Riksclownen Ranelid i Melodifestivalen


Att läsa tidningar kan som bekant vara farligt för hälsan mellan varven, det kan skapa ångest och oro, istället borde man ta sig en uppfriskande promenad. Samtidigt kan man ibland få läsa de mest häpnads-
väckande saker som nu när det framgått att Björn Ranelid har skrivit texten till en låt som utvalts till att delta i tävlingen.

DN: ”Det kan bli de udda kortens schlagerfestival. Både Thorsten Flinck och Björn Ranelid är klara för Melodifestivalen nästa år. ”Jag ska stå på scenen också. Detta är den största sensationen i Melodifestivalens historia i Sverige”, säger Ranelid till TT Spektra. På onsdagen presenterades hela startfältet och det kanske allra mest oväntade namnet var – Björn Ranelid. Författaren har skrivit texten till låten ”Mirakel”. – Det är Fredrik Andersson som är upphov till detta, han har gjort musiken och arrangemangen, det är jag som har skrivit texten. Jag står på scenen och framför texten också, men Sara Nilsson ska också sjunga, säger Ranelid till TT Spektra.”

Ranelid torde vara en av vår tids mest förtalade författare i Sverige, han verkar så fullständigt självcentrerad att folk blir full i skratt redan då de hör hans namn. Riksclown eller rikstönt det är frågan, jag vet inte. Jag läser mycket böcker själv, och det gäller de flesta av mina bekanta. Men ingen av dessa, och inte jag själv heller, har läst någonting av Ranelid. Detta trots att jag själv är allätare när det gäller litteratur. (forts nedan..)

Det jag undrar är förstås om hans medverkan i tävlingen är ett mått på hur lågt melodifestivalen har sjunkit. När både han och Thorsten Flink ska vara med finns det ju anledning att undra. Nu säger Ranelid att han ska framföra texten och att Sara Nilsson ska sjunga, det tyder på att han ska läsa den som någon sorts sufflör när Sara sjunger. På mig gör det ett starkt intryck av buskis och lyteskomik, men det kanske är det som behövs för att hålla liv i intresset för tävlingen, jag vet inte.

it Andra om: , , , , , dn ab ex svd gp svt


11 svar till “Riksclownen Ranelid i Melodifestivalen”

 1. Vilket skämt! Han hoppas säkert vinna så han får stå i direktsänd Eurovision och läsa upp sin text… :-)

 2. ”Det jag undrar är förstås om hans medverkan i tävlingen är ett mått på hur lågt melodifestivalen har sjunkit.”

  Tveklöst! I motsats till vad som brukar framföras i debatten varje år hänger inte Christer Björkmans jobb på Sveriges placering i stora slutfinalen. Det hänger på att den svenska Melodifestivalen lyckas hålla uppåt tre miljoner tittare fastnaglade i TV-sofforna sex lördagar på raken.

  Detta är oerhört viktigt för SVT. De genomsnittliga tittarsiffrorna för februari är som gjorda för att köra ner i halsen på varje politiker som försöker tafsa på TV-licensen.

  Gissningsvis har både artisternas och tittarnas intresse börjat svalna efter alla år med femtioelva tjatiga delfinaler. Kanske behövs det något extrajippo inför 2012 för att säkra hajpen. Lita på att kvällstidningarna inte kommer att skära ner på bevakningen när Ranelid är med.

 3. Jag har försökt läsa Ranelid. Jag tror att boken -vad den nu hette – hamnade på Pingströrelsens loppis. Blir inte Melodifestivalen med dessa artister lite nationalistisk ungefär som folklustspel?

 4. Det är väl inget fel på Ranelids självförtroende. Men det är det väl däremot på hans omdöme.

 5. Jag brukar inte se deltävlingarna – det brukar ju vara minst 40 låtar som tävlar och ändå är det svårt nog att hitta mer än ett par bra låtar i finalen, så största risken är väl att man missar hela spektaklet och bara får läsa om det i efterhand :)

 6. ”Det jag undrar är förstås om hans medverkan i tävlingen är ett mått på hur lågt melodifestivalen har sjunkit. När både han och Thorsten Flink…”

  Blanda inte in Thorsten i det här – hans tolkning av ”Rövarkungens ö” är enastående,
  så nog kan han prestera. Att Björn inte hör hemma där är nog korrekt.

  Tack för en bra blogg.

 7. Jag för min del undrar vad han har rökt på, om man får uttrycka sig något burdust.. ;

  ”Jag tror på Gud. Så är det. Darwin har fel i evolutionen. Ingen fysiker kan övertyga mig och lära mig någonting om denna kosmologiska balans som är fullkomligt sanslöst sofistikerad och sublim. Ingen Nobelpristagare i fysik kan förklara kärlek, sinnlighet och erotik.” Ranelid i tidningen Metro Weekend, 2009-12-04

  ovanstående fakta enligt wikipediasidan om Ranelid.