Sahlin på kongressen


Mona Sahlin började tala på kongressen som om hon tvingats springa in, hon gav sig knappt tid att andas kändes det som. Men hon är ett ärrat proffs, hon tittade bara ibland på den text hon hade med sig till skillnad från Veronica Palm och Mikael Damberg som inte gjorde något annat. Men, och det känns viktigt, jag vill inte att politiker ska börja använda teleprompter som Barack Obama.

Sahlin berättade att Expressen kallat Reinfeldt för en ”patetisk liten grinolle”, något som visar att det kan finnas hopp även för den tidningen. Mona talade länge och bra om Mellanösternkon-
flikten, hon sade att i takt med bosättningarnas utbyggnad så försvinner tvåstatslösningen allt mer och att Israels ockupation kränker folkrätten, och det som gjorde mest intryck på mig var att hon sade att hon ville att Sverige skulle bli det första EU-landet som erkände Palestina som stat.

Det finns inga höger- eller vänstersossar, var ett annat av hennes budskap, det finns bara sossar. Nå, det får vara hur det vill med den saken, hon övertygade knappast någon såvitt jag förstår. Mot slutet av talet så hördes det på henne att hon var känslomässigt berörd av stunden, och det är klart, har man växt upp i partiet så vore allt annat omöjligt. Hon nämnde också sociala medier, bloggar och Netroots och sade att de var vår tids starka megafoner.

Hon fick en stående applåd och förtjusta busvisslingar från publiken, alla tillresta ombud och funktionärer. Nästa viktiga tal är Håkan Juholts, det kommer han hålla på förmiddagen i morgon som jag förstått saken.

Själv undrar jag hur folk kommer att minnas Mona Sahlin, nu när hon inte längre är partiordförande och inte ens sitter i Riksdagen, ja då betyder Toblerone-affären mindre. Eller om folk tillfrågas om henne om tio år, kommer man då att minnas Toblerone? Jag tror inte det, den har i första hand varit ett verktyg i de borgerliga partiernas händer, och inte att förglömma i Sverigedemokraternas kvinnofientliga agenda.

it , , , , , ex12 ab1234567 dn123456 svd123 gp1 svt


7 svar till “Sahlin på kongressen”

 1. ”Det finns inga höger- eller vänstersossar…”??
  Jaja Mona har som vanligt bra förankring i verkligheten! ;)
  Nästa höjdare är:
  ”Sverige skulle bli det första EU-landet som erkände Palestina som stat.” Wow lätt att prata om detta när man inte sitter vid makten och är på väg ut ur politiken.

  • Jaja Mona har som vanligt bra förankring i verkligheten! ;)

   Självklart, de flesta vet ju att det finns och de vill ju motverka det. Du ska se att Juholt (ska nog kalla honom för Johult is) säger samma sak sedan..

   lätt att prata om detta när man inte sitter vid makten och är på väg ut ur politiken.

   Visst, men det reser ju krav mot den nya…

   • Ja Jinge, jag vet att det är ett slags retoriskt önsketänkande, men det känns lite som att dylikt prat kan ha motsatt effekt och leda till en polarisering och i förlängningen stora inre stridigheter som det var under rosornaskrig.
    Jag hoppas på att Juholt inte ser för mycket bakåt på de ”goda” åren som varit samt skaffar sig backning och pekar med hela handen. Helt enkelt ordentligt ledarskap.

    Att Sverige skulle ensamt erkänna Palestina, hur fint det än må låta, är så osannolikt att det inte finns. Tvåstatslösning, bosättningar och horder av antisemit-skrikare förhindrar detta.

 2. Har hört många säga att det absolut inte finns höger eller vänstersossar, det verkar vara så oerhört känsligt. Har även sett märkliga försök att uppbåda någon slags nostalgi för åren 96-06 i vissa vänsterblaskor, som om folk i allmänhet stod i gathörnen & pratade om hur de längtade tillbaka till denna gamla goda tid! Sanningen är väl att det var en av de värsta, sämsta & ynkligaste perioderna i landets moderna historia ÄVEN om man räknar med alliansens lilla pågående parentes…