbetat aktivt med detta igenom att till exempel släppa nyheten att en anställd inom försvaret på något sätt har varnat anhöriga INNAN smällen kom. Sådan förvirrar och skapar konspirationsteorier, som igen tror på? Sedan när information och desinformation överöses oss vanliga dödliga så har det psyklogiska försvaret lyckats. Till slut vet ingen vad eller vem som är fiende eller vän och vad eller vem vi kan lita på? Och detta tillstaånd är bättre än att ha en fiende, ty inom landet finns det intelektuella som klara att tänka i fler termer än med oss/ mot oss. Ökar då konspirationsteorierna då lysnnar vi inte nes på dem mera och då ökar rädslan i befolkningen och vi tenderar att lyssna och lyda våra ledare! Inte ifrågasätta dem vilka lögner de än sprider.

  I detta vakuum så kan makthavarna göra precis vad de vill och får alltid befolkningen med sig. Det är därför som presidenter och kungar alltid har startat krig när opinionen svikt.

  Om Ni vill veta hur det kommer att bli i Sverige så titta på Israel. Där har Ni vår kära demokratiska förebild. Vissa palestinska grupper skjuter raketer på israeliternas begäran, som ett led i att rikta opinionen. När vår kära Mona var i Israel, så sköts det raketer, när hon besökte en skolklass. Inga tog skydd. Barnen behövde ju inte vara rädda, det de var ”allierande” politiskt motiverade raketer.

 6. Jo Göran, så är det – naiva är alla som inte förstår sig på makten och som inte förstår vad man kan göra med den. så oskuldsfulla vi svenskar är. Så naiva!

 7. Tror inte någon protesterar på att inte människor i dessa tider är naiva. Men som med allt annat så måste saker nå botten innan det vänder, den svartaste timmen är även den bara 60 min lång. Man kan inte klandra naiva för att inte göra något, dom är just naiva vad gör alla andra som inte är det?

  • Läs tyska och amerikanska fria journalister! De svenska mediejournalisterna är antingen fega, blinda eller korrupta.

  • Det var inte menat som utpekning på någons passivitet utan mer som en generell fråga. Själv tror jag inte man kan göra mycket mer en att dela med sig av sanningen och vara tålig med människor som inte lyssnar första gången. Därför tycker jag det är så bra det Jinge gör.