Rosengård

Det pågår något som media kallar upplopp och kravaller i Rosengård, hur mycket av deras beskrivning som är korrekt kan jag inte bedöma, men ingen rök utan eld. Jag har inte skrivit något om det eftersom jag inte känner till bakgrunden, men så damp det in ett mail från en kille som jag haft mycket kontakt med de senaste åren. Jag tar in mailet i sin helhet eftersom det kom inifrån hjärtat på en grabb som inte alltid varit svensk.


Skriv gärna något om oroligheterna i Rosengård i Malmö. Jag jobbar på ett vaktbolag och vi utför arbete i Rosengård, just också på Ramels Väg. Dom skickar ofta oss som är blattar till just Ramels Väg för våra bilar (står vaktbolagets namn på dem) brukar bli angripna.

Står om oroligheterna på bl.a. aftonbladet. Vill gärna se vad dina läsare tycker om det. :P

Tycker själv att det handlar om idioter som helt enkelt inspireras av exempelvis Grekland och bara vill ha kul. Dom tycker det är skojigt att bränna polisbilar och annat skit. Blanda det med fotbollshuliganer + några idiotiska wahhabistiska ”imamer” som går på högvarv och börjar prata om jihad osv, så har du oroligheterna i Rosengård i ett nötskal.

Sen kommer dom väl gå till media och börja klaga om hur dåligt dom har det i Rosengård och hur sorgligt deras liv är och att dom var tvungna att göra något. Bullshit. Dom har det dåligt i Rosengård för dom själva skiter fullständigt i att göra något. Jag äcklas varje gång jag går dit. Smutsiga kläder, använda babyblöjor, trasor, ja ALLT slängs helt enkelt ut ur balkongerna ner på gårdarna. Papperskorgar, parkeringar, i stort sett allt litet som kan förstöras, förstörs. Sen skrivs graffiti överallt på väggarna. Inte vanlig vacker graffiti med sprayburkar, utan med kritor och annat skit och texterna är oftast: ”Fuck the police”, ”Momo e bäst” och så vidare. Inget vettigt i stort sett.

Dom låter inte ens brevbärare göra sina jobb. Så jävla onödigt. Om dom städar upp lite efter sig och skiter i att slänga sina sopor rakt ut från balkongen så KANSKE deras liv blir lite bättre. Att gå in på Ramels Väg är som att åka tillbaks i tiden. Dom hänger skynken runtom i sina balkonger (mest på nedervåningen) för att ingen ska kunna se in. Persiennerna i många av lägen-

heterna är ofta mögligt gula och neddragna. Så jävla skygga och hemlighetsfulla dom ska vara. Äckligt är det. Kan ta lite bilder nästa gång jag är där för att visa vad jag menar.

Dom har bara sig själva att skylla på för att deras område ser så jävla vidrigt ut. Lite självdisciplin får dom väl för fan ta och ha. Vem gynnas? Jo Sverigedemokraterna.

Blir så jävla sur.

Jag har tagit bort namnet på avsändaren och likaså på det vaktbolag han arbetar för. Brevskrivaren har gästbloggat här flera gånger och kommenterar ofta när det gäller Mellanösternkonflikten.

AB DN Dbl it

Andra om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Rosengård, Malmö, Kravaller, Upplopp, Moské, Invandrare, Segregation, Arbetslöshet, Slum, Invandringspolitik, Sverigedemokraterna, Främlingsfientlighet, Politik[/tags]

  18 comments for “Rosengård

 1. Luigi
  19 december, 2008 at 03:06

  Det är ju smått fantastiskt att extremvänstern och diverse autonoma grupper åker till Rosengård och röjer. Samtidigt som de är så aktiva i att attackera sd och diverse fascistiska grupper så bidrar till att skapa bilden av ett Rosengård som mest kan liknas vid rent inbördeskrig. Klart som tusan att sverigedemokraterna gynnas.

