Reinfeldts Propagandabok
Idag kommenterar Karin Pettersson, Aftonbladets politiska chefredaktör, den hyllningsbok som historie-
professorn Torbjörn Nilsson och fotografen Henrik Montgomery gemensamt har gjort. Den ges ut på ett förlag som heter Medströms förlag, jag undrar om det inte kommer skapas ett Motströms förlag snart?

I boken säger historieprofessorn: ”I kulisserna väntade Fredrik Reinfeldt. Med en lite djärv historisk parallell kan vi jämföra honom med Martin Luther.”

Karin Pettersson/AB: ”Den nyutkomna fotoboken ”Statsministern” om Fredrik Reinfeldt är en ­surrealistisk upplevelse. Boken, ett samarbete mellan fotografen Henrik Mont­gomery och historieprofessorn Torbjörn Nilsson, tar fjäskande hyllningsfraser till en närmast utomvärldslig nivå. Fredrik Reinfeldt framställs omväxlande som ­reformator, härförare, nedrustare och ­barnens vän. Allt illustrerat med softade fotografier på statsministern med internationella statsmän, alternativt läsande för barn. Boken liknar ett medeltida helgon­porträtt i sitt tillrättalagda hyckleri.

Vid första genomläsning finns inget ­annat sätt att hantera boken att ­fnissa hysteriskt. Sen, klockan tre på natten, drabbas man dock av eftertankens kranka blekhet. Hur är den möjlig, egent­ligen?

”Kanske säger det något om vårt politiska klimat att en sådan här glansig, personcentrerad bok kan ges ut mitt i en mandatperiod, tillika med en professor som inställsam, borgerlig historieskrivare”, skrev Expressens kulturchef Karin Olsson i veckan. Hon har rätt. Den säger något, något viktigt. ”

Själv vet jag inte, men något säger mig att folk snart kommer att reagera på den politiska förändring som är på väg i Sverige. Att en historieprofessor säljer sig är inget nytt, inte heller att en duktig pressfotograf gör det. Det nya är att objektet för deras uppmärksamhet är så totalt omedvetet om hur han uppfattas av folk i allmänhet. Han tror säkert att folk uppfattar honom som en statsman, det är i vart fall hans dröm.

Men det enda som är och förblir historiskt med Fredrik Reinfeldt är att han fortfarande är statsminister, inget annat. Där hjälper inga historieprofessorer eller skickliga fotografer, hans bäst föredatum gick ut redan innan valnatten i september 2006.

it Andra om: , , , , ab ex dn svd gp


6 svar till “Reinfeldts Propagandabok”

 1. Jag såg honom på TV nyligen…vidrigare nonsenspajas får man leta efter,möjligen kan avgående ”skrikan” (Mauddan) matcha honom i floskelträsken.

 2. Har sett honom på riktigt, utanför riksdagshuset. Då såg han inte så inkännande ut. Minsann.

  • Reinfeldt var väl ledig från sitt jobb,
   eller rättare sagt: Sitt kall –
   som gör honom till Europas största,
   nu levande statsman.

   Ibland måste även den bästa
   unnas vila.
   Ansiktsmusklerna kan ta stryk
   av att hela tiden verka
   så inkännande

   och lyssnande

 3. Märkligt tyst om alliansens ”bedrifter”, hur hade det låtit om en socialdemokratisk regering med stöd av vänsterpartier 2006 lovat dyrt & heligt att AMS-åtgärderna skulle bort & ersättas av riktiga betalda jobb & många år senare haft massarbetslöshets-nivåer kring 8% (och det enligt de skönmålande beräkningarna, riktigt antal massarbetslösa vågar väl ingen blaska publicera, det anses nog alltför ”negativt” eller liknande)?? En upphöjd politisk stiltje. Bäst på att göra ingenting. Mediamästare i statsmannaskap, fast frågar man någon vanlig person på gatan vet de inte vad man pratar om. Politiska historieböcker får ha blanka sidor när åren 2006-2014 ska summeras, det fanns så lite att beskriva. Men borgarblaskorna är fullt sysselsatta, svetten lackar: de bär en regering på sina ”axlar”. De polerar apatin, putsar likgiltigheten & hyllar tomheten. En prisat politiskt vacuum, det mest statsmannamässiga som någonsin visslat & tittat i handflatora…

 4. Något som är byggt på falskhet och lögner från början kan bara leva vidare genom fortsatta lögner. Till slut tror de själva på sina lögner och ser inte den nakna sanningen.
  KEJSAREN ÄR NAKEN!!!