Sannfinländarna kan säga – Nej

Säger Sannfinländarna nej till att hjälpa andra EU-länder ekonomiskt så riskerar EU att spricka skriver Wolfgang Hansson i Aftonbladet idag. Folk börjar bli trötta på att hjälpa länder med misskött ekonomi, något som började med Greklands lögner innan de släpptes in i EU, det visade sig att deras ekonomi var rena katastrofen och att man hade mörkat fakta för unionen.

AB: ”Den som trodde att krisen i Eurozonen var över i och med hjälppaketen till länder som Grekland och Irland var mer än lovligt optimistisk. Jättelånen var brandkårsutryckningar som tillfälligt lugnade marknaden och hjälpte länderna att undvika konkurs men de gjorde inget för att långsiktigt få fart på deras ekonomier. Bollen studsar ständigt tillbaka till EU:s bord och varje gång krävs det mer pengar. Det folkliga motståndet ökar i många länder som ska ställa upp med pengar. Tydligaste exemplet är Finland där det populistiska partiet Sannfinländarna vänt upp och ner på hela den politiska situationen efter valet. De har fört in en anti-EU stämning i landet som spillt över även till andra partier.”

Jag har stor förståelse för att folk i EU är skeptiska till att betala andra länders skulder, för det är ju det som händer i praktiken. Anders Borg & Co vill gärna lätta på plånboken men så tillhör de också den kategori människor som bara ser fördelar med EU. Personligen tycker jag att det hade räckt med att ta bort alla handelshinder och infört en friare rörlighet inom EU. Men idag har det blivit tvärtom, tullen har praktiskt taget försvunnit och risken för att bli synad av en tulltjänsteman är praktiskt taget noll.

Sedan undrar man över hur det kommer sig att både alkohol och narkotika strömmar in över landets gränser. Och sedan, när olika länder i EU i praktiken närmar sig bankrutt så ska de andra länderna ställa upp och betala tack vare att dessa länders regeringar inte klarat av att regera. Personligen kan jag tycka att vårt ansvar skulle begränsas till de nordiska länderna, varför svenska skattebetalare ska ta ansvar för att Grekland har orimliga pensionsregler förstår jag inte.

Island är inte med i unionen, men där tycker jag att det känns motiverat att hjälpa till. Men galenskaperna slutar inte med att vi ska hjälpa Spanien, Portugal, Irland och Grekland, vi ska dessutom införa Euron, något som på sikt kommer att fördyra allt med minst tio procent, oftast mer. Anders Borg ligger lågt med den saken just nu av politiskt taktiska skäl, han vill inte ha den diskussionen eftersom Sverige är en av EU:s största sponsorer. Vi betalar långt mer till EU än vad som förs tillbaka till Sverige. Nej jag hoppas att Sannfinländarna förmår vara konsekventa och säger nej. Det kan i bästa fall betyda att hela idén med EU måste omprövas, och då är mycket vunnet.

it Andra om: , , , , , , , ab12 ex12 svd12 dn12 ekot svt

  15 comments for “Sannfinländarna kan säga – Nej

 1. Martin
  11 maj, 2011 at 15:15

  Man brukar framhålla EU som något sorts fredsprojekt, men just nu är EU och EMU det största hotet emot fred i Europa.

 2. Christian
  11 maj, 2011 at 19:07

  Ursäkta råkade posta denna kommentar under fel inlägg

  I Sverige har vi ett regionalt utjämningssystem där de rika kommunerna solidariskt betalar till de fattigare. Jag tycker detta även borde gälla på en mera internationell nivå att rika länder betalar till fattigare.

  • wot
   13 maj, 2011 at 10:23

   Fast här handlar det om att skötsamma länder skall betala till slöa och slösaktiga. Lite traditionell arbetarklassmoral skulle passa bra.

   • Martin
    13 maj, 2011 at 11:00

    Skilj på folk, politiker och ekonomiska makthavare. Visst finns det en pedagogik i att låta greklands folk lida för deras politikers förtjusning i att köpa röster med sedelpressen. Men de som tjänade mest på den sedelpressen går idag skadelösa, det är där man borde göra åtgärden. Vi vet ju att bistånd till dessa länder dessutom går ned i fickorna på de som tjänat på katastrofen, så man kan förstå att man inte vill göra det. Men det leder till den oundvikliga slutsatsen att det är arbetklass-solidaritet som är den bättre lösning.

 3. Lars Hultman
  11 maj, 2011 at 20:10

  Jag håller med Christian. Helt och hållet.

  Men jag är oxå nyfiken på varför Jinge tycker att det är mer motiverat att hjälpa Island.