  Sen kan det väl vara värt att påpeka att Islamiska Kulturföreningen som var upprinnelsen till bråket i själva verket är Malmös mest extrema moské. Deras sk ungdomsverksamhet handlar mest om att fånga upp ungdomar på glid och att istället hjärntvätta dem i extrem wahabbism. Lite om vad det är för tankegångar och ideologi det handlar om kan man läsa mer om här:

  http://sydsvenskan.se/sverige/article141180.ece

  • 19 december, 2008 at 03:14

   Brevskrivaren, som är muslim, var inne lite på den linjen oxo som du ser. Å andra sidan är inget nytt under solen. När jag var i den åldern så var det hötorgskravaller som gällde. Ungar äLsKaR drag under galoscherna…

   När det gäller wahhabismen så är det en avart inom islam, lyckligtvis är det relativt sett ett fåtal som omfattar åsikter av den typen. Ett rimligt antagande är att det är färre än en procent av troende muslimer i Sverige. De jobbar givetvis för att de ska bli fler, och rasismen från bland andra Sverigedemokrater får möjligen som effekt att fler söker sig till denna extrema linje. ”Vanliga” muslimer har dock ingen förståelse för dessa extremister.

 2. TH
  19 december, 2008 at 05:59

  Det er trist å se hvordan utviklingen i verden er, uten at vestlige politikere løfter en finger. \

 3. Arebir
  19 december, 2008 at 06:07

  Det är gott om idioter som gärna tar chansen att slåss. Fast det som händer är också en konsekvens av utanförskapet. Våra verklighetsfrämmande beslutsfattare talar sig gärna varma om mångfalden men vad de missat är att vi inte har någon mångfald. Sverige är homogent och integrationen fungerar illa – allra värst i Skåne av någon anledning. Jag har för övrigt många gånger funderat på varför just Malmö utmärker sig så dåligt vad gäller integrationsarbetet, även om stora problem också finns på andra håll.

  Vad gäller insändaren Jinge så är jag lite förvånad att du tog in den. För vi kan inte verifiera vad den här personen påstår. Kanske ger han en rättvis bild av läget eller så är det inte så! Att han är ”blatte” gör honom inte mer trovärdig i den här frågan, lika lite som att han vore en ”Svenne”! Men om du vill väcka debatt så fyller insändaren säkert sitt syfte!

  • 19 december, 2008 at 07:08

   Vad gäller insändaren Jinge så är jag lite förvånad att du tog in den. För vi kan inte verifiera vad den här personen påstår. Kanske ger han en rättvis bild av läget eller så är det inte så! Att han är “blatte” gör honom inte mer trovärdig i den här frågan, lika lite som att han vore en “Svenne”!

   Blatte är hans egna ord och du vet vem det är om du hör namnet. Och där har du oxo ett av skälen till att jag tog in texten. Jag överraskades av den hätska tonen, men eftersom det är en klok ung man så tyckte jag att den var intressant.

   Tanken bakom gästbloggningen var inte primärt att väcka debatt, det var mer att visa hur en ung invandrarkille kan reagera på det som händer i Rosengård. Det var ett mail fyllt av vämjelse, långt ifrån den normala tonen i skribentens alster. Visst har vi alla möjlighet att kritisera det som händer i Rosengård, dessutom att obehöriga ger sig in i något bara på grund av att de är roade av dramatiken.

   Men ska vi vara helt ärliga mot oss själva så faller detta tillbaka på de huvudsakligen socialdemokratiska regeringsåren. Vi har inte haft en invandrar- och flyktingpolitik värd namnet. Alla politiker har konsekvent hållit sig undan från praktisk politik, idag vill de två sina händer. Något som troligen innebär att vi får in ett rent fascistiskt parti i Sveriges riksdag år 2010. Att det är tydligt uttrycker en skolläkare idag i Aftonbladet.

