Ryssland stärker kampen mot terrorism – USA stärker terrorismen

Att USA:s är huvudorsaken till förstörelsen i Syrien och Irak och till den kraftiga tillväxten av al-Qaida och ISIS är tydligt och har även på olika sätt rapporteras av president Obama, vicepresident Biden, förre NATO-chefen Clark med flera. (http://jinge.se/mediekritik/usa-general-obama-biden-vi-har-medvetet-slappt-fram-al-qaida-och-isis-i-syrien-och-irak.htm)

För en vecka sedan publicerade jag här blogginlägget ”Ryssland arbetar för fred i Syrien – ska ryska trupper bekämpa ISIS”? (http://jinge.se/mediekritik/ryssland-arbetar-for-fred-i-syria-ska-ryska-trupper-bekampa-isis.htm.) Jag skrev att det fanns olika rapporter om rysk militär närvaro i Syrien, men att detta inte hade bekräftats. Israeliska tidningar låg närmast i bräschen för denna rapportering, med uppgifter om stora insatser som inte alls bekräftats. På senare dagar har fler rapporter kommit.

Syrien ISIL 604

Först något om de tidigare uppgifterna. Jag skrev ””According to Western diplomats, a Russian expeditionary force has already arrived in Syria and set up camp in an Assad-controlled airbase. The base is said to be in area surrounding Damascus, and will serve, for all intents and purposes, as a Russian forward operating base. In the coming weeks thousands of Russian military personnel are set to touch down in Syria, including advisors, instructors, logistics personnel, technical personnel, members of the aerial protection division, and the pilots who will operate the aircraft.” Det rör sig om ryska flygenheter med MI29 och Yak130-flyg. Obama-administrationen känner till detta, men har inte reagerat officiellt. OBS! UPPGIFTERNA FINNS I MEDIA MEN FÅR ANSES SOM OBEKRÄFTADE!

Deutsche Wirtschafts Nachrichten som skriver om detta under rubriken ”Blamage für Obama: Russland greift in Syrien ein”.
* Uppgifterna återgavs även i ledande svenska massmedia.
* Att uppförstora den demoniserade Putins insatser kan legitimera ökade insatser av USA & Co för att försvaga Syrien.

Den borgerliga tidningen Christian Science Monitor återger inhemsk kritik över att USA ofta lämnar saker i försämrat tillstånd då man engagerar sig utomlands. En expert på flyktingfrågor, Suzanne Shanahan, vid Duke University menar att USA borde kunna ta emot 65 000 flyktingar (0,02 %) av befolkningen. Artikeln nämner att Sverige och Tyskland tar emot motsvarande 1 % av befolkningen (dvs. omkring 3 500 000 flyktingar). Nu tar man emot 1500! Och ingen kritik av detta i dominerande svenska massmedia.
untitled (66)

Pål Steigan skrev The Saker har flere gode argumenter for at Russland ikke vil engasjere seg militært i Syria:
•Det er ingen støtte for det i det russiske folket.
•Det er lange forsyningslinjer.
•Russland har dårlige erfaringer med sånt (les Afghanistan).
•Den russiske militarmaskinen er ikke bygd for krig langt hjemmefra.

Pål skrev ”Russland har neppe noe særlig lyst på å rydde opp militært i de krigene USA og Vesten har skapt. Og det finnes sikkert også et russisk ord for det amerikanerne kaller ”quagmire”.Å andra sidan (Anders Romelsjö) skulle en rejäl, framgångsrik militär insats av Ryssland mot ISIS och al-Qaida, rimligen begränsad till Syrien, vara mycket värdefull i kampen mot terrorismen och kraftigt öka Rysslands status i världen!

61072148-600x400

Det är klart att det förekommit ökad diplomatisk aktivitet från rysk sida i Syrienfrågan, med möten med ledande politiker från Mellanöstern, och med representanter för den syriska oppositionen. De ryska fredsinsatserna är inte alls oväntade. De bidrog hösten 2013 till att USA avstod från ett stort, illegitimt brutalt anfall på Syrien. Om Ryssland mot förmodan lyckas få till stånd en fredlig lösning vore detta en stor framgång för freden, och ett bakslag för USA, Israel, Saudiarabien och Turkiet – terrorismens gynnare.

