(S) och medierna

Idag kommer ytterligare ett av regeringens misslyckanden att tydliggöras i Sveriges Riksdag, det är de rödgrönas försök att stoppa utförsäkringarna från Försäkringskassan, och FAS 3 som nu får stöd av det främlingsfientliga partiet.

AB: ”Sjukförsäkringen har havererat. I händerna på Fredrik Reinfeldts ministrar har det som skulle vara en trygghet i stället blivit en källa till rättslöshet och osäkerhet. Oppositionens missnöje är knappast överraskande, och om de rödgröna varit ensamma skulle det inte ha bekymrat Ulf Kristersson eller Anders Borg. Men oppositionen är inte ensam. Tvärtom.”

Det är möjligt att man lyckas stoppa FAS 3, men samtidigt så tror jag att regeringen har stora möjligheter att skjuta på genomförandet, eller till och med att sabotera det. En seger som drivs igenom med stöd av de främlingsfientliga känns inte heller bra även om det visar på behovet av nyval, vi har ju faktiskt en minoritetsregering just nu.

Igår var det en bekant som sade till mig att regeringens allt fler tillkortakommanden borde leda till att man utlyste nyval, men det tror jag är en förhoppning som inte kommer att infrias. Visserligen är det en realitet att de rödgröna i nuläget har ett opinionsmässigt övertag, men än har inte den borgerliga pressens kampanjer för att demonisera Håkan Juholt börjat, idag har visserligen DN en bild Juholt på förstasidan på webben som går i den riktningen, men ska de borgerliga tidningarna vara säkra på att lyckas så behöver de ett antal månader, om inte (S) själva hjälper dem på traven med diverse luddiga uttalanden om Libyen och liknande.

Matchen i media kommer aldrig socialdemokraterna att vinna med mindre än att de har minst en stor socialdemokratisk tidning, Aftonbladet är visserligen stor tidning, men där handlar det enbart om ledarsidan och kulturchefen, ett faktum som blir extra påtagligt när nu Sveriges Television springer alliansens ärenden.

LO borde inte ha sålt aktierna till Schibsted, det är en av de saker vi kan konstatera idag.

it Andra om: , , , , , ab12 ex1 dn1 svd1 sr svt


14 svar till “(S) och medierna”

 1. vågar de skjuta på det för länge då? folk har inför val kort minne, men det som händer i anslutning till valet kommer de komma ihåg vid valurnorna

 2. HSAN får ju in tusentals anmälningar varje år och det kan väl hända att en del gäller Vidarkliniken. De allra flesta anmälningar följs inte av någon åtgärd, men själv lyckades jag få ut 20.000 för ett fel som skolmedicinen orsakat.
  Men sedan januari i år verkar möjligheten att göra sådana anmälingar ha försvunnit efter de ändringar som gjorts.

 3. Det kan jag verkligen hålla med dej om!
  VARFÖR sålde LO sina aktier till Schibstedt?

 4. Man kan nog räkna med att kampanjen mot V-S-MP kommer att sätta igång på allvar 2013 för att sedan kulminera sommaren-hösten 2014. Journalister har tjänat så bra på ”arbetslinjen” att de helt skiter i objektiviteten, det är ju bara att kolla hur det ser ut redan idag på ledarredaktionerna?

 5. Problemet med Nato är militäralliansens starka koppling till framförallt USA och dess allierade. Frågan om ett militärt EU-samarbete måste ställas i förhållande till hur nära Nato detta samarbete ska vara, eftersom det finns en stark opinion i Europa som inte gillar det Nato har stått för de senaste decennierna, trots att många länder själva är medlemmar där. ISAF å sin sida handlar också om militära insatser under Natos befäl i Afghanistan, men fortfarande finns det stora obesvarade frågor som rör objektiviteten i den stora militäralliansen eftersom storspelaren i Nato, USA också har egna styrkor där. Trots att det lär finnas ett FN-beslut om ISAFs närvaro i Afghanistan är det inte FN som bestämmer vad man gör där utan Nato.