   Lars H Gustavsson/AB: ”Roten till de oroligheter vi nu ser i Rosengård är Sveriges integrationspolitik. Det menar Lars H Gustafsson, före detta skolläkare i Rosengård. – Där finns en stark känsla av utanförskap. Han menar att Sverige har misslyckats kapitalt med att integrera många av de flyktingar som kommer från andra länder. Trots det, påpekar han, kommer vi bli tvungna att ta emot än fler. Politiken måste dock förändras. – Vi har fått öar över hela landet där integrationen misslyckats och man nu upplever en stark känsla av utanförskap. Man känner att man inte hör till.”

   Vi måste få en genomtänkt och genomarbetad politik, de människor som kommer hit måste få ett professionellt mottagande, de har faktiskt rätt till det. Pytsar man in dessa i en segregerad miljö utan chans till arbete så får man en situation som den i Rosengård och vissa andra invandrarförorter. Det är möjligt att Sverigedemokraternas uppdykande på scenen kommer få till följd att samtliga nuvarande riksdagspartier kommer att tänka igenom vad man vill uppnå med mottagandet av immigranter, kan man dessutom enas över blockgränserna så vore det bra. Tyvärr tror jag inte på en sådan utveckling, vissa partier kommer säkerligen att göra som Folkpartiet gjorde i valet 1998, man tar ett par av SD:s argument för att få några extra röster.

   Dessutom anser jag att vi infödingar själva måste involveras mer i flyktingmottagandet. Hur det bör gå till vet jag inte riktigt, men att ”staten” ska ha hela ansvaret vänder jag mig emot. Staten har inte uppvisat någon speciell kompetens oavsett vilket parti eller block som har suttit vid makten.

   XX: ”Dom har bara sig själva att skylla på för att deras område ser så jävla vidrigt ut. Lite självdisciplin får dom väl för fan ta och ha. Vem gynnas? Jo Sverigedemokraterna.”

   Det är möjligt att det ligger något i det han skriver, men i så fall bara något. Huvudsakligen beror problemen på att ingen velat befatta sig med det. I Sverige är invandringspolitiken en het potatis som inte direkt attraherar politiker. Man vill eller vågar inte ta tag i frågan, kanske av rädsla för att göra fel. Men att göra ingenting är det största fel man kan göra.

 4. Micke
  19 december, 2008 at 08:09

  Ja nu har du lämnat så många ledtrådar att vi gamla besökare vet vem det är som skrivit det sura uppkastet :-) Visst, läkaren har rätt, och det kanske lugnar sig i Malmö tillfälligt, men dessa problem finns också i tex Hovsjö, och utan att politikerna tar ansvar för att lösa dessa problem så kommer det att explodera på allvar. Grekland och Frankrike kom bara något före Sverige.

 5. 19 december, 2008 at 08:21

  @Arebir: Det som gjør denne fyrens innspill interessant er vel ikke primært det at han er innvandrer, nei – det er vel heller det at han faktisk beveger seg i området det gjelder og ser det med egne øyne. Og det synes i hvert fall jeg er veldig interessant. Hvis du ikke synes det er troverdig, så får du ta deg en tur dit og se selv, da.

 6. Charlie
  19 december, 2008 at 10:08

  Är det något som jag är alldeles allergisk mot, som får pulsen att öka fast jag sitter ner, är det formuleringar som:
  ”Dom har bara sig själva att skylla på för att deras område ser så jävla vidrigt ut. Lite självdisciplin får dom väl för fan ta och ha.” (se insändaren)
  Det är VI och det är DOM. DOM är alla likadana och problemet är bara att DOM inte fattar sitt eget bästa. Förmodligen är detta skrivet i någon sorts uppgivenhet, men särskilt vettigt är det inte.
  För det första missar man alltid verklighetens nyanser när man generaliserar på detta sätt. Gruppen som kallas ”dom” är naturligtvis inte homogen, där finns säkert många olika åsikter och viljor. Resonera mera.
  För det andra vet man sällan vad andra människor tänker och hur de har det och ska därför inte sätta sig över dem.