Nya uppgifter.
* The Guardian skriver: Ryska UD taleskvinna Maria Zakharova sade att ”Ryssland har aldrig gjort någon hemlighet av sin militära-tekniskt samarbete med Syrien” och bekräftade att ”ryska militär specialister är i Syrien för att hjälpa dem att bemästra vapnen tillförs”. Hon sade att det var inget ovanligt om deras närvaro. Däremot har det förekommit ett antal tecken på mer intensiv ryska verksamhet i Syrien under de senaste veckorna, bland annat rapporterade iakttagelser av ryska jetplan och stridsfordon, påståenden om ökade vapenleveranser, och även rapporter om att prefabricerade hus höll på att uppföras för att bana väg för en stor militär närvaro.
Ryssland och syriska regeringstjänstemän har insisterat det finns ingenting utöver det vanliga om militärt stöd till landet. ”Ryska experter är alltid närvarande men under det senaste året har varit närvarande i större utsträckning”, säger en syrisk tjänsteman till Reuters. ”Alla aspekter av relationen utvecklas för närvarande, inklusive militärt.”

USA:s militäre överbefälhavare general Martin Dempsey säger i en intervju med ABC News att insatser av Ryssland ”mot vad de tror är IS” skulle ”komplicera saker”.

* USA:s utrikesminister Kerry menar att rysk närvaro i Syrien skulle öka flyktingströmmarna skrev tidningar några dagar senare. Han har ringt upp den ryske utrikesministern och varnat för detta enligt ABC News. Hyckleri från denne ledande USA-politiker. Det är ju krigföringen, initierad av USA enligt gamla Pentagonplaner och utförd av dess allierade på olika sätt, som orsakat flyktingströmmarna. Framgångsrika insatser mot ISIS – dvs motsatsen till USA:s insatser som mest är ett spel för gallierna då IS hela tiden stärkts – skulle minska flyktingströmmarna. Vilka massmedia drar denna enkla, självklara slutsats?
* Om USA tar ”kampen mot terrorismen” på allvar skulle man välkomna insatser av Ryssland! al-Qaida har kraftigt förstärkts och ISIS har kommit fram under senare år till följd av främst USA:s politik, vilket ledande företrädare för USA medgivit, vilket jag skrev inledningsvis.

* Sammanfattningsvis är ökat militärt stöd till den syriska regeringen och armén, som sedan åratal utgjort huvudkraften i den väpnade kampen mot al-Qaida och ISIS bra. Inte undra på att USA visar oro. ISIS och al-Qaida är ju barn av USA:s politik och har fått – mycket väl dokumenterat stöd av USA – då de vill bekämpa Assad och ett självständigt Syrien. USA:s politik med minst 700 militärbaser utomlands och där man ser som sin uppgift att ha ett avgörande inflytande på politiska och ekonomiska beslut runt om i världen – enligt officiella USA-dokument – ligger bakom. Det är detta som kallas USA-imperialism, och som analyseras i boken ”USA som världspolis” – se här på bloggsidan!

i Andra om: , ,, , Syrien, , , , , , , , ,

DN 3/9 Russia Today Christian Science Monitor 8/9 The Guardian ABC News Pål Steigan 1/9 DWN USA & Co stödjer ISIS! Intervju med general Flynn Pål Steigan 3/8 Senator Black Todayszaman Aftonbladet 28/7 EU-observer 28/7 Pål Steigan 27/7 Al-monitor Pål Steigan 29/7 Globalresearch om DIA-rapporten Zero-hedge om DIA-rapporten Om DIA-rapporten Pål Steigan 25/5 Daily Mail 26/5 DN 13/5 Pål Steigan 5/5 Clarkes CNN-intervju Newsweek 12/1 Globalresearch 19/2 om ”kriget mot IS” DN 26/2 Joe Bidens medgivande New Eastern Outlook Sveriges radio 20/11 Reuters 7/11 ABC 21/11 Globalresearch 30/9 Daniel Ellsberg SvD 6/10 DN 11/9 Pål Steigans blogg M ChossudovskyTehran Times DN Debatt 27/8Daniel PipesIndependent 24/8Ron Pauls artikelRune Lanestrands blogg
DN 8/8 DN 13/8 Tampa Bay News 12/8 Svensson-bloggen 26/7 New York Times 27/6 2013 New York Times 27/6 DN 26/6 SvD 26/6 John Kerry i Kairo Russia Today om ISIS DN 24/6 Globalresearch 18/6 2014 Globalresearch 11/6 DN 12/6 Iraksolidaritet Mike Powers, Iraksolidaritet DN 14/4 Seymour Hersh Blogginlägg om gasattacken 5 april Daily Star Dailykos om Turkiet

  3 comments for “Ryssland stärker kampen mot terrorism – USA stärker terrorismen

 1. mia
  10 september, 2015 at 08:43

  Det råder ingen tvekan om att ryska militära rådgivare och specialpersonal finns i Syrien, likaså reguljära transporter med civila förnödenheter liksom militära. Allt fullt legitimt i enlighet med överenskommelser med den Syriska regeringen, till skillnad från USA & Co´s förehavanden som delvis sker i det fördolda (stöd till ISIS/Daesh och övriga Saudi-finansierade dödsskvadroner) och i form av bombningar, som enl. vissa källor föregås av enkelriktade varningar till Syrien via öppna kanaler men som naturligtvis likväl är en krigshandling mot landet.

  Om nu USA vore så måna om att ”bekämpa ISIS/Daesh” som man utger sig för, så borde man inte ha några problem med att Ryssland fullt öppet deltar där USAs mindre än halvhjärtade försök går bet? Den Amerikanska regimen visade tydliga nervösa reaktioner på den israeliska ryktesspridningen om Rysslands deltagande, Ryssland har redan nu via radarstationer och en flotteskader i området full övervakning av Syriskt luftrum och kan lätt avslöja amerikanska aktiviteter som motsäger de egna uttalade målen med aggressionen mot Syrien. Eftersom USA både vill störta landets folkvalda President, tillsätta en lydregim och bekämpa ISIS/Daesh och stödja andra terrorister ligger det naturligtvis i USAs (och israels) cyniska och mordiskt beräknande intresse att låta ISIS/Daesh göra jobbet så länge de inte hotar egna intressen. För Rysslands del, som för övrigt inser att ISIS/Daesh kommer att sättas in i Kaukasus om man skulle lyckas i Syrien och Irak, är det naturligtvis en avvägning hur långt man är beredda att gå för att förhindra det medan de är fullt upptagna med att bereda vägen i Mellanöstern. Rent logiskt är det bäst att förstärka Syriens försvar ytterligare och öka det egna deltagandet (som mycket väl kan vara och troligen är substantiellt, liksom det var på Krim). Under tiden har t.ex Tunisien återöppnat sin Ambassad och diplomatiska förbindelser med Damaskus och Egypten m.fl förväntas följa efter.

 2. 10 september, 2015 at 10:16

  I en artikel i Folkets Dagblad, Kina läser jag nu ”According to Zakharova, Russia might consider extra ”counter-terrorism aid” to Syria. ”If additional measures are required to boost anti-terrorism efforts, then, undoubtedly, these issues will be additionally considered, but exclusively on the basis of international law,” she said in a press release.

  Detta kommer säkert att följas noga av politiker och massmedia. Om det sker i enlighet med internationell lag är den en väldig kontrast till insatser av USA & Co, vilka som regel inte har stöd i internationell rätt (Irak, krigen i Sydostasien och alla statskupper), eller utgör väldiga övertramp av beslut av internationella organ (Afghanistan, Libyen, Jugoslavien).

  • mia
   10 september, 2015 at 14:30

   Utrikesministern Sergei Lavrov intygar via Sputnik idag att:

   ”There are Russian military personnel in Syria, they have been there for several years. Their presence is tied to the deliveries of arms for the Syrian Army that is taking the brunt in the fight against terrorism from the Islamic State and other extremist groups, so Russian military personnel are there in order to help the Syrians master the equipment and prepare it for use in the anti-terrorist fight,” Lavrov said at a press conference in Moscow.”
   Read more: http://sputniknews.com/politics/20150910/1026820832.html#ixzz3lKukQIh2

   Språkbruket är intressant, tidsenligt och naturligtvis helt oantastligt. Det visar också att tonvikten läggs på det som alla redan vet: Syrien är den enda parten som kan och har god erfarenhet av att bekämpa ISIS/Daesh. Vad USA med vasallstater tycker om landets folkvalda regering borde vara ointressant i sammanhanget och när det gäller själva sakfrågan. (Syrien kan, sann EU anda) tänka sig ytterligare en folkomröstning som definitivt kommer att ge ett liknande resultat. Syrierna kan alltså m.a.o inte fås att/tvingas till att rösta ”rätt”)) och visar hur, varför och i vilket syfte USA & Co ständigt förlänger detta nu fyraåriga helvete för att med militära medel, terror och dödsskvadroner få landets regering på fall, landet självt i upplösning och, det viktigaste; att få gasledningen från Qatar framdragen genom Syrien mot EU och Ryssland ute ur bilden som viktigaste leverantör och dessutom, ”på köpet” , ett för israelerna önskat kaos där man kan tillskansa sig ytterligare landområden och vattentäkter.

   Jag tror att detta kommer att mynna ut i att USA kommer att tvingas samarbeta om inte annat än för att förhindra allvarliga missförstånd parterna emellan som t.o.m kan leda till världskrig. Syrierna har man som sagts samarbetat med tidigare utan problem

Comments are closed.