  Ska man kvalificera sig för fredsbevarande militära insatser måste kravet på objektivitet vara stort. Det måste handla om att skydda civilbefolkningar och att upprätthålla vapenvila. Det Nato gör just nu när de bombar Libyen är inte detta. De förstör, de dödar civila precis som i Afghanistan och misstron o hatet mot Nato och EU kommer att växa också i dessa länder. USA har en politisk agenda i Nato, även om man försökt tona ner detta genom att göra en dansk till generalsekreterare. EU borde släppa den militära kopplingen till Nato, satsa på ett eget militärt försvar och söka sina egna svar när det gäller politiska lösningar. Ett steg i taget. USA är idag på väg utför som stormakt, vilket också är något att hålla i minnet när man planerar för framtiden.

  Det finns ett stort tomrum där FN borde ha funnits, men iom de stora medlemländernas vetorätt har FN blivit vingklipp. Så den stora frågan som måste lösas förutom vart EU är på väg, är också hur vi ska få FN på plan igen.

 6. Att Lo gjorde ett gigantiskt misstag när de av monetära skäl sålde Aftonbladet till Schibsted är uppenbart, liksom att Alliansen ”äger” svensk media.(och äger man media så är det oerhört lätt att lura folket!)
  FAS 3 och de destruktiva förändringarna i sjukförsäkringen hade inte lyckats om inte svensk fackföreningsrörelse själva blivit offer för de marknadsliberala idéer som drivs av de ”nya Moderaterna”.
  Jag bor i den stad där detta hände:
  http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/de-skrattade-bara-sa-berovades-safet-sitt-manniskovarde-

  …och tro mig, det händer dagligen och med fackets tysta stöd!

  Det går INTE att få till en förändring om inte svensk fackföreningsrörelse vaknar och åter tar upp kampen för solidaritet…men att förvänta sig detta är väl ett tecken på att man är naiv?
  ;-)

  • Håller med. Facket har varit livlöst i minst 15 år. Beträffande medias påverkan: journalister är mörkmän och alliansare (fr.a. Sveriges radio & TV och DN), men det är inte så säkert att de lurar folket. Exempelvis ökar nu S ordentligt i opinionsundersökningarna, trots att Media formligen massakrerat Juholt. Redan på 50-60 – talen debatterades det egendomliga i att sossarna vann val efter val trots att media med hela landets husorgan DN i spetsen närmast omyndigförklarade Erlander, Sträng et consortes. Ja, det var ett stort bekymmer för Tingsten, Bertil Ohlin och andra blåmän att folk tydligen inte brydde sig om vad de skrev, utan envisades med att tänka själva.

 7. Om man var konspiratoriskt lagd så skulle man kunna tro att regeringen ändrat reglerna för TV4, först liberalare reklamregler före valet och nu förhandsgranskning av SVT, mot att Expressen blir ett reklamblad för alliansen. Lite som i England där Murdoch ”bestämmer” vem som vinner valen.

 8. Det är ju vidrigt,hur sådant som Fas3 överhuvudtaget får förekomma. Att sedan en Arbetsgivare får 5000 kr i månaden för att denna tar emot en Fas:3are. Medans Fas3:aren är mer eller mindre tvingad att ”jobba” offtast mot sitt eget Försörjningstöd,(soc:bidrag) Ca 3700 kr i månaden.

  Att sedan sådant här får förekomma får mig att må illa:
  http://lotidningen.se/2011/02/18/foretaget-tjanade-27-miljoner-pa-fas-3/

 9. Vänsterns olustiga arbetsmarknadspolitik byter namn till FAS3 efter regeringsskifte, då skriker vänstern & rör upp damm. Invändningar: det borde istället vara ”andra åtgärder” eller ”utbildning”. Alltså FAS3 som inte heter FAS3 utan något annat, utvecklingsgaranti t ex. Jag ser inga nyheter vad gäller röd arbetsmarknadspolitik eller syn på post-industriell arbetsmarknad utan fabriker & arbetsplatser. Man är kvar i ”arbetslinjen”, vilket för arbetslösa betyder FAS3 med andra namn vid eventuellt regeringsskifte 2014. Då får borgarna en möjlighet att ropa att de vill ha riktiga jobb, inte en massa bokstavskombinationer?? Så går våra liv & solen stiger upp högt på himlen för att sedan sakta falla ned bakom horisonten…