Sahlins – We Shall Overcome


[column width=”49%” padding=”2%”]
Idag glädjer Aftonbladet undertecknad med två ledare, artiklar som tar upp två av mina största käpphästar. Rubrikerna syns i bilden här till höger och jag rekom-
menderar läsarna av dessa rader här att surfa dit och läsa dem.

Eva Franchell/AB: ”Några goda råd till den Socialdemokratiska kongressen om fyra veckor: Riv upp FRA. Modernisera upphovsrätten. Gör en gång för alla upp med Bodströmsamhället. Nu visar till och med forskningen att vänsterns folk värnar friheten högt. Som institutet vid Göteborgs universitet konstaterar i sin undersökning att svenska folket blir allt mer negativt till statlig övervakning. Och det är vänsterns väljare som värnar friheten allra högst. Mest negativa till tvångsmedel är nämligen vänsterpartister, miljöpartister och socialdemokrater. De borgerliga väljarna, däremot, de är mer positiva till olika former av övervakning och kontroll. Så är det alltså, de röda väljarna vill leva i frihet, det har de alltid velat. I det senaste valet till EU-parlamentet var det Piratpartiet som vann på att driva frihetsfrågorna. Då gick de unga vänsterväljarna med piraterna och Socialdemokraterna förlorade de ungdomar man så fåfängt försökt locka till sig.”

Eva Franchell funderar också om Bodströms roll i ungdomsfrågorna och skriver: ”Inom parentes kan man faktiskt undra varför just han fått ungdomsfrågorna på kongressen och varför just han fått uppdraget som valmagnet i det unga och it-beroende Stockholms län. Hur tänker man egentligen?”

Det är inte utan att man känner lite av samma fingertopps-
känslighet som när Birgit Friggebo och Carl Bildt försökte få innevånarna i Rinkeby att sjunga We Shall Overcome. Tyvärr så tror jag att bristen på politisk känslighet inom partiet beror på att man inte har bägge fötterna på jorden. Mona Sahlin har vid upprepade tillfällen tydligt demonstrerat att hennes känsla för vad folk i allmänhet tycker och tänker brister, nu senast i kändispartyt på Mallorca. Socialdemokraterna blir inte hjälpta av att landets största tidning har folk som funderar på hur väljarna reagerar på ledarredaktionen, något som beror på att partiledningen sedan länge tycks ha slutat läsa sidan ifråga.

I samma tidning, på samma ledarsida, så skriver Helle Klein idag att socialdemokraterna måste sluta mumla om Afghanistan. För det är just mumlet som kännetecknar den socialdemokratiska politiken. När Lars Ohly fick frågan i Ekots

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Aftonbladet

lördagsintervju så sade han sig vara optimistisk till möjlig-
heterna att komma överens med koalitionspartnerna om en gemensam hållning när det gäller kriget mot terrorismen, något som jag har svårt att tro på. Socialdemokraterna har hela tiden röstat för en ökning av antalet soldater, och även om det finns en betydande opposition inom partiet så tror jag att högerfa-
langen med Sahlin i spetsen kommer att ange tonen framöver.

Att Vänsterpartiet nu har blivit gisslan i samarbetet framstår som allt tydligare för varje dag som går. Istället blev det Peter Eriksson som gick ut i media och var tydlig med sitt partis inriktning och mål.

Helle Klein/AB: ”Sveriges deltagande i detta krig är djupt bekymmersamt. FN-mandatet för Isaf-styrkan som svenska soldater ingår i är oklart. Från att ha haft skyddet av civilbefolkningen som sin främsta uppgift blir svenska soldater nu stridande part i det amerikanska ”kriget mot terrorismen”… …Det är befängt att tro att Afghanistans svåra situation löses med militarism. Ett av världens fattigaste länder behöver bistånd, inte bomber. År 2007 gav EU cirka 8 miljarder i bistånd men skickade soldater till en kostnad av 40 miljarder.”

Dessvärre så tror jag inte att det socialdemokratiska ledarskiktet läser Aftonbladets ledarsida som jag skrev. Ingenting tyder på att de har gjort det förr, och man kan på goda grunder förmoda att de inte gör det idag heller. Vad det innebär för det rödgröna samarbetet törs jag inte gissa, men det bär nog inte raka vägen mot Rosenbad i alla fall.

[/column]
intressant Andra om: , , , , , dn123 svd12 ex12 ab t


10 svar till “Sahlins – We Shall Overcome”

 1. Att vi kan läsa ämnet för morgondagens ledare i AB på jinge.se redan i dag ger hopp om framtiden! :-)

 2. Att vi kan läsa ämnet för morgondagens ledare i AB på jinge.se redan i dag ger hopp om framtiden! :-)

  Ptja, så kan det vara ibland. Å andra sidan så tror jag att jag uttrycker vad många känner.. :-P

 3. Man känner vanmakt inför det faktum att vi får 4 år till med Alliansen. Vad de kommer att göra då är dolt i mörker men det blir nog fortsatt hets mot sjuka och arbetslösa. Det är ju ett vinnande koncept i dagens Sverige. Det är ju ett monumentalt misslyckande av de rödgröna att inte kunna vrida vapnet ur händerna på Alliansen. Jag förstår ärligt talat inte vad de sysslar med?

 4. Den etablerade vänstern är korrumperad. Det behövs en ny enad vänsterrörelse men vad som framför allt behövs är att riva ner hela vårt förlegade, korrupta och odemokratiska politiska system och ersätta det med verklig folkdemokrati!

 5. Det finns en antydan till apati och rädsla hos de som tillhör vänstern som inte får tillåtas växa. Vi ska använda all kraft till den kommande valrörelsen, börja nu och envist tro på en förändring till det bättre. Det här, som det är nu, går inte!!!
  Inte i mina värsta farhågor trodde jag att Sverige skulle kunna förändras till en banabrepublik, men se nu så nära vi är.

 6. Det är mycket troligt att svenska trupper dirigerar attackplan mot markmål, liksom som t.ex. tyska, danska med fleras marktrupper gör. Vi kan nog också lugnt utgå från att det också förväntas av den militära ledning att den svenska truppen ska digerera flygattacker mot ”talibaner”. Troligtvis så sitter även staben på Gärdet/Östermalm med den förväntan.
  Det ärbara det i ett gerillaland finns det ingen klar och tydlig fiende, så för varje död fiende dör så många fler civila.

 7. Franchell skriver att det var ungdomar som myntade begreppet Bodströmsamhälle, men det stämmer inte riktigt – om man inte räknar Oscar Swarts, född 1959, till ungdomarna då förstås.

 8. Han står bredvid och försöker – utan framgång – med hjälp av tankeöverföring få den jävla dumma människan att hålla käften.

  Så kan det vara. Men jag har bara så svårt att tänka mig att Carl Bildt skulle vara oskyldig en enda gång… :-P

 9. Jo sångarvirtuosen Bildt hade väl hellre sett att man livat upp stämningen med en klämmigare låt av profant slag typ ”Fyra bugg och en Coca-Cola”. :-)