Riv ALLA murar!

Tidigare idag postade jag ett annat inlägg som handlade om Berlinmuren och några andra murar som begränsar folks rörlighet. Vissa av dessa murar är byggda i strid med alla konventioner, FN-beslut och befolkningens vilja.

En av dessa murar handlar videoinslaget om. Det är en mur som med rätta kallas apartheidmur, en mur vars syfte är att förhindra att folk rör sig fritt. Inne på Västbanken så har Israel satt upp mängder av vägspärrar så att inte palestinierna ska kunna röra sig som de vill. Landet har också byggt mängder av nya fina vägar, men dessa vägar får inte användas av palestinier trots att de ligger i Palestina. Bitvis skulle jag tro att palestinierna skulle uppleva det som en befrielse att bo i det gamla Sydafrika.

Man har dessutom byggt själva murentill stor del inne på palestinskt område, i vissa fall blir det rent absurda konse-
kvenser. Kvinnan i videoinslaget har verkligen drabbats av den israeliska politiken, så se på videon och döm själv. (Meddela mig om det förekommer störande reklam!)

intressant Andra om: , , , , dn svd ex ab t

  9 comments for “Riv ALLA murar!

 1. Pingback: Erik Söderström
 2. Gripen
  9 november, 2009 at 20:08

  Inga murar har fungerat historiskt.

  Tidiga misslyckade murar var kinesiska muren och hadrianska muren.

  Mer nutids historisk mur som inte fungerade och inte varade var berlin muren.

  Men fortfarande så bygger de nya murar som är dömda att misslyckas i långa loppet, en i isreal mot de ockuperade områderna och en på gränsen mellan USA och mexico.

 3. Simon
  9 november, 2009 at 20:42

  Men håller ni inte med om att terrorattackerna mot Israel har upphört sedan de slog upp muren?
  när var det senast ni hörde talas om en självmordsbombare inne i Israel om man jämför med 90talet då det var väldigt många självmordsattacker.
  ok muren borde inte byggts på Palestinsk mark men ni måste ju ändå hålla med om att den stoppat attackerna.
  eller är jag bara ute o cyklar ??

  • Martin Forsman
   9 november, 2009 at 22:59

   Vägen av självmordsbombningar avbröts innan muren kom på plats, eftersom dåvarande PLO insåg att attackerna gåv negativ PR i omvärlden och framförallt i den israeliska opinionen. Aparthiedmuren har inte haft någon märkbar effekt vad gäller ’terrorn’, däremot har den förpestat palestiniernas tillvaro så pass mycket att ’terrorn’ mycket väl kan komma tillbaka.

   För övrigt rapporteras det om att ett hundratal palestinier genomfört en symbolisk ’rivning’ av en del av Apartheidmuren idag. Svaret från IDF blev som väntat skarpa skott.

  • Sniff
   10 november, 2009 at 10:30

   Du är kanske på en mindre cykeltur men främst äter du propagandaministeriets saga väldigt väl. Precis denna korrelation används av bosättarna/ockupanterna till att rättfärdiga muren. Guiden som hade hand om min fasters resegrupp 2006 matade in precis detta i deras skallar och det var inte det enda. Bl.a. påstod guiden att det inte bodde några ”araber” i Palestina när de första judarna kom dit. Vissa i grupen började protestera då vips så ändrades storyn till att det bodde några där under miserabla förhållanden men aldrig på platser som judarna fick att blomstra!
   Önskar att jag kunde komma ihåg allt som fastern blev ”hjärntvättad” med . Det var som en resa till Östtyskland på 70-talet eller Tyskland på 30-talet. Tyvärr så tror hon på mycket fortfarande och är en tacksamt ”sändebud” i sin hembygd.

 4. alfmarkus
  10 november, 2009 at 09:37

  Inte heller att förglömma är våra egna murar (gränser) kring Sverige som tydligt begränsar människors rörlighet. för att inte tala om EUs tilltagande murar gentemot människor utanför EUs gränser. Vi borde kanske se ännu mer till problemen på hemmaplan och i nutid.

  • 10 november, 2009 at 10:08

   Vi borde kanske se ännu mer till problemen på hemmaplan och i nutid.

   Självklart, men det ena utesluter inte det andra.

 5. SL
  10 november, 2009 at 10:59

  Går väl inte att jämföra dragna gränser med dessa murar som byggs upp. Gränser får vi allt stå ut med och de kan man passera utan fara. :-)

  • 10 november, 2009 at 11:08

   När media skriver om Berlin och Mellanöstern så kallar de Berlinmuren för ”mur” och den tre gånger så höga muren i Palestina för ”barriär”.

   Otroligt svagt.

Comments are closed.