  • 11 maj, 2011 at 20:29

   Nordiskt..

   • anders
    12 maj, 2011 at 03:49

    Sen kan man ju fråga sig varför Europa, och speciellt Sverige, ska ta hand om tredje världens flyktingar när det finns helt dugliga länder i deras närområde som kan inhysa dessa. Många stenrika. Speciellt kring arabländerna.

    • 12 maj, 2011 at 04:37

     Är det möjligen något du missat? Det är Tunisien som tar emot de flesta från Libyen, så är det alltid. Det är -grannlandet- som får ta värsta smällen.

     Var har du varit? Eller det kanske bara är din egen politiska agenda som lyser igenom?

     • Erik
      12 maj, 2011 at 14:14

      Saken är ju att dom bör ta emot varenda en. Det finns ingen anledning att araber ska fly till Europa där det (bevisligen) bara leder till ghetton och kulturkrockar när det finns arabländer som är rika och kan inhysa dem alla. Samma sak med andra Afrikanska länder. Något vi kan göra är att hjälpa dessa regeringar som tar emot flyktingar ekonomiskt. IOM att allt är billigare i dessa länder hjälper man även fler flyktingar.

      Det finns helt enkelt inga nackdelar med det.

      • Martin
       12 maj, 2011 at 18:02

       Kulturkrockar är inte dåligt och det är VI som bygger ghettona inte flyktingarna. Allt du säger om att andra kan är bara nonsens, du kommer alltid hitta nån annan som skall vara bättre, eftersom det där om ”andra borde” är efterkonstruktioner som du tar fram så att det passar med den förutbestämda slutsatsen.

    • Anders Sjölander
     12 maj, 2011 at 08:20

     Det är ju en fullständig fantasi att arabländerna skulle ta hand om flyktingar (Tunisien undantaget då, enligt Jinge, även om jag är skeptisk till att de får samma mottagande där som här). De flesta arabländerna är idag bisarra, otroligt ojämnlika länder där inga mänskliga rättigheter respekteras. Det kanske vore mer ”rättvist” att de rika länderna i närområdet skulle ta hand om flyktingarna, men världen är inte rättvist. Om Sverige skulle börja med den flyktinglinjen du beskriver, skulle vi vara precis likadana som Saudiarabien eller UAE. Vi har sugit ut de här länderna i ett par hundra år så vi kan gott betala nu. Och om det betyder att vi får skära in lite på vår lyx, så får det vara så.

     Om du och dina gelikar kommer till makten, blir det inbördeskrig, för jag går inte med på mer eftergifter till gnälliga, bortskämda, överätande, lyxberoende smygrasister som sitter ute i stugorna och kastar avundsjuka blickar på grannens BMW. Jag är så djävla trött på detta ständiga höger-rapande som fyller media idag. Dessa vidriga, sura floskler.

     Synd att det inte är socialt accepterat, annars skulle jag gjort som Egil Skallagrimsson: skära av dem skägget, peta ut ögat och kräkas på dem.

     • Erik
      12 maj, 2011 at 14:21

      Anders… De tar ju redan hand om det flesta flyktingar. Så uppenbarligen går det.

      Vilka ”vi” pratar du om? Jag har inte sugit ut någon alls, jag har inga skulder att betala.

      Jag tycker att det är hedervärt att du vill skära ned på din lyx och säkerhet. Du kan skicka alla dina pengar till hjälporganisationer i dessa områden om du vill, men håll mig utanför det tack. Det är inte fel att vara egoistisk lite då och då.

 4. KalleB
  11 maj, 2011 at 20:18

  Nu blev det inte så ety finska moderater och dito S och Bönder frös ut sannisarna.

  Undrar om det kommer att fungera i längden? (Nya regeringen är ju inte kohandlad ännu).

 5. 11 maj, 2011 at 20:54

  #

  on Tips ifrån en av er läsare om bl.a. Grekland 10 hours ago

  Som jag ser på Greklands skulder, de bygger på grekiska politikernas sug efter pengar och popularitet plus banken Goldman Sachs mycket välvilliga inställning till att låna ut medel till ett EU-land där politikerna bara kan förlora ansiktet men behålla pengarna och låta folket betala skulder och räntor till G.Sachs i USA. Banken där borde ta det ekonomiska ansvaret och avskriva den del som överstiger betalningsförmågan. EU:s länder borde angripa Goldman Sachs och ställa dem inför EU:s domstol. Finns den?

  • Charles
   12 maj, 2011 at 09:05

   Spot on – The vampire squid! ”Konstigt” att tidningarna och politikerna ”missat” detta!?

Comments are closed.