Reinfeldts ordförandeskap – pirater, krisen och pandemin


När jag läste en av dagens ledarartiklar i Aftonbladet så slog det mig att hösten 2009 har vissa förutsättningar att bli historisk i dubbel bemärkelse, vi får hoppas att det inte också blir ur folkhälsosynpunkt.


AB: ”Piraterna lovar ingen borgfred under ordförandeskapet. Efter framgångarna i EU-valet formerar Piratpartiet om sig. Med nästan 50 000 medlemmar tar partiet sikte på kommande strider. Nu handlar det om datalagringsdirektivet och telekompaketet. Frågor som utmanar regeringen och det svenska ordförandeskapet. Fredrik Reinfeldt kan glömma drömmen om en svensk borgfred under nästa halvår.”

Jag skrev redan igår att pandemin kommer att bli en jättefråga under ordförandeskapet. Orsaken är förstås självklar, kommer Europa drabbas under hösten så vill det till att man garderat sig maximalt och utsträckt samarbetet så mycket det går. Statsministern själv har talat om klimatmötet i Köpenhamn och mycket talar idag för att den frågan delvis kommer att få vika även om man bara tar hänsyn till den ekonomiska krisen. Har man dessutom en pandemi på halsen och 50 000 bråkiga piratpartister så kan det nog bli liv i luckan.

Och dessa piratpartister kommer inte att bli ensamma. Vi är mängder av människor som trots att vi röstat på andra partier stöder piraterna fullt ut. Alliansen har sålt ut den personliga integriteten och folk från praktiskt taget alla politiska grupperingar är mycket missnöjda. Idag ser vi dessutom att den norska militära underrättelsetjänsten spionerat på sin egen statsminister och statsråden.

Det finns all anledning att driva dessa frågor under ordförandeskapet. Departementet meddelande igår


att man inte är färdig med texten i datalagrings-
direktivet vilket alla förstår betyder att man vill att folk ska sitta still i båten. Men Aftonbladet har rätt, det kommer att bli tusentals människor som kommer vilja vara med och ro. Hur skeppare Reinfeldt klarar det ska bli intressant att se.

i Andra om: , , , , , , , , , , , , , , ab1 dn ex dbl12 svd t Lasse Svensson Odsvall Erlandsson Siverunit Henrik Polisstat Fridholm Tomas

[tags]Ordförandeskapet, EU, Reinfeldt, Piratpartister, Pandemi, Krisen, Finanskrisen, Telekompaketet, Datalagringsdirektivet, Ipred, Fra, Integritet, Norge, Stoltenberg, Politik[/tags]


3 svar till “Reinfeldts ordförandeskap – pirater, krisen och pandemin”

 1. Ja, ordförandelandet må själva ha en egen agenda om vad man vill fokusera på under ordförandelåret. Men i själva verket så får man med ordförandeskapet också en hög med surdegar som inte lösts tidigare. Infrastrukturminister Torstensson skall med Sverige som förebild, se till att alla andra EU-länder också övervakar sina medborgare och ansluter sig till telekompaketet.

 2. Jadu, Reinfeldts utspel om borgfred var nog det dummast jag hört på mycket länge. Vem skulle tjäna på det? Vad har de andra partierna att vinna på det? Varför begärde han inte borgfred för hela sin mandatperiod? Det vore lika motiverat och lika bra för oppositionen, alltså inte alls.

  Bra att Piratpartiet går på i ullstrumporna och vi andra stämmer in i deras kör. Man behöver inte vara piratpartist för att sjunga i den kören…

 3. De där i parlamentet klubbar ändå igenom det de vill utan att de bryr sig om medborgarnas åsikter.
  titta bara på Sverige hur partierna klubbade igenom alla möjliga integritetskränkande lagar trots att de vet att dessa lagar inte har någon förankring hos medborgarna.
  vid varje val så presenterar varje parti sitt partiprogram men man presenterar aldrig allt utan vissa saker hålls hemliga som sedan klubbas igenom tillsammans med andra partier.
  idag finns inget etablerat parti varken höger eller vänster som vågar riva upp dessa integritetskränkande lagarna.
  trots att jag följde valet 2006 o engagerade i partiernas program o ville veta så mycket som möjligt så visste jag inte alls så mycket om FRA,IPRED,Ipred2,Telekompaketet,
  Datalagringsdirektivet.
  en sak är säker det är en fruktansvärd utveckling som pågår och det värsta är att inget etablerat parti ändrar åsikt utan alla verkar vara överens om detta o det är verkligen skrämmande.
  jag röstade på PP pga integriteten som de etablerade partierna struntar i men som jag nu hoppas att piratpartiet kan ändra på detta.
  jag kan heller inte kräva så mycket av PP eftersom det är ett litet parti som inte har en chans mot de stora etablerade partierna men hoppas o tro kan man alltid göra.
  Miljöpartier är väl det andra partiet som jag kan tänka mig lägga min röst på eftersom de verkar förstå PP o dess väljare.
  men att man ska förvänta sig något gott från VP,S,M,C,FP,KD angående integritetens så är det bara att glömma eftersom det är dessa som har drivit på det så kallade Bodströmssamhället.
  kan inte S ersätta Mona med en mer kompetent ledare o byta fot när det gäller Integritetens så skulle de vinna oerhört mycket på det men så länge jag inte hör något från de så betyder det att de vill ha ett övervakningssamhälle som inte har någon förankring hos folket.