 7. John
  19 december, 2008 at 11:37

  Hittade hit efter att ha läst lite om vad som ligger bakom de smällar (inga små sådana) som jag hört i 2 dagar nu.

  Jag bor sedan ungefär ett halvår i Rosengård och flyttade till Skåne från Västergötland för några år sedan och är vad man kan kalla ”hel-svensk” om det nu finns något sådant.
  Jag bor inte speciellt långt ifrån Ramelsväg men ändå såpass långt ifrån att jag inte varit inne i Herrgården alls bortsett från att ha gått av bussen vid hållplatsen några gånger.

  Ofta kan jag känna att Rosengård misskrediteras och smutskastas i media eftersom jag inte upplever det så illa som det ofta framställs. Rosengård är stort!
  Denna gång stämmer däremot aftonbladets rapportering när de framställer det som rena kriget. Det både låter och ser ut som upplopp på avstånd och jag har ett ärende åt det hållet senare idag vilket jag misstänker bara kommer att stärka den uppfattningen.

  Just det område som detta gäller känns tyvärr väldigt nedgånget redan utifrån jämfört med omgivningarna som inte de heller är i sin glans dagar.
  Just där i ligger en del av problemet om jag ser det ur en proffesionell synvinkel då mitt yrkes val innefattar väldigt mycket utemiljö etc.
  När ett område inte underhålls och hålls hyfsat fräscht och vårdat brukar det resultera i att befolkningen inte bryr sig om att lägga skräp på rätt ställen etc. vilket leder till en än mer sliten och nedgången utemiljö och så är spiralen på väg ner. Gjorde en fotostudie som väldigt tydligt visade det i sommras just här i Malmö.
  Effekterna av detta blir naturligtvis att befolkningen känner sig utanför och upplever att samhället inte bryr sig. Utöver det blir reaktionen på befolkningen i sin tur precis den som beskrivs!

  Det handlar med andra ord inte bara om integrations politik när något går så fel som det gjort.

 8. Arebir
  19 december, 2008 at 12:09

  @ Leisha

  En god lärdom att ta med sig är att man inte ska tro på allt man hör eller läser. Det andra är att alltid ha ett kritiskt tänkande!

  Att personen i fråga är från området, vilket han påstår, betyder inte att allt han skriver stämmer. Å andra sidan så har jag inte varit i Rosengård så jag kan inte heller säga att det är osant.

  För övrigt så får jag hålla med Charlie som pekar på en del formuleringar som känns väldigt subjektivt provocerande.

  Slutligen så har jag besökt ett par förorter vid upprepade tillfällen, under tidigare perioder av mitt liv. Och även om det finns saker som inte varit bra har jag aldrig sett någon slänga ut sopor från balkongerna, vilket skribenten påstår sker i Rosengård. Men då jag inte varit i Rosengård kan jag inte säga om det är sant eller inte. Men utan att vara säker så sätter jag betydligt större tilltro till vad John skriver (ovan), som också är från området.

 9. Erkki
  19 december, 2008 at 12:28

  Det är svårt att veta om skribenten verkligen var allvarlig, eller också beror hans frustration på att han anser att de invandrare som bor i Rosengård beter sig på ett sätt som får honom att skämmas, men visst har Jinge rätt i att politiker tvår sina händer. Undrar hur de röd-gröna ska bete sig för att bli trovärdiga när det gäller migrationspolitiken.

 10. G-Town
  19 december, 2008 at 15:29

  Jävligt trött på propagandan man får läsa om det här i många tidningar.. snacket om en moske är enbart för att skapa rubriker.

  Mosken flyttade för länge sen, sen dess blev lokalen ockuperad av vänstergrupper som en protest mot bostadsbrist och brist på lokaler för unga.. Precis som skett flera gånger här i Göteborg.. En protest mot att lokaler står tomma mitt under brist på dom.

  Och precis som här så kom snuten för att förnedra och kasta ut dom, vilket dom också gjorde. Senare hade några försökt återvända och då spärrade snuten av lokalen med containrar, och gav sig på dom.. Och då började bråket.

  Det hade kunnat hända vart som helst och mosken som en gång var i lokalen har inte ett skit med saken att göra.. Det är så man kan tro att SD styr vad som skrivs i tex Aftonbladet.

  Checka i GP som verkar hålla sig något till sanningen – inte en enda en av dom gripna än sålänge bor ens i Rosengård!

 11. Jansson
  19 december, 2008 at 18:02

  Felplacerad kommentar, försök igen! / Jinge

 12. Mikaek F
  19 december, 2008 at 18:47

  Tack Jinge før att du tog in en icke pk-itisk text. Har en væn på mitt arbejde i Danmark som børjade gråta nær han hørde om detta. Han ær væl vad man kallar en moderat muslim från Israel/Palestina.

  Mvh Micke

 13. rami
  20 december, 2008 at 22:28

  hej jag tror att det som hänt i rosengård de senaste dagarna har att göra med att dom personerna som har varit delaktiga i den lokalen som lagts ner, är dom som tänt stubinen efter att dom känt sig orättvist behandlade, jag måste tyvär seja att jag som invandrare och muslim tycker det är för jävligt att det finns mäniskor som dom i den lokalen som representerar islam och invandrare. världen har så lite kunskap om dessa olika grupper och dess olikheter , när en grupp fördömmer detta finns de andra som menar att det är att följa guds ord när muslimer blir orättvist behandlade.
  sverige har sig själv att skylla, när dom släpper inn så måmga mäniskor från hårt krigsdrabbade länder på så kort tid och sätter alla i ett och samma flyktingläger(rosengård) skapar man en tickande bomb i ett fredligt och demokratiskt sverige.

 14. Nodachi
  22 december, 2008 at 00:42

  ”Rami”… ingen tvingar invandrare att flytta till Rosengård. Det är ett eget medvetet val man gör. Hur kan det då vara svenska statens fel?

 15. G-Town
  22 december, 2008 at 19:05

  Nodachi, invandrare som kommer hit är väldigt sällan särskilt rika.. och det råkar vara bostadsbrist- svårt att få tag på bostäder och också ofta j*vligt dyrt.. Dom billigaste (och lediga) bostäderna, ja.. var tror du dom finns?

  Nu borde det inte vara så svårt att räkna ut var dom flesta hamnar – självvalt eller ej.

  Så val har inte så mycket med saken att göra.. Högern gillar ju att snacka om valfrihet men ”glömmer” ofta bort att sådant kräver pengar..

  Sverige har skött invandringen uridiotiskt, man har tatt emot folk utan att ha vare sig tillräckligt med jobb eller bostäder.. och nu skyller man sin egen idioti på andra – dvs dom man har såkallat ”hjälpt”.. Verkligen lovely. Och så jävla typiskt Sverige egentligen.

 16. zahra
  23 december, 2008 at 17:43

  Nodachi
  känner du någon i rosengård??
  om du så gör fråga honom om alla som bor där är där för att dom vill vara där. jag kan hålla med till viss del att det finns många från muslimska länder som själv väljer att isolera sig från resterande sverige pga olika skäl.Men den yngre generationen som vill intigrera sig och har e god utbildning men fortfarande arbetar som ex taxi chauförer och liknande som har sökt lägenheter i många år men inte får detta för att deras ansökan ser ut på följande

  EX Rami ABDULLA
  xxxxxxxx-xxxx
  xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

  Nä tack säger dom flesta, själv har jag fått svaret jag vill inte skapa ett nytt rosengård här.

  är det inte synd om denna mäniska som bara vill bli en del av sverige?

Comments are closed.