Rossana Dinamarca kommer ut som partiledarkandidat


Jag tror att Rossana Dinamarca måste tänka om ifall hon vill ha en chans att bli partiledare i Vänsterpartiet. Skälet är förstås att många vänsterpartister idag förespråkar delat partiledarskap, och på den punkten är hon
– negativ.

AB: ”Dinamarcas konkurrenter till jobbet som partiledare är Jonas Sjöstedt, Ulla Andersson och Hans Linde.

– Vi är fyra helt olika personer med olika bakgrund.

Kan du tänka dig delat partiledarskap?

– Det blir inte särskilt jämställt om man har en man och en kvinna. Det har visat sig att mannen ofta tar över. Se på Miljöpartiet: allt ljus har hamnat på Fridolin, säger Dinamarca.

Vänsterpartiets kongress är i januari. Då bestäms vem som tar över efter Lars Ohly.”

Jag förstår inte att Rossana så snabbt har glömt Maria Wetterstrand, jag har det då rakt inte. Hon var den mest synliga av Miljöpartiets språkrör förut och Fridolin var redan en politisk kändis när han tillträdde. Det är förstås möjligt att otydligheten beror på Aftonbladets redigering av artikeln, men själv tror jag inte att hon har några större möjligheter att konkurrera ut några av de andra kandidaterna med mindre än att hon satsar på ett delat partiledarskap.

Skulle hon ensam utses till Vänsterpartiets nya partiledare så tror jag att partiet skulle förlora på det. Ställs frågan på det sättet på partikongressen så har jag svårt att tänka mig någon som skulle kunna slå Jonas Sjöstedt som har ett tämligen grundmurat förtroende bland partikamraterna. Jag tror dessutom att Jonas Sjöstedt, Ulla Andersson och Hans Linde är tydligare som partiprofiler bland andra medlemmar, men jag vet inte säkert. I alla fall så tror jag att jag har rätt om det bara gäller en enda person, då har hon ingen större chans.

Nu har jag inte varit på något partimöte i år även om jag har träffat en del av dem som är aktiva, jag kan ha missat något. Jag har också svårt att bedöma om hon är en kandidat som kan föra partiet framåt, hon har varit lite för osynlig för mig för att jag ska kunna ha någon åsikt. Och gäller samma sak för en större andel medlemmar så har hon givetvis ingen chans.

Samtidigt uppfyller hon en del andra ”krav” som ställs från många, hon är kvinna och har föräldrar som kommer från Latinamerika, men frågan är hur långt det kan leda. För det är ju i praktiken så att kritiken mot vänsterpartiets ledning inte bara har riktats mot Ohly, många har uttryckt att man behöver byta ut hela partiledningen. Eftersom hon är vice ordförande så tillhör hon onekligen den gruppen.

it Andra om: , , , , ab1 sr dn ex svd svt


12 svar till “Rossana Dinamarca kommer ut som partiledarkandidat”

 1. Jag håller på Sjöstedt och Ulla Andersson som är två mycket kompetenta kandidater. Men både Linde och Dinamarca är väldigt duktiga.

 2. Maria Wetterstrand har själv sagt att hon aldrig skulle blivit språkrör om det inte vore för det delade ledarskapet. Delat ansvar tycker jag är naturligt i ett feministiskt parti, och för all del även i ett modernt och mjukare samhälle där man inte skall behöva vara en övermodig och dygnetruntarbetande alfahanne (eller alfahona – även om tidigare nämnda ”kvaliteter” är vanligare hos män) för att få inflytande. Som sagt, det gick ju bra för Maria ändå!

  För övrigt har Birger Schlaug kommit ut som Rossana-supporter (förutsatt att hon ändrar sin ståndpunkt om delat ledarskap, förstås):
  http://schlaug.blogspot.com/2011/08/visst-hade-ohly-ratt.html

 3. Att ha en åsikt om delat ledarskap är större än en själv. Det är hederligt av henne att stå upp för sin åsikt även om det leder till att hon själv får mindre chanser att väljas till partiledare.
  Angående Wetterstrand, så här säger Dinamarca i svd som du länkar till:
  ”Hon tar Miljöpartiets språkrörsmodell – med undantag av paret Peter Eriksson och Maria Wetterstrand – som avskräckande exempel.
  –I bästa fall har kvinnan blivit en sidekick till mannen, och det måste vi ha med oss i vår diskussion.”

 4. Jag håller nog faktiskt med Dinamarca i detta men jag vill själv helst ha Jonas Sjöstedt som ledare, gillar honom skarpt.

 5. Det är trist om Rossana, som jag i grunden gillar som politiker, förstör sina chanser att bli en del av en dynamisk vänsterduo genom att hårdnackat (?) motsätta sig det delade ledarskap det verkar råda konsensus kring att det ska vara i partiet.

  Hoppas hon ändrar sig så vi kan få Sjöstedt/Dinamarca som partiledarpar !

 6. Har någon fått en bild av vad hon förespråkar för politik egentligen? Tycker hennes närvaro på internet är något svag och tidningarna skriver ju mest om rätt oväsentliga saker.

 7. Dinamarca kan inte ha följt svensk media de senaste fem åren om hon på allvar menar att delat partiledarskap automatiskt gynnar den manliga partiledaren. Att påstå att Peter Eriksson fick mer medieutrymme än Maria Wetterstrand under den senaste mandatperioden är direkt löjligt. Att Fridolin nu får med medieutrymme än Åsa Romson har antagligen att göra med att han är mer medietränad och har mer erfarenhet av politik. Jag är övertygad om att Romson och Fridolin kommer att dela bördan jämt i media när Romson haft några månader mer på sig… Dessutom är Fridolin nybliven pappa och en kvalificerad gissning är väl att Romson kommer att axla ett stort ansvar under den period då Fridolin (antar jag) tar ut sin pappaledighet?

  Tycker annars att Badlands Hyena hade en ganska träffsäker satir över hennes kanditatur. Skulle inte förvåna mig om diverse kommentatorsfält kommer att få rensas från kommentarer liknande Badlands Hyenas med skillnaden att den senare är uppenbart ironisk :)

  • Nu har i o f s Dinamarca sagt att Wetterstrands ’dominans’ över Eriksson ska ses som undantaget som bekräftar regeln. Nu håller inte jag med om att Eriksson var så åsidosatt som media vill göra gällande utan att det var ett medvetet drag av (Mp) att låta Maria sköta media medan Eriksson skötte ’skitjobbet’.

 8. Jag vill ha Dinamarca! Heja Rossanna! Hon har helt rätt; Varför delat ledarskap? Håll miljöpartiets flummideer utanför V tack!

 9. Jag är inte medlem i vp men har alltid röstat på partiet. Jag har hört Rossana debattera mot Jan Björklund i skolfrågor i radio ett antal gånger. Min åsikt är att hon har förlorat dem alla. Hon räcker inte till som debattör och är därför olämplig som partiledare. Hon kommer att bli uppäten.