Riksdagsledamöternas inkomstgarantiIgår spreds uppgifterna om de före detta riksdagsledamöternas pensioner. Det är groteskt att se hur en eller ett par perioder i Sveriges Riksdag kan leda till att de får behålla en stor del av arvodet, dessutom i åratal.

Har de dessutom uppnått en viss ålder så har de kvar en stor del av arvodet fram till pensioneringen, det finns inte tillstymmelse till arbetslinje någonstans. Visst, jag kan förstå att ett antal perioder som riksdagsledamot gör att man kommer långt bort från sitt ursprungliga arbete, men ofta nog rör det sig om politiska broilers som levt på det allmännas bekostnad den största delen av livet redan innan riksdagsupp-
draget.

Tyvärr så förstärker detta det redan stora politikerföraktet, ena dagen så ska sjukskrivna, arbetslösa och pensionärer klämmas åt, andra dagen är karriären över och då får denna privilegierade grupp behålla en lön som normalt kan vara den dubbla jämfört med vanligt folk. För någon vecka sedan så visade det sig att en sparkad partiledare fick behålla sitt arbetsrum i Riksdagen, en partiledare som sedan sagt att vederbörande inte har för avsikt att skaffa sig ett jobb. Visserligen är det medieuppgifter, men jag håller det för troligt.

Vänsterpartiet var sämst av dem alla, rimligen borde Ohly gå ut och berätta varför det är på det sättet. Ledamöter som är närmare sextio eller däröver bör rimligen få ha pengar kvar till hyra och köttbullar, men jag har svårt att förstå att folk i fyrtioårsåldern ska få behålla sina förmåner praktiskt taget ograverade.

Men den första åtgärden bör givetvis bli att begränsa antalet ledamöter till ett ojämnt tal under hundra. Nittionio låter hyfsat i mina öron, dessutom bör de ha samma lön som en välavlönad tjänsteman, inte mer. Låter det populistiskt? Ok, men jag står för det i så fall. En plats i Sveriges Riksdag ska aldrig betyda att man blir ekonomiskt oberoende livet ut.

Och ja, jag inser att jag inte känner till alla argument som kan finnas för ett så långtgående ekonomiskt skydd, samtidigt så konstaterar jag att riksdagsledamöterna själva inte har presenterat några motiv till varför de ska ha en ekonomisk trygghet i nivå med börsdirektörer. DE kan väl gå till jobbcoacher de också?

it Andra om: , , , , , , svt1 sr dn svd ab ex

  16 comments for “Riksdagsledamöternas inkomstgaranti

Comments are